vilket träns, och varför?

A

Anne

Hej

Vilket träns använder ni och varför har ni valt just det?

Min dotter har en häst på foder och då ingick utrustning som vi skulle använda så jag har inte funderat mer på det utan förutsätter att det är rätt utrustning..

Hästen är väldigt envis och jag kan tänka mig att min dotter kanske inte ger helt tydliga signaler på vad hon vill att hästen ska göra.
Har bara haft henne i 2 månader men jag ser en tydlig förändring på hästen,dels kommer den fram i hagen,öronen är mycket mer uppåt än innan och den är inte lika misstänksam utan mer nyfiken på vad min dotter pysslar med tex när hon ryktar eller bara är i hagen/stallet.
Behöver de mer tid med varandra så hästen lär sig vem som bestämmer och kanske lyssnar bättre på lektionerna?
Vi vet ju att hästen kan.

Men har funderat på om olika träns gör olika saker.När man rider ut tex så kanske man inte behöver ha det skarpaste bettet men under lektion så kanske man byter så att signalerna blir tydligare,eller jag vet inte...
Finns det träns tex för "envisa" hästar eller för hästar som blir heta tex.
Eller är det bettet som är fel?
Jag kan väldigt lite om det här och undrar då vad det är som avgör vilket träns/bett ni väljer..

Vi har idag rakt bett i gummi och ett träns utan nosgrimma bara pannrem,käkrem och nackrem(vet inte vad det heter) och ja jag har läst att gummibett ger skavsår så vi håller koll på det, men det är en foderhäst och de vill att vi använder detta.

Hon är kollad av vet och tandspec ua..
 
Sv: vilket träns, och varför?

Jag har ett skarpare bett i skogen och ett mildare vid dressyrridning. Jag ser det tvärtom, vid markarbete finslipar jag och då vill jag ha hästen lätt, inte "fuska". Vid uteritt fokuserar jag mer på kondition och muskelbygge, vill fortfarande att hästen går i rätt form, men har inte samma tid/möjlighet att slipa. Det handlar också om att veta när hästen går rätt eller ej trots ett skarpare bett eftersom många knäpper av och bara böjer på nacken.

Ang. gummibett så är de flesta betten av gummi alldeles för tjocka och tar stor plats i munnen. Det blir inte bekvämt och få ligger rätt.
 
Sv: vilket träns, och varför?

Jag har olika erfarenheter med olika hästar och olika nosgrimmor. Min ponny blir stark, framtung och hård i munnen om han har remontgrimma. Med normalt spänd engelsk/acshen blir han stum i munnen. Utan nosgrimma eller med en väldigt löst spänd engelsk är han som en dröm att rida. (OBS! Tänderna ÄR kollade!!)

Min andra är en dam som utan nosgrimma springer iväg med mig, med pullarn blev hon väldigt nervös och stirrig efter en tid och med remonten går hon som jättebra. (Tänderna ÄR kollade!)

Bett har jag inte provat så många olika, bara att ponnyn blir väldigt stum och stark om bettet ligger för spänt/högt i munnen.
 
Sv: vilket träns, och varför?

Självklart byter jag inte utan fråga ägaren först,men man kan ju prata om det. Hästen beter sig lite olika beroende på vem som rider och vad hon är van vid att göra. Kräver man inget utan bara åker med så är det inga problem alls.
 
Sv: vilket träns, och varför?

Och vi rider oftast bettlöst eftersom våra pållar haft lite tandbesvär - två hade bitit mycket i bettet och fått slitskador på tänderna, den ene fick foderinpackningar och den andre fick skavsår i mungiporna och den tredje hade en lös tand och gamla sår i kinden efter nosgrimma .

Den första pållen fick mycket mindre inpackningar, första åren slapp han dem tom helt. Nu börjar han få gammelmanständer, så nu har han liite igen... Han har en väldigt mjuk och bekväm ridgrimma/sidepull så han hänger gärna i den om han får :p

Den andra har ett bitless briddle eftersom den var tydligare för honom att förstå än sidepull. Han blev mer lyhörd för handen när han slapp bett, det hade nog varit ett stressmoment för honom.

Pålle nr 3 blev också väldigt mycket mer lyhörd för handen och tanden växte fast igen :laugh: Han hade ett sidepull med (en eller två, minns inte, vi har båda) rep över nosryggen, inget man hänger i mao ;)

Ska vi rida för instruktör brukar de inte vara så glada i bettlöst, så då rider jag på ett rakt bett av metall, gummi/silicon sliter mer på slemhinnorna medan metallen är sämre för tänderna, men eftersom det händer så oerhört sällan (alldeles för sällan, faktiskt :cool: ) så föredrar jag det. Dottern tycker att hennes häst lyssnar bättre med tredelat så det använder hon.

Skulle vi behöva ett skarpare bett har tandläkaren rekommenderat pelhamstång, så det har vi också, men vi har aldrig sett något behov...
 

Liknande trådar

Utrustning Det börjar bli dags att börja fundera på att kanske ta sig ut på någon dressyrstart i sommar och jag behöver bettips eftersom man inte...
Svar
17
· Visningar
1 095
Senast: Fazeem
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
93
· Visningar
7 005
Foder & Strö Funderar över om det finns nån forskning kring hur länge en häst behöver tugga för att känna sig nöjd/mätt? Jag vet att hästar inte ska...
7 8 9
Svar
161
· Visningar
9 358
Senast: TinyWiny
·
Kropp & Själ Finns det någon här som har koll på hur det går till när man byter förnamn? Är det en krånglig process, hur lång tid tar det, behöver...
Svar
19
· Visningar
1 613
Senast: MML
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp