Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tåg ska gå i koppel!Som övriga skrivit så tar katter en hel del fåglar.
Tror dock vi tar fler med tågen![]()
En lista (baserad på räknade ringar) finns i min länk tidigare i tråden. Sidensvansen ligger sämst till.Sen är det den eviga frågan om jakt, vilka individer katten lyckas ta - men då trasslar vi in oss regält i något som är väldigt svårt att veta något om.
Jo visst, men ringmärkta i antal säger lite om individerna innom arten. Där går förståss att gå in i invägningslisor och titta på vikt och storlek och på så vis kanske få en uppfattning om kondition på de individer som tas jämfört med fördelningen med hela det regestrerade antalet individer. Det var den frågan jag funderade på, som jämförelse till att de vilda rovdjuren gallrar bland de svagare individerna. Detta är nu något som jag för min del tror är en rätt begränsat urval, men det brukar ändå dyka upp.En lista (baserad på räknade ringar) finns i min länk tidigare i tråden. Sidensvansen ligger sämst till.
Visst jagar de och tar fåglar, men i vilken utsträckning är svårt att säga. Jag har två katter, honkatten är en duktig jägare och har kommit hem med både möss och diverse småfåglar (en trast är det största hon släpat hem). Nån brist på mat är det inte.. Vill verkligen inte att hon ska ta koltrasten som sitter och sjunger kring knutarna. Hur mycket hon fångar som hon inte tar hem och visar upp är omöjligt att veta.Funderade på lämplig ställe att lägga tråden men tyke ine den passade på katt.... flytta om det är helfel.
Nyligen har jag stött på envisa åsikter om att katter decimerar småfågelsbeståndet rejält.
Det är inget jag ens tänkt tidigare. Främst för att jag inte ser katter ta fåglar annat än i undantagsfall. Spår av andra byten ser jag ju - delar av sork och råttor, halva kopparödlor etc. Men fåglar? Näe? Enstaka fågelungar som ramlat ur boet kanske, men inte varje sommar.
Min arbetskamrat hävdar att det för att andra djur städar bort fjädrar och tussar så man inte ser slakten.... Men är verkligen katter det som är farligast för småfåglarna? Jag flockar oftare fjädrar från bilens kofångare och grill än jag ser fjädrar på marken.
Är jag pinsamt oinformerad?
Funderade på lämplig ställe att lägga tråden men tyke ine den passade på katt.... flytta om det är helfel.
Nyligen har jag stött på envisa åsikter om att katter decimerar småfågelsbeståndet rejält.
Det är inget jag ens tänkt tidigare. Främst för att jag inte ser katter ta fåglar annat än i undantagsfall. Spår av andra byten ser jag ju - delar av sork och råttor, halva kopparödlor etc. Men fåglar? Näe? Enstaka fågelungar som ramlat ur boet kanske, men inte varje sommar.
Min arbetskamrat hävdar att det för att andra djur städar bort fjädrar och tussar så man inte ser slakten.... Men är verkligen katter det som är farligast för småfåglarna? Jag flockar oftare fjädrar från bilens kofångare och grill än jag ser fjädrar på marken.
Är jag pinsamt oinformerad?
Om man har katter påverkas ju märkbart djurlivet i den omedelbara närheten. Det ser jag på landet, tex. Numera tror jag inte att katterna år efter år äter upp fågelungarna, jag tror att fåglarna tycker att det finns bättre träd än mina i mer fredliga trakter.Jodå. Miljontals, enligt t ex den här artikeln:
https://fof.se/tidning/1999/2/artikel/kattens-10-i-topp
Men: någon annanstans såg jag katterna ändå bara står för 3 procent av fågeldöden - eftersom de flesta fåglar häckar där det inte bor människor.
Här är en artikel, som också innehåller en länk till det paper som publicerades i den vetenskapliga prestige-tidskriften Nature, https://www.nytimes.com/2013/01/30/science/that-cuddly-kitty-of-yours-is-a-killer.html . Där påstås att av alla sätt som människor hotar fåglar och smådjur, är den största enskilda faktorn att människor håller katt, och har spritt den över hela jorden. Enskilda katter har utrotat många endemiska fågelarter och djurarter alldeles ensamma. Tanken svindlar när man inser ett stort antal katters sammanlagda potential för att göra skada på djurlivet.Att de jagar har jag aldrig tvivlat på. Däremot var jag förvånad över argumentet att de är ett så stort generellt hot mot fåglarna.
Fast kajor kunde de gärna få bli specialiserade på......
Jag har levt i tron att de där 3% som de tydligen tar är försumbara i jämförelse med annat men får nog omvärdera....I princip borde nog bara innekatter och stall- och ladugårdskatter tillåtas. Hur som helst tycker jag att alla kattägare borde läsa artikeln jag länkar till, utan att slå i från sig informationen den innehåller.
Har antalet katter ökat i Sverige under modern tid? För katter har ju funnits här sedan 400-talet vad jag kan läsa mig till och skulle de ha utrotat något så borde det vara klart nu. Om inte kattantalet ökat. Annars tänker jag att det är människans förmåga att ta bort de biotoper och boende miljöer som de här djuren behöver som ligger till grund för eventuell utrotning eller rödlistning, inte katterna. Vissa platser som tex isolerade öar (Australien som en av de större) är såklart extremt känsliga. Men om vi talar Sverige, hur många arter har katten utrotat här?Här är en artikel, som också innehåller en länk till det paper som publicerades i den vetenskapliga prestige-tidskriften Nature, https://www.nytimes.com/2013/01/30/science/that-cuddly-kitty-of-yours-is-a-killer.html . Där påstås att av alla sätt som människor hotar fåglar och smådjur, är den största enskilda faktorn att människor håller katt, och har spritt den över hela jorden. Enskilda katter har utrotat många endemiska fågelarter och djurarter alldeles ensamma. Tanken svindlar när man inser ett stort antal katters sammanlagda potential för att göra skada på djurlivet.
I Sverige är alla kräldjur och groddjur fridlysta. Alla som känner en utekatt vet hur chanslösa kallblodiga djur i ett kallt klimat (även de giftiga) är mot en varmblodig skicklig predator som heller inte slutar jaga för att den är mätt. Jag vet platser där en katt har rensat rent från alla reptiler.
Det låter som jag tycker illa om katter av det jag skrivit ovan. Det stämmer inte, jag skulle gärna ha en eller två själv. Men eftersom jag tycker om ödlorna och kopparormarna och småfåglarna som lever här utanför, och är väl medveten om vad en frisk, normal, välfungerande katt ställer till med, avstår jag.
I princip borde nog bara innekatter och stall- och ladugårdskatter tillåtas. Hur som helst tycker jag att alla kattägare borde läsa artikeln jag länkar till, utan att slå i från sig informationen den innehåller.
Katter gör nytta i stall och ladugårdar. Om det är så att de tar fåglar, (själv har jag bara sett dem med möss), så får skadan uppvägas av nyttan de gör. En stallkatt som tar mer fåglar än gnagare sköter inte sitt jobb, (om vi inte räknar de där sparvpopulationerna som har blivit året-runt-inne-fåglar i vissa stall).Jag har levt i tron att de där 3% som de tydligen tar är försumbara i jämförelse med annat men får nog omvärdera....
Men ditt sista stycke fattar jag inte riktigt? Just stall- och lagårdskatter tar ju om möjligt mer småfågel än andra. Varför skulle de vara mer tillåtna?
(jag har motvilligt katt enbart pga råttor, men det är en annan sak)
Artikeln (eller artiklarna) som du inte verkar ha läst, behandlar USA. Läs och begrunda, ursprungsartikeln publicerades i vetenskapligt topp-rankade Nature. Jag har aldrig hävdat att någon art blivit utrotad av katter i Sverige. Men med det tidsspann du målar upp med kattnärvaro sedan 400-talet är det ju faktiskt inte omöjligt, så varken du eller jag vet vad som är rätt i det fallet.Har antalet katter ökat i Sverige under modern tid? För katter har ju funnits här sedan 400-talet vad jag kan läsa mig till och skulle de ha utrotat något så borde det vara klart nu. Om inte kattantalet ökat. Annars tänker jag att det är människans förmåga att ta bort de biotoper och boende miljöer som de här djuren behöver som ligger till grund för eventuell utrotning eller rödlistning, inte katterna. Vissa platser som tex isolerade öar (Australien som en av de större) är såklart extremt känsliga. Men om vi talar Sverige, hur många arter har katten utrotat här?
Menar du att stallägaren håller katterna och fodrar dem för att de ska jaga småfågel? Hänger inte med i ditt resonemang, här har man katter för att de ska decimera smågnagare i stallet. Är man inte skyldig enligt JBV att se till att katterna i stall och ladugårdar får kattmat med jämna mellanrum?Stallkatterna tar fåglar. De är tamkatter som får torrfoder, men jagar ändå.