Roquepine

Trådstartare
Läste en artikel (via Hastmagazinet) om Fritiof Piraten som tävlar bettlöst. Frågan har kanske varit uppe förut. Tycker det ser intressant ut. Någon här som har erfarenhet av denna utrustning? (Kan inte länka bild och text).
 
Sv: Bettlöst

Jag har precis köpt ett sånt huvudlag och det är en mycket god vän till mig som tillsammans med en amerikan som heter robert cook som har utvecklat detta så man även kan använda i tävling, ge mig din mailadress ska jag maila över fakta....kan inte få det kopierat här...
Jag ska använda det på alla mina hästar och utvärdera...detta fick jag på facebook från Kerstin Kemlen idag .



HÖRRNI,
Professor Cook har grävt i arkivet och funnit denna insändare i Swedish Vet Journal nov 2002 - på svenska! Skriven av en veterinär som ville väcka debatt bland sina kollegor. Här kommer början av insändaren - vill du läsa hela så går du in på min hemsida under fliken HARNESS HORSE BITLESS BRIDLE:

..
"OM ÄNDÅ HÄSTAR KUNDE SKRIKA SOM GRISAR
Betsel är ett förlegat styrredskap för hästar, som orsakar mycket skador i hästarnas mun och som egentligen inte är anpassat för hästmunnens fysiologi. Det hävdar följande insändare, som vill förpassa betslen till museum och istället använda bettlösa huvudlag generellt. Metallbett i munnen på häst är enligt insändarens åsikt djurplågeri.


"Om ändå hästar kunde skrika som grisar" är sagt apropå betsel av W Robert Cook, professor emeritus i kirurgi från Tufts University School of Veterinary Medicine, Maryland, USA.
Jag har under en lång tid tänkt på att jag skulle skriva en insändare för att dela med mig av min erfarenhet av betselrelaterade problem hos häst. Anledningen är att jag vill få igång en debatt som leder till att vi kan ändra våra tävlingsreglementen så att det blir tillåtet att tävla med ett bettlöst huvudlag.
Nu blev det plötsligt aktuellt, då jag i Ridsport nr 18, 23 september 2002, läste att en av de svenska VM-hästarna i dressyr (Corrado WL), fått en böld på en av lanerna. För mig är orsaken självklar. Skador av betsel ser jag relativt ofta i min praktik, som består av en blandning av travhästar, dressyr- och hopphästar. Allt från blåmärken i gomtaket, sårskador på tunga och kindslemhinnor, skavsår och tryckskador i mungiporna, på läpparna och utsidan av kinderna, generella benpålagringar på mandibulagrenarna (lanerna), öppna sår av varierande storlek på lanerna och stjärnfrakturer i mandibulagrenarna som leder till att en bensekvester utvecklas. Bensekvestern ger sig till känna genom en lokal svullnad som till slut fistulerar. Denna fistelgång kommer att öppna sig och sluta sig om och om igen, tills benbiten antingen utsöndras spontant eller avlägsnas kirurgiskt.

90 PROCENT BETSELORSAKADE MUNPROBLEM
När man ser dessa skador, är det inte konstigt att man önskar att hästar kunde skrika när de känner smärta. Deras sätt att genom sitt beteende och kroppsspråk visa att de har ont, leder bara till irritation hos många ryttare/tränare. Ryttaren tar då till hårdare metoder genom ändå skarpare betsel, hårdare åtdragna nosremmar, sporrar och spö.
Jag har haft ett långvarigt samarbete med tandläkare Torbjörn Lundström. I hans journalmaterial finns mer än 25 000 hästar. Närmare 90 procent av alla munrelaterade problem i detta material är betselorsakade. Det säger en hel del.

ALTERNATIV TILL BETSEL
Med betslet får ryttaren/kusken en mycket stor kraft som koncentreras till, konstant eller intermittent, ett av de känsligaste och potentiellt smärtsammaste områdena hos hästen: de tunna knivseggsvassa kanterna på underkäksgrenarna. De är inte gjorda för att belastas av betsel, om inte syftet är att ha en kraftfull kontrollerande effekt på hästen genom smärta och inducerad rädsla. Detta var säkert syftet för 6 000 år sedan, men borde förkastas i dag.

BETSEL HÖR HEMMA PÅ MUSEUM
Jag uppmanar alla hästintresserade kolleger att börja titta efter dessa skador och döma själva. Att undersöka betselområdet på tävlingshästar vid veterinärbesiktning på tävlingsplatsen borde bli ett måste. En häst med öppna sår eller misstänkt sekvesterbildning på lanerna är inte i tävlingsmässigt skick, lika lite som en som haltar. Bara för att dessa skador inte syns utanpå, får de inte glömmas bort eller nonchaleras. Det är vår skyldighet som veterinärer att påvisa dessa skador så att vi genom detta kan hjälpa hästarna och tvinga fram en modernisering av hästsporten. Metallbett i munnen på häst är enligt min åsikt djurplågeri.
I Robert Cooks material visade sig 75 procent av hästarna ha benpålagringar på ena eller båda lanerna (1). Låt oss placera betslet på museet där det hör hemma.

bild

385121_116683221775648_100003019132703_104023_1410998312_n.jpg


Bettet "sitter bara där" för att man ska enl reglementet få köra i tvling, man kan själv bestämma hur mycket man vill ha bett/nosryggs styrning
.
 
Senast ändrad:
Sv: Bettlöst

Tack Martha. Otroligt intressant. Jag är glad för varje häst jag kan köra utan bett. Detta verkar vara den optimala lösningen. :)
 
Sv: Bettlöst

om jag får din mailadress ska jag maila mer ingående info, du kan ju skicka på PM..Ja det är ju verkligen en fantastisk utveckling.....
 
Sv: Bettlöst

om jag får din mailadress ska jag maila mer ingående info, du kan ju skicka på PM..Ja det är ju verkligen en fantastisk utveckling.....

En bredare nosgrimma skulle jag gärna vilja ha.
Skriv här sen vad du tycker.
spännande!
gulan
 
Sv: Bettlöst

Sitter nosremmen sapass langt ner aven pa vanliga bitless bridles och vad ar skillnaden i effekt gentemot om den skulle sitta hogre.
Hur fungerar det ihop med sparrgrimma? Angaende placering och interfering med bett / nosrem.
Gillar iden skarpt!
Ser fram emot utvardering.
 
Sv: Bettlöst

Jag har ju en häst som fick en spark i huvudet som nyfödd och därmed katastrof i munnen. Jag är också intresserad av ett pm!
 
Sv: Bettlöst

du behöver ingen spärrgrimma för hästen har inget obehag av bettet och behöver inte gapa :idea: sitter den lägre skadar du nosbenet och sitter den högre blir hästen starkare, så är vad jag har fått det förklarat. Jag kan skicka mail där det beskrivs bättre.

Men man måste ändå spänna nosgrimman så den inte kan glida varken uppåt eller neråt
 
Senast ändrad:
Sv: Bettlöst

Perfekt...men jag kan bara skicka filen på mail för jag kan inte få loss den o bara kopiera av nån anledning. Kajsa kör ju piraten med detta...
 
Sv: Bettlöst

Vi drar inte sparrgrimman utan anvander den till headpoles och for "sakerhets skull".
Maken gillade ocksa iden.
Vill garna ha mer info!
 
Sv: Bettlöst

ge mig din mailadress så skickar jag info...och det är ju en amerikan som utvecklat ideén, han heter Robert Cook

här är en länk för er...den jag har på mailen är översatt till svenska

http://www.bitlessbridle.com/
( har inte läst den engelska varianten, men detta är ju ett travhuvudlag)
 
Sv: Bettlöst

Väldigt intressant!

Jag har nyligen skaffat mig ett crossunder. Tyvärr inget från Dr cook pga ekonomin men jag hoppas det jag köpt ska vara nog bra.

Ju mer information man får desto hemskare är det att tänka sig att rida med bett!

Det enda jag tycker är synd med denna idé med bettlöst är att vi måste dra åt nosgrimman så mkt så den inte snurrar, det innebär att hästen ändå kommer skapa spänningar i käkmuskulaturen (fast givetvis ändå ett bättre alternativ än bett!). Det innebär också att hästarna inte kan gäspa under arbetspassen vilket är något jag eftersträvar (gäspning skapar mental avslappning och att hästen släpper spänningar i muskulaturen).

Egentligen helt bissart att man inte får tävla bettlöst! Att man måste "fuska" och ha ett bett på tränset Även om det inte används.
Att vi måste ha ett tävlingsreglemente som anser att vi ska kontrollera hästen genom smärta är bara förkastligt! Det borde ju uppmuntra att kunna utöva sin sport genom så lite smärta som möjligt!
 
Sv: Bettlöst

Jag har ju ett sånt sen 10 år och hur många gånger har jag inte glömt att knäppa snokremmen? Jag märker ingen skillnad när jag rider :eek:. Huvudlaget snurrar inte runt för det. Det åker nog bara upp en bit men sen glider det ned igen. Jag rider bara men har tömkört några gånger utan kommunikationsproblem.

Jag har en bekant som kört med sitt i ett par år nu och hon är nöjd.


Jag har både ett från Börjes 9 år gammalt och ett nylon från Cook. LIka bra båda men Börjes är i läder.
 
Senast ändrad:
Sv: Bettlöst

bild

385121_116683221775648_100003019132703_104023_1410998312_n.jpg


Bettet "sitter bara där" för att man ska enl reglementet få köra i tvling, man kan själv bestämma hur mycket man vill ha bett/nosryggs styrning
.

Men om man tar bort bettet, vad händer då med checken som sitter under hakan. Glider inte den upp?
 
Sv: Bettlöst

om käken är där måste du ha bett, men du behöver inte "ta" i bettet..annars....kör utan käk i jobben...på banan måste du ha bettet på.
 
Sv: Bettlöst

Hur fungerar detta på en het krake?

Jag tror att detta är nåt du skulle prova!! Jag har haft en häst med problem och skaor i munhålan och henne körde vi alltid på sidepull i träning, men tyvärr med bett i lopp eftersom man inte kommit på detta då. Hon blev lugn och fin när ingen drog henne i munnen. Det gjorde ju ont. Med bett var hon ett jävla aber att köra. Man låg raklång från första metern. Jag skulle definitivt prova på Belle om jag var du! :)
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Tänkte fråga lite öppet här där det säkert finns en del erfarenheter. Funderar på kommande hund. Jagar och har kommit in på att fundera...
2
Svar
24
· Visningar
1 819
Hundhälsa Orolig matte! Jag röntgade min hund och fick resultatet C/C med subluxation i båda höftlederna. Jag ifrågasätter inte resultatet och ju...
Svar
14
· Visningar
1 353
Senast: Otherside
·
Tjatter Ny tråd då det första bingobrickan innehöll två rutor med samma text, detta är nu korrigerat och den gamla tråden låst! Årets första...
27 28 29
Svar
561
· Visningar
15 908
Senast: Mineur
·
Fritid Ja, som rubriken säger... Jag är inte jägare, och är den där stadsbon som på sin höjd varit ute på svampplockning som barn (:p). Så...
5 6 7
Svar
133
· Visningar
4 453
Senast: skogaliten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp