Vad jobbar ni med och varför?

Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Skulle ni rekommendera det till andra? Hur är lönen?

Jag jobbar som civilingenjör, för att det var ungefär det enda jag kunde tänka mig läsa vidare inom. Kan absolut rekommendera yrket till andra som är intresserade av det. Lönen är väldigt varierande beroende på vad man jobbar med och hur mycket ansvar man har. Men ingen dålig lön.

Jag valde det här dels för att jag var väldigt intresserad av det samt att lönen var bra så jag skulle kunna ha häst "sen". Vad jag missade i det resonemanget var att jobbet är både roligt och krävande och periodvis mycket jobb så tiden och orken till att ha häst att träna och tävla med blev lidande. Familj och hem skall ju också bollas med i ekvationen som vuxen.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

1. Pedagog inom vuxenutbildningen.
2. Förutom en rent ideologisk grund - för att jag tycker om att lära mig själv, och lära ut till andra... människans ständiga gemensamma utveckling. :)
3. Jag rekommenderar det till den som är intresserad av att arbeta med människor, och är lika engagerad inom sina ämnen som i didaktiska och pedagogiska frågor.
4. Som lärarlön räknat är det högst betalt, och vanligen med trevliga villkor.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag är tågvärd. Började direkt efter student med sommarjobb på SJ och sen blev jag kvar, har tågat i åtta år nu. Jag trivs jättebra och jag kan absolut rekomendera det, om man inte har några problem med att jobba oregelbundet, sova borta och tycker om att träffa alla möjliga och omöjliga typer :)
Lönen är bra för att inte kräva ngn utbildning, jag får ut 20k efter skatt.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jobbar som lokförare. Lönen är bra, får i regel ut över 30 000 efter skatt varje månad.
I vanliga fall brukar jag rekommendera yrket, nu är jag dock ganska sliten efter en lång och kall vinter så glädjen jag brukade känna för mitt jobb är borta.
Men visst är det ett bra jobb om man är på ett bra företag. :)
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag jobbar som civilingenjör, för att det var ungefär det enda jag kunde tänka mig läsa vidare inom. Kan absolut rekommendera yrket till andra som är intresserade av det. Lönen är väldigt varierande beroende på vad man jobbar med och hur mycket ansvar man har. Men ingen dålig lön.

Du är utbildad civilingenjör, men vad jobbar du med? Som civilingenjör kan man ju jobba med i princip vad som helst.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag jobbar som kammaråklagare sedan cirka åtta år.

De stora fördelarna med jobbet är att det känns tryggt med en statlig anställning och att jag trivs utmärkt med att luta mig mot objektivitetsprincipen - som åklagare ska man aldrig behöva tala eller agera mot bättre vetande utan håller målet inte så läggs förundersökningen ner och håller det så kör man. Yrket är ofta kreativt.

Även om många mål är "massproduktion" så är det alltid olika människoöden bakom, vilket intresserar mig. De åklagarledda förundersökningarna ger ett stort utrymme för individuell planering och upplägg, det finns liksom ingen mall att bara följa. Förhörssituationerna och framträdandet i rätten är oerhört intressant och det finns alltid saker man kan utveckla och förbättra. Mycket psykologi och presentationsteknik. Lönen är helt okej, ingångslönen som kammaråklagare tror jag ligger strax under 40 000 (före skatt) nu och sedan får man tillägg med stigande erfarenhet och även tillägg för jourtjänstgöring helger och nätter. Så en bruttolön på 42-50tusen är nog rätt normal när man har varit kammaråklagare några år.

Man har mycket kontakt med andra närliggande yrkeskategorier, polis å ena sidan och domstolarna och advokaterna å andra sidan. Vi är en aktiv och drivande del i hela rättsväsendet och det är oftast god sammanhållning mellan kollegorna.

Nackdelarna är att ansvaret ibland kan kännas väl tungt. En felbedömning kan få väldigt stora konsekvenser och även utan felbedömningar så kan vissa ärenden gå "under skinnet" på en. Släpper man ut en anhållen kille som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning och bevisningen inte riktigt håller, så hänger risken alltid över en att det ska gå överstyr.

Och allra värst är misstankar om övergrepp mot barn - blir en oskyldig misstänkt eller åtalad så är det katastrof för honom eller henne, håller inte bevisningen när ett barn faktiskt utsatts eller utsätts för övergrepp så är katastrofen inte mindre. Stresståligheten måste vara hög. Man kan inte skjuta upp vissa beslut utan i joursituationer är man ensam och måste välja a eller b om så klockan är 04.30 och man har suttit i telefon de senaste sju timmarna och är helt vimsig i huvudet. Anhålla eller frige, husrannsakan eller inte husrannsakan och så vidare. Och allt man har som beslutsunderlag är en muntlig föredragning från en polis på kriminaljouren. Allt kan hända, när som helst.

Trots nackdelarna tycker jag att detta är det bästa juristjobb man kan ha. Jag skulle gärna rekommendera det till personer som passar för jobbet, dvs är stresståliga, beslutsföra och som har gott om empatisk förmåga utan att bli blödiga. Tyvärr måste jag dock tillägga att jag har sett många goda och duktiga kollegor sluta och byta till andra tjänster för att man av olika anledningar har känt att arbetstrycket är så hårt att man mår dåligt av det. Jag började själv på domarbanan men tycker mer om den större kontakten med människor här och det friare och (i mitt tycke) mer kreativa arbetet, som gör det både svårare men också mer av ett hantverk i mina ögon.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag är utbildad till geolog, 4 år på universitet men har också läst extra kurser inom kemi och miljö. Att jag skulle bli geolog var inget jag hade planerat, det bara blev så... jag var trött på kemin efter första terminen och behövde ändå ett bi-ämne. På rekommendation från en annan kemistuderande blev det geologi och där blev jag kvar. Min inriktning är mineralogi-petrologi och utbildningen i Uppsala är väldigt forskningsinriktad och inte direkt hands on. Inte en fördel enligt min mening.

Jag jobbar som prospekteringsgeolog, dvs jag letar malm. Jobbet är hårt fysiskt och tidsmässigt, när man provborrar är 14tim-dagar (eller mer!) inte ovanligt och man är standby dygnet runt.

Jag är inte anställd utan har min egen firma vilket betyder att jag vet nästan aldrig när jag har jobb och hur mycket det blir. Ett exempel: I januari jobbade jag från den 2:a till den 31:a, jag var bara ledig två dagar för ett planerat besök hos min läkare. I februari jobbade jag 3 hela dagar. Hittills i mars har det blivit en halv dag.

Det positiva är att jobbet är väldigt fritt, det är inga problem att planera in frissan på förmiddagen så länge det som behöver göras blir gjort. Det är sällan jag har en chef, jag är oftast ansvarig för att projektet rullar på som det ska även om jag inte har budgetansvar (dvs jag har en budget men jag har inte varit med och planerat/påverkat den). Jag får dessutom betalt för att knalla omkring i skogen, köra skoter och fyrhjuling :D

Betalningen är ok, omräknat till vanlig månadslön vid anställning hamnar jag på ca 35 000kr efter skatt. Fast jag vet som sagt aldrig när jag jobbar.

Jag älskar mitt jobb :love:
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag jobbar som bagare/konditor. Varför? Jo dels var det en kort utbildning, dels ett aktivt och kreativt jobb och dels för mitt intresse att skapa och baka. Jag älskar mitt jobb, men det är fel yrke om man hade tänkt sig att bli riktigt rik om vi säger så. Men jag har roligt på jobbet och det är värt en hel del.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag är journalist ... fast just nu och kommande 5 månader jobbar jag mer med kommunikation/pr typ på Europaparlamentets webbkommunikationsenhet (trainee). Det är lite annorlunda än vad jag har gjort innan (nyhetsreporter/redaktör) men lärorikt och intressant!

Journalistyrket skulle jag absolut rekommendera om det inte var så att arbetsmarknaden ser ut som den gör. Lönen är helt ok (beror lite på arbetsform etc...) och du får ofta (beror lite på var du jobbar så klart) göra väldigt mycket kul och varierande saker på arbetstid.

Jag blev journalist för att jag vill skriva och ha ett kul och (förhoppningsvis) meningsfullt arbete med varierande dagar.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Grisskötare i bb-stallarna.
Kräver ingen utbildning, men jag har 3 års djurvådsutbildning.

Varierande, roligt jobb. Men även tungt både fysiskt och psykiskt. Men nu börjar folk få upp ögonen för svensk producerat kött och jag hoppas det blir ett lyft för alla grisbönder!

Jag skulle rekommendera det till alla djurintresserade som inte vill plugga flera år och dra på sig studielån. För det mesta är det både roligt och mysigt med alla små bebisar (det väger upp nackdelarna med jobbet) :love:
Bara idag har jag vart med när omkring 100 små kom till världen! Massera juver och hjälpa små vilsna bebisar till spenarna och sånt.

Ingen toppenlön - får ut runt 14-15k beroende på om jag jobbar en eller två helger på en månad, om det är storhelg osv.

Det låter som ett simpelt jobb, men det kräver en anställd som har ett intresse för djur och ett gott djuröga. Lämnar man hela ansvaret till suggan så går det tyvärr åt pipsvängen!
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag arbetar som arbetsledare inom den gröna branschen, är utbildad landskapsingenjör. Jag har svårt att tänka mig en annan bransch eftersom jag alltid jobbat inom detta och tycker det är jätteviktigt att vara delvis ute, kontorslandskap är min mardröm!

Jobbet är ganska krävande i perioder eftersom jag har väldigt olika grejer att hantera. Oftast är det jättekul att chefa, men denna veckan har jag fått tillrättavisa en hel del och varit ganska tuff, det är krävande för mig som är en ganska snäll person:p jag får ut strax efter 20' efter skatt.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jobbar som level 2 i kundtjänsten för ett stort bilmärke. När du ringer till detta märkes svenska kundsupport med ett problem de inte kan lösa eller en fråga de inte kan svara på skickas ärendet vidare och hamnar på mitt bord, det är sedan min uppgift att göra vad jag kan för att lösa problemet, alt förklara varför vi inte kan lösa det.

Bakom mig har jag 2½ år på högskolan blandat psykologi, projektledning och egenföretagare.

Jag hamnade där pga att jag inte trivdes med mitt gamla jobb, vilket var samma kategori av arbete, dvs kundsupport, men en annan position. Det var även lockande med högre lön, bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö.

Lönen är medioker. Får i dagsläget ut ca 700 euro i månaden efter skatt vilket, för denna yrkesgrupp i detta landet, är bra.

Hur vida jag rekommenderar jobbet eller inte vet jag inte. Man behöver ingen direkt utbildning vilket gör att även lågutbildade har stor chans att få jobb. Men det är ofta krävande och inom denna yrkeskategori är det ett krav att man är stresstålig annars orkar man inte. Man måste ha skinn på näsan och inte bryta ihop för att arga kunder skriker på en, 9 av 10 gånger är det inte personligt. Man måste vara kundorienterad och får inte tappa masken och bli arg oavsett hur korkad och idiotisk kunden än må vara.

Det är väl inget drömjobb direkt, men jag kan inte säga att jag vantrivs heller. Just den positionen jag sitter på är en stabil post och jag behöver inte vara orolig att jag plötsligt står utan jobb.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag är sjuksköterska och anledningen till att jag jobbar med det är att jag trodde att jag skulle bli en väldigt bra sjuksköterska då jag har många egenskaper som passar till det.
Jag kan rekommendera yrket till andra men det är också väldigt tufft och slitigt och inte så bra betalt, så jag rekommenderar det inte om man vill tjäna pengar och göra karriär eller liknande. Däremot är det väldigt omväxlande, man behöver typ aldrig vara arbetslös och det finns många inriktningar. Det är därför ett bra yrke att satsa på om man vill ha något stabilt att jobba med som ändå ger utveckling.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag jobbar som kammaråklagare sedan cirka åtta år.

De stora fördelarna med jobbet är att det känns tryggt med en statlig anställning och att jag trivs utmärkt med att luta mig mot objektivitetsprincipen - som åklagare ska man aldrig behöva tala eller agera mot bättre vetande utan håller målet inte så läggs förundersökningen ner och håller det så kör man. Yrket är ofta kreativt.

Även om många mål är "massproduktion" så är det alltid olika människoöden bakom, vilket intresserar mig. De åklagarledda förundersökningarna ger ett stort utrymme för individuell planering och upplägg, det finns liksom ingen mall att bara följa. Förhörssituationerna och framträdandet i rätten är oerhört intressant och det finns alltid saker man kan utveckla och förbättra. Mycket psykologi och presentationsteknik. Lönen är helt okej, ingångslönen som kammaråklagare tror jag ligger strax under 40 000 (före skatt) nu och sedan får man tillägg med stigande erfarenhet och även tillägg för jourtjänstgöring helger och nätter. Så en bruttolön på 42-50tusen är nog rätt normal när man har varit kammaråklagare några år.

Man har mycket kontakt med andra närliggande yrkeskategorier, polis å ena sidan och domstolarna och advokaterna å andra sidan. Vi är en aktiv och drivande del i hela rättsväsendet och det är oftast god sammanhållning mellan kollegorna.

Nackdelarna är att ansvaret ibland kan kännas väl tungt. En felbedömning kan få väldigt stora konsekvenser och även utan felbedömningar så kan vissa ärenden gå "under skinnet" på en. Släpper man ut en anhållen kille som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning och bevisningen inte riktigt håller, så hänger risken alltid över en att det ska gå överstyr.

Och allra värst är misstankar om övergrepp mot barn - blir en oskyldig misstänkt eller åtalad så är det katastrof för honom eller henne, håller inte bevisningen när ett barn faktiskt utsatts eller utsätts för övergrepp så är katastrofen inte mindre. Stresståligheten måste vara hög. Man kan inte skjuta upp vissa beslut utan i joursituationer är man ensam och måste välja a eller b om så klockan är 04.30 och man har suttit i telefon de senaste sju timmarna och är helt vimsig i huvudet. Anhålla eller frige, husrannsakan eller inte husrannsakan och så vidare. Och allt man har som beslutsunderlag är en muntlig föredragning från en polis på kriminaljouren. Allt kan hända, när som helst.

Trots nackdelarna tycker jag att detta är det bästa juristjobb man kan ha. Jag skulle gärna rekommendera det till personer som passar för jobbet, dvs är stresståliga, beslutsföra och som har gott om empatisk förmåga utan att bli blödiga. Tyvärr måste jag dock tillägga att jag har sett många goda och duktiga kollegor sluta och byta till andra tjänster för att man av olika anledningar har känt att arbetstrycket är så hårt att man mår dåligt av det. Jag började själv på domarbanan men tycker mer om den större kontakten med människor här och det friare och (i mitt tycke) mer kreativa arbetet, som gör det både svårare men också mer av ett hantverk i mina ögon.

ÅHHHH vilken beskrivning! Jag skulle verkligen kunna tänka mig ditt jobb. Jag hade älskat det (tror jag). Att hålla fokus och ändå se människor ur både perspektivet individen och samhället på samma gång - vilken lycka!

Ett arbete måste för mig vara viktigt för individ och samhälle och sätta goda spår för framtiden. Och så är det för mig idag. Jag har världens bästa arbete, inget slår det - men det finns massor av annat jag kan tänka mig att göra också. Som ditt.

Jag arbetar i skolan. Mer meningsfullt arbete är svårt att hitta.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Är undersköterska och har jobbat med det sen 2007. Innan jag skolade om mig var jag utbildad bagare/kallskänka. Som undersköterska på en medicinavd ger så otroligt mycket, och ger en lärdom om allt (medicinska, människor, livsöden, möten) Jag trivs väldigt bra och har utvecklats enormt. Tyvärr så är det liksom som sjuksköterska ett "kall". Lönen är ju urusel, får ut 12-13 efter skatt och då jobbar jag oregelbundet och varannan helg. Skulle inte rek om man är ute efter pengar, för som undersköterska blir du inte rik.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Jag är snart färdig narkosläkare. Världens bästa jobb, man lär sig något nytt varje dag, och det gäller inte bara oss som är "nya", även min 66-åriga kollega säger samma sak :) Rekommenderar det till alla som 1: tar sig in på läkarlinjen. 2: trivs med att inte kunna planera dagen mer än starttid och ungefärlig sluttid. Vad som helst kan hända, allt från att någon riktigt riktigt sjuk patient behöver tas om hand till att man får vara med när en liten bebis kommer ut :) 3: pallar ansvaret av att stå där och vara tvungen att fatta ett beslut som kan betyda liv (med eller utan olika begränsningar) eller död för personen framför dig. Även om klockan är mitt i natten och du jobbat som en galning de sista tolv timmarna och inte fått sova. 4: Har sinnesnärvaron att snabbt kunna styra upp en akutsituation och hjälpa teamet att gemensamt göra det som behöver göras, om det så är inne på en operationssal eller mitt ute i ödemarken där ett flygplan har kraschat.
Älskar mitt jobb! :) Som ST-läkare är lönen helt ok, skiljer sig dock rätt rejält mellan olika specialiteter och landsting, men i förhållande till det ansvar vi tar är den alldeles för låg. Som färdig specialist är det mer än ok betalt.
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

Ett arbete måste för mig vara viktigt för individ och samhälle och sätta goda spår för framtiden. Och så är det för mig idag. Jag har världens bästa arbete, inget slår det - men det finns massor av annat jag kan tänka mig att göra också. Som ditt.

Jag arbetar i skolan. Mer meningsfullt arbete är svårt att hitta.

Ja ibland kan jag också känna - trots att jag är jättenöjd med mitt yrke - att det är synd att man inte lite enklare kunde hoppa mellan helt olika arbeten bara för att pröva på något annat och få nya infallsvinklar. Men har man gått "all in" med långa (och dyra) universitetsstudier så är det ju inte direkt så man längtar efter att börja om från noll igen... Fast om man hade fått önska fritt, så hade jag någonstans nu - mitt i yrkeslivet - tyckt att det skulle vara fantastiskt att få jobbrotera i kanske tre år med helt olika uppgifter. Till exempel lärare! Och trädgårdsmästare, och dagisfröken. :)

För övrigt känner jag den största respekt för alla med jobb som innebär makt att påverka människors liv på ett helt avgörande sätt, på kortare eller längre sikt (lärare, poliser, vårdpersonal av alla slag för att nämna några) och blir beklämd över att det värderas så bedrövligt i pengar som till exempel för undersköterskor. Jag tror att det viktigaste för att verkligen trivas och göra ett bra jobb i alla sådana yrken är att man brinner för det, men det känns lik förbaskat orättvist värderat på sina håll...
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

kl

Jag driver ett inackorderingsstall och tränar hästar + hästar och ryttare.

Trivs utmärkt , skulle aldrig vilja byta!

(har även "lön" från arv varje månad:p)

får ut ca 20 tk
 
Sv: Vad jobbar ni med och varför?

ÅHHHH vilken beskrivning! Jag skulle verkligen kunna tänka mig ditt jobb. Jag hade älskat det (tror jag). Att hålla fokus och ändå se människor ur både perspektivet individen och samhället på samma gång - vilken lycka!


Jag håller fullständigt med!

För mig måste arbetet vara utmanande, utvecklande och kännas meningsfullt och det där kvalade absolut in :)


Jag arbetar med personal i ledande befattning.
Det är utmanande, utvecklande och känns meningsfullt.
I praktiken kan det, beroende på hur tjänsten ser ut, innebära att man frekvent eller tom konstant jobbar under stress och press så det är en fördel om man som jag gillar att jagas med eldgaffel.
Lönen ger ett okomplicerat liv.

Jag är passionerat förälskad i mitt jobb men skulle bara rekommendera det till dem som känner kallet skrika efter min beskrivning.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Skola & Jobb Den här vintern har fått mig att undra om jag verkligen orkar fortsätta köra buss. Jag älskar det verkligen, det är mitt drömyrke sen...
5 6 7
Svar
122
· Visningar
6 713
Senast: BernT
·
Juridik & Ekonomi Jobba inte deltid/ med uppehåll då det påverkar din pension. Varenda krona du tjänar räknas. Hört dessa 2 hela livet från olika håll...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
4 184
Senast: Red_Chili
·
Skola & Jobb För tillfället jobbar jag 25% och tycker jobbet är skittråkigt. Jag sitter och tittar på klockan medan jag jobbar och räknar ner tiden...
15 16 17
Svar
333
· Visningar
23 080
Senast: Mabuse
·
Kropp & Själ Jag har insett att jag behöver gå i terapi och är nu nyfiken på om någon här testat någon av dessa plattformar där man prata med...
Svar
4
· Visningar
495
Senast: Araminta
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp