Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

S

__Stilett__

vad är bäst att ge, vanlig vitlök (i småbitar i fodret) eller sån där pulvervitlök eller va jag ska säga??

testade med vanlig vitlök från affärern..trodde hästarna skulle tycka det smackade äckel men tom min åring slurkar i sig det som godis..så nu funderar jag på vad jag köpa nästa gång :)
 
Mina hästar får vitlök i pulverform, tycker det är mer praktiskt. Verkar lättare än att stå och hacka vitlök varje dag..! "Riktig" vitlök är säkert bättre än framställd, men å andra sidan är det bra mycket lättare med pulver.. Är nog en smaksak!
 
P

ProffeLoff

"Riktig" vitlök är ju det bästa, men det är också jobbigare att sitta å skära vareviga dag, dessutom liktar man konstant lök om fingrarna, men såntdär pulver inehåller ju säkert massa annan skit också. Men det är faktiskt vanligt att hästar gillar vitlök. Min häst äter hela vitlöksklyftor! :eek:
 
N

Nina83

Jag tror att det är lättare för hästkroppen att tillgodogöra sig vitlöken om man ger den i färdigt pulver istället för "färsk". Hästkroppen gillar dessutom inte lökväxter har jag för mig, i det vilda äter de aldig det. Så det måste ju finnas en orsak.
Själv ger jag vitlökspulver till min hosthäst i förebyggande syfte. Gör uppehåll ibland så det inte tappar sin verkan. Om jag hade en frisk häst skulle jag enbart ge vitlökskurer inför betet då det kan hjälpa mot flugor och fästingar, och kanske en kur på vintern mot förkylningar och annat. :)
 
C

chrisse

färsk vitlök är bäst. (iafl för min häst)
Hans hosta försvann direkt!
Dessutom tycker han det är gott (äter hela klyftor om han får :crazy: )

Mycket mycket billigare också!!
 
min fördrar klart rå vitlök i kylftor som han kan tugga ordentligt...men de blir så bökigt och skala vitlök varje dag så han får pulver istället..
 
Jag ger pulver.
Har även gett vanlig vitlök men det är drygt att skala och hacka alt.pressa och händerna luktar vitlök och det blir kladdigt...
Nej tackar vet jag pulvervitlöken. Enkelt och bra.
 
Jag ger pulver, av praktiska skäl.
Dessutom är det ganska billigt, jag köper 1,2 kilosförpackningar som kostar 66 kronor!

Visst luktar Besten vitlök, men det gör ju jag också alltsomoftast. :D

Immer
 
A

artemis

Enligt ett forskningsprojekt som pågår tycks rå vitlök, som vanlig lök, vara giftig för hästar. Det leder till anemi, blodbrist. Torkad lök likadant.
Vitlökspulver å andra sidan innehåller inte det giftiga ämnet, men tycks av samma anledning vara verkningslöst. Det verkar vara det giftiga ämnet som tycks vara verksamt som medicin.
I vilken mängd man kan ge för att fördelarna ska övervinna nackdelarna vet man inte än.

Orkar inte leta upp länken till artikeln igen, använd sökfunktionen och sök på "vitlök" så ser du den i något av mina inlägg. Har påpekat detta massor av gånger - aldrig någon reaktion. Varför? Vill folk inte ta till sig detta, eller avfärdas det som strunt?
 
N

Nina83

Jag resonerar som så, då jag har en hosthäst, och hon mår bra av vitlöksPULVRET, så kommer jag fortsätta ge det. Eftersom man gett det så länge, och har positiva effekter, samt ändå ger så liten mängd- då undrar jag hur farligt det kan vara? :confused: (även om man ger rå vitlök, som iof jag tycker verkar vara lite väl starkt..) Men visst, presenterar man detta som att det är FARLIGT, visst tar jag till mig då. Och under tiden kan man ha i bakhuvudet att denna forskning pågår.
 
A

artemis

Frågan är kanske snarast om det verkligen är vitlökspulvret som gett de positiva effekterna, eller din minutiösa skötsel av din häst? För det vet vi ju alla här, att du är jättenoga med att sköta hennes luftvägar.
Och OM den nämnda undersökningen visar rätt, så är det just det giftiga ämnet som är verksamt rent medicinskt. Och det ämnet skulle inte ens finnas i pulvret (kan ju vara en annan sorts pulver, så jag kan inte svära på ofarligheten eller onödigheten med det du ger, det kanske finns i liten dos?).
Blodprov kan visa om din häst ligger i riskzonen för anemi eller ej. Gör hon det bör du tveklöst göra ett uppehåll i vitlöksmatandet, och gå på andra mediciner istället om behov kvarstår. Klart man vill sin häst det bästa, frågan är bara om allt du redan gör inte är bra nog?
 
N

Nina83

Nä hon klarar ju sig utan förstås.. ger bara 1 sked, står att man ska ge två. Men jag inbillar mig iaf att det är bra för hennes luftvägar och jag ger det ju i förebyggande syfte. Utan bra foder och bra stalluft kunde jag ju trycka i henne vitlök så det kom ut ur öronen på henne, utan att det skulle göra ett dyft.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6399 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Ridning Hej! Precis varit och provridit en höst som jag tyckte mycket om. Tydlig broms men ändå energi. Testade dock inte att hoppa men ägaren...
Svar
1
· Visningar
434
Hästvård ❌ De är en människa i mitt stall som har en nordsvensk som är !!!27!!! År. Veterinären har rekommenderat att ta bort hästen INNAN...
2 3
Svar
52
· Visningar
3 979
Hästvård Hej. Har nyss bytt hagkompis till min lekfulla 5åring. Innan så gick han med en 2 år äldre häst som tydligt var ledaren i hagen. Dom...
Svar
3
· Visningar
419
Träning Efter vad som känns som en evighet så ska nu hästen sättas igång, försiktigt och enligt schema vi fått av vet. Hästen är just nu rätt...
Svar
15
· Visningar
548

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Klippa golden
  • Hund bet familjemedlem hjälp

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp