VW-funderingar

Ibland blir man alldeles matt, Djurjouren... :crazy: Jag tyckte du var trevlig och verkade klyftig i levande livet, och jag försöker hålla kvar det intrycket, men du gör det inte lätt. :(
Har du läst Sigridurs avhandling? På vad grundar du din sågning av hennes resultat? Detta är den senaste större vetenskapliga undersökningen på islandshästar och spatt som gjorts, och den refererar givetvis till ett antal andra undersökningar, säkert också de du menar.

För dem som, till skillnad från Djurjouren, inte redan har bestämt sig om hur allting ligger till :( kan jag t ex berätta att, enligt avhandlingen, hästar som ridits in tidigt och med hög träningsintensitet inför en avelsvisning INTE hade högre förekomst av spatt än genomsnittet, det hade däremot sent inridna, vid 6 år eller senare, hästar som inte visats vid avelsvisning. Hög träningsintensitet hade alltså inget samband med ökat förekomst av spatt.

Din utläggning om avelsmålet borde någon avlare kommentera, men det finns verkligen flera olika typer av spatt och jag håller inte alls föär otroligt att travare och islänningar oftast drabbas av olika typer. Bl a brukar man skilja på den som uppenbarligen orsakas av ett trauma, en skada eller överbelastning, och den som uppstår ändå, troligen pga ärftlig belastning och som hos islandshästar t ex är lite vanligare hos hästar med krokhas och från vissa hingstlinjer. Dessutom beter sig spatten lite olika beroende på i vilken glidled den finns osv, så jag tror inte du skall spola den teorin så lättvindigt.

Och du, jag tror dina möjligheter att påverka, oss ryttare, tränare domare och sporten som helhet, blir MYCKET större om du försökte ta det lilla lugna och inte gå på i ullstrumporna jämt. Om du verkligen vill göra nytta är det en mycket bättre taktik än att göra alla arga och upprörda... :o :D
 
Jag hittar inte avhandlingen, vilket nr av Islandshästtidningen var den i?? För jag har ett minne av att oinridna hästar visade förändringar på glidleden.

Lena
 
Jag minns inte vilket nr av Islandshästen som hade ett referat av avhandlingen, men den går att beställa från SLU Ultuna, i Uppsala. Jo en av undersökningarna som ingår i avhandlingen gick ut på att dokumentera och försöka förklara förekomst av spatt hos oinridna hästar. Jag citerar från sid 29:

Workload in young age or in older age was not found to be a risk factor for OA in the distal tarsal joint (Paper IV). This was supported by the frequent histological findings in young horses, strongly suggesting that the initiation of the disease is unrelated to the use of the horses for riding (Paper I). The characteristic gait "toelt" was ruled out as a risk factor.
(Sigridur Björnsdottir: Bone Spavin in Icelandic Horses. Uppsala: Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, Veterinaria 131, 2002.)
 
oj... jag hoppas ni inte tänker skriva om allas ridning under clinicen! :crazy:
jag kan ju inte tala för Båbbe men jag skulle inte uppskatta det i alla fall...
Alla behöver ju inte få reda på hur dålig jag är ;)
 
Okej, vi jämför bara bilar.

Mecedes ML har 30 års rostskyddsgaranti.
Det har inte en Volvo.

Min sambo kör en Mercedes Herrgårdsvagn av 1986 års modell.
Den är mycket trevlig på alla sätt. Visa mig en lika fin Volvo 245 1986 om du kan. SAAB från -86 är väl bara rost vid det här laget?

Och; ja, jag har arbetat med tyskar.
Och visst är det på "sitt sätt"? Eller vad är din erfarenhet? Jag tror att mycket finns att finna i "Deutches ordnung muss sein".
 
oj... jag hoppas ni inte tänker skriva om allas ridning under clinicen!
Det beror ju på vad man själv skriver här.

Om man som Båbbe tar upp vad jag lär ut, samtidigt som man dissar något som jag tror skulle kunna hjälpa just den ryttaren. Så tror jag att man klarar av att få sin ridning kommenterad.

Du var ju en av de som tydligast kunde visa på sits-skillnader. Så, så dålig kan du ju inte vara. Du måste ju så att säga ha fått "till det".
 
man kan ju alltid hoppas ;)
men jag skulle tro att Djurjouren har rätt mycket att säga om min ridning...
 
I ovalbanegrenarna var vi betydligt svagare och även mitt otränade öga såg en klassskillnad mellan olika ryttare. Vi tog oss till final i alla grenar men var bland de sista i finalen. Frågan är också vilka bedömningskriterier man har och vad man vill belöna, bara för att något är högst rankat bland bedömningspunkterna är det inte det kanske inte det optimala, smaken är olika.

För att återgå till VM :)

Jag skulle vilja säga att det är en enormt bra insats som det svenska landslaget gjort. Att överhuvudtaget komma till FINAL i VM är verkligen INTE svagt!!!

Att som Maria med Kolgrimur först ta sig till B-final i fyrgång och sen vinna den och få tävla i A-final på en 6-årig häst, är enormt bra. GRATTIS MARIA :bow:
Du har en underbar häst! Vad månde bliva om ett par tre år :)
 
He he! Åsså tog vi större o fler avstickare...men kul! :D

Rost? Vad är det? :)
På gården har vi en -64;s Volvo amazon; ingen rost. En Saab 95 från -74; ingen rost. Tyvärr åker kanske pärlan ("Amman") neröver för vi måste på nå´t vis få ihop penki till en traktor :cry:.

Men, men; apropå att arbeta med tyskar så vet jag inte om de är så ordningssamma iallafall. Mer "virriga" och filosofiska. Stökiga (med grejjor) fast ändå koll.

Tjingeling!
/Linda
 
Jag menade 80-tal, Amazon och SAAB 95 och 96 är någonting helt annat. Den plåten är tjock, du. Och Malmberget saltar inte sina vägar.
 
Åhå vi har här en gammal traktor av märke Volvo, den har klarat sig väldigt bra konstigt nog från rost. Men å andra sidan så är ju orginallacken från början rostfärgad ser det ut som. :rofl:
 
Tack Betsy för stödet!

Jodå jag tål nog en hel del!

Visst sitter jag i stolsits. Jag viftar dessutom för mycket med händerna och hälarna. Samt har ganska dålig balans i alla gångarter utom möjligen skritt och tölt. Jag har också en tendens att titta ner på hästen alldeles för mycket och koncentrera i alltför hög grad på hästens nacke. Men jag ser inte riktigt vad det har med diskussionen att göra...

Dessutom har jag heller aldrig sagt att den svenska eliten rider dåligt. För även om jag också kan se vissa brister hos en del ryttare så är jag fullständigt säker på att de har mycket att lära mig ändå. Jag tror också att Djurjouren, Inte_Ung och den akademiska tränare jag rider för kan göra det.

Men jag tycker det är fel att säga att någon, med betydligt mer meriter och erfarenhet än vad man själv har, rider helt åt skogen. Kanske har den personen redan testat det Djurjouren nu gör? Kanske tom ratat det. Vad vet vi idag om de tekniker som man förr har testat och ratat? Vi får ju bara lära oss det som varit bra... Jag föredrar att lyssna MEST (men inte bara) på de personer som har mest erfarenhet.
 
Re: VW-funderingar o till Djurjouren

Ja ja ja ;) (Men nu var det ju sk "Barnsjukdomar". Å inte "mitt-i".)

På tal om mitt förra inlägg så har de tyskar JAG stött på varit åt det hållet jag skrev däri.

Okki. Men har jag nu förstått hela tråden rätt, Djurjouren, om vi bortser från bilar o flygplan o hänne o dänne; att du anser att tyskarna borde varit de som skulle tagit hem "rubbet" under VM och att anledningen till att de inte gjorde det är bedömningssystemet? Att bedömningssystemet behöver fräschas till? Både med hänsyn till sundhet och korrekt ridning o s v?

Hej vej!
/Linda
 
Vist var det en enorm insats, jag menade inte att låta så negativ, det var skrivet mest ur perspektivet Sverige bästa nationen". Jag skulle vilja göra tillägget "i passgrenarna". Kolgrimur och Maria var urduktig likson de andra svenskarna, men konkurensen var hård.
 
Att kritisera andra innebär inte att man ser sig själv som bättre. Hur ska man kunna föra utvecklingen framåt om man inte ifrågasätter och själv tar ställning till vilken ridning man gillar.

Diskussionerna här har för övrigt varit mycket intressanta, och jag önskar att jag kunnat vara med hos Inte_Ung, men det kanske blir fler liknande tillfällen i framtiden :angel:.
 
Visst sitter jag i stolsits.
Ja den typ av "Tysk" undervisning som du har fått har inte tagit dig ur stolsitsen. Därför behövs i ditt fall något annat för att komma igenom nästa steg.

Men jag ser inte riktigt vad det har med diskussionen att göra...
Tyskarna sitter inte i stolsits. Det finns säkert en träning bakom det. Kanske samma som Djurjouren använder?


Kanske har den personen redan testat det Djurjouren nu gör? Kanske tom ratat det.
Jag tror snarare att de bästa har involverat den i sin ridning. För nu så har jag provat att blanda in litet "anal magnetism" i tölt-träningen av Pass-valacken, och det är oerhört effektivt för att hitta takten.
 
Fniss, jag blev chockad av dig oxå må jag säga, jag trodde att du var en avancerad ryttare, det har verkat så på dina inlägg :-)
Vilka hästar väljer proffsen att visa? De talangfulla eller de otalangfulla? De som behöver mkt träning eller lite träning för att bli bra? De som har allt gratis? De som kommer ifrån spattfria föräldrar?

Och ställ sen motfrågan, vilka hästar köper såna som du och jag? De "oproffsiga" så att säga? De köper de där som proffsen ratade men det är fortfarande proffsen som lär oss oproffsiga rida och om man rider de hästar som inte har så lätt för sig på proffsens vis så blir det spatt och annat skit.
Så visst har undersökningen rätt på ett sätt, men man måste som Inte ung säger vända och vrida på saker för att kunna se dem från två håll :-)

En upprörd människa är en som reagerar och att reagera är bra, uppenbarligen har du inte reagerat så ofta eftersom du blir så upprörd av detta*ler*................
 
EEHHHH! Till er som tycker att alla svenskar rider slafsigt. Såg ni Johan och Askur i stilpass och speedpass. Helt underbart! små hjälper och glad häst som älskar att göra som husse vill. Deras nedtagningar finns det ingen annan i hela världen som kan komma i närheten av. Så jag tycker nog inte att vi ska föringa deras insats. Våra svenska passhästar är nog några av de mest vältränade och mest avspända hästarna på hela tävlingen. Det skulle vara omöjligt att genomföra flera löp på de tider som de gjort annars.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp