Faran med rått kött?

En släkting till mig fick ehec av ej genomstekt hamburgare och blev jättesjuk.

Jag äter det inte...
 
Oj, jag som formligen älskar rått kött borde vara dösjuk vid det här laget, om "olyckskorparna" haft rätt. :angel:
Äter förvisso bara nötkött rått och det ska inte vara någon fara vad jag hört/läst. Dock skulle jag inte äta rått kött från ett annat land med andra bakterier än vi har här i Sverige.
Har ätit råbiff (gjort på butiksmald nötfärs, a la min vanliga stil) i Estland, tror dock att deras kött är ungefär lika säkert som svenskt.
 
Det där har jag så undrat över, varför äter man anka lite rosa men kyckling är så nono?

De flesta undersökningar har visat att anka har lika hög förekomst av salmonella som kyckling. Skillnaden ligger nog i att anka antingen äts som hel och ugnsstekt eller som ankbröst, medan kyckling traditionellt sett varierar mycket i formen den tillagas (färs, wokbitar, lår, etc.). Ett helt ankbröst skiljer sig inte från ett helt kycklingbröst i risk. Bägge två kunde man egentligen steka rosa om man ville, eftersom eventuella salmonellabakterier sitter på ytan (kommer från tarmsystemet och hamnar på köttet pga. förorening under slaktning).

MEN (det stoooora men'et) de kyllingfiléer som finns ute i butikerna är ofta injicerade med saltlag och när man har penetrerat ytan så är det fritt fram för eventuella bakterier att krypa in i filéen. Eftersom inte detta, vad jag hört om åtminstone, blir gjort på and så är den generellt säkrare att låta bli att genomsteka.

Hoppas du blev klokare :).
 
Fast hot dogs som jag antar att du menar är värmebehandlad och därmed inte rå.

Korven värmebehandlas efter stoppningen och den är tillagad när man köper den. Hållbarheten ligger på ungefär en vecka-tio dagar, i frysen kan den ligga i minst tre månader. Falukorv, hot dogs, wienerkorv och många andra typer av korvar som du hittar i handeln är emulsionskorvar.

http://www.ica.se/buffe/artikel/korvskola/

För övrigt har jag Inga betänkligheter för att äta rått nötkött. Däremot äter jag itne kyckling eller fläsk som inte är klart.

Sedan tycker jag "medium"-tillagat nötkött är godast så jag äter det sällan rått heller.
Viltkött som rådjur o älg hade jag nog också kunnat äta även om det inte var genomstekt.
Åh jaha! Dåså!
Då kan jag fortsätta äta "rå" korv när suget sätter in. Det är så sjukt gott :D
 
Men är det inte ecolibakterier man är rädd för när det gäller rå hamburgare t ex? Och då kan man ju bli väldigt sjuk, till och med dö.

Helt rätt!

Till exempel har vi VTEC (verocytotoxinproducerande e. coli), som är en kolibakterie som naturligt finns i tarmsystemet hos många djur men som gör oss människor sjuka. Den ger framförallt blodig diarré, men sårbara (äldre, barn, nedsatt immunförsvar) personer kan dessutom drabbas av en form för akut njursvikt som förkortas "HUS" (hemolytiskt uremiskt syndrom).

Den både producerar nasty toxiner och det ska dessutom bara några få bakterier till för att man ska bli så nedrans sjuk. Med vanlig hackad köttfärs som inte har tillverkats under lämpliga "råbiffsförhållanden" så har du inga garantier för att den inte är där eftersom den är så vanlig i djurens tarmflora. Precis som salmonellan så är e.coli en bakterie som smittar under slaktningen och därför sitter den på ytan av köttbiten. Men när man hackar köttet så hamnar det såklart jämnt fördelat i färsen istället och den dör först vid rejäl uppvärmning. Olämplig till råbiff med andra ord, åtminstone om det är gamla Agda som kommer på middag ;).

Glöm inte heller att skölja bort allt bajs från grönsakerna om de ska ätas rått :angel::up:.
 
Äter gärna råbiff och kött medium rare på restaurang. Men skulle inte äta råbiff på "butiksköttfärs", den ska vara skrapad och inte mald.
 
Helt rätt!

Till exempel har vi VTEC (verocytotoxinproducerande e. coli), som är en kolibakterie som naturligt finns i tarmsystemet hos många djur men som gör oss människor sjuka. Den ger framförallt blodig diarré, men sårbara (äldre, barn, nedsatt immunförsvar) personer kan dessutom drabbas av en form för akut njursvikt som förkortas "HUS" (hemolytiskt uremiskt syndrom).

Den både producerar nasty toxiner och det ska dessutom bara några få bakterier till för att man ska bli så nedrans sjuk. Med vanlig hackad köttfärs som inte har tillverkats under lämpliga "råbiffsförhållanden" så har du inga garantier för att den inte är där eftersom den är så vanlig i djurens tarmflora. Precis som salmonellan så är e.coli en bakterie som smittar under slaktningen och därför sitter den på ytan av köttbiten. Men när man hackar köttet så hamnar det såklart jämnt fördelat i färsen istället och den dör först vid rejäl uppvärmning. Olämplig till råbiff med andra ord, åtminstone om det är gamla Agda som kommer på middag ;).

Glöm inte heller att skölja bort allt bajs från grönsakerna om de ska ätas rått :angel::up:.
Skönt med bra info. Jag har lite (öhm en hel del) nojja med mathygien nu vart jag ju inte lugnare precis....men ändå bra med info. Om jag hade ditt jobb hade jag slutat äta.....eller serverat allt helsvart och fått cancer ist. Häpp.
 
Ja, som rubriken lyder, hur farligt är det egentligen att äta rått kött? Det kommer ju larm stup i kvarten om diverse olika smittor och bakterier hit och dit, men jag undrar hur farligt det egentligen är att konsumera rått kött som kommer från köttdisken i en vanlig mataffär i Sverige. Har hört att man varnar extra för att äta rå köttfärs för att bakterier som funnits på köttets yta iom malningen hamnat inne i köttet och att det därmed kan förekomma i större omfattning i köttfärs än i vanligt omalt kött.

Jag är uppväxt med råbiff (rå köttfärs ihop med rå äggula och grönsaker), åt det iaf en gång i veckan och äter det fortfarande så fort det finns billig ox- eller kalvfärs i butiken. Med tanke på hur förskräckta folk alltid blir när de hör att man äter rå köttfärs och börjar hojta om att "men du kan ju bli sjuk fattar du väl?!" så kan jag inte låta bli att undra om det är så att paniken kring rått kött är på gränsen till överdriven, eller om det kanske bara är så att jag har haft en väldans tur som aldrig blivit sjuk en enda gång under de åren av mitt liv jag konsumerat rått kött?

Hur resonerar ni kring det där med rått kött? I juni förra året publicerades det en artikel i Metro där de tom varnade för att det kan vara farligt att äta hamburgare som fortfarande är lite smårosa i mitten, vilket många restauranger tenderar att servera.
Ja, jag vet inte, men jag ÄLSKAR rå köttfärs. De enstaka gånger jag gör en riktig råbiff brukar jag köpa lövbiff och mala det själv. Men jag äter rå köttfärs varenda gång jag gör köttfärssås, köttfärsbiffar eller annat. Det är i och för sig alltid nötfärs; inte bland- eller fläsk.
Jag har ätit rå färs kanske 1g/vecka i kanske 30 års tid (med uppehåll under mina två graviditeter). EN gång har jag fått diarré dagen efter; förmodligen beroende på färsen.

Nu är ju inte min empiri någon statistik att lita fullt på. EN person liksom... :p
Men.... för mig är det tillräckligt för att faktiskt strunta i varningarna (hittills).
 
Ja, jag vet inte, men jag ÄLSKAR rå köttfärs. De enstaka gånger jag gör en riktig råbiff brukar jag köpa lövbiff och mala det själv. Men jag äter rå köttfärs varenda gång jag gör köttfärssås, köttfärsbiffar eller annat. Det är i och för sig alltid nötfärs; inte bland- eller fläsk.
Jag har ätit rå färs kanske 1g/vecka i kanske 30 års tid (med uppehåll under mina två graviditeter). EN gång har jag fått diarré dagen efter; förmodligen beroende på färsen.

Nu är ju inte min empiri någon statistik att lita fullt på. EN person liksom... :p
Men.... för mig är det tillräckligt för att faktiskt strunta i varningarna (hittills).
Är ungefär i samma båt. Har bara blivit dålig av köttprodukter en gång och då var det riven skinka som stått i öppen förpackning i kylen i två veckor. Den både luktade och smakade "konstigt" men jag åt den glatt ändå. Blev till att sitta på toaletten en stund några timmar senare sen var det inte mer med det.
 
Verkar som det. Har ätit råbiff på affärsmald köttfärs i genomsnitt en gång varannan vecka i princip sedan jag var gammal nog att äta vuxenmat. Den enda gången jag blivit dålig av mat var när jag åt hemmagjord pizza som jag toppade med riven skinka som stått i kylskåpet i öppen förpackning i 2 veckor. Blev lite risig i magen någon timme senare men inga spyor eller annat. I övrigt har jag aldrig blivit dålig av mat, även om jag ibland har ätit mat som är uppenbart dålig i vanliga människors ögon. Vet inte om jag har något slags super-immunförsvar eller vad men det ska extremt mycket till innan jag blir dålig.
Du och jag Alfred! ;)
Jag är likadan. Fast jag hade skippat pizzan... En vecka går nog min gräns för egna matrester som stått i kylen.
 
Skönt med bra info. Jag har lite (öhm en hel del) nojja med mathygien nu vart jag ju inte lugnare precis....men ändå bra med info. Om jag hade ditt jobb hade jag slutat äta.....eller serverat allt helsvart och fått cancer ist. Häpp.

Man får delvis massa extra noja när man vet för mycket, men ibland blir det mest "skomakarens barn" över mitt kylskåp :o. Om det inte kravlar ut till soporna av sig själv kan det vänta, typ :D. Men farligt och äckligt är långt från samma grej. Jag undviker själv farlig mat och upplyser gärna andra om hur det är (det är ju faktiskt precis det som min AG betalar mig för varenda dag, haha).
 

Liknande trådar

Hundhälsa Hejsvejs. Läste precis något som fick mig lite fundersam. Nu är detta från en fodertillverkare/återförsäljare så det är säkert minst...
Svar
8
· Visningar
3 477
Senast: Sezziyanen
·
Mat Det här kanske kommer låta som världens dummaste frågor, det är fullt tillåtet att skratta ;) Jag har varit vegetarian sen jag var 14...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
8 603
Senast: Lickety
·
Hundhälsa Lååångt! Fy vilken dag.. Har haft veterinärmaraton idag. Började dagen kl 09 på Ultuna, för att kolla upp Viktors kli igen...
2
Svar
35
· Visningar
6 073
Senast: Och_Aye
·
C
Övr. Hund Hur mycket ägg kan en hund äta egentligen? Innan det blir "farligt"... Min vovve är inne i en period av matvägran verkar det som, men om...
Svar
11
· Visningar
23 866
Senast: GaurdianAngel
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp