Quarter stamtavlor

quarterranchen

Trådstartare
Om jag köper en quarter framöver, är det viktigt att den har rätt inriktning i stamtavlan? Om jag är mer intresserad av reining, trail, pleasure, vad ska man titta efter då? Några bra exempel på linjer man bör titta efter? Tycker mig något oftare se annonser med hästar som är bra på koklasserna?
 
Det finns ju många typer av quarter.

Kosse- och reininghästarna är ju lite mindre och robustare, ofta med rätt hårt psyke medan jag upplever pleasurehästarna mer långbenta och slimmade, förmodligen med mer fullblod i linjerna, samt trail-, w riding- och w horsemanship hästarna är något "mitt emellan".

Däremot ser jag inget konstigt i att skaffa en häst med ko/reining blod till de övriga klasserna men kanske inte tvärt om beroende på vilken nivå man vill uppnå (lägre nivåer kan man väl ha vad som helst liksom).


Jag kan inte så mycket om linjer nu längre men en idé kan ju vara att titta på annonser på hästar du gillar och sedan googla deras stamtavlor och göra anteckningar om vilka hingstar du tycker verkar lämna i stil med vad du söker?
I Sverige verkar det ofta gå "trender" och varje årgång känns det som om en eller två hingstar har varit populära säsongen innan)

:)
 
Tack för svar! De hästar jag gillar mest i storlek och utseende hittills har varit tävlade reininghästar, varav några även är duktiga att träna trail och w-riding med. Det vore nog det mest perfekta för mig med en mindre men ändå rejäl häst, men alltid bra att se sig om noga tänker jag.

Jag tycker reining och kogrenarna ser ut att skilja sig en hel del, men ändå är hästarna mest lika varandra inom detta då?
 
Hur noga man behöver vara med stam beror på hur högt man satsar. Annars så är det en del cuttingblod där vissa hästar kan vara som vallhundar -de behöver en del stimulans och motion för att må bra.
Utseende mässigt så kan reining hästar och kossehästar påminna om varandra, men det som är inuti skiljer sig. Vissa hästar är mer "koiga" än andra och det är därför man avlar mot olika mål, för det gör skillnad. Däremot så är halter hästar oftast väldigt satta, med pleasure och trailhästar t.ex. nättare med längre ben. Ropinghästar är både högre och grövre, för att kunna med att man "ropar" kalvar och stoppar dem.

Är du intresserad av reining/ pleasure/ trail så kan du oftast ta lite vad som i Sverige, de flesta är mer mot allround och inte så specialiserat.
Jag har tipsat om det i trådar tidigare, men bäst är att t.ex. skapa sig en uppfattning om olika hingstar på Youtube, kolla upp deras stamtavlor och sedan gå in på olika avels hemsidor här i Sverige t.ex. Då får du namn och en uppfattning om olika typer. Det finns väldigt många olika mindre dokumentärer om rancher som har varit betydelsefulla inom quarteraveln.
 

Liknande trådar

  • Låst
Övr. Hund Jag har tidigare skrivit och funderat om att skaffa hund. Nu har jag läst på om några raser som intresserat mig och tror jag hittat en...
7 8 9
Svar
160
· Visningar
7 143
Senast: Snurrfian
·
Hästmänniskan Åh känner mig så velig🙈. Letar en häst till, har en appaloosa och shettis hemma på gården. Och letar nu efter en till främst för...
2
Svar
34
· Visningar
2 852
Senast: WBanna
·
Hästvård Jo, jag letar efter en till häst (har två här hemma på gården). Nu ska det bli en islänning för mestadels uteritter men vill också träna...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
6 868
Senast: Lobelia
·
Utrustning Hejsan! Diskuterade sadlar med en stallkamrat och hur olika personer gör med sadlar. Har ni en sadel som är utprovad till just er häst...
Svar
6
· Visningar
604

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vackraste hundrasen
  • Uppdateringstråd 29
  • Försäkring - igen

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp