Vem är bäst lämpad att sköta våra skogar? (Utbruten från Opinionsinstitut Bukefalos: Val 2018)

Oj, jag vill skriva så mycket - det här berör mig på så många plan - ekonomiskt och känslomässigt. Så varning för låååångt inlägg.

Jag äger ca 16 ha mark varav 7-8 är skog. Har ärvt den så jag har sett olika stadier av den i över fyrtio år. Och grannarnas. Vistas mycket i skog o mark och av alla grannar är jag den som rör mig över störst yta då dom oftast går i sin skog eller åt sitt håll. Jag avskyr att gå samma runda dag efter dag. Så min referensram är väl strax under 100 ha - det dubbla förr när jag red.
I mitt område har inte grisen etablerat sig än även om dom springer förbi då och då. Skogsfågel har det aldrig varit gott om. Ser man en fasan så blir man häpen; -Va fan va det där?? Tjäder tror jag inte finns.
Älg, rådjur, hare är det ett ok bestånd av även om haren var försvunnen i 20 år. Inte ett spår såg jag. Nu dräller dom omkring på stallbacken - så härligt att se dom igen. Där är nog framgångsfaktorn en inflyttande granne som skjuter räv.
Jag ser gott om mossor o lavar även om jag måste erkänna att jag vet lite om dom och vilka som är känsliga. Vad jag mest oroar mig för i år är att småfåglarna varit så tysta nattetid/tidiga morgnar. Känns som det är något galet. Vi har haft helt ok med vattentillgången för både smått och stort här så det är inte det.

Så vad finns det för skogsvarianter här då i en cirkel runt mig;

Granne 1.
25 ha kanske. Blotta tanken på att han skulle låta ett skogsbolag ta del av hans inkomster har fått effekten att hans skog har stått för fäfot i säkert 30 år - han blev för gammal för att göra något själv. Ett mindre uttag av ved har skett i lättåtkomliga skogsbryn.
Effekt; Likgammal granskog där träden ser ut att vara hälften så gamla som dom är. Klena, topparna blåser av. Grenverket är grönt först halvvägs upp.
Det står för tätt och inget växer. INGEN undervegetation utöver mossa. Svamp i begränsad omfattning men den är ju lätt att hitta i och för sig. Vindfällena efter både Gudrun o Sven fick ligga. Traktorvägar in till små fina lyckor (ängar) rensades inte efter stormarna så bonden som arrenderade tyckte inte det var lönt besväret att krångla sig in där. Lyckorna håller på att slya igen och är bara torrt gräs och myrhögar. Där var bete till mycket skogsdjur.
Djurliv, ett o annat rådjur passerar mellan ängarna. Inga bär alls. Det kan finnas blåbärsris men inga blåbär. Grävlingen trivs och stjäl min svamp. Men jag gillar grävlis. Korpen trivs där. Jag gillar korpen.
NU i år tog grannens barn tag i det och övertalade honom att det behövdes göras något innan allt föll ner. Skogen är nu genomgången, gallrad och redan ser jag hur lövet kommer och hur skogen lever igen. Det är ett elände att gå i men jag är så glad för skogens skull. Förr var det ju som att gå in i ett dystert rum utan möbler. Nu är det renoveringskaos. Om tio år så kommer det att vara vackra salar.

Granne 2.
7-8 ha. Mestadels barrskog som avverkas och gallras löpande. Lövet tillåts komma upp. Finns alla olika stadier av produktionsskog fast det är så litet. Mycket vilt av alla sorter. Ängar putsas. Lätt att röra sig i. Svamp men dåligt med bär. Hallon i kanterna.

Granne 3.
Större gård vars skog jag rör mig i utkanten i. Mest gammal gran, lite tråkig men skött så den är gles så det kommer upp undervegetation men inget löv. Svampen trivs. Inga bär - för mörkt. Kommer troligen att kalhuggas och omplanteras bitvis. Då blir den biten otillgänglig ett tag. Inte mycket vilt direkt i min ända. Här är det gris på väg in/etablerad. Här bor korpen i en stor gran. Lite orolig för vad som händer med korpen då det säkerligen kommer att avverkas snart.

Granne 4 är jag.
7-8 ha. Jag odlar ved (ca 20-30 kubik per år till husbehov) och älg (ingen älgjakt på min mark dom senaste 20 åren) brukar jag säga. Min skog är väldigt blandad mellan välskött blandskog (hejja pappa) och några ha vidriga 80-talsplanteringar av gran. Pappa planterade igen flera pyttesmå lyckor med gran. Enligt den tidens regler skulle det planteras gran och sättas tätt tätt. Gallrade pappa?....njäää, han blev lite för gammal.
När jag tog över hade jag småbarn och först nu de senaste tio åren har jag tagit tag i det.
Vi slutavverkade då ett halvt ha med mestadels tall - pappa hade gallrat så bra så det var massor med blandad ungskog mellan stora ståtliga tallar. Om några år när riset är helt borta kommer det vara dags att röja och fixa till det man vill ha kvar. Jag vill då spara lite av allt. Under tiden sover både älg, rådjur och hare där.
Ännu ett halvt ha där det var mer blandskog vet jag inte riktigt. Unggranen kommer som en matta där så där tror jag vi får gå in tidigare.
Sen har jag ca ett ha som jag tänker är lagom att slutavverka på samma sätt om 10-15 år. Så nöjd med dom bitarna. Fin blandskog.
Sen har vi då sorgebarnen. Sammanlagt 3 ha granplantering på olika ställen. Vi gallrade dom med åtminstone 6 m emellan för 5-6 år sedan. Det är ändå stendött under. Dom växer i rader, ingen undervegetation - inte ens mossa. Det är 35 år gamla spöken. Jag vill ta ner alltihop. Men jag vill ju inte behöva plantera som jag måste om jag tar bort alltihopa. Så vi får väl gallra hårdare. Suck, kommer att ta 20 år att få ordning på det. Här finns inget djurliv och definitivt ingen svamp. Hackspetten trivs väl.

Sonen har gått jaktgymnasie och har funderingar på att börja fodra fågel och eventuellt köpa in några fåglar. Jag säger självklart ok. Vore ju roligt om skogsfågeln etablerade sig. Han pratar om änder också men då sa jag stopp. Det räcker med det par vi har i vår lilla damm.

Sen har vi då min tallodling...mina hästhagar är ju milt sagt tilltagna med 5-6 ha till två hästar. Då vi har sandmark i en backe så trivs tallen och älgen går ju inte gärna över eltråden så där får tallen stå ifred. Jag gillar att naturen passar på. Jag får se om jag låter dom gå upp. Nu är det minst ett trettiotal sex meter höga tallar som är jättefina. Tänker att det kan bli en peng någon gång. Vi behöver ju inte betet. Skogen tar tillbaka marken.
Ingen av mina hästar äter på några träd. Det finns så mycket annat att knapra på. Däremot mördar ardennern gärna småträd genom att gränsla dom och klia sig. Men det finns gott om det så det är helt ok.

Granne 5.
Han har större arealer för att vara här. 40 ha? Han är mycket aktiv i skogen och inbiten jägare. Röjer, slutavverkar, viltvårdar. Just nu så har han på flera ställen röjt så klen skog (8-10 cm i diameter), både björk o tall, står med 6-7 meters avstånd och han har tagit bort alla grenar under 2 m och all gran. Du ser alltså genom ungskogen. Ser jättefint ut. Men jag vet inte varför. Tror det är av jaktskäl....Ska bli spännande att se vad som händer med undervegetationen. I hans skog finns det mycket bär, hallonsnår, svamp och djur. Det är inte bara hans förtjänst, tidigare ägare skötte skogen fint också men han har sen han flyttade hit för ca 15 år sedan verkligen brukat skogen. Han väntar ivrigt på att grisen ska komma. Nu i år har det odlats korn som bara harvades ner....jag är fullt övertygad om att det är grisgodis. Jag gillar inte.

Granne 6
Hans skog är jag mycket sällan i. Välskött barrskog där lövet får ta plats. Mycket svamp o bär. Här finns grisen etablerad. Han har dock de mesta gärdena runt mig så han påverkar vilttillgången. Han plogar ibland av sina vallar till rådjuren om det blir en sträng vinter och han fäller löv vintertid till älgen. Månar om djuren. Han jagar INTE även om någon har jakten på hans marker.

Granne 7
Har haft mycket mark men sålde av och byggde sig en villa på en avstyckad bit. Och grävde sig en stooooor damm i trädgården. Tack vare den har viltet haft vatten i sommar.

I mitt område finns alltså ingen gammal skog. Möjligtvis enstaka gamla träd. Lönn och ek tar sig sakta in här. Jag ser plantor överallt nu till skillnad mot för bara tio år sedan då jag hade en ekplanta som kämpade i hästhagen.

Jag kan inte se varför någon annan (staten) skulle lägga sig i vad vi (grannarna och jag) gör med våra skogar. Blandningen här gör att djurlivet frodas. För mig är det makabert att någon skulle bestämma när jag får ta ner mina träd. MINA träd. Som jag och mina förfäder har planterat/skött om. Det är ju idag ändå hårt uppstyrt med återplantering.
Jag förstår att det kan finnas områden där monokulturer är ett problem om någon äger tusen hektar och inte kan se vad det gör för miljön om det ser likadant ut.


Det enda jag tycker staten borde lägga sig i är dikningen av myrar. Det är ju idiotiskt att det får förekomma. Och hur man kan få bidrag för träda??? Obegripligt.
 
Vad är ringbarkning? Varför gör man det på större träd?

Man tar bort barken runtom, och en bit innanför, ( därav ring) trädet för att det ska dö så vi får mer döda träd i skogen , stora träd, vilket är gynnsamt för insekter som lägger ägg däri o fåglar som lever av larverna bla.:)

Nu har vi tagit 2 stora lönnar och sågat ner de grova övergrenarna och sedan sågat sicksack så det blir mer springor och mer intressant o lättare för insekter o lägga ägg.

Vi försöker spara nära alla stora grova aspar, det är ett jätteviktigt hålträd vid äldre ålder.
 
Och hur man kan få bidrag för träda??? Obegripligt.

Det kan vara både bra o jättebra med trädor av många olika anledningar, ett är att djurlivet får vara i fred under häckning o barnkullar, ett annat är att det oftast inte blir så högväxande( gödslas ju inte) och då samlas mer insekter som gynnar fågellivet, ex lärkor o hönsfåglar.
Får den sedna stå några år, eller fröas i med blommor är det fantastiskt.

För egen del har jag svårt att förstå hur man kan få bidrag för konventionell odling i den utsträckning man får, konstgödsla med ändliga medel och bespruta med kemikalier för att ta bort oönskat växt o djurliv, sprida gifter, helt galet, bara det gör trädan bättre även om den oftast sprutas ner när den bryts ( konventionellt) .
 
Det kan vara både bra o jättebra med trädor av många olika anledningar, ett är att djurlivet får vara i fred under häckning o barnkullar, ett annat är att det oftast inte blir så högväxande( gödslas ju inte) och då samlas mer insekter som gynnar fågellivet, ex lärkor o hönsfåglar.
Får den sedna stå några år, eller fröas i med blommor är det fantastiskt.

För egen del har jag svårt att förstå hur man kan få bidrag för konventionell odling i den utsträckning man får, konstgödsla med ändliga medel och bespruta med kemikalier för att ta bort oönskat växt o djurliv, sprida gifter, helt galet, bara det gör trädan bättre även om den oftast sprutas ner när den bryts ( konventionellt) .
Jag tänkte mer på träda där inget ska växa. Jag kallar det för mörkträda. Träda har alltid varit ett sätt för marken att få vila. Det är inte den trädan du får EUbidrag för.
 
Du tänker nog på svartträda men vad menar du? man får väl bidrag för alla trädor under förutsättning att de sköts enligt bestämmelser.
 
Oj, jag vill skriva så mycket - det här berör mig på så många plan - ekonomiskt och känslomässigt. Så varning för låååångt inlägg.

Jag äger ca 16 ha mark varav 7-8 är skog. Har ärvt den så jag har sett olika stadier av den i över fyrtio år. Och grannarnas. Vistas mycket i skog o mark och av alla grannar är jag den som rör mig över störst yta då dom oftast går i sin skog eller åt sitt håll. Jag avskyr att gå samma runda dag efter dag. Så min referensram är väl strax under 100 ha - det dubbla förr när jag red.
I mitt område har inte grisen etablerat sig än även om dom springer förbi då och då. Skogsfågel har det aldrig varit gott om. Ser man en fasan så blir man häpen; -Va fan va det där?? Tjäder tror jag inte finns.
Älg, rådjur, hare är det ett ok bestånd av även om haren var försvunnen i 20 år. Inte ett spår såg jag. Nu dräller dom omkring på stallbacken - så härligt att se dom igen. Där är nog framgångsfaktorn en inflyttande granne som skjuter räv.
Jag ser gott om mossor o lavar även om jag måste erkänna att jag vet lite om dom och vilka som är känsliga. Vad jag mest oroar mig för i år är att småfåglarna varit så tysta nattetid/tidiga morgnar. Känns som det är något galet. Vi har haft helt ok med vattentillgången för både smått och stort här så det är inte det.

Så vad finns det för skogsvarianter här då i en cirkel runt mig;

Granne 1.
25 ha kanske. Blotta tanken på att han skulle låta ett skogsbolag ta del av hans inkomster har fått effekten att hans skog har stått för fäfot i säkert 30 år - han blev för gammal för att göra något själv. Ett mindre uttag av ved har skett i lättåtkomliga skogsbryn.
Effekt; Likgammal granskog där träden ser ut att vara hälften så gamla som dom är. Klena, topparna blåser av. Grenverket är grönt först halvvägs upp.
Det står för tätt och inget växer. INGEN undervegetation utöver mossa. Svamp i begränsad omfattning men den är ju lätt att hitta i och för sig. Vindfällena efter både Gudrun o Sven fick ligga. Traktorvägar in till små fina lyckor (ängar) rensades inte efter stormarna så bonden som arrenderade tyckte inte det var lönt besväret att krångla sig in där. Lyckorna håller på att slya igen och är bara torrt gräs och myrhögar. Där var bete till mycket skogsdjur.
Djurliv, ett o annat rådjur passerar mellan ängarna. Inga bär alls. Det kan finnas blåbärsris men inga blåbär. Grävlingen trivs och stjäl min svamp. Men jag gillar grävlis. Korpen trivs där. Jag gillar korpen.
NU i år tog grannens barn tag i det och övertalade honom att det behövdes göras något innan allt föll ner. Skogen är nu genomgången, gallrad och redan ser jag hur lövet kommer och hur skogen lever igen. Det är ett elände att gå i men jag är så glad för skogens skull. Förr var det ju som att gå in i ett dystert rum utan möbler. Nu är det renoveringskaos. Om tio år så kommer det att vara vackra salar.

Granne 2.
7-8 ha. Mestadels barrskog som avverkas och gallras löpande. Lövet tillåts komma upp. Finns alla olika stadier av produktionsskog fast det är så litet. Mycket vilt av alla sorter. Ängar putsas. Lätt att röra sig i. Svamp men dåligt med bär. Hallon i kanterna.

Granne 3.
Större gård vars skog jag rör mig i utkanten i. Mest gammal gran, lite tråkig men skött så den är gles så det kommer upp undervegetation men inget löv. Svampen trivs. Inga bär - för mörkt. Kommer troligen att kalhuggas och omplanteras bitvis. Då blir den biten otillgänglig ett tag. Inte mycket vilt direkt i min ända. Här är det gris på väg in/etablerad. Här bor korpen i en stor gran. Lite orolig för vad som händer med korpen då det säkerligen kommer att avverkas snart.

Granne 4 är jag.
7-8 ha. Jag odlar ved (ca 20-30 kubik per år till husbehov) och älg (ingen älgjakt på min mark dom senaste 20 åren) brukar jag säga. Min skog är väldigt blandad mellan välskött blandskog (hejja pappa) och några ha vidriga 80-talsplanteringar av gran. Pappa planterade igen flera pyttesmå lyckor med gran. Enligt den tidens regler skulle det planteras gran och sättas tätt tätt. Gallrade pappa?....njäää, han blev lite för gammal.
När jag tog över hade jag småbarn och först nu de senaste tio åren har jag tagit tag i det.
Vi slutavverkade då ett halvt ha med mestadels tall - pappa hade gallrat så bra så det var massor med blandad ungskog mellan stora ståtliga tallar. Om några år när riset är helt borta kommer det vara dags att röja och fixa till det man vill ha kvar. Jag vill då spara lite av allt. Under tiden sover både älg, rådjur och hare där.
Ännu ett halvt ha där det var mer blandskog vet jag inte riktigt. Unggranen kommer som en matta där så där tror jag vi får gå in tidigare.
Sen har jag ca ett ha som jag tänker är lagom att slutavverka på samma sätt om 10-15 år. Så nöjd med dom bitarna. Fin blandskog.
Sen har vi då sorgebarnen. Sammanlagt 3 ha granplantering på olika ställen. Vi gallrade dom med åtminstone 6 m emellan för 5-6 år sedan. Det är ändå stendött under. Dom växer i rader, ingen undervegetation - inte ens mossa. Det är 35 år gamla spöken. Jag vill ta ner alltihop. Men jag vill ju inte behöva plantera som jag måste om jag tar bort alltihopa. Så vi får väl gallra hårdare. Suck, kommer att ta 20 år att få ordning på det. Här finns inget djurliv och definitivt ingen svamp. Hackspetten trivs väl.

Sonen har gått jaktgymnasie och har funderingar på att börja fodra fågel och eventuellt köpa in några fåglar. Jag säger självklart ok. Vore ju roligt om skogsfågeln etablerade sig. Han pratar om änder också men då sa jag stopp. Det räcker med det par vi har i vår lilla damm.

Sen har vi då min tallodling...mina hästhagar är ju milt sagt tilltagna med 5-6 ha till två hästar. Då vi har sandmark i en backe så trivs tallen och älgen går ju inte gärna över eltråden så där får tallen stå ifred. Jag gillar att naturen passar på. Jag får se om jag låter dom gå upp. Nu är det minst ett trettiotal sex meter höga tallar som är jättefina. Tänker att det kan bli en peng någon gång. Vi behöver ju inte betet. Skogen tar tillbaka marken.
Ingen av mina hästar äter på några träd. Det finns så mycket annat att knapra på. Däremot mördar ardennern gärna småträd genom att gränsla dom och klia sig. Men det finns gott om det så det är helt ok.

Granne 5.
Han har större arealer för att vara här. 40 ha? Han är mycket aktiv i skogen och inbiten jägare. Röjer, slutavverkar, viltvårdar. Just nu så har han på flera ställen röjt så klen skog (8-10 cm i diameter), både björk o tall, står med 6-7 meters avstånd och han har tagit bort alla grenar under 2 m och all gran. Du ser alltså genom ungskogen. Ser jättefint ut. Men jag vet inte varför. Tror det är av jaktskäl....Ska bli spännande att se vad som händer med undervegetationen. I hans skog finns det mycket bär, hallonsnår, svamp och djur. Det är inte bara hans förtjänst, tidigare ägare skötte skogen fint också men han har sen han flyttade hit för ca 15 år sedan verkligen brukat skogen. Han väntar ivrigt på att grisen ska komma. Nu i år har det odlats korn som bara harvades ner....jag är fullt övertygad om att det är grisgodis. Jag gillar inte.

Granne 6
Hans skog är jag mycket sällan i. Välskött barrskog där lövet får ta plats. Mycket svamp o bär. Här finns grisen etablerad. Han har dock de mesta gärdena runt mig så han påverkar vilttillgången. Han plogar ibland av sina vallar till rådjuren om det blir en sträng vinter och han fäller löv vintertid till älgen. Månar om djuren. Han jagar INTE även om någon har jakten på hans marker.

Granne 7
Har haft mycket mark men sålde av och byggde sig en villa på en avstyckad bit. Och grävde sig en stooooor damm i trädgården. Tack vare den har viltet haft vatten i sommar.

I mitt område finns alltså ingen gammal skog. Möjligtvis enstaka gamla träd. Lönn och ek tar sig sakta in här. Jag ser plantor överallt nu till skillnad mot för bara tio år sedan då jag hade en ekplanta som kämpade i hästhagen.

Jag kan inte se varför någon annan (staten) skulle lägga sig i vad vi (grannarna och jag) gör med våra skogar. Blandningen här gör att djurlivet frodas. För mig är det makabert att någon skulle bestämma när jag får ta ner mina träd. MINA träd. Som jag och mina förfäder har planterat/skött om. Det är ju idag ändå hårt uppstyrt med återplantering.
Jag förstår att det kan finnas områden där monokulturer är ett problem om någon äger tusen hektar och inte kan se vad det gör för miljön om det ser likadant ut.


Det enda jag tycker staten borde lägga sig i är dikningen av myrar. Det är ju idiotiskt att det får förekomma. Och hur man kan få bidrag för träda??? Obegripligt.
Jag blir så glad av att läsa ditt inlägg :) anar alla känslorna som finns för skogen, för träden, för djuren, för växterna - för allt som finns där!
 
Du tänker nog på svartträda men vad menar du? man får väl bidrag för alla trädor under förutsättning att de sköts enligt bestämmelser.
Ja, du har rätt, svartträda heter det ju. Jag menar träda som man använde som ett led i växtföljden för att jorden skulle få vila. Nu ligger ju samma ängar i träda i år efter år.
 
Både jag och min man jobbar med skog och för oss är det skog 7 dagar i veckan - jobb, jakt, hundträning, promenad, rekreation. Precis som jag anar i @Luff inlägg så innebär skogen för oss väldigt mycket känslor. Ser jag bara till mig själv så blir jag alldeles varm och lycklig inombords över att se en fin granskog som är mogen att avverka ur produktionssynpunkt, samma om jag ser en fin plantering som tagit sig fint! Jag blir bestört och ledsen av fula körskador, av stora skador av granbarkborren eller av stora brötar med vindfällen. Men likväl kan jag bli glad av att hitta ekar inne i gallringsskog av gran, grova björkar och aspar i produktionsskog, gamla träd överlag och framförallt träd med lite annorlunda växtsätt. Likaså kan bärris med blåbär ge mig lyckokänslor precis som en vacker myr kan göra det. Jag kan stå i en tät ungskog där man knappt ser handen framför sig och bara le över den växtkraft som finns, samtidigt som jag svär högt när trädslag planteras på fel marker. En tallskog som är gallrad för första gången gör mig glad och en tallskog med grova stammar där man kan se nästan hur långt som helst är fantastiskt för själen. Men alla mina känslor för skogen överträffas av en sak, av engagerade skogsägare. Skogsägare som har mål och ambition med sin skog! Skogsägare som avsätter och skapar naturvärden. Skogsägare som ser många värden i sina skogar! Jag är för den starka äganderätten som finns och jag tror på frihet under ansvar som till stor del präglar skogsbruket.

Tyvärr tycker jag mig själv inte kunna ana dessa känslor i skötseln av statens egna skogar och de om några borde visa resten av skogsägar Sverige hur vi ska sköta våra skogar. Att inskränka äganderätten för våra privata skogsägare samtidigt som staten själva brukar sina skogar utan tanke på nästa generation, det är för mig helt ohållbart.
 
Här är lite exempel från skogarna jag rör mig i;
Här har grannen tagit bort allting utom björken.
20180908_185748.jpg
 
Här är motsatta sidan av skogsvägen på samma ställe, här är det massor med vilt för det mesta vilket jag tror är grannens syfte med det. Man hör ibland att det är stora djur nära men det går inte att se dom. Det är så tjockt med sly så det är svårt att ta sig fram uppblandat med gran;
20180908_185828.jpg
 
Tyvärr tycker jag mig själv inte kunna ana dessa känslor i skötseln av statens egna skogar och de om några borde visa resten av skogsägar Sverige hur vi ska sköta våra skogar. Att inskränka äganderätten för våra privata skogsägare samtidigt som staten själva brukar sina skogar utan tanke på nästa generation, det är för mig helt ohållbart.
Så ska det självklart inte vara, det håller jag med om.
 
Någon som kan se min stig? Här hade jag mina terränghinder för 20 år sedan. Visa bifogad fil 19222
:D Jag håller på och återupptäcker mina barndomssomrars skogar och det är roligt. Många gånger kliar jag mig i huvudet och försöker orientera mig i de landmärken jag kommer ihåg och funderar på vår vi egentligen byggde den där kojan, och var vi hade galopprace och idag är det svårt att tro att det ens är samma skog. Men så hittar man den där stora stenen (även om den verkar ha krympt en aning) och så hittar man små saker som ändå visar att det här var platsen där jag och bästa kompisen tillbringade så många timmar. Basstationer för vidare utflykter och platsen där så många samtal har förts och stort och litet. :heart
 
Ja, du har rätt, svartträda heter det ju. Jag menar träda som man använde som ett led i växtföljden för att jorden skulle få vila. Nu ligger ju samma ängar i träda i år efter år.

Ja men det är ju det som är bra. Ju längre träda desto mer blommor o djur kommer dit. Dessutom fångar växtligheten upp fosfor, det är väl siså med det i en träda i en växtföljd. Och vila marken, det va förr det, numer är det bättre att så i gröngödsling ex för att stärka marken, eller att låta den vara för insekter o fjärilar o låta harar , rådjur få vara ifred på en mark med sina ungar, det kan inte vara annat än positivt ju mer trädorna inte sköts o behandlas.
 

Liknande trådar

Samhälle Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
11 12 13
Svar
252
· Visningar
14 031
Senast: soom
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Köpa hus
  • Engelsk grammatik
  • Vad gör vi? Del CXCVI

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp