Jag är dåligt insatt i gruvdrift, men har bättre koll på grus och bergtäkter. Det är inte dålig tillsyn och återställning kan se väldigt olika ut. Nej vår ena grustäkt ser inte ut som innan de började ta sand till sandlådor och betong, idag är det en sjö med fisk, mycket vilt som har fått tillgång till bra vatten. Det är en skidklubb som har elljusspår och dagspår på vintern och har numera även en rullskidsslinga. Men nej det är inte återställt som det såg ut från början. En annan av våra avslutade täkter får vi inte återställa eftersom bibaggen trivs i miljön som den ser ut idag och den behöver mer utrymme för att överleva som art.
Bergtäkt har vi ingen själva, vi orkade inte driva hela proceduren med alla kostnader som ett litet familjeföretag, 1-2 miljoner kronor för kostnader i provtagning och ansökningar utan att veta om det ger någon utdelning, alltså är det bara stora företag som vågar ta riskerna och man missar anknytningen till marken och de boeende.
Ett mindre familjeföretag i närheten har ändå tack vara att de själva äger marken vågat ge sig på bergtäkt, grannarna var positiva till en början men försöker nu skylla alla problem på bergtäkten. Dåligt vatten i brunnen, e-coli bakterier, täkten har tagit prover hela vägen från täkten till huset, e-coli bakterierna kommer vid husgränsen i samband med husägarens gödselstack. Men det är täktens fel enligt husägaren.

En annan bråkar om damm som enligt hen stör, det visade sig dock vara jorddamm istället för bergdamm och kom från gärdena runt om.
Man vill ha grus och sten till vägar, byggen, sandlådor, ridbanor och gångar men det får inte brytas i närheten och det ska helst inte transporteras.
Självklart finns det problem med att bryta upp marken och det ska göras med eftertanke, men att förbjuda eller säga att det inte ska påverka är omöjligt.