Bukefalos 26 år!

Får en veterinär göra såhär?

Status
Stängd för vidare inlägg.

Rea

Trådstartare
För några veckor sen fick min konvalecente häst kolik. Jag ledde honom i 45 minuter för att få magen att komma igång men inget skedde.Ringer då vet som ska komma ut under dagen blir det bestämt. Vid 17 draget kommer en veterinär ut och ska "behandla" hästen, dvs han ska ge hästen kramplösande intravenöst. Kanylen sätter han dock i en artär och blodet det sprutar ju ganska omgående, kanylen rycks ut och ett hematom bildas väldigt snabbt. Jag påpekar det för veterinären men han väljer att ignorera det eftersom "Det är fullt normalt att det blir så". Efter en liten stund då svalgsondningen inte heller klaras av så är blödningen stor som en basketboll och inte heller då reagerar veterinären med någon som helst oro. Jag däremot är VÄLDIGT bekymrad. Efter att fixat lite hemma med resterande familj går jag ut i stallet igen och håller på att dö, hästen är styv som en pinne och har svårt att andas. Ringer Djursjukhuset som råder mig att komma in NU. Efter att vi varit ca 45 minuter på sjukhuset DÖR min häst pga att det där artärsticket som var "helt normalt, det är inget du ska vara orolig över" har bildat ett sä gigantiskt stort hematom att hästens luftstrupe helt enkelt pressas samman, och lungorna är fulla med innre blödningar.
NU UNDRAR JAG :cry: Ska man vara utbildat veterinär för att hålla sig med häst eller ska man inte lita på ngn eller vad ska jag (vi) göra om våra hästar blir sjuka. Ska jag bara köpa veterinärens ursäkt om att han har faktiskt inte gjort ngt som helst fel utan det måste ha varit fel på min hästs blodkoaguleringsförmåga? Vilket jag kan upplysa om att det är det var. Hur går man vidare, kan man stämma, anmäla eller ngt. Hur får jag reda på om han klantat till det för fler, har han inget lagligt ansvar om han felar i sitt yrke. Vad tycker vi, vad hade ni gjort?
 
N

Nina83

MEN HERREGUD! :mad: :( :mad: :(

Anmäl!!!! Så där ska det väl för sjutton ändå inte få gå till, gud så hemskt!!! Stackars stackars dig och framförallt hästen!! :cry:

Jag vet inte vem exakt du ska höra av dig till. Men det finns väl något "överhuvud" i ditt län, någon chefsveterinär som man kan höra av sig till. Vad sa de på djursjukhuset, tyckte de också att han gjort fel?
 
Först - det är VÄLDIGT svårt att få en veterinär prickad eller ens varnad. Tyvärr.. De ska i princip MEDVETET gjort fel.. Misstag "får" de göra..

Sen, jag undrar över två saker i ditt inlägg. Först: hematom stort som en basketboll? Menade du verkligen basketboll??????? Det skulle nämligen redan där och då skapat sådant tryck att det gick åt skogen.

Två, du skrev att det VAR fel på din hästs blodkoaguleringsförmåga. Glömde du ett inte, eller var det det?

OM hästen hade fel på koaguleringsförmågan på blodet och du nte visste det innan och upplyste veterinären om det där och då så har du tyvärr ingen chans att få veterinären ens varnad.

Vill du försöka få veterinären prickad så finns det en veterinär ansvarsnämnd dit du kana nmäla. Är det en distriktsveterinär kan du klaga hos SJV med.

Jag beklagar att din häst dog, och förstår att du både är arg och ledsen.

men du frågade hur JAG gjort, och jag hade pratat med veterinären på DJURSJUKHUSET och hört hur de sett på saken, dvs anser de att det där är ett oacceptabelt misstag, eller är det ett misstag som kan ske, ren och skär otur? Och sen pratat med behandlande veterinär på fältet igen.

Men vill du anmäla så anmäl, dina chanser att få någon som helst upprättelse är dock i princip obefintliga. Finns fall där man upprepade ggr försökt sonda häst och då lyckats skada luftstrupen så svårt att hästen avlidit. Veterinären prickades eller varnades INTE. Samma sak med den veterinär som lyckades bryta av TVÅ skalpeller i leden på en häst under ett rutiningrepp. Ingen varning, ingen prickning.

Men, först - menade du verkligen BASKETBOLLSSTORT hematom? Och sen - hur var det med blodkoaguleringsförmågan? Och tre - vad säger djursjukhuset?
 
Men fy så hemskt! :cry: :cry:
Även om det verkar vara svårt att få en veterinär prickad (tänkte på ett fall med en opererad häst som fick avlivas), så anmäl veterinären!

För SÅ nonchalant/okunnig får väl ändå inte en veterinär vara?!
 
Nu ska jag vara obekväm :devil:

Men varför förutsätta att veterinären VAR nonchalant?

Okej, om det VAR ett hematom som en basketboll är det ganska oförklarligt. Men efter att ha haft ett stort ödem på bringan på min häst så vet jag vilket oerhört tryck det blir även vid ganska små "fyllnader", så basketboll känns lite..ja..

Men, varför förutsätter man hela tiden att veterinären var nonchalant och såg faran men struntade i den så att säga?

KAN det inte ha varit så att veterinären faktiskt på goda grunder bedömde att det var ingen fara. Sen, med facit i hand, det var en extrem felbedömning, och kanske - eller kanske inte - hade hästens liv kunnat räddas om veterinären sett faran tidigare.

Men varför kräver man att vissa yrkesgrupper inte får göra misstag, och att om dessa yrkesgrupper GÖR misstag så är det i princip med "berått mod"?
 
P

Ponnytokig

Jättehemskt med din häst :(.
Men det är faktiskt så att alla kan göra misstag.
 

Rea

Trådstartare
Förlåt det ska vara att han INTE hade fel på koaguleringsförmågan.
 
Att jag tyckte veterinären var nonchalant var just detta med en blödning som var SÅ stor!
Och att sedan kliniken tyckte "åk in direkt".
Det tolkar jag som en veterinär som var nonchalant.

MEN...
Jag ska villigt erkänna att jag har MKT dåliga erfarenheter av just allmänpraktiserande veterinärer!
Så TYVÄRR så har jag sett så mkt nonchalans och både felbehandlingar och felbedömningar av dem, att jag nog ÄR lite kritisk... :(
Och jag fick för mig att detta var en allmänpraktiserande veterinär, typ en distriktare.
 
Okej, ante nästan det =)

Och hematomet, var de verkligens om en basketboll? *försöker se det ramför mig men får inte ihop det*

och som sagt - än en gång, jag beklagar verkligen =/
 

Rea

Trådstartare
Alexandra, Vi behöver inte spekulera i OM det VAR att hematom som en basketboll, för det var det. Ja, jag har pratat med flertalet veterinäres som slår sig för skallbenet och inte fattar hur en yrkesman lämnar ett djur när det är uppenbart att en artärblödning fortgår. Nonchalant är det minsta jag skulle villja kalla det. :devil:
 

Rea

Trådstartare
Kan kanske upplysa om att vid ankomst till Helsingborgs djursjukhus så var hästens hals så pass svullen att när man tittade på honom framifrån så stack halsen ut ca 4 cm på varje sida bakom ganachen så att säga. Svullnaden började vid bröstbenet och svullnaden fortsatte till främre delen av svalget. Hästen blev obducerad på veterinärs inrådan, dock ej veterinären som komm hem tilloss först, han menade på att det var ingen idé.
 
Jo, tyvärr så är ju inte distriktarna hästspecialister. Hur mkt häst det kan beror ju helt på hur stort INTRESSE de har av häst.. Men de ska ju kunna "lite om mycket" så att säga. De ska ju serva ffa lantbrukets djur, och så hästar då i nästa steg/andra hand. Och en del är intresserade och ser till att utbilda sig och är SUVERÄNA på häst. Andra (som den vi har här), tja... han kan det han lärde sig på utbildningen för hundra år sen typ... Och vill inte lära sig mer heller.

Så jag ringer INTE distriktaren annat än för att vaccinera om jag kan undvika det. Och mer än en gång har jag fått ordinationer av honom jag INTE känt var okej, och raskt sett till att (inte helt lätt, det här är området veterinärerna glömde) få ut en privatpraktiserande HÄSTveterinär, eller den andra distriktsveterinären från intilliggande station. (Hon både kan och är intresserad av häst)

Vi har highlife varenda sommar när distriktaren går på semester och de underbara sommarvikarirna kommer. De kan banne mig mer häst, och dessutom så VILL de, så är de osäkra så rådfrågar det. Men man är iaf garanterad att få behandling.

Sen, ang stor blödning och nonchalant vet. Frågan är ju HUR STOR blödning räknas generellt som riskfritt? Jag vet inte, men däremot vet jag att i andra lägen så kan hästar förlora rejält med blod utan att det är någon fara, men hästägaren brukar nå ett tillstånd av hysteri efter den första litern blod, och då är man inte ens i närheten av kritiskt läge. Och om en häst kan förlora 4 liter blod t ex, så är det MASSOR med blod när man ser det. 2 dl blod ser ut som flera liter när man står där. Och om hästen då blöder, och blöder och blöder och veterinären säger "ingen fara" och det ÄR verkligen ingen fara men själv tycker man det ser ut som om hästen håller på att förblöda och undrar om veterinären är både full och dum i huvudet. Men i det läget ÄR det ingen fara, hästen är inte i närheten av kritiskt läge och sådana blödningar stillas normalt av det veterinären gör. Men jävlar, just den här blödningen får veterinären inte hejd på, och nu blir det kritiskt och veterinären sätter till alal resurser för att stopap det, men misslyckas och hästen förblöder.

Då är det ju LÄTT att som hästägare tycka att "Jamen hästen blödde ju massor jättelänge och veterinären brydde sig ju inte ju, fu vad nonchalant". Och i själva verket gjorde veterinären inte ett dugg fel.
 
Jag tror dig, jag har bara svårt att förstår HUR hästen kan ha ett hemtom som en basketboll utan att där och då på fläcken få uppenbara problem...och hur man lämnar en sådan häst utan tillsyn...

Men om HBG-veterinärerna tycker det är förjävligt att veterinären agerade som han agerade så är det ju klart läge att anmäla. Även om inget händer i slutändan, så blir ju iaf veterinären uppmärksammad på att han inte kan sköta sitt jobb hur som helst.
 
Men hu vad hemskt!! :mad:

Läste lite snabbt igenom vad de andra skrivit och jag tycker absolut du ska anmäla, om vet. sen blir prickad, varnad eller nå annat eller inte, spelar ju inte så himla stor roll... Du har ju gjort vad du kunnat! :bow:

Och om inte annat så är ju veterinären ansvarsförsäkrad och du borde kunna få skadestånd om du kan bevisa att han är orsak till din hästs död... Pengar är ju inte det viktiga, men då får du iallafall nån sorts medgivande att vet. gjort fel...

*Tycka synd om*
 
D

Dainty

Låter definitivt som om veterinären gjorde fel. Jag läste upp ditt inlägg för en läkare (för människor alltså, men i alla fall) och han tycker det låter som ett uppenbart fel och att du ska anmäla. Har man stuckit hål på en artär så måste man komprimera den en lång stund efteråt, alltså sätta tryck på den så att den slutar blöda.

Hemskt. Jag är jätteledsen för dig och din häst.
 
Fy fan säger jag bara.
Har börjat tappa tilltron till distriktsveterinärer. Tycker det alltför ofta är något fel.

Som i ett stall där jag var i somras. En häst har ett stort infekterat sår på insidan av låret.
Vet kommer ut och ska lägga om bandaget varje dag. Lägger bomull närmast det variga såret, ingen kompress, och lindar på en vanlig linda sen..
Smart med bomull i hela såret.. Och hur sterilt är det med en vanlig använd linda? Och hur ska den kunna sitta kvar?

Efter det la de om bandaget själva varje dag, och ringde en annan vet. Han sa att de skulle be den andra veterinären spruta han (tror det var varje dag, eller varanan).
Det gick inte så bra det heller, så tillslut så fick de spruta hästen själv också..
 
G

Gulig

Lite allmänna tips:
Du anmäler en veterinär till Veterinära Ansvarsnämnden (adressen finns på SJVs hemsida). Då inleds en skriftväxling mellan dig och veterinären så det är en god ide` att ha hjälp av en annan veterinär för att eventuellt "läsa mellan raderna" och i rena sakfrågor.
Även om veterinären inte får någon påföljd så kan du härigenom klämma åt honom genom att han måste gå igenom hela händelseförloppet och försvara sina handlingar.
Det kan bli ett antal brev så du måste själv orka ta dig igenom din hästs bortgång ett antal gånger till...
OM det dyker upp en faktura så bestrid denna om du anser hästen felbehandlad!
 
Men kan inte just hästar förlora uppåt en 10 liter blod innan det ens BÖRJAR bli fara för dess välmåga?
Själv så är jag en sådan som INTE hetsar upp mig över en blödande häst, jag VET att det ser värre ut än det är, och att det tar LÅNG tid innan en häst förblöder.

Minns en gång när en lektionshäst lyckats fastna i hagen och på ngt sätt lyckats skala av sig skinnet nästan ända in till benet på framsidan av ett bakben.
Det såg ut som om man använt en osthyvel mellan has och kota! :crazy:
Jisses vad det blödde innan vi fick stopp på det!
Men panik?! Nääää...

Jag har en allmänpraktiserande fd distriktsveterinär som jag bara kan säga så här om :bow: :bow: :bow:
Hon kan inte så mkt häst, MEN hon erkänner det! Och ringer runt till kliniker om hon är osäker, eller skickar hellre hästen en gång för mkt än en för lite till klinik!

Hon är GULD värd! :bow:
Dessutom är hon ursnäll OCH passar tider! Vilket ju INGEN av de andra veterinärerna gör här. Passar tider alltså. Man får vara glad om de kommer rätt DAG! :crazy:
Och nej, det har INTE med akutfall att göra att de inte passar tider.
 
Jag minns inte exakt hur mycket de kan förlora, så det kan nog stämma. Vet iaf att det är MASSOR med blod.

När de skar upp Visions spiktramp för miljonte gången så sa veterinären att det KUNDE bli så att man råkade komma åt ett visst blodkärl och då blödde det REJÄLT och hästägarna brukade bli hysteriska, men att jag skulle vara medveten om att en häst kunde förlora X lite blod utan fara. Och X är alltså MYYYYCKET blod, men exakt literantal vet jag inte, däremot 4 liter vet jag är ingen fara därför jag tog det som exempel.

Sak samma exakt antal liter, jag ville bara visa det där att en veterinär som tycker "äg ingen fara" mycket väl kan veta vad denne pratar om, även om man som hästägare tycker "hjäälp, hästen förblöder". Och om det sen går snett så är dte ju lätt för hästägaren att tycka att "hästen blödde ju jättelänge och höll på att förblöda innan den inkompetenta veterinären ens gjorde något". Medan vet inte gjort några fel.

Naturligtvis kom de åt det där blodkärlet på Vision, och jag är ju glad jag var förvarnad. När det i en stadig ström "forsat" (Det kändes så *s*) tjockt blod rakt ner i golvbrunnen fick jag påminna mig själv om "ingen fara, ingen fara, ingen fara". För det SÅG ju jättemycket ut.

Vet jag frågade vet "mitt i" hur mkt det hade blött. Jag kände det som det var typ fem liter (och jag är ändå "van" att se blod och mycket blod) och vet sa "tja, en 8 - 10 deciliter kanske, säg en liter" ;)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Har en valack på 7 år som har haft enorma problem med buken. Haft honom sedan han var 2 år. Allt började sommaren 2015. Vid utsläpp på...
2
Svar
29
· Visningar
5 936
Hästmänniskan Jag var med om en sak igår som var så chockerande att jag inte riktigt vet hur jag ska gå vidare, så jag tänkte höra om någon på buke...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
8 608
Träning Hej! Nu tänkte jag starta en sån där tråd som folk går igång på. För nu behöver jag hjälp i mitt tänkande! Jag var nyligen inne med min...
2
Svar
23
· Visningar
2 233
Hästvård Jag vet snart inte vad jag ska göra så hoppas ni har några bra idéer. Det hela började för ca tre månader sedan när hästen slog sönder...
Svar
0
· Visningar
992

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Juvertumörer, erfarenheter och stöd.
  • Uppdateringstråd 26

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp