Här torkas OFTAST bara löshö på skullen. Balarna torkar på fält. Kräver dels en portion skicklighet, och en portion tur. Slår du när det är varmt dygnet runt och gärna blåser slipper du daggproblemen. Sen gäller det att vända tillräckligt men inte för mycket. "Min" bonde lyckas dock, men jag har sett t ex grannens småbalshö, och jag skulle inte ens STRÖ med det (faktum var att när jag flyttade hit så skulle jag få lite halmbalar. Klättrade upp på anvisad skulle ooch utbrast till mamma som var med att "Det här tänker jag då fasiken inte strö med, maken till dålig halm!". Min mor hostade lite försynt och pekade längre in och sa "det där är nog halmen du ska ha, det vi tittar på är nog hö..tror jag...)
När vi hade kossor tog vi in 15 - 16 ton per år, alltid torkat, pressat och balat på fältet. Aldrig problem med mögel. Men som sagt, det kräver att man vet vad man hålle rpå med, och tur med vädret.
Låter ALDRIG balat hö stå kvar på fält eller ens ute, dets ka upp på skulle.
Sen saltas allt hö när det kommer in, oavsett hur torrt det verkar så är det salt mellan varje lager. Enda gången jag haft problem med mögel var år 2000 då det regnade HELA sommaren och jag avstod att ta in för att slippa mögel. Då möhlade 2 ton tidigare torrt hö på skullen =/ Men det är ju ett extremfall.
Rundbalshö har jag ALDRIG sett någon får bra hygienisk kalitet på, tvärr..