En tanke kring sadlar

  • Utrustning
  • Trådstartare Trådstartare harryboy
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 70
  • Visningar Visningar 5 232
Sv: En tanke kring sadlar

Jag håller med dig i det mesta - naturligtvis är det EN typ av person du beskriver och den är dragen till sin spets för att du ska kunna få fram det du menar, visst uppfattar jag det rätt?

Jag kan nämligen också känna att det här på Buke sällan blir prat om helheten utan en detalj som någon snöat in på. De har läst, hört eller sett någonstans eller funderat ut själva, utan någon som helst verifiering, att en sak ska vara på ett visst sätt. Det kan vara foderanalyser, antal reflexer, bettyp, ridstil, typ av sadel, mm, men mycket ofta silar man mygg och sväljer kameler. De som sen läser det som dessa, ofta mycket påstridiga personer, skriver börjar då i fel ände med sitt hästägande. Man skaffar "rätt" sadel, "rätt" antal reflexer, gör "rätt" foderanalys, har "rätt" bett, men kan ändå inte rida hästen för energin borde ha lagts på utbildning av både sig och hästen i stället.

MEN det finns ju personer längs hela den skalan, från de ovan beskrivna till de som bara rider och bryr sig inte det minsta om sadeln ligger rätt eller vilket foder hästen får. När hästen blir halt på alla fyra, pga dåligt sittande sadel, eller tappar alla muskler pga noll koll på fodret ("alla hästar kan väl äta hö och havre?"), eller annat, så säljer man eller slaktar.

Det är som vanligt så att ett sunt mellanläge är det bästa och kanske en parallell linje - där man först tänker och sen gör. Motsatt till dig kan jag tycka att det är bra att diskutera med andra på Buke, förutsatt att man vet att det de andra säger är bara deras ÅSIKT, oftast varken fakta eller sanning. Det kan dock ge nya infallsvinklar till problem man har med sin häst.

Om vi tar detta med sadel så ska jag väl förstås inte tolka dig så men man kan nästan få en uppfattning från ditt inlägg att har man köpt en bra sadel oavsett storlek eller typ, så får man sen anpassa både hästen och sin egen ridning efter det. Alltså köpa en häst som sadeln passar till och jobba på sin egen ridning för att fixa just den sadeln, eftersom den anses "rätt" pga märke, status och erkänd kvalitet.

Där vet jag inte om jag håller med. Om man tränar bra för tränare, hästen är trevlig och lättriden men får ändå problem med sadeln (muskelbullar tex som min fick) så är det ju rätt enkelt att byta till en sadel som passar oss båda (som jag gjorde), eller hur?

Och som sagt - varför har proffsen så mycket paddar? Nuförtiden vet väl de flesta att det inte är så himla bra att knöla igen sadelkanalen med material så att det trycker mot ryggraden - det brukar ju vara största argumentet mot bomlösa - att de ligger för mycket mot ryggraden.

/Camilla
 
Sv: En tanke kring sadlar

knapp (utan att ha läst allt) Flera av dom dyraste franska sadlarna som "proffsen" faktiskt använder gâr ju inte ens att stoppa om! Under alla mina âr pâ proffstall har inte en enda sadel stoppas om. CWD,Butet, B&M m.m
 
Sv: En tanke kring sadlar

*knapplån*
Visst ska man ha utrustning som passar.

Det är väldigt svårt att ha häst.
Man måste ha en sadelutprovare, man måste ha många olika tillskott, man måste variera bett, man måste ha en massör-kiropraktor-equiterapeut osv, man måste ha en tandläkare, osv osv osv osv. Allt för att kunna rida på sin häst. Är inte allt tipptopp så går det inte att rida.:cool:

Man klämmer på bena dagarna i ända och springer med dem och kanske är den lite halt? Man vet inte, så man köper lite tillskott och ställer av den i några dagar. Man skyller helst på någon annan också - det är nog hagkompisens fel, eller sadelns, eller underlaget, eller hovslagarens, eller......det är aldrig ens eget fel...Man släpper den i en liten ruta, för den kan ju skada sig. Och det är bäst att den går ensam också. För alla människor har ju tävlingshästar som presterar Max - i alla fall om man ska tro foderstaten.:crazy:

Eller så tillhör man AR varianten som hela tiden ylar om hur trött dess häst är - trött av vadå? Att skritta runt? Nersövd kan man också kalla det.
Vad hände med allt sunt förnuft?:devil:

Till trådskaparen, ursäkta om jag kom ifrån ämnet litegrann, kunde inte låta bli/Malin
 
Sv: En tanke kring sadlar

apocalypsen skrev:
Mina tankar kring ämnet:

Precis som någon har nämnt har de sk proffsstallen en betydligt större variation av utrustning än vad jag som vanlig amatör har i sadelkammaren.
Proffsryttare använder även de sadelmakare och de jobbar i regel upp ett öga för huruvida sadeln ligger någorlunda, en del är mer petiga än andra

När det gäller sadeltillpassning kan jag bara konstatera att glädjen över att hästägare numera har en medvetenhet om vikten av en korrekt tillpassad sadel har övergått i en mild hysteri.
Jag har lärt mig bygga sadlar för 5 olika personer och inte en enda sa lika dant. Det är just det som är grejen med sadeltilllpassning också. Det finns många olika läror och utöver det uttrycker personer sig olika om oftast samma sak.

Det stora problemet som jag stöter på är att folk glömmer att se till helheten och man hänger upp sig på detaljer och inte sällan saknas även en god portion självransakan och ärlighet kring sin egna person.
Jag har hitentills bara träffat på en enda person som har sagt till mig när jag har passat till sadel att "det här kan bli svårt för jag har dålig balans och har svårt att sitta korrekt i sadeln".
Den personen kunde jag var helt rakryggad mot och hade rent plötsligt ett helt nytt spektra av möjligheter att jobba med och jag kunde ställa frågor som en ryttare som anser sig ha god balans, antagligen skulle känna sig lite förolämpade av.
För det är faktiskt det absolut svåraste med tillpassning, hur man ska förmedla information till ryttaren, hästen är det minst komplicerade.

Hur får man en person att förstå att det är personens sits, övervikt, hårda händer, obalans, oförmåga att rida, att ryttaren är olämplig för den typen av häst att hästen är olämplig för ryttaren. Hur mottaglig är man som hästägare i en tillpassningssituation när man rent plötsligt måste konfronteras med den typen av fakta och hur långt ska tillpassaren gå.
När upphör tillpassaren att vara människa och blir någon form av überväsen som kan allt om häst och ridning?
Jag tror att många tillpassare har dömts ut som oseriösa mm för att de anser att det inte är deras jobb att ta den konflikten och i viss mån förstår jag och håller med. Dock brukar jag försöka att så lite tankefrön hos mina kunder och ibland finns det mottaglighet och då har det hänt att man kan inleda ett djupare samarbete.

Saken blir inte bättre för att man i regel diskuterar "sitt problem" med en hög människor som inte riktigt kan men gärna framhäver sin åsikt (vi hästmänniskor är jättebra på det:smirk: ) Fria spekulationer och dåliga halvgissningar, redan här uppstår osäkerhet och funderingar, sedan spär man på problemet genom att använda sig av en handfull olika experter som givetvis inte ger identiska svar, sedan plockar man ut vet, equit, massör och kiroprakter och låter för säkerhetsskull även hovslagaren komma med sin åsikt.

Nästa sak som också är intressant är viljan/tron/hoppet att bara jag har fixat det här med sadeln så är allt bra.
Den egna felfaktorn har man ju redan förbisett och alla 40 människor man har frågat har gett olika svar, equit, massörer, vet och tillpassare har redan mördat respektives förslag för alla har olika idéer och filosofier.
Det sista man väljer att förbise är att hästen den är en levande varelse, en atlet och och i mina ögon en av de vackraste atleter som vandrat på denna planet.
Människan har tagit denna formbara atlet och stöpt den in till olika använingsområden.
Den tunga arbetshästen med sin grovlek och sega stamina som ska kunna lägga all sin vikt i selen och dra tunga jordbruksredskap och timmerlass. Vars tidiga ridning var barbacka hem från åkern, nu ska den vara ridhäst och det gentemot en utrustningsindustri som tidigare bara tillverkat selar till den.
Den snabba travaren som med sina långa bakbenskliv för att snabbt ta sig fram i ett löp ska även den ha en sadel på sig, lång rygg+ lång manke, inte heller något man har tagit hänsyn till tidigare
Ponnyn, tja vad ska man säga om något som ser ut som ett whiskeyfat runt magen och där det inte finns något som rimligen kan hålla en sadel på plats - inte vet jag men jag vet att de små rackarna med sina kamakiiepiloter hoppar högre än jag vågar med min häst och undan går det så man anpassar sig och jobbar på en lösning
Halvblod, en av våra superatleter som tidigare all utveckling har baserats runt, finns många inte så svårt att hitta sadel men ack så krångliga ägare och ägarinnor för sadeln har ju faktiskt fel färg och matchar inte resten av tävlingsgarderoben och det borde den puckade tillpassaren fatta:devil:
Och sedan kan man ju undra varför folk inte hittar en sadel som passar:devil:

Hästen är en atlet och precis som alla andra atleter bygger den och förlorar muskler beroende på årstid, träning och ryttarens påverkan.
Går jag på gymmet och styrketränar fem dagar i veckan ett år får jag stora muskler och jag måste anpassa mina kläder, struntar jag i gymmet sedan försvinner mina muskler och jag måste anpassa mina kläder på nytt.

Så min lilla uppmaning är:
Börja med att ta tio djupa andetag och rensa skallen
Gör en liten självransakan om din förmåga som ryttare
Vad är bra i din sits och din ridning
Vad är inte bra i din ridning och vad behöver du jobba med - ta din tränare till hjälp och var realistisk
Hur är din häst i muskulation,, kondtion coh utbildningsnivå
Vad har din häst kapacitet för och vad har du för mål med din ridning
De målen du har satt upp är de realistiska, kan ni nå dit
Vad krävs i träning och utrustningsväg för att komma dit?
ex din häst är nu omusklad 5-åring och du har som realistiskt mål att rida medelsvår dressyr och hästen har kapacitet för svår
Detta ger en hint om att på vägen från där den är nu till slutmålet kanske du behöver byta sadel 5-6 gånger (kan givetvis vara fler eller färre)
Leta nu upp en tillpassare där du känner att du kan ha en dialog och bygga upp en handlingsplan ihop med. Ex just nu passar bara saddel a men eftersom hästen har vuxit ur den o 5 månader så kan jag byta in den och lägga x emellan för sadel b Eftersom jag som ryttare har en förmåga att knipa hårt med knäna och ddriva överdrivet med sätet finns det en risk att jag skjutsar sadeln framåt, jag måste därför lägga krut på sitsträning och korrigera mig.

Sluta diskutera alla detaljer om och om igen med alltoch alla
Det ger bara fler frågor än svar, man kan vist diskutera det med flera och få nya infallsvinklar om man tycker att det känns fel, men gå tillbaka till källorna. Kanske känns det konstigt för att du måste tvinga dig själv till arbete med din egen kropp, pållen den rackaren börjar ju dessutom höja ryggen och känna sig fram och testar naturligtvis om att det inte går att få dig tillbaka till din gamla ridning eftersom det var mycket bekvämare attt slippa arbeta hela tiden.
Fråga din tränare, fråga tillpassaren fråga inte hovslagaren!

Jag diskuterar hovslagning med min hovslagare, massage med hästmassören, säger massören att en kiropraktor inte vore så dumt lyssnar jag och ringer och diskuterar problemet med en kiropraktor. Jag diskuterar inte med alla i stallet och jag frågar inte kompisars kompisar. Jag kan fråga på buke om någon kan tipsa om någon bra men ser inte någon idé med att ha en djupare diskution och få rådet av någon att jag kanske ska ta ut en massör

Oj det blev jättelångt - flåt:o :eek:

Jag kan bara buga mig för dina sunda åsikter. :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
 
Sv: En tanke kring sadlar

Malinigbg skrev:
*knapplån*
Visst ska man ha utrustning som passar.

Det är väldigt svårt att ha häst.
Man måste ha en sadelutprovare, man måste ha många olika tillskott, man måste variera bett, man måste ha en massör-kiropraktor-equiterapeut osv, man måste ha en tandläkare, osv osv osv osv. Allt för att kunna rida på sin häst. Är inte allt tipptopp så går det inte att rida.:cool:

Man klämmer på bena dagarna i ända och springer med dem och kanske är den lite halt? Man vet inte, så man köper lite tillskott och ställer av den i några dagar. Man skyller helst på någon annan också - det är nog hagkompisens fel, eller sadelns, eller underlaget, eller hovslagarens, eller......det är aldrig ens eget fel...Man släpper den i en liten ruta, för den kan ju skada sig. Och det är bäst att den går ensam också. För alla människor har ju tävlingshästar som presterar Max - i alla fall om man ska tro foderstaten.:crazy:

Eller så tillhör man AR varianten som hela tiden ylar om hur trött dess häst är - trött av vadå? Att skritta runt? Nersövd kan man också kalla det.
Vad hände med allt sunt förnuft?:devil:

Till trådskaparen, ursäkta om jag kom ifrån ämnet litegrann, kunde inte låta bli/Malin
Var bara tvungen svara..Håller med :bow: :bow: :bow: Vad kan detta bero på? Att det blivit så invecklat att ha häst ;)...Jag håller mig till hovslagare, och naturligtvis veterinär vid behov...hö ,krafftfoder...och lite vetegroddsolja och b-vitamin vid pälsfällning på våren ;)...bäst jag lägger till att skulle det behövas skulle jag ta ut en alternativbehandlare...
 
Sv: En tanke kring sadlar

Ja du, jag tror att det beror på att vi är så väldigt pålästa idag. Det är ju bra med kunskap men ibland tenderar det att gå till överdrift. Man vill sitt djur så väl att det blir galet (3 täcken, benskydd, boots osv i hagen t.ex).
Dessutom har man mycket god ekonomi idag och utbudet från alla runtomkring (sadelprovare, osteopater, tandläkare, massörer, foderleverantörer osv osv) är enormt...De är duktiga på att få folk att förstå att man inte kan rida om inte alla muskler/tänder/utrustning är i fullt trim. Helst ska man också ha en sadel som är utprovad både till mig och hästen...hur ska man annars kunna rida???:D
Hur många av oss människor har någon krämpa på morgonen när vi vaknar? Jag har det, och jag går inte och lägger mig igen bara för det.;)
Inte nog med det, många tror att de har TÄVLINGSHÄSTEN nr 1 och eftersom de har läst att Briar går ute två timmar, äter 7 kilo hö och 3kilo kraft så gör de detsamma..."Vadå, clearround på 90 cm - jag har en tävlingshäst som går hårt arbete..." :devil:
 
Sv: En tanke kring sadlar

Malinigbg skrev:
Ja du, jag tror att det beror på att vi är så väldigt pålästa idag. Det är ju bra med kunskap men ibland tenderar det att gå till överdrift. Man vill sitt djur så väl att det blir galet (3 täcken, benskydd, boots osv i hagen t.ex).
Dessutom har man mycket god ekonomi idag och utbudet från alla runtomkring (sadelprovare, osteopater, tandläkare, massörer, foderleverantörer osv osv) är enormt...De är duktiga på att få folk att förstå att man inte kan rida om inte alla muskler/tänder/utrustning är i fullt trim. Helst ska man också ha en sadel som är utprovad både till mig och hästen...hur ska man annars kunna rida???:D
Hur många av oss människor har någon krämpa på morgonen när vi vaknar? Jag har det, och jag går inte och lägger mig igen bara för det.;)
Inte nog med det, många tror att de har TÄVLINGSHÄSTEN nr 1 och eftersom de har läst att Briar går ute två timmar, äter 7 kilo hö och 3kilo kraft så gör de detsamma..."Vadå, clearround på 90 cm - jag har en tävlingshäst som går hårt arbete..." :devil:
:bow: :bow: :bow:
 

Liknande trådar

R
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen... 2 3 4
Svar
69
· Visningar
8 075
Senast: Blyger
·
Utrustning Vet att det någonstans funnits en tråd med folk som har små ponnyer (kat A-B) som lagt upp kort och tipsat om utrustning och sånt...
Svar
19
· Visningar
4 004
Senast: Barrel
·
Skola & Jobb Jag avundas människor som bara "vet" vad de ska göra i resten av livet från stunden de lämnat gymnasiet. När jag själv slutade gymnasiet...
Svar
6
· Visningar
2 495
Senast: Wonna
·
Islandshäst Hej kära bukefalister. Det här är en lång text så ni som orkar ta er igenom den; tack! Jag har ett ganska normalt problem tror jag... 2
Svar
33
· Visningar
8 342
Senast: As_Vegas
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 31
  • Valp 2025
  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp