Plast. Hur kan vi minska, byta ut och eliminera.

@Nahar , hur ska ICA , Coop och de andra stora mattaffärerna göra för att de ska behöva slänga så lite mat som möjligt? Om de inte skulle plasta in grönsakerna, vad ska de göra istället? Vilket material eller metod ska istället användas för att öka livslängden och därmed minska svinnet?

Jag tycker att det ICA gjort här med att ha ersatt plastpåsarna på grönsaks- och fruktavdelningen med såna papperspåsar som vi använder till de biologiska soporna är en lysande idé! Vi tar en avfallspåse av papp i butiken och lägger äpplena/potatisen i och den påsen används sen hemma hos oss för att slänga de biologiska soporna. Däremot gillar jag inte det Coop gjort när det tagit bort plastpåsarna och ersatt med papperspåsar som inte går att använda till de biologiska soporna. De papperspåsarna har vi ingen annan användning för och det stör mig.

Har forpackas valdigt lite gronsaker i plast (utom korsbars tomater, och bar som kommer fran Mexico tex) sa saljs allt pa losvikt och "som det ar" ... precis som bonden saljer det i sin gardsbutik. I Oregon ar vi mycket medvetna om att vi maste hjalpa miljon och min lilla stad har en ordinance att affarerna inte far anvanda plastpasar om de inte ar nedbrytbara sa numera ar det mest pappers pasar och nedbrytbara plast pasar om man glomt sina egna.

Jag har svart att forsta att gronsakerna inte haller sig om de inte ar inpackade i plast? Har har de stora affarerna skyltar om vilka farmer som levererar vilka gronsaker (det star ocksa pa pappkartonger som varor kommer i). Sist jag var i Sverige reagerade jag pa att gurkor, tex, var plastinpackade. Varfor haller sig gurkorna battre har an i Sverige om det ar sa?
Kan det bero pa att man tar in mindre manga (gurkor tex,) har da man tar dem fran en narbelagen gard? Om man handlar pa kvallen har sa ar det inte alls ovanligt att det ser lite utplockat ut och att vissa gronsaker och frukter ar slut.
 
Har forpackas valdigt lite gronsaker i plast (utom korsbars tomater, och bar som kommer fran Mexico tex) sa saljs allt pa losvikt och "som det ar" ... precis som bonden saljer det i sin gardsbutik. I Oregon ar vi mycket medvetna om att vi maste hjalpa miljon och min lilla stad har en ordinance att affarerna inte far anvanda plastpasar om de inte ar nedbrytbara sa numera ar det mest pappers pasar och nedbrytbara plast pasar om man glomt sina egna.

Jag har svart att forsta att gronsakerna inte haller sig om de inte ar inpackade i plast? Har har de stora affarerna skyltar om vilka farmer som levererar vilka gronsaker (det star ocksa pa pappkartonger som varor kommer i). Sist jag var i Sverige reagerade jag pa att gurkor, tex, var plastinpackade. Varfor haller sig gurkorna battre har an i Sverige om det ar sa?
Kan det bero pa att man tar in mindre manga (gurkor tex,) har da man tar dem fran en narbelagen gard? Om man handlar pa kvallen har sa ar det inte alls ovanligt att det ser lite utplockat ut och att vissa gronsaker och frukter ar slut.

Mycket frukt och grönsaker som säljs i Sverige är importerat och då är det ofta inplastat. T.ex. närodlade tomater säljs i lösvikt, men importerade tomater är inplastade. Närodlade jordgubbar är inte inplastade med importerade är det.

De som jobbar i mataffärerna säger att grönsakerna som t.ex. gurka och paprika håller längre om de är inplastade än om de inte är det. Jag litar på att de som jobbar i grönsaksavdelningen vet vad de pratar om. När butiker slutade med inplastning så ökade mängden de måste slänga p.g.a. att det blivit dåligt innan det blivit sålt.
 
Mycket frukt och grönsaker som säljs i Sverige är importerat och då är det ofta inplastat. T.ex. närodlade tomater säljs i lösvikt, men importerade tomater är inplastade. Närodlade jordgubbar är inte inplastade med importerade är det.

De som jobbar i mataffärerna säger att grönsakerna som t.ex. gurka och paprika håller längre om de är inplastade än om de inte är det. Jag litar på att de som jobbar i grönsaksavdelningen vet vad de pratar om. När butiker slutade med inplastning så ökade mängden de måste slänga p.g.a. att det blivit dåligt innan det blivit sålt.
Men det är ju också just för att det importeras, så stora mängder kommer på en gång och måste hålla mycket längre, istället för att det dagligen fylls på små mängder från lokala producenter. Hade vi inte importerat så extrema mängder hade vi inte behövt lika mycket plast.
 
Men det är ju också just för att det importeras, så stora mängder kommer på en gång och måste hålla mycket längre, istället för att det dagligen fylls på små mängder från lokala producenter. Hade vi inte importerat så extrema mängder hade vi inte behövt lika mycket plast.

Det hade nog varit rätt torftigt på frukt och grönsaksavdelningen på vintern om vi inte importerat.
 
Det hade nog varit rätt torftigt på frukt och grönsaksavdelningen på vintern om vi inte importerat.
Som jag nämnt i andra trådar finns det passivväxthus som klarar att hålla värmen ner till -20 med endast solen, och kanske lite lampor/värme om det är väldigt mörkt (men inte ett så stort problem i Skåne i alla fall). Bara en fråga om ekonomiska incitament :)
 
Som jag nämnt i andra trådar finns det passivväxthus som klarar att hålla värmen ner till -20 med endast solen, och kanske lite lampor/värme om det är väldigt mörkt (men inte ett så stort problem i Skåne i alla fall). Bara en fråga om ekonomiska incitament :)

Tipsa företagare som odlar tomater och annat i växthus i Sverige om den lösningen. Eller fråga dem varför de inte använder sig av den.
 
Tipsa företagare som odlar tomater och annat i växthus i Sverige om den lösningen. Eller fråga dem varför de inte använder sig av den.
Oftast är problemet att det är en dyr investering, kostar en del att bygga, och helt enkelt att kunskapen om att de existerar inte är så vida spridd. Jag vill bygga men har inte råd just nu :)
 
Det hade nog varit rätt torftigt på frukt och grönsaksavdelningen på vintern om vi inte importerat.
Som jag nämnt i andra trådar finns det passivväxthus som klarar att hålla värmen ner till -20 med endast solen, och kanske lite lampor/värme om det är väldigt mörkt (men inte ett så stort problem i Skåne i alla fall). Bara en fråga om ekonomiska incitament :)

Nar vi importerar fran Californien (och pa vintern vissa specifika gronsaker/frukter) fran Mexico ar avstandet som nar Stockholm importerar fran Holland, tex. och fortfarande ar inget annat an blabar, korsbars tomater, etc i plast forpackningar. Daremot ligger det inte sa mycket framme utan det mesta ligger svalt och morkt tills det tas fram i butiken.
 
När det gäller hållbarhet och miljövänlighet så brukar jag snegla på min mormor (född 1907) och andra i den generationen. I hennes (kall-)skafferi och kylskåp fanns det aldrig några plastpåsar och staniol var sällsynt. När hon dog i mitten av 90-talet önskade jag, och fick, ärva hennes plåtlådor från kockums. Väldigt praktiska fyrkantiga och stapelbara. Tyvärr verkade de inte tåla diskmaskin så bra så de förlorade en del emaljering. Nu står de därför mest i ett skåp :cry:. Glasburkar till sylt och inläggningar återanvändes år efter år. Men numera när den mesta sylten köps så blir det mer glasburkar än vad man kan återanvända (liksom alla dessa glass- och ostburkar av plast).
Att ersätta plast med aluminium förstår jag inte riktigt vitsen med. När det gäller annat som plastflaskor vs glasflaskor är det inte så lätt att veta vad som är bäst. Produktion, transporter, disk, hållbarhet. Idag förbrukar vi så mycket mer av t ex läsk och öl och förväntar oss dessutom att det ska vara väldigt billigt.

Förpackningarna har fått mig att tänka om när det gäller vissa varor. T ex när Via slutade med sina tunna påsar och bara har flaskor (och kundtjänsten inte svarade på frågor) så bytte jag till annat märke. Nu ska jag sluta med Pauluns flingor. Finns ingen anledning att köpa deras plastpåsar i kartong när andra klarar sig med papperspåsar. Speciellt inte som deras kundtjänst svarade jättefånigt på mina frågor.
På 90-talet så var det en tvätt- och diskmedelstillverkare som hade refillsystem i en del butiker där man fyllde på tidigare inhandlad burk. Tyvärr var de väl lite före sin tid för det försvann efter några år. Annars känns det som bättre med tvättmedel än livsmedel som kräver noggrann hygien.
 
När det gäller hållbarhet och miljövänlighet så brukar jag snegla på min mormor (född 1907) och andra i den generationen. I hennes (kall-)skafferi och kylskåp fanns det aldrig några plastpåsar och staniol var sällsynt. När hon dog i mitten av 90-talet önskade jag, och fick, ärva hennes plåtlådor från kockums. Väldigt praktiska fyrkantiga och stapelbara. Tyvärr verkade de inte tåla diskmaskin så bra så de förlorade en del emaljering. Nu står de därför mest i ett skåp :cry:. Glasburkar till sylt och inläggningar återanvändes år efter år. Men numera när den mesta sylten köps så blir det mer glasburkar än vad man kan återanvända (liksom alla dessa glass- och ostburkar av plast).
Att ersätta plast med aluminium förstår jag inte riktigt vitsen med. När det gäller annat som plastflaskor vs glasflaskor är det inte så lätt att veta vad som är bäst. Produktion, transporter, disk, hållbarhet. Idag förbrukar vi så mycket mer av t ex läsk och öl och förväntar oss dessutom att det ska vara väldigt billigt.

Förpackningarna har fått mig att tänka om när det gäller vissa varor. T ex när Via slutade med sina tunna påsar och bara har flaskor (och kundtjänsten inte svarade på frågor) så bytte jag till annat märke. Nu ska jag sluta med Pauluns flingor. Finns ingen anledning att köpa deras plastpåsar i kartong när andra klarar sig med papperspåsar. Speciellt inte som deras kundtjänst svarade jättefånigt på mina frågor.
På 90-talet så var det en tvätt- och diskmedelstillverkare som hade refillsystem i en del butiker där man fyllde på tidigare inhandlad burk. Tyvärr var de väl lite före sin tid för det försvann efter några år. Annars känns det som bättre med tvättmedel än livsmedel som kräver noggrann hygien.
Har kommit något som heter skoosh, rengöring i tablettform som löses i vatten (ergo bara pappersbit som förpackning). Ingen aning om hur bra de är, kanske någon i tråden som testat?
 
Ytterligare en tanke efter att ha läst upp lite mer vinklar. Jag återvinner all förpackningsplast, även sådan jag vet inte kan återvinnas, eftersom buske har lärt mig att det är så man ska göra för att ge press på att det ska börja återvinnas. Tex svart plast från färstråg.

En sak som jag blir glad av att se är tex den där ”fina förpackningen” börjar försvinna. Att köpa köttfärs direkt från den som fött upp den och då i en vacuumpåse istället för ett svart tråg med först en plast för vacuum och sedan en ovanpå för att skydda ytterligare en gång. Det är ju dubbel vinst, mindre förpackning, mindre plast. Kan man även göra så att bra plast inte beskattas så kanske vi är lite hemma?

Har även vid fler tillfällen fått hämtmat i en papperslåda med en tunn film av nedbrytningsbar plast som man sorterar som pappersförpackning.

Sedan måste jag erkänna, var gör man av plast som inte är en förpackning? Tandborste i bambu med bra plast i stråna ska gå i brännbart. Men om man måste ha eltandborste, samma där. Ner i brännbart. Finns det något man kan göra för att få den återvunnen?

Minska plasten givetvis, men återvinna både förpackningar och annat, måste ju också vara högt på agendan.
 
Nar vi importerar fran Californien (och pa vintern vissa specifika gronsaker/frukter) fran Mexico ar avstandet som nar Stockholm importerar fran Holland, tex. och fortfarande ar inget annat an blabar, korsbars tomater, etc i plast forpackningar. Daremot ligger det inte sa mycket framme utan det mesta ligger svalt och morkt tills det tas fram i butiken.
Jag minns när vi var i San Francisco och hyrde cyklar. En kväll skulle vi handla lite mat och bad om en plastkasse (med handtag) för att kunna cykla hem med varorna. De bara glodde på oss som om vi var aliens. -Vi använder inte plastpåsar. Bara papper. Och detta var 8 år sen!

Vi kände oss rätt bortgjorda....
 
Och jag menar att det finns sätt att både ta bort plasten från de allra flesta användningsområden OCH minska total miljöpåverkan.

Sen är det så att plast i Sverige ofta hamnar i naturen trots konsumenters goda vilja. Ibland genom slarv (ser ny plast längs vägkanten varje gång jag cyklar in till byn), ibland när den används (plastkläder, tepåsar, skärbrädor, skosulor etcetc.), och ibland i produktionsled (plastpellets eller plastprodukter i container som ramlar av skepp, lastbilar m.m.). Det är också så att ingen plast kan återvinnas i oändligheten utan ofta bara 1-3 gånger, och detta om den sorterats korrekt, sen eldas den upp och bidrar till utsläpp av fossil co2.

Det handlar inte om att någon "hatar plast", det handlar om att plast som material har stora problem, även när den ibland på kort sikt bidrar till minskade co2-utsläpp. Miljöproblemen och hälsoproblemen kan vi inte blunda för.



Mitt eget liv är om något ett bevis på att den absolut största mängden plast i människors vardag faktiskt inte är nödvändig, och det finns lämpliga ersättare. Ja, vi behöver plast i t.ex. sjukvården, men vi behöver inte t.ex. tepåsar och skärbrädor av plast, som släpper mikroplaster och mjukmedel som mycket ny forskning pekar på faktiskt kan vara skadliga direkt för människors hälsa. Källor: 1 2 3 4 5 6

Även om jag tycker att avfallshanteringen för plast i Sverige fortfarande är långt ifrån optimal så är den såklart bättre än på många andra platser. Det är dock så fortfarande att en stor del slarv förekommer, och jag ser dagligen ny plast i naturen bara på min korta cykling in till byn. I städer är problemet ännu större, och stora mängder försvinner ut med dagvattnet. Det är dock långt ifrån den enda plasten som kommer ut i naturen. Plastpellets på väg till nytillverkning och återvinning hamnar i haven, plast från kläder och andra material kan inte renas i våra vattenverk, och den absolut största mängden plast vi använder tillverkas på ställen utanför Sverige och utanför EU, där hanteringen är undermålig och stora utsläpp sker. Sen har vi problemet med att ingen plast kan återvinnas för evigt, utan till slut hamnar i förbränning (fossila utsläpp) eller deponi (mikroplaster och andra farliga ämnen).

Jag tror på flera lösningar kombinerat. Det finns såklart för- och nackdelar med alla. Vad de har gemensamt är väl att ingen av dem kommer fungera om vi inte samtidigt drastiskt minskar vår överkonsumtion. Vad jag inte tror på är att blunda för de stora problemen med plast, som ju faktiskt till syvende och sist för det allra mesta också är en fossil produkt, bara för att vi ska kunna hålla kvar vid ett slit och släng-samhälle där de bredare och mer långtgående konsekvenserna (vi har t.ex. idag inget sätt att rena mikroplaster ur miljön) får stå tillbaka för att saker ska vara billiga och "enkla" alltid. Så, jag tycker såklart det är superintressant att spåna lösningar för hur vi ska bli mindre plastberoende, men att kritik mot lösningarna ska användas som argument för att vi inte ska försöka lösa problemet ser jag som ett stort felslut. Problem kommer inte med färdiga lösningar, men de är inte mindre problem för det.
Du tror inte att du ser det lite snävt när du tycker att ditt eget liv kan vara så pass plastfritt? Mobilen/datorn du skriver detta ifrån innehåller plast. Ditt kylskåp, troligtvis delar av huset du bor i, din bil eller cykel (hjälmen också om du cyklar), ytskikt, möbler osv. Det finns liksom mer plast än den i matförpackningar.

Jag är helt med dig vad det gäller engångsgrejer, tepåsar osv. Skärbrädor vet jag inte. Det är mindre bakterietillväxt i en skärbräda av plast än en av trä, den är också lättare att hålla ren och kräver mindre underhåll än en av trä. Däremot kommer detta igen till slit-och-släng-samhället. Jag har en riktigt gammal skärbräda av plast jag fick med mig när jag flyttade hemifrån, den är säkert minst 20 år gammal. Fortfarande i riktigt bra skick, medan du typ kan köpa en skräpig skärbräda på på dollar för 10 kr som ser för jävlig ut efter en månad, det är ett problem.

Plast är som sagt ett bra material men det finns många olika sorters plaster med varierande hållbarhet. Artiklar idag, oavsett om de är gjorda av plast eller annat material, är liksom inte gjorda för att hålla på samma sätt som de var förr. Det är egentligen en helt annan diskussion men en iaf jag tycker är viktigare än vilket material våra produkter innehåller när de ändå har så kort beräknad livslängd.

Sen ska man inte helt förkasta att plasten bränns efter 1-3 återvinningar som du sa. Det finns mycket bra ugnar nu med bra filter som minskar partikelutsläpp, och förbränning ger energi vilket ger sådant som el och värme, en mycket dyrbar resurs. Det är liksom inte förgäves att det förbränns.
 
Har kommit något som heter skoosh, rengöring i tablettform som löses i vatten (ergo bara pappersbit som förpackning). Ingen aning om hur bra de är, kanske någon i tråden som testat?
frågan är om det funkar när man har idos-maskin? tvättmaskinstabletter har jag förstått har samma problem som diskmaskinstabletter (alldeles för mycket tvättmedel och omöjligt att anpassa). Måste erkänna att jag tycker att det är smidigt med flytande där man fyller i hela flaskan/påsen på en gång. Även om pulver förstås är bättre på så vis att man slipper både plastförpackning och att transportera vatten. Hoppas att mindre åtgång kompenserar lite i a f .... (till vittvätt använder jag pulver i pappkartong)

Edit: googlade och de verkade bara ha rengöringsmedel inte tvättmedel.
 
Nu är det ju så att mycket av det som faktiskt kommer i plastförpackning inte behöver plasten. Tomater mår bra i kartong, svamp mår bra i påse och så vidare. Nedbrytbar plast tycker jag är en okej kompromiss, och hoppas väl att tillverkningsmetoderna där ska bli bättre, men framför allt hoppas jag på mer lokalproducerat (det vill säga mycket kortare transporter och skörd-försäljning kan vara närmre i tid) och mer anpassad förvaring i butik (t.ex. stängda kylar för det som gillar att vara kylt). Och så hoppas jag väl att konsumenter ska bli lite mer villiga att köpa matvaror som är mer hållbara, i ordets båda betydelser, kanske genom förändrade subsidier/jordbruksstöd så att det blir billigare med lokalt och tåligare sorter.
Som vanligt duckar du verkligheten, och vägrar svar.
 
Återanvändning är bra, men jag personligen är orolig för att plast används fel när den återanvänds. Säger inte att du gör det, men t.ex. trenden att bygga hus av petflaskor och gamla däck är ju inte alltid så trevlig när sagda material börjar falla sönder och läcka diverse tråkiga ämnen i närmiljön.
Vem gör det?
 
Som jag nämnt i andra trådar finns det passivväxthus som klarar att hålla värmen ner till -20 med endast solen, och kanske lite lampor/värme om det är väldigt mörkt (men inte ett så stort problem i Skåne i alla fall). Bara en fråga om ekonomiska incitament :)
Var då?

Det finns inte ens passivhus som klarar det.
 
Du tror inte att du ser det lite snävt när du tycker att ditt eget liv kan vara så pass plastfritt? Mobilen/datorn du skriver detta ifrån innehåller plast. Ditt kylskåp, troligtvis delar av huset du bor i, din bil eller cykel (hjälmen också om du cyklar), ytskikt, möbler osv. Det finns liksom mer plast än den i matförpackningar.

Jag är helt med dig vad det gäller engångsgrejer, tepåsar osv. Skärbrädor vet jag inte. Det är mindre bakterietillväxt i en skärbräda av plast än en av trä, den är också lättare att hålla ren och kräver mindre underhåll än en av trä. Däremot kommer detta igen till slit-och-släng-samhället. Jag har en riktigt gammal skärbräda av plast jag fick med mig när jag flyttade hemifrån, den är säkert minst 20 år gammal. Fortfarande i riktigt bra skick, medan du typ kan köpa en skräpig skärbräda på på dollar för 10 kr som ser för jävlig ut efter en månad, det är ett problem.

Plast är som sagt ett bra material men det finns många olika sorters plaster med varierande hållbarhet. Artiklar idag, oavsett om de är gjorda av plast eller annat material, är liksom inte gjorda för att hålla på samma sätt som de var förr. Det är egentligen en helt annan diskussion men en iaf jag tycker är viktigare än vilket material våra produkter innehåller när de ändå har så kort beräknad livslängd.

Sen ska man inte helt förkasta att plasten bränns efter 1-3 återvinningar som du sa. Det finns mycket bra ugnar nu med bra filter som minskar partikelutsläpp, och förbränning ger energi vilket ger sådant som el och värme, en mycket dyrbar resurs. Det är liksom inte förgäves att det förbränns.
Du ignorerar helt de problem med plast som jag lade fram. Hälso- och miljöproblemen står fast oavsett hur bra din skärbräda är. Så, hur ska vi göra med mikroplaster, mjukgörare, tillverkningsproblemen och avfallsproblemet?

Förbränning av plast släpper ut fossil co2. Det är totalt oacceptabelt.

Jag är fullt medveten om att plast finns i mer än förpackningar, och jag har inte heller skrivit att jag lever totalt utan plast, men nästintill. Inklusive att inte köpa elektronik om jag inte absolut behöver den. Vill jag se alternativ i elektroniken som inte heller bidrar till negativ hälso- och miljöpåverkan? Ja.

Slit och släng är ett stort problem, det håller jag med om. Plasten är dock ett separat problem imo.
Som vanligt duckar du verkligheten, och vägrar svar.
Jag tycker att de som ignorerar problemen med plast duckar verkligheten. Mitt svar var min syn på saken, och jag medger i mitt svar att det fokuserar på bredare förändringar som möjliggör mindre förändringar. Det är ju definitivt att ta hänsyn till verkligheten att säga "för att göra a blir det lättast om vi gör b först".
Jag har tyvärr inte namn och adress till alla men det finns många instruktioner online om att bygga sådana hus så någon gör det.
Var då?

Det finns inte ens passivhus som klarar det.
De byggs en masse i norra Kina. Var det inte just du och jag som pratat om detta i en annan tråd, och jag länkade ett föredrag om dem, där konstruktionen förklaras?
 
Återanvändning är bra, men jag personligen är orolig för att plast används fel när den återanvänds. Säger inte att du gör det, men t.ex. trenden att bygga hus av petflaskor och gamla däck är ju inte alltid så trevlig när sagda material börjar falla sönder och läcka diverse tråkiga ämnen i närmiljön.

Gamla bildäck!!! det är inte så käckt :(

Ibland önskar jag att fler plastförpackningar, de som är änsålänge nödvändiga, var gjorda med ett andra liv i åtanke. Ex.vis att det tydligt står att glassbyttan tål maskindisk och passar som matlåda, eller körsbärstomathinkarna är en perfekt orkidekruka.

Det spar iofs inte den förpackningsplasten, men ett annat plastföremål blir överflödigt.

Jag har svårt med att ersätta saker med glas, är så klåfingrig så allt åker i golvet med jämna mellanrum. Har gjort ett par försök med glasmatlådor, med de har alla åkt i golvet.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hundrädda
  • Akvarietråden IV
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp