Småskalig odling för stora delar av befolkningen är inte alls så tokig. Så länge vi säkerställer att den drivs av yrkesutbildade och yrkeserfarna människor och inte hobbyister på egen täppa. Det finns förmodligen en gräns av hur liten skalan kan bli för att det ska gå att leva på och finansiera det yrkeskunnandet.
Men det är inte heller så att hobbyodling i den omfattning den existerar idag är en rimlig fråga att ta upp som "miljöhot" - det var aldrig min mening att förmedla.
Kanske fler skulle ha fått lära sig hur odling fungerar? Varför kunde pappa, farmor och farfar och generationerna innan odla utan problem utan att vara yrkesutbildad? De kunde få 10 ggr mer potatis än vad de satte i jorden. Kanske det är schystare mot miljön med potatis, sallad och morot odlad på gården än att köpa färdigt från affären som fraktats runt halva Sverige och ibland halva europa? Med de ökade bränslepriserna kommer även maten bli dyrare.
Nu tänker jag främst på de som har möjlighet. Jag och sambon har redan provat framgångsrikt och hade sedan våran matkonsumtion säkrad resten av året och potatis över att sätta en sväng till. Men diskussionen om att odla själv vs effektiv yrkesodling borde höra till en egen tråd. För det är en väldigt intressant diskussion att följa.