Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Instabilt knä, småhund

Lejonelle

Trådstartare
I min ras, precis som i många småhundsraser, finns en del problem med glappa knäleder. Gammelhunden har nu på gamla dagar ibland fått problem med hakningar i knät. Finns det flera med samma problem och hur har ni behandlat det? Någon som opererat, och hur blev resultatet?
 
Sv: Instabilt knä, småhund

På småhundar är det vanligare med en glapp/luxerbar patella än med glapp knäled det senare är oftast ett korsbandsproblem. Bägge går att operera men det är oftast inget man gör på gamla hundar.
PL
 

Lejonelle

Trådstartare
Sv: Instabilt knä, småhund

Jag uttryckte mig slarvigt, det är patellan som luxerar med hakning som följd. Är det mediala patellabandet som oftast är grundproblemet på hund? Jag backar hunden och då löser det sig i regel omedelbart. Bra grundkondis och bra muskelkorsett runt knät verkar ha en förebyggande verkan vad vi sett. Så vi håller honom igång. Jag hade inte tänkt operera då problemet är ganska lindrigt men om det finns många som har positiva erfarenheter kanske jag tänker om. Rasen är långlivad så jag hade ju tänkt han skulle vara med oss i 5-6 år till.
 
Sv: Instabilt knä, småhund

Våra första finska spets hade patella luxation höger bak och vi opererade inte honom. Han levde tills han var 11 år och hade problem med knäet endast ett fåtal gånger per år.
 
Sv: Instabilt knä, småhund

I det här fallet gå det inte riktigt att jämföra häst o hund, hunden har bara ett patellarligament dvs inget som kan haka över rullkammen ngt som inte behövs eftersom hunden inte stå o sover. Problemet på hund är en för grund fåra mellan rullkammarna o ev en felvinkling av benet.
PL
 

Lejonelle

Trådstartare
Sv: Instabilt knä, småhund

Jaha - så patellan hoppar ur fåran helt enkelt! Menar du en felvinkling av femur? Eller av tibia? Tror inte min hund har några problem med sina vinklar egentligen men däremot fick han som unghund en fraktur på femur nära leden. Kanske det har spelat in. Min hund drar upp ryggen kraftigt när det händer och det känns helt logiskt med din beskrivning. Tack, det var en bra förklaring! Visste ej att hunden bara har ett patellaband :idea:
 

Lejonelle

Trådstartare
Sv: Instabilt knä, småhund

Tack för svaret. Vår hund har också bara problem vid enstaka tillfällen, hände igår men innan dess många månader sedan. Det löser ju snabbt upp sig och operationen är ju också en risk.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5526 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundhälsa Detta är nog det absolut svåraste jag någonsin har behövt skriva. Jag har en pomeraniantik på snart 4 år, hon är min första hund och...
Svar
14
· Visningar
2 037
Hundavel&Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
Svar
14
· Visningar
1 205
Övr.Hund Jag har en omplaceringshund (staffe/blandras) som tros vara 12-14 år gammal. Han är adopterad från Irland och jag vet inget om hans...
2
Svar
29
· Visningar
2 848
Övr.Hund Förlåt! Jag har funderat några dagar på att skapa en tråd, men såg sedan att det var två andra som hann före. Hoppas en till går bra...
2
Svar
31
· Visningar
2 570

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 25
  • Drag och hundpensionat

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp