varför är det

Okej, det visste jag inte men jag tycker fortfarande att så länge sadeln passar hästen och ryttaren är nöjd så spelar inte märke eller prisklass någon roll..
 
Det kan inte jag hålla med dig om. När man provar ut och köper en sadel måste man tänka långsiktigt. Även om sadeln ligger bra på hästen idag så MÅSTE den ha såpass bra kvalitet att den ligger lika bra om ett år eller två tycker jag. En billigare sadel är billig av en anledning. Dessa sadlar har ofta sämre bommar och håller ofta inte så länge, de blir sneda och det är inte alltid så lätt att upptäcka och man tänker "jamen när vi provade ut den låg den ju perfekt" och man rider vidare. Snart, snart har man en häst med ryggproblem och fortsätter man rida kan man förstöra hästens rygg för alltid.

En sadel är en dyr investering för de flesta människor även om den tillhör "mindre bra" märken runt 5 tusen och betänk om det är värt att snåla vi inköpet men sedan ha en sadel som inte håller mer än nåt år? För det är grymt många hästar därute som går med skitsadlar som de går ryggont av, få av dem visar det så tydligt att ryttaren förstår vad som är på tok.

Har varit på sadelutprovning idag och bara den här gången var det två hästar som ömmade rejält och fick remiss till ryggspecialist i Strömsholm. Förra utprovningen jag var på var den en häst och en annan gång min kompis var på utprovning gick det bara att lägga sadel på EN av fem hästar :(

Det finns en anledning till att dyrare märken har bättre kvalitet. De testas (iaf de flesta) i hålbarhet och kvalitet och man lägger pengar på forskning för att få fram bättre och bättre sadlar för HÄSTEN.

Sedan finns det ju tyvärr också dyra sadlar som är skit, allt dyrt är inte bättre. Men oftast.
 
Har en liten tilføyelse til denne tråden, har ikke sett at noen av dere har nevnt dette ennå:

På billige syntetsaler er læret ofte ganske dårlig -OG læret på de to salputene kan komme fra forskjellige lærstykker og dermed ha forskjellig kvalitet, noe som fører til at salen etterhvert blir skjev! Dette kan selvsagt forekomme på dyrere lærsaler også...

På syntetsaler er man hvertfall sikker på at stoffet på de to putene har samme kvalitet!

:banana:
 
Ett enkelt svar, utan att jag har läst igenom hela tråden:

En syntetsadel är ofta uppbyggd på ett korrekt sätt, har en bra bom och flertalet är omstoppningsbara. T ex har Griffin tio års garanti på bommen, den är ullstoppad och omstoppningsbar.

De flesta billiga lädersadlar är tillverkade av undermåligt indiskt läder som i många fall känns som kraftig papp. Många av dessa sadlar går inte att stoppa om - de är alltså "engångs". Garantitiderna är korta, kanske beroende på att bommarna är dåliga. Jag hörde en gång en sadelmakare säga att bommen i en Kingstonsadel är gjord för ryttare på max 25 kilo.

Immer
 
En sadelmakare som säger att Kingston sadlar bara tar 25 kg sen går dom sönder???

Då undrar jag vad det är för fel på alla Kingston sadlar som väldigt många häromkring rider i.
Av dom ca 15-20 personerna är det bara 1 som väger under 90 kg. Och h*n väger ca 55 kg. Och den nyaste av dom sadlarna är drygt 3 år gammal.
Dessutom finns min gamla Pinto, köpt 1985, och som används ca 5-6 ggr/vecka.
Och ingen sadel är trasig eller har sneda bommar eller bossor.
Medans Stübben, Hubertus och Zaldi användarna nästan aldrig är nöjda utan nästan jämtär det någon som har sin sadel inlämnad för stoppning eller lagning.
Men det är välbra. Sadelmakaren är ju garanterad sitt levebröd.
Och det är ju klart att dom inte tycker om varor som håller sej hela och inte behöver lagas eller donas med stup i kvarten. Dom varorna blir dom inte feta på.
 
Skrev jag att de går sönder? Åh nej, du har nog läst fel. Saken är kanske den att den inte kan bära upp mer ryttarvikt än 25 kilo - är ryttaren tyngre mår hästens rygg dåligt.

Jag skulle inte ens drömma om att lägga en sådan sadel på min hästs rygg.

Immer
 
Palle

1. 5 cm = för smal kanal
2. Sadlar SKALL ALLTID stoppas om efter ett par år även om sadeln ALDRIG använts. Det finns nämligen ingen ullstoppning som behåller sin effektivitet med tiden.

"Skönt med ärligt yrkesfolk som inte är ute efter att pungslå sina kunder. d.s."

Ärliga men okunniga i sådana fall.

I dyrare sadlar brukar dessutom stoppningarna vara dyrare och klara sig längre än stoppningarna i billigare sadlar.
 
Palle

Ge dig nu.

"Då undrar jag vad det är för fel på alla Kingston sadlar som väldigt många häromkring rider i".

Att Kingston sadlar överhuvudtaget säljs beror på två saker:
1. Okunnighet - och det kryllar av okunnigt hästfolk t.o.m. eliten har 0 koll på att tillpassa sadel efter häst...en del hittar inte ens rätt sadelläge.
2. Dålig ekonomi

Kingston ÄR en skitsadel.
Det finns säkert en och annan sadel som är rak och hel men ett märke där kvalitén skiljer så stort på antalet tillverkade sadlar så är det Skit och inget annat är skit.

För övrigt är det inte en tillfredsställande uppbyggnad på sadeln.

Jag skiter i om ryttare anser att en sadel är skön eller inte.
Det första man skall göra är att hitta en sadel som passar Hästen att hästen har rätt tillpassad utrustning är A & O.

Majoriteten av hästfolk är okunniga när det gäller sadlar, de väljer sadel efter vad som är skönast för ryttaren, estetiskt tilltalande, pris.

Har du dåligt med pengar och vill köpa sadel?
Köp antingen en begagnad bra märkessadel eller en syntet.
 
Sv: varför är det

jag tycker bara det är fånigt allting ni pratar om hit och dit och försöker överbevisa varandra me en de ena och en de andra.
som sagt hundra gånger man ska ha en sadel som passa hästen och ryttaren. sedan vilket märke och hur mycket den kostade spelar ingen roll. jag har en kingston som jag både ridit d-ponny och stor häst me. men nu är den inte längre aktuell för mig och min häst längre för att han vuxit ur den och blivit för bred. han har aldrig fått ont av den men den är lite trång nu. därför lade ja ut den på annons och en från england var och hämtade den. vet ni varför han gjorde sånt besvär och köpte den?
jo för att han var ute efter just den modellen och även att de är en såkallad "skitsadel"i Sverige så är det inte så i andra länder. det finns ju även dyrare varianter av Kingston me så lägg ner. orka sitta å tjata om sånt här alla får väl ha vilka sadlar dom vill så länge dom passar hästen. och ska jag vara känslig har jag ridigt i alla möjliga sadlar genom åren. ska ja vara ärlig så tycker ja att min kingston var mycket skönare och ja hade mycket bättre sits i den än i min kompis 2 år gamla svindyra stÛbben
så nu har ja sagt mitt!! dyra märkessadlar behöver inte alltid vara bättre man betalar också mycket pengar för att det står ett specifikt märke på sadeln inte bara för kvaliten
 
Sv: varför är det

Nu drog du upp en tråd från tidernas begynnelse. haha..:D Jag har fortfarande samma syn på kingstons hoppsadel som salufördes då. (det var den jag länkade till)
Hur dom är nu har jag ingen aning om..

därimot måste jag lidit av allvarlig PMS eller något år 2003 och ber så hemsk mycket om ursäkt för min otrevliga ton.
 
Sv: varför är det

haha det är roligt å dra upp lite gammalt ibland och se om de har blivit några förbättringar..
 
Sv: varför är det

Provade en Kingston på min häst för nån månad sen. Låg kasst, hade fruktansvärt stelt och fult läder. Inget jag vill ha direkt.
Däremot ska jag prova en Griffin imorgon. :bump:
 
Sv: varför är det

KL

Den första hästen jag skaffade (12 år gammal) så köpte vi en kingstonsadel. Hästen har aldrig haft ont i ryggen och den används under några år.

Jag tror inte det är bara är priset som avgör. Det viktigaste är att ägaren har tillräckligt med kunskap för att se att sadel passar och är i bra skick.
 
Sv: varför är det

Sen måste man ha tur med vilket exemplar man får av de billiga sadlarna.
Tex Hööks billiga lädersadel har jag stått o klämt på i affären. Stoppningen är mycket olika. Vissa ganska jämna men andra totalt bara klumpar i bossorna. Snedhet o liknande får man också ha koll på. Läderkvaliten likaså. Det tar vad de får och det kan ibland vara lite bättre än sämst.
// Linda
 
Sv: varför är det

Sen måste man ha tur med vilket exemplar man får av de billiga sadlarna.
Tex Hööks billiga lädersadel har jag stått o klämt på i affären. Stoppningen är mycket olika. Vissa ganska jämna men andra totalt bara klumpar i bossorna. Snedhet o liknande får man också ha koll på. Läderkvaliten likaså. Det tar vad de får och det kan ibland vara lite bättre än sämst.
// Linda

Det var därför jag skrev:

Det viktigaste är att ägaren har tillräckligt med kunskap för att se att sadel passar och är i bra skick.

Med i bra skick räknar jag med att man kan kolla att stoppningen är jämn och att den inte är sned.

Sadeln är oerhört viktig och jag måste erkänna ju mer jag läser desto mer inser jag hur viktig och hur komplicerat det här med sadlar är.... :crazy:
 
Sv: Re: varför är det

ja men om jag säger att jag(eller någon annan, man läser rätt ofta här på det här forumet) ska titta på en kingston, romano eller pintosadel så får de svaret "titta efter en begagnad märkessadel istället"

Just de sadlar du rabblat upp och flera andra som ligger i den prisklassen har gjort sig ökända för att ha dåliga bommar som inte tål vuxenvikt i sadeln, dåliga sömmar, dåligt arbete, i bästa fall knölig ullstoppning men i de flesta fall filt och trådstoppning som är dålig, bommarna är ofta sneda, sadlarna är inte helt sällan snedsydda, och lädret är av så kass kvalitet att det nästan känns oförskämt i vissa fall att kalla det "läder".

Prisklass ligger på 1-3000 kr för de sadlarna nya.
Finns givetvis bra exemplar av dessa sadlar också, men det är viktigt att verkligen kolla bom, stoppning, materiel och hantverk så att ingenting är dåligt, vilket gärna i sådana fall kommer tillbaka som ryggont hos hästen.

För samma pengar kan du få en nästintill ny syntetsadel av märket Wintec eller Thorowgood, som har 10? års garanti på bom, garanti på hantverk, Bra och jämn stoppning, inga problem med felsydda sadlar, sneda bommar eller dåligt material. De är inte helt sällan mer stryktåliga och vädertåliga än en riktig lädersadel också, och underhållsbehovet är minimalt. Och ja, syntetmaterial är betydligt billigare än BRA läder. (Vad menas med BRA läder - se nedan).

För samma pengar får du även en riktig märkessadel i bruksskick. Med märkessadel menar man oftast en sadel av erkänt bra tillverkare, såsom Stubben, Passier, Kieffer etc vars sadlar faktiskt håller en hästs hela livslängd, och ibland också mer därtill. Har träffat på exemplar som var över 20 år gamla men förutom blekt färg, helt invändningsfria. Det enda man behöver göra är att smörja och stoppa om dem med regelbundna mellanrum, kvalitet lönar sig i längden.
 

Liknande trådar

Fordon Vi är på gång att skaffa ny bil och funderar både på vilken typ av bil vi ska ha (två vuxna, tre barn och en hund) samt om vi ska leasa...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
5 041
Senast: Guldaskig
·
Utrustning Jag skulle behöva köpa en ny sadelgjord men det tar emot, fasiken vad dyra de är 😝 Vi har just nu en Eric le Tixerant (dressyr) gjord...
Svar
4
· Visningar
660
Senast: Oknytt
·
Utrustning Har ju lånat en sadel som Legat bra på min häst men ska lämna igen den imorgon då ägaren plötsligt kommit på att hon behöver den på...
Svar
5
· Visningar
647
Senast: Sorgsen
·
Utrustning Hej! Jag är då knappa 160cm lång. Jag skulle inte kalla mig själv överviktig, men jag har någorlunda vida höfter, lår och vader. Att...
Svar
17
· Visningar
1 315
Senast: Squie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp