Bukefalos 28 år!

En fråga till köttätare

Sparrisen123

Trådstartare
Hur medvetna är ni om köttets ursprung? Undviker ni att tänka på det?
Anledningen till frågan är att jag märkt att många köttätare i min omgivning verkar vara lite stoppa-huvudet-i-sanden-typen... Och jag måste erkänna att jag blir förvånad varje gång.
Jag äter visst kött själv, men väljer t.ex. på restaurang att köpa vegetariskt nästan alltid eftersom jag inte tror det kött de har är av det bättre slaget så att säga. Ibland kan jag och mitt sällskap prata kring maten, t.ex. att någons skinka på pizzan ser konstig ut eller på den nivån. Då slinker det ibland ur mig något i stil med "Ja, men det är ju förmodligen inte en lycklig svensk gris som ligger på pizzan heller" möts jag nästan uteslutande av sura blickar och "sluta prata om det".
Jag säger alltså inget om att de äter skinkan, för mig spelar det ingen roll vad andra äter, men jag kan inte få in i mitt huvud varför man blåvägrar att tänka på vad det är man äter. Så jag är liksom inte dryg och propagerar för att bli vegetarian eller så, det är upp till var och en anser jag. Men det är som att somliga blir provocerade av att jag väljer bort visst kött och att jag är, och vill vara, medveten om varifrån köttet kommer.

Jag är kanske naiv, men jag blir alltså förvånad varje gång det händer. Om jag någon enstaka gång köper något med t.ex. kyckling på restaurang, och någon säger att det förmodligen inte är en ekologisk kyckling, så är jag ju medveten om det men valde ändå kyckling just den gången för att jag var så sugen eller vad det nu är. Men jag är ändå (och vill ändå vara) medveten om vad det är jag stoppar i mig.
Och där märker jag att många "allköttätare" i min omgivning inte verkar vilja veta. De pratar gärna om hemska grisuppfödningar annars, men de vill inte veta att det mycket troligt är sån gris de har på tallriken.

Jag vet inte vad jag vill med tråden, få hopp om mänskligheten kanske ;) Nej, men, inte är väl alla som äter "allt" kött som mina bekanta? Snälla, säg att det inte är så...
 
Sv: En fråga till köttätare

Tjaa, jag vet inte. Jag tycker att jag försöker handla "schysst" kött. Köper ekologiskt, oftast från min gårdsbutik etc och jag väljer alltid det bästa alternativet när jag går i affären osv.

Det innebär ju att jag vet vad jag gör, och därför behöver jag inte alls höra kommentarer eller bli uppfostrad om kött när jag käkar ute. Lite som människor som måste säga "det är farligt att röka, du borde sluta". No shit sherlock, liksom.

Man kan inte alltid göra helt grymma val, och när man gjort ett mindre perfekt val vet man ju säkert det.
 
Sv: En fråga till köttätare

Ja men det är så jag tänker också. Jag säger ju inte helt out of the blue typ "det där är dåligt kött!" utan det är som typ i mitt exempel, det pratas om att pizzaskinkan ser konstig ut eller så. Så samtalet är redan kring maten. Och inte som i "du borde inte äta det!" utan mer som ett konstaterande bara. Men det möts ofta på samma sätt, som att just det på nåt sätt är förbjudet att säga och det är där jag blir så förvånad.
 
Sv: En fråga till köttätare

Nu svarar jag som före detta vegetarian som nyligen började äta viltkött. Jag skulle aldrig kommentera vad andra väljer att äta om vi är ute, det är upp till dem. Sedan kanske jag precis som du tänker "undrar var den där skinkan kommer ifrån...". Kommer köttfrågan på tal när jag pratar med andra kan jag prata om hur djuren i Sverige och utomlands har det. Händer emellanåt att jag delar med mig av tidningsutklipp och annat på facebook och skriver min synpunkt. Även om jag har börjat äta viltkött har jag inga planer på börja äta någonting annat, jag vill veta att djuren har haft det bra innan de hamnar på tallriken. Jag litar på att sambon och hans familj är duktiga jägare.
Hundarna har jag alltid köpt svenskt foder till och jag har försökt undvika kyckling, eftersom jag inte tycker om hur de föds upp.
Kostnadsfrågan är en intressant bit; jag är av den ståndpunkten att det är bättre att köpa mindre och bra kött än billigt från utlandet. Hemma äter vi större delen vegetariskt, fisk någon gång i veckan och kött 2-3 gånger i månaden.
Följdfråga: när jag var i lokala matbutiken häromdagen sålde de entrecote för 89:- kilot från Brasilien, finns det folk som köper det?
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag äter bara svenskt kött. Om det finns kött som är ekologiskt och/eller närproducerat så köper jag alltid det i stället för alternativet. Äter jag på restaurang/pizzeria/var som helst som inte är hemma äter jag vegetariskt eller fisk om de inte kan lova att köttet eller svenskt, eller om de inte vet var det kommer från.

Jag äter inte heller kött varje dag.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag är medveten om att jag inte alltid köper det bästa köttet och att jag förmodligen inte får svenskt när jag är ute. Jag äter ändå.
Det är väl inte så att jag tänker "det här är en dansk gris som mått asdåligt hela livet" för varje tugga jag tar, men jag skulle inte säga att jag stoppar huvudet i sanden heller.

Men jag tänker att det är lite som med korv. Alla vet ju att typ denniskorv är gjort på konstiga slaktrester men det är inget man vill fundera över just när man stoppar den i munnen.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag tycker att det är bra med korv, eftersom jag tänker att om djuret ändå ska slaktas så är det väl allra bäst om de tar till vara på allt som är möjligt. :)
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag är köttätare (:D) och väldigt medveten om var köttet kommer ifrån. Jag köper eko-kött och skulle aldrig köpa utländskt kött. Men jag äter tex kött på restaurang de få gånger jag äter ute, korv och annat sånt man vet om att det inte är eko. Jag försöker bli bättre på att äta vegetariskt och jag och min sambo äter vegetariskt de flesta dagarna i veckan, något vi började med ganska nyligen. Jag är tyvärr väldigt kräsen och det är få grönsaker jag tycker om men jag jobbar på att lära mig äta nya grejer hela tiden!

Men, jag drömmer om och jobbar för att bli självförsörjande - eller iaf till en stor del - både på kött och grönt. Dvs jag planerar att jag ska ha egna djur som jag sen slaktar. Inte för att jag ser fram emot att slakta djur, men för att jag vill veta att när jag äter djur är det från djur jag vet har haft det bra.
 
Senast ändrad:
Sv: En fråga till köttätare

Jag är i grunden vegetarian men han börjat äta köttet från jobbet (eu ekologiskt + att det är jag själv som tar hand om dom ända fram till slakten) och viltkött. På restaurang äter jag alltid veggo och om kött från min gård eller vilt inte erbjuds. Frågan om köttets härkomst kommer alltid på tal när jag beställer/ber om vegetariskt och då får dom skylla sig själva när jag exponerar sanningen om vår lilla höna pöna eller hur det faktiskt kan se ut på många gårdar runt om i Sverige (och då är ändå Sverige bra gentemot Danmark t.ex) men jag jobbar också med det så jag vet att allt sköts inte snyggt på alla gårdar trots att man som svensk vill vara stolt och säga att "Sverige har bra djurskydd" men mycket dumt görs när djurskyddet inte ser ska gudarna veta ;) sen finns det många gårdar som ska ha en stor jäkla bamsekram för arbetet de gör men hur vet man att just den biten på tallriken är från en sån gård?
 
Sv: En fråga till köttätare

Vi äter framförallt viltkött skjutet på vår egen mark, och köper vi kött är det svenskt som gäller.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag tycker att det är bra med korv, eftersom jag tänker att om djuret ändå ska slaktas så är det väl allra bäst om de tar till vara på allt som är möjligt. :)

Ja, jag menade mer att folk generellt tycker det känns äckligt att tänka på att man äter allt överblivet som man aldrig velat stoppa i sig annars ;)
 
Sv: En fråga till köttätare

Skulle så inte läst i denna tråden, har tagit några år att komma över min korvskräck:p

kl
Vi köper bara hem svenskt köp, äter en hel del vilt men när vi är ute så tänker vi inte på det. Då är det stoppa huvudet i sanden. Jag äter gärna dock vegetariskt då. Hade gärna sett fler restauranger som var öppna med var köttet kom ifrån.
 
Sv: En fråga till köttätare

Men, jag drömmer om och jobbar för att bli självförsörjande - eller iaf till en stor del - både på kött och grönt. Dvs jag planerar att jag ska ha egna djur som jag sen slaktar. Inte för att jag ser fram emot att slakta djur, men för att jag vill veta att när jag äter djur är det från djur jag vet har haft det bra.

Intressant! Vad för djur är det du planerar att ha då?
Lite OT kanske men det är ju intressant :p Och hur går det till, rent praktiskt, kör man djuren till slakteri eller har man ett eget litet slakteri hemma då? Har du koll på sånt? :p

Jag försöker hitta någon gård att köpa vettigt kött från då jag skulle "behöva" äta lite kött ibland, men det verkar så svårt häromkring :(
 
Sv: En fråga till köttätare

Som tidigare vegan och vegetarian så hamnar endast svenskt kött på min tallrik. Gärna eko ifall månadens budget tillåter det. Tillåter inte budgeten något av det, så blir det vegetariskt alt. Veganskt.
Oftast blir det vegetariskt 2-3 gånger veckan.

Jag är så äckligt trött att butiker alltid sätter den irländska nötfärsen eller blandfärsen på extra pris (ofta överdrivet extra pris dessutom typ 39kr/kg...).
Är också äckligt trött på människor som köper kött/kyckling ifrån utlandet för man "inte har råd". Nej, men du har råd att ev. bli sjuk ifrån jobb pga Samonella. Du tillåter att dina barn kan bli dödssjuka pga salmonellan? :banghead: Om jag inte missminner mig totalt, så har det varit 1 Samonella larm på svenskt kött under 3års tid. Medan utländsk har jag redan tappat räkningen på..
Eller typ som nyårsexempel, oxfilé ifrån Sverige hamnar på en lite dold sida för 250kr/kg medan den brasilianska är på extrapris för 129kr/kg. (Ofta med stor skultexponering) Är det konstigt att den korkade svensken väljer den billiga?

"Jo men Salmonella dör vid upphettning!" - Sant, men ev. När du har rört köttet, så ska du tvätta händerna => Rör kranen. Du bestämmer dig för att ta ett glas vatten till maten. => rör kranen och skitet förflyttar sig till dina händer och glaset. När du äter så råkar du spilla och tar upp det med fingrarna å äter. Voilà du har fått skitet i dig.. :sneaky:

Dock har det hänt några gånger att man synat förpackningen i butiken och det ser ut som varan är svensk. Så kommer man hem, så är skitet tyskt... Detta hände för någon vecka sedan när jag tyckte jag köpte ett svenskt varumärke med kalkonskinka... (Pärsons) Men icke, fågeln var ifrån Brasilien! :rage:
Detta stod med miniminimini text, under stor text där det stod att produkten var tillverkad i Sverige.. Dock är det liksom lika bra att äta upp, för jag har betalat för skiten. Djuret får inte bättre för att jag slänger produkten i soporna.

Mjölk och oljeprodukter är jag också tjinkig med. Mjölkprodukter ska var svensk och olja ska inte innehålla palmolja. Dock är det inte lätt att hitta någon lite annorlunda ost med svensk mjölkprodukt. :cautious:

Äter typ aldrig på resturang för det är jag för snål för. :D
 
Senast ändrad:
Sv: En fråga till köttätare

Jag försöker alltid köpa svenskt kött och väljer hellre att äta vegetariskt på restaurang om det inte finns svenskt kött/jag inte orkar fråga.
Men då litar jag alltid på vad de på restaurangerna säger när jag frågar vad det är för kött/om det är svenskt kött, de kan säkert ljuga eller bara inte ha koll (ser man tex på Kicki på Middagsfrid undersökning på Götgatan). Det händer också att jag känner mig alltför sugen på tex en viss köpespizza med "skinka" på, men om jag är duktig alla andra dagar på en månad så kan jag fuska en dag. Har också hänt att jag råkat få med mig utlänskt kött från butiken när jag köpt EMV-varor som har haft blandat ursprung i butiken, men då äter jag upp det.
 
Sv: En fråga till köttätare

Intressant! Vad för djur är det du planerar att ha då?
Lite OT kanske men det är ju intressant :p Och hur går det till, rent praktiskt, kör man djuren till slakteri eller har man ett eget litet slakteri hemma då? Har du koll på sånt? :p

Jag försöker hitta någon gård att köpa vettigt kött från då jag skulle "behöva" äta lite kött ibland, men det verkar så svårt häromkring :(

Jag planerar att ha höns/tupp och får/getter till att börja med, kanske även kanin och gäss. Längre fram kanske det även blir tex gris och ko.
Man kan antingen köra till ett slakteri eller slakta hemma. Min plan är att slakta hemma, men jag vet inte om jag klarar av att döda ett större djur än - men jag hoppas det! Har man slaktat hemma själv får man bara äta det själv, inte ge bort eller sälja. För att kunna ge bort eller sälja måste man ha speciella tillstånd.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag köper bara svenskt kött. Även smörgåspålägg och sådant enbart svenskt.

Däremot på restaurang är jag inte lika strikt. Jag uppskattar verkligen när de skriver var köttet kommer ifrån, och väljer gärna svenskt då. Men det är inte så att jag aktivt frågar var köttet kommer ifrån, eller väljer bort en maträtt eftersom jag inte vet var köttet kommer ifrån.

Jag skulle inte påstå att jag stoppar huvudet i sanden. Jag är väl medveten om mina val och prioriteringar.
 
Sv: En fråga till köttätare

Varför ska man ens påpeka att det mest troligt inte är ekokyckling eller en glad gris? Jag skulle också bli sur om någon började tjafsa om ursprunget på min mat, om jag inte bjudit till diskussion vill säga. "Ät och håll käften", skulle jag känna.

Skulle aldrig, aldrig, aldrig (!!) falla mig i att säga åt någon att deras tomater säkert är besprutade i Spanien, att grisen säkert är dansk eller att banan som äts på förmiddagsrasten är en styggelse. Varför skulle jag vilja säga så? Vad uppnår man? Inte att motivera folk till bättre val i alla fall...

Förövrigt har det sagts förr och jag säger det igen. Att sveriges djurskydd är bra jämfört med andra eu-länder säger mer om dom länderna än Sverige.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag köper alltid bara svenskt kött, då jag vill känna mig trygg i det som jag själv köper och väljer att äta. Dock tar jag sällan hänsyn till det om jag äter ute eller blir bjuden på mat. Är jag med kompisar som handlar brukar jag dock fråga varför de inte köper svenskt och förklara hur jag tänker. Jag dömer ingen som köper osvenskt, utan jag kan bara informera för att det är många som inte har kunskapen om skillnad i djurhållning i olika länder. Skulle nog aldrig komma att tänka på att ifrågasätta det när man äter dock. Är köttet redan köpt är det ju betydligt bättre att äta det än att slänga det.
 
Sv: En fråga till köttätare

Jag köper bara svenskt kött, men har i övrigt ingen koll eller intresse.
Blir jag bjuden eller äter ute tar jag det som bjuds utan att ifrågasätta.
 

Liknande trådar

Tjatter Välkomna till leken “skyll er själva som ger mig ideer”. Då jag just nu är lite upptagen blir det inga roliga teman eller uppdateringar...
40 41 42
Svar
827
· Visningar
11 941
Senast: Niyama
·
Småbarn Vår femåring är så sjukt kräsen när det kommer till mat 😩 När hon var liten åt hon allt, sen blev hon lite mer återhållsam när det kom...
2 3 4
Svar
68
· Visningar
11 037
Senast: Guldaskig
·
Kropp & Själ Jag misstänker att en person i min närhet dricker mer alkohol än vad som är bra. När hen är på besök hos mig tar hen ofta med en flaska...
Svar
9
· Visningar
1 830
Senast: startpompe
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
21 209
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp