Tittar in i ditt kök - del 6

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Lax med citronsås, färskpotatis med dill och bouchons muqueux verts ikväll. Något halväckligt ganska sött vitt vin till - en present - passade inte alls särskilt bra till mat men blandat med bubbelvatten gick det bra ändå.

Kvällsmat - smörgås med skivad kall kokt potatis och kaviar på. Typ det godaste som finns i mackväg :)
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Efter tre dagars squashätande så blev det ingen squash idag, utan mungbönsplättar (typ Koreas svar på falaffel) med ris, dippsås och kimchi. Gott!
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Apropå mungbönplättar, jag försökte göra något slags lite mexikanska biffar på svarta bönor för ett tag sedan, men det blev inte alls särskilt bra. De blev alldeles för släta i strukturen och höll inte ihop bra.

Det känns som en rätt där du kunde ha lite tips att komma med?
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Ooops, jag ar ledsen for den oforstaeliga stavningen.:o Jag ar "bad enough" i vanliga fall, men pa ipaden blir det bara rappakalja.

Det blir, som sagt, lamgryta fran frysen i kvall (frysen som ska valja att ga antingen pa el eller gas och valde inget sist vi kopplade ur elen. UGH. Det mesta klarade sig bra anda, men det ar nagra grejor "pa toppen" som maste atas upp per omgaende.

I kvall blir det dessutom hallon paj ... jag kopte lokala hallon i gar. Det ska bli spannande att se hur de ar i forhallande till Svenska hallon.
De lokala blabaren ser ut som Svenska, men ar lite sotare och smakar mer "blabar" och fargar inte alls av sig. Egentligen smakar de nog mer som Amerikanska blabar som inte heller fargar av sig som Svenska.:p Det ar spannande varre att se hur olika livsmedel uppfor sig i olika lander.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Apropå mungbönplättar, jag försökte göra något slags lite mexikanska biffar på svarta bönor för ett tag sedan, men det blev inte alls särskilt bra. De blev alldeles för släta i strukturen och höll inte ihop bra.

Det känns som en rätt där du kunde ha lite tips att komma med?

Jag tycker bönbiffar på kokta bönor nästan alltid blir så, åtminstone när jag gör dem. Jag tycker de blir bättre när man gör dem på råa bönor, alltså blötlagda men okokta, som man kör i mixer till smet. Dels håller smeten ihop bättre då, dels blir de inte så mosiga i konsistensen. Eller så får man ha i något annat kletigt, har för mig att jag gjort biffar på kokta bönor, morötter och jordnötssmör som blev lite bättre iaf.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Jag trodde amerikanska blåbär helt enkelt var en annan art, alltså inte att blåbär blir olika i Sverige och Nordamerika, utan att det var olika botaniska arter? Det vi kallar amerikanska blåbär i Sverige är ganska stora bär, som krusbär ungefär, som är ljusa inuti och har en lite söt, inte så kraftig smak. Man kan odla dem i trädgården, men de växer inte vilt här:

Vaccinium_corymbosum_Strauch.jpg


Det finns tydligen en kanadensisk variant av amerikanska blåbär, vaccinium myrtilloides eller nåt liknande, som har små och mycket söta bär. Kanske var det såna ni åt?
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Jag skulle behöva lite inspiration, har en påse pistagenötter som jag tänkte skulle vara med i kvällens middag. Typ nåt persiskt/libanesiskt/armeniskt, t ex. Men vad ska jag laga?
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Det beror ju på hur mycket möda du vill lägga ner. Någon variant av persiskt ris med tex saffran, berberis och pistagenötter är ju trevligt.

Jag har också malt ner dem i köttfärs och gjort köttfärsbiffar, lite marockanskt.

Strängt taget kan man ju laga något urenkelt och servera nötterna i en skål som ett tillbehör för att höja stämningen.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Tanken var att utgå från nötterna och komma på nån bra middag runt dem. Nån sorts persiskt ris tänkte jag på, har inga berberibär visserligen, men torkade aprikoser, lök och pistage kanske kan räcka? Ska det vara något mer i, nån krydda eller grönsak? Och då vore det trevligt med något kött till, lamm t ex. Hur kryddar man lamm så att det blir persiskt?
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Precis, Amerikanska blabar ar en annan art. Kanadensika vilda blabar SER UT som Svenska, men ar samma som Amerikanska ... fast mindre och morkare i skalet. De smakar som Amerikanska men har kraftigare smak och ar inte fullt sa sota. Som det mesta har i varlden blir smaken kraftigare ju langre norrut man kommer.:p

Persiskt lamm kryddas oftast med tumeric, (och/eller) saffran, chili, kummin, koriander som huvud krydda och en uppsjo av andra smaker. I Iran har den en krydda som paminner om "pumpkin pie kryddor" i USA som jag fatt radet att anvanda och det funkar jatte bra (vet dock inte om det finns i Sverige). Och det ar gott varre!
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Plötsligt jättesugen på rödbetor igår. Blev ljummen sallad på kokta rödbetor, citronmarinerad rödlök, späda lättkokta morötter, torrostade valnötter, rosmarin, kallpressad rapsolja och sotad get till middag. Höll på att okynnesäta resterna till frukost imorse, så gott var det.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Det lät gott!

Jag fick ingen ordning på nåt persiskt igår, så det blev nån californisk crossovervariant: stekt röding med wasabimajonäs och sallad på avokado, rädisor, edamamebönor och böngroddar. Jordgubbar med mascarponekräm till efterrätt.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Vi hade lite småplock; kokta rödbetor med getost, klyftpotatis, skärbönor, rädisor och körsbärstomater. Sås på gräddfil och dijonsenap. Nektarin till efterrätt. Sambo och son åt lite korv också.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Jag lever med grillen i skogen, övar på lamm, lax och diverse jag hittar. Utmanande.
Inget nytt och spännande än så länge, och ätit ohemula mängder lammkorv.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

kl

Igår blev det räkmacka med hemmagjord majonnäs. Fick dock en smärre chock när det i två olika fiskdiskar kostade 395 kr/kg! :eek: Hittade dock räkor till slut som kostade hälften så mycket.

Idag tänkte jag göra risotto med lite sparris till. Vi hade alla ingredienser hemma så det känns rätt smidigt.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Igår, chorizo och bratwurst på grillen. Jag gjorde en ljum potatissallad på färskpotatis med citron, vitlök, persilja, dill, dragon och gräslök (från pallkragen i trädgården!), ett par överblivna soltorkade tomater, Dijonsenap samt "emulsifierad" olivolja med vitvinsvinäger.

Åsså småtomater i olika färger. Enkelt efter en dag i solen.

Ikväll blir det plockigt. Håller på att göra någon sorts patatas bravas-variant för tillfället. Det blir även en sallad på feta, vattenmelon, ruccola och svarta oliver, lite olika ostar och ett par salamisar och kallrökt skinka, grönsaker, hummus och valnötsbröd.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Jacked potatoes, dvs bakad potatis med bacon/lök/WB-fyllning, + en sallad på plock, tomater, sparris, vit gurka, mozzarellakulor från lidl, alfaalfa och solrosskott, vinegrette, och en husman med lammpastrami & mjölk i glaset.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Nagonstans i Quebec kopte jag lokalt tillverkad korv ... jag anvande en sort och verkligen gillade den, sa i kvall tog jag nasta sort, den med chili och ost. Jag gjorde en risotto med lok, svamp och korven ... och en skvatt port vin. Oh MUMS vad gott! Helt otroligt och jag kommer att behova en jatte lang promenad i morgon bitti igen. (I morse gick jag ungefar 8 kilometer, det blir minst lika mycket i morgon bitti)
Innan jag ger mig pa nagot lika avancerat i husvagns koket igen kommer jag dock att inforskaffa fler (battre!) grytor och stekpannor ... for att inte tala om vissa andra koksverktyg. Koket rackte nog till, men mina verktyg var fran forra husvagnen som jag nastan alltid var sjalv i (jag raknar inte hunden har:p) sa det lagades inte sa spannande mat.
 
Sv: Tittar in i ditt kök - del 6

Här är det frukt och bär på längden och tvären, nu har ju de färska hallonen dykt upp med så jag glufsar efter bästa förmåga.

Annars är det mest olika varianter på frästa grönsaker med något proteinrikt tillbehör som, feta, ägg eller halloumi.

Jag fick dom godaste och största rädisorna av min stallägare häromdagen :d så dom har jag skivat och ätit på macka med pepparotsost. Men nu verkar de vara slut, så jag kanske kan tigga till mig lite fler :sneaky:. Jag har även fått lov att vittja grannens smultronodling så det blev en hel skål smultron med yoghurt igår (men de är nog godast au naturelle solvarma direkt från planta till mun). På min egen uteplats växer det allt möjligt men varken pumporna eller zuccinin har börjat producera något annat än blommor och gurkorna har ännu bara små ämnen, tomaterna är gröna men hallonet har lite bär och även björnbäret verkar ge ett par bär trots att det är nyplanterat.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Panik vid dusch
  • Vad gör vi? Del CCXIII
  • Sytråden del 4

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp