Jag undrar ibland VAD exakt som (exempelvis) en person i rullstol på kontor inte kan göra som en person utan rullstol kan? Det är ju inte så att rullstolen gör att du får svårt att sköta administrativa system, handlägga IT-frågor, göra utredningar eller skriva texter...
Det handlar inte om vad den kan eller inte kan. Utan om gråskalan däremellan.
Om man kan den arbetsuppgiften lika bra som alla andra så jobbar man på samma villkor som alla andra.
Om man inte alls kan så är man helt enkelt inte arbetsförmögen, i vart fall inte just där och då.
Om man kan, men kanske långsammare eller på ett sätt som är mer ineffektivt än andra - då blir det aktuellt att börja prata om bidrag för att täcka upp den skillnaden.
Att sitta i rullstol är inte en funktionsnedsättning. Någonting i kroppens funktioner är nedsatt. Och för att kompensera det använder man en rullstol som hjälpmedel.
För vissa kompenserar hjälpmedlet tillräckligt så att man kan arbeta lika som andra. För andra inte, beroende på vad det i grunden är för problem man har.
Kanske om du är spastisk så går det helt enkelt långsammare att skriva på datorn för att du behöver vänta ut rörelserna och göra avbrott med små pauser ofta. Så den tid du verkligen utför aktivt arbete blir mindre än den som det betalas lön för. (påhittat exempel)
Du gör de administrativa arbetsuppgifterna "lika bra" sett till kvaliteten på resultatet, men till en högre lönekostnad för samma mängd. Ekonomiskt sett med lägre produktivitet.
Jag tog det som exempel för att det berättigar till lönebidrag (oavsett tjänst), utan att egentligen med självklarhet innebära en nedsättning av arbetsförmågan.
Kan omöjligen stämma.
Det är nedsättningen av arbetsförmåga som berättigar till lönebidrag.
AFs info:" Du kan få lönebidrag om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Ersättningen ska kompensera för de anpassningar av arbetet och arbetsplatsen som behövs."