Kunskapen om bettet

Sv: Kunskapen om bettet

och nu måste jag fråga för jag vet inte riktigt vad jag ska tro.
alltså jag har alltid trott att det smala bettet är skarpare än det tjocka, men nu har man fått höra att det smalare är snällare :crazy:
jag anväder själv ett vanligt delat (ganska tjockt) bett som jag har haft ända sedan jag köpte honom. i hoppning använder jag faktiskt pessoabett för att han blir så stark i munnen annars. jag erkänner att jag inte kan mycket alls om bett eftersom jag inte har så mycket kunskap om det, men skulle gärna vilja veta!
varför blir hästen stark i munnen? (man tycker ju att de borde känna av bettet väldigt väl men ibalnd verkar det ju som hästen är helt bedövad i munnen :s ) skulle gärna vilja veta varför :)
 
Sv: Kunskapen om bettet

Det sitter i ryttarens hand! :idea:
Ett bett blir skarpt först när ryttaren drar i det. Ett smalt bett (om vi inte snackar typ taggtråd) ligger oftast bättre i hästens mun.
Men sliter man och drar i det så blir det skarpt. Ett tjockt bett känner hästen hela tiden av mer oavsett ocm ryttaren drar i det eller inte.

(jag kan utveckla detta om du vill men just nu orkar jag inte)
*gäspar*
 
Sv: Kunskapen om bettet

okej :) tack så mycket, kan vara bra att veta :P tänkte köpa ett tredelat lite smalare bett, men då får man väl se till att vara lite mjukare i handen bara =)
 
Sv: Kunskapen om bettet

Har haft ponny o häst sen jag var liten mer seriöst för 12 år sen.
Fick insyn om att bettet kan vara kort och tunt utan att göra skada, snarare tvärt om. Detta år :smirk:
Köpte 14,5 bett åt min fjording (X-full) men har kommit fram till att 12,5 fasta ringar sitter utmärkt.
Till shettisen fick jag för mig ett tag att bettet var för litet, men orkade inte köpa nytt :o Tur att jag inte köpte nytt då det eg passar bra! :)

Kostade på mig lite nya bett i år, därför började jag undra strl annars hade jag nog "gått i samma spår" ett tag till :o

Intressanta sidor är bla dessa
http://www.sustainabledressage.net/tack/bridle.php
http://www.western-ridning.com/utrustning/oevrigt/Bettets-anvaendning-och-verkan.html
http://web.telia.com/~u49818651/Bettbibliotek/cabett.htm

/L
 
Senast ändrad:
Sv: Kunskapen om bettet

Men du ville ha - och tog emot insikten! :bow:
Att inse att man har mycket kvar att lära och omvärdera tidigare kunskaper är stort.

Det jag inte gillar med pessoat är att det saknar kedja. Då har du kvar en tränsbettsdel i munnen (uppresande verkan) med hävstång om man använder ringarna för tygelinfästningen (=påverkar nacken). Blir rätt motstridiga signaler till hästen.

Skulle personligen gärna ha mera koll på bett och försöker lära mig mera.
 
Sv: Kunskapen om bettet

Rider mest på vanliga hederliga tränsbett så de vet jag hur de fingerar och varför osv... Provar alltid bett utan nosgrimma för att se hur hästen reagerar, om den reagerar (= De olika delarna på ett tvådelat-tränsbett ska vara olika långa så när man plockar upp bettet i mittengängan så ser de lika långa ut!

Till min pålle valde jag ett relativt smalt tränsbett i sweet iron som var begangnat (intuggat!), hon smaskar så ljudligt så och gapar inte det minsta. Har inte ridit henne på den ännu, funderar på att sätta på bettskivor för att hjälpa henne med styrningen så småningom (=
 
Sv: Kunskapen om bettet

xect skrev:
hävstångseffekten gäller ju inte bara bett och det kan ju vara lite svårt att förstå det där. ju längre hävstång ju starkare. tänk dig att du ska flytta/lyfta en sten. du orkar inte bära den för att den är för tung. du tar en lång planka och sätter under stenen. du tar tag i andra änden av plankan och lägger din tyngd på den. stenen flyttar sig/ lyfter. samma sak med hävstångsbetten, ju längre hävstång ju starkare bli du. kanske inte den bästa förklaringen, men hoppas någon iaf förstod något :D

Du har missat en VIKTIG grej i förklaringen. Det du har missat är mottrycket, när det handlar om bett motsvaras det av kindkedjan.

För att kunna flytta stenen med plankan behöver du lägga något mellan plankan och marken med, då får du hävstångseffekt, blir mycket starkare och kan flytta stenen. Men du behöver den där grejen mellan planka och mark, annars ramlar plankan bara i marken när du lägger din tyngd på den.

På ett bett med hävstång MÅSTE man alltså ha kindkedja (motryck) för att få hävstångseffekt. Ett pessoabett t ex fungerar alltså inte enligt hävstångsprincipen iom att mottrycket (kindkedjan) saknas. Stången faller igenom och du får en HELT ANNAN verkan än med t ex ett pelham.
 
Sv: Kunskapen om bettet

:bow: och varför glömde jag, eller kunde inte förklara, att nämna det självklara?! Tack, Alex!
 
Sv: Kunskapen om bettet

Ja, i den sämsta av världar, där bettet är till för kontroll och inte för kommunikation som det var tänkt.

Vad är smärta? Är obehag smärta? Är signaler smärta? Är skänkelhjälper smärta?

På sätt och vis håller jag med dig - att om hästen inte lyssnar så blir det till slut smärta som den måste undvika och därigenom göra rätt och förhoppningsvis få eftergift och i fortsättningen så undviker den att gå till smärtläget innan den ger efter för bettet - inlärt signalsystem.

Men man kan byta ut smärtan mot arbete/obehag. Jag rider tex mycket på sidepull eller grimma och vi tar en bred nylongrimma som exempel så kanske vi är eniga om att den inte direkt orsakar smärta i första taget? Den orsakar tryck, ja, men direkt smärta vet jag inte om jag vill kalla det.

Om min häst inte lyssnar på höger tygel i grimman så håller jag i höger tygel tills att han ger efter. Jag ökar inte trycket så att det gränsar till smärta men effekten blir att hästen måste gå runt, runt eller med halsen förböjd tills att den ger efter för TYGELN och mitt KROPPSSPRÅK och då ger jag efter på tygeln.

Alltså rider jag in hästar i mjuk utrustning först så att de förstår höger, vänster fram och back INNAN det kommer ett bett i munnen som FÖRFINAR kommunikationen, dvs jag behöver inte göra så tydliga hjälper längre.

Det är så jag ser det, men jag kan ha fel.. :D

Jag vill också lägga till att jag försöker undvika att dra i tygeln, jag bara sätter upp signalen, alltså tar i tygeln såpass mycket att hästen ska förstå att den tex ska svänga och sen drar jag inte utan håller. Om hästen då vill dra emot är det den som drar och som orsakar obehag/smärta. När den ger efter så ger jag automatiskt efter eftersom jag inte följer med bakåt med handen. Idealet är det förstås, visst skulle jag önska mig en mer stabil hand men jag jobbar på det.

Jag rider min häst mestadels på bettlöst men även på rakt, tredelat och westernstång. Tvådelat går inte alls, tjocka bett går helt bort. Westernstången har jag byggt om själv så den är smal och rak i mundelen. Då finns ingen port som kan slå upp i gommen vid tygeltag utan det är bara längden på curbstrapen som avgör hur skarpt bettet blir. Alltså hur hög sten jag lägger under plankan för att få upp den större stenen.. ;)
 
Senast ändrad:
Sv: Kunskapen om bettet

Jag har full kunskap om hur de bett jag använder fungerar i hästens mun. MEN, för mig är det bara HALVA den nödvändiga kunskapen för en bra betsling. Man måste veta hur just den HÄSTENS MUN är uppbyggd med.

SPelar ju ingen roll om du vet hur ett bett med port fungerar, om du har en häst som det är direkt olämpligt att betsla med ett bett med port, pga att hästen t ex har låg gom.

Jag förslår bett, och sen väljer hästarna. Inte alltid vi är överens, men de har alltid sista ordet.

Valacken har låg gom och ganska lite plats i munnen. Jag hade väldiga problem med att hitta bett till honom i början, jag provade 'allt' men han bara tuggade och spottatde och knirpade och var ostadig. Hittade av en slump ett bett han sa 'ja tack' om, ett tredelat, ganska tjockt med KULA i mitten. Försökte ge honom andra tredelade jag tyckte var 'snällare' och han spottade och fräste. Med mer kunskap så trillade ju poletten ner vad det var som var tricket. Han vill ha TUNGTRYCK, konstigt nog. När jag väl räknat ut det så var det ju lätt att hitta fler bett han tyckte om.

När 'nya rönen' om bettstorlekar kom så insåg jag att 11.5 var en storlek för stort för honom, så köpte 10.5. Dra åt helvete sa hästen. Fick sitt 11.5 igen och var nöjd. Så han går med 11.5. Rönen må säga att han ska ha en storlek mindre, men när HAN så tydligt talar om att han vill ha 11.5 och inget annat så är det för mig klart att han får det.

Utmärkt munstatus, korrekt bett och inte minsta lilla bettrelaterade skador. Jag rider med engelsk nosgrimma så löst spänd att det är ren dekoration, eller utan nosgrimma.

Han har idag en liten samling jag alternerar mellan.
Det nämnda tredelade med kula
Tredelat Globus med droppe (det är han inte helt hundra på dock)
Rakt oledat mullen mouth (svagt böjt)
Rak, oledad mullen mouth kandarstång (UTAN tungfrihet!)
Ett waterford (kulbett)

Stoet går på ett tredelat Globus med droppe. JAG tycker det är för litet och borde klämma mungiporna. Hon talade TYDLIGT om att hon INTE ville ha större bett, hon skulle ha det jag tycker är för kort och borde klämma mungiporna. Så då får hon ha det då. Provat ett annat tredelat med henne med, med mittdelen ställd åt andra hållet. Hon talade tydligt om att 'Vill INTE ha!'. Så okej, okej - hon väljer matte betalar.

Hon har en vargtand på vä sida så håller rätt mycket koll på henne. Just nu går hon på ponnyhack eftersom hon blivit biten av nåon insekt eller fått tandväxlingstrassel, och rent uts agt fick en total flipp och blev 'galen' när jag så mycket som sträckte tygeln med bett i munnen. Hon är tandkollad för 3 veckor sedan, om problemet kvarstår om en vecka blir det en ny tandkoll då.
 
Sv: Kunskapen om bettet

*kl*

Men en sak som jag hemskt gärna lär mig om bett är hur man kan använda olika typer av stänger för olika typer av hästar, alltså att man genom att välja rätt balans i stången kan få olika hästtyper att balansera sig bättre. Väljer man fel stång till en som gärna går bakom så blir det värre, väljer man rätt så blir det bättre och hästen söker sig automatiskt framåt pga stångens balans.

Men vilken stång väljer man till vilken häst? Min westernstång har jag bara köpt, för att ha ett stångbett, det erkänner jag. Men den gick inte att rida med som den var med hög port så jag kapade bort mundelen och satte dit en egen som är helt rak. Nu är det hästens favoritbett men skänklarnas vinklar och form har jag ingen aning om hur de ska vara för just min typ av häst. Jag hade nog bara tur att den typ jag köpte fungerade bra.

Någon som kan förklara detta med olika stänger för olika hästtyper?

/Camilla
 
Sv: Kunskapen om bettet

den här tråden är så väldigt intressant med tanke på hur många hypoteser vi får se. Betsling är en hel vetenskap men det är så sant att ett väl anpassat bett är aldrig skarpare än handen som håller det oavsett om det är ett stångbett eller ett tjockt tränsbett...
Lycka till
 
Sv: Kunskapen om bettet

Jag har alltid använt mig av tre olika bett som jag varvat med;

Rak pelham med gummibeklädnad och två tyglar
Jag använde det ibland när jag hoppade eller red i skogen. För mig var det en trygghet att veta att stångtygeln fanns där om jag behövde den när han blev stark... Vilket iof var mkt sällan. Hellre en lätt hand med ett skarpare bett än en hård hand i ett mjukare bett.

Jag tror at när man rider på vanliga tygeln så funkar det över hela munnen/tungan och i lanerna. När stångtygeln verkar så ger den tryck i nacken och i kindkedjegropen.


Vanligt ledat eggbett
Detta bett använde jag vid normal ridning. Bettet verkar på lanerna, är snällare än ett bett med löpande ringar.

Rakt gummibett med löpande ringar
Detta bett använde jag vid tömkörning, longering, när jag ledde hästen i tränset och vid normal ridning. Eftersom hästen ibland lade sig lite hårt på bettet så använde jag det bara på ridbanan eller när jag skrittade på lång tygel i skogen. Bettet verkar i hela munnen och på lanerna.
 
Sv: Kunskapen om bettet

Ja det har jag, därför rider jag på tredelat och rakt tränsbett, båda med fasta ringar, och som passar perfekt. Skulle aldrig få för mig att stoppa in en massa skarpa bett i hans munn. Betsla upp är för mig att använda tredelat med lösa ringar... ;)

Håller med dig, dom flesta har noll koll på vad dom stoppar i hästens mun, skräckexemplet är självklart "men hon går sååå braaa på pessoa!!"
Sen har vi ju givetvis senaste modeflugan - Mikmar Mardrömsbett.

:crazy:
 
Senast ändrad:
Sv: Kunskapen om bettet

På det stora hela när det gäller utrustning så tänker nog inte så många på vad de egentligen har för syfte med utrustningen. Många har utrustning bara för att det är snyggt eller för att någon annan har det. Har nyligen sett en häst med pullar-grimma, martingal och benskydd "för att det är snyggt".

Jag har faktiskt rekommenderat Pessoa en gång men jag visste varför jag gjorde det och det var för en övergående period. Liten ryttare på grov ponny där ponnyn bockat av ryttaren ett par gånger och ryttaren blev rädd. Jag red till ponnyn men ryttaren red den i ridhuset regelbundet under tiden och då använde ryttaren Pessoa för att kunna vara starkare och få upp huvudet på ponnyn när den drog ner det, för kontroll, helt enkelt.. Jag red ponnyn med vanligt tränsbett och ryttaren övergick så småningom till att fästa tygeln högre och högre upp på Pessoat och kunde till slut byta tillbaka till det tredelade de hade tidigare.

Här lurade vi ingen - bettet var inte till för att kommunicera eller få hästen att "kröka på nacken" - det var helt enkelt för att ryttaren skulle kunna återfå kontrollen IFALL ponnyn försökte bocka och detta under en begränsad tid.

Har man bara tänkt och funderat så vet man också vilket resultat man vill ha och kan utvärdera det man får och då tycker jag att det är helt okej med knasiga bett och konstiga hjälptyglar. Bara man är ärlig och objektiv.

/Camilla
 
Sv: Kunskapen om bettet

vilse skrev:
som ni sätter i hästens mun. Har ni den?
Vet ni hur bettet inverkar på hästen?

Tycker det verkar som om stor del (grovt räknat) av sveriges ridande befolkning har väldigt dålig kunskap om bett. Många har ett bett för att "xx som rider höga klasser säger att det är ett bra bett", eller "hon lyssnar så bra med det" (tänkt efter varför hästen lyssnar så bra?)

Har du kunskapen om hur ditt bett fungerar i hästens mun?

Jag har mycket dåligare koll på bettet och dess funktion än vad jag skulle vilja! Förlitar mig till stor del på tränaren som kan det!(tror jag) använder nu ett tunt 12mm rakt bett, ett tre delat, 12mm och tvådelat 13mm, använder aldrig nosgrimma. försöker variera och använder nästan alltid bettlöst(rep grimma) vid uteritt.
Rätta mig om jag har fel.

Rakt bett Har en större anläggnings yta och ger då också tryck på både laner och tunga, jag tycker det är ett bra bett, hästen blir lugn i munnen av det!
Tredelat verkar genom tryck på lanerna, samt yttre bettringen tryck på kinden. Hästen bli för rörig i munnen av det.
Tvådelat Är i mina ögon det skarpaste, och verkar som det tre delade, fast det negativa är att det kan vika sig och trycka i gommen om man av nån anleedning skulle dra så hårt!

Har gått tre årig gymnasie utbildning inriktning häst, men där var läran om bett dålig, alla hästar gick på tjocka tvådelade bett! :eek: Självklart försöker jag lära mig mer!;)
 
Senast ändrad:
Sv: Kunskapen om bettet

Jo jag var också tvungen att rekommendera ett pessoa här om dan... Jobbar ju i hästaffär och kom en tjej som ville ha hjälp att hitta ett bett som hon kunne kontrollera sin ponny på. Egt ville jag sälja henne ett pelham, men fanns inga inne som var tillräckligt små.

Så jag sa att hon kunne prova med ett tredelat pessoa med två tyglar och ENDAST använda den nedre tygeln i "kris-fall" och annars bara rida på den andra tygeln. Och att rida massa dressyr och träna lydnad, och att det var jätteviktig att hon inte såg pessoat som någon lösning men bara en hjälp i en övergångsperiod, och att målet borde vara att kunne rida på hennes vanliga tredelade igen.
jag hoppas hon lyssnade på vad jag sa... :angel:

Vill du spåna lite i min tråd "Stång" förresten?
 
Senast ändrad:
Sv: Kunskapen om bettet

Du som verkar veta en hel del om bett kanske skulle kunna förklara för mig hur ett pelham fungerar? :confused:
 
Sv: Kunskapen om bettet

Ngt som jag har undrat om bett en längre tid är ringstorleken på vanliga tränsbett. Har den ngn betydelse. Det finns allt från miniringar till jätteringar (används inom galoppen?).
 

Liknande trådar

Utrustning Min ponny är en MAXAD C ponny som är väldigt pigg men extremt känslig. Jag håller på att försöka se över hans bett då han har väldigt...
Svar
7
· Visningar
522
Ridning Hej hej! Jag är en liten tjej som inte alltid känner sig nöjd efter ridpass. Det första är att jag inte kan få hästen att trampa under...
Svar
8
· Visningar
543
Senast: Edla
·
Utrustning Nu måste jag få puttra ur mig litegrann. Varning för extremt nördigt prat om reflexer 😂 Jag ÄLSKAR reflex- och varselkläder. Jag vet... 2 3
Svar
52
· Visningar
3 522
Utrustning Hej! Jag har nu ridit på ridskola i ett år och tycker verkligen att det är helt fantastiskt. Jag känner att jag börjar få en djupare...
Svar
9
· Visningar
690
Senast: cowgirl81
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp