Bukefalos 28 år!

Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Ja hingstar slåss fram o stona bak....men av de jag har nu så är det ett av stona som är "värst"....inte mot mig men mot "skötaren"...hon har en hel del blåmärken efter tänderna på märren :devil:

Fast jag vidhåller att vi inte är rivaler, vi kan inte ta över stona eller flocken på ett vis som gör oss till det, Hästar vill ju ha en ledare och det är helt olika med oss och deras artfränder..vi "leder" på vårt sätt och sköter vi oss så får vi rätt svar...Hästen är vårt facit. Sen måste tycker jag då hästarna få utveckla sina personligheter...:D jag var "med" om en rolig sak igår...en av våra hästar startade . hade fått två tryckare på sig under loppet kusken ville inte begära mycket mer av honom, han var i ledning) och när dom svänger in på upploppet så "vänder" hästen huvudet mot kusken o frågar: Ska vi spurta nu :rofl: ...Han vann med en nos ...det var så tydligt att han verkligen frågade..:D
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

kan hålla med i åvanstående inlägg... när jag arbetar med en häst ser jag mig inte som människa utan som ledaren i flocken (visst jag ser ut som en människa) men min häst skall inte skilja på mig och resten av hästarna i hagen!

jag menade inte att alla hingstar är svåra att hantera utan det var bara ett exempel på vad som kan hända om man inte har ett bra ledarskap. och visst ston är "pissigare" men det är enligt min erfarenhet väldigt sällan ett sto går till atack och slåss med frambenen på ett sätt som hingstar kan göra.

när man gör anspråk på ledarskapet blir du automatisk en rival för den ledande hingsten eftersom men då oftast provocerar den. ledarhingstens uppgift är ju faktiskt att slåss för sin flock och då måste den ju vara starkast.

detta är ju givetvis min åsikt och det jag har sett i våran hingstflock och givet även i stoflocken!

Så du menar på fullaste allvar att en häst ska se människan som en annan häst? Är det din bild eller hästens bild som du målar upp i det där?

Blir då en man en 'konkurrerande häst' om han går in till hingsten i hagen?

/V
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

när jag arbetar med en häst ser jag mig inte som människa utan som ledaren i flocken (visst jag ser ut som en människa) men min häst skall inte skilja på mig och resten av hästarna i hagen!

Men? :confused: Som människa kräver jag ju HELT andra saker av hästen än vad hästarna "kräver" av varandra. Hela hanteringen, ridning, körning skiljer sig ju jättemycket från vad som skulle kunna ske i en vild hästflock, tex. Och det är ju tydligt att hästen lätt kan lära sig signaler från en människa, som aldrig hade blivit aktuella i flocken, tex nästan alla hjälper vid ridning och körning.

Hästar som socialiseras mot människor umgås delvis annorlunda med människor än med hästar, det är ju helt uppenbart och absolut inget problem. De har ju ändå sina artfränder i hage och stall den övriga tiden.

Hästar och människor har ju sökt sig till varandra för ömsesidig nytta väldigt länge, historiskt sett. Människors skydd har gynnat fortplantning bland de sociala hästarna långt innan planerad avel ens var påtänkt. Och dessutom har vi ju avlat på de hästar vi har gillat väldigt länge.

Alla tamdjur med lång historia som tamdjur visar ju att kan umgås med människor på sätt som skiljer sig från hur de umgås med artfränder, så jag fattar inte varför vi ska inbilla oss att hästen ska se oss "som häst". :confused:

Jag är glad att hästarna inte ser mig som en häst, för så hårda tag som man kan se hästarna emellan tål inte jag. :D
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

det jag skrev om att min häst skall se mig som en häst var metaforiskt.. det finns alltid dom som missförstår när man ger sig in i en diskution.

Petruska: det jag skriver om är mitt sätt att träna Nh och hur jag vill att min häst skall reagera mot mig! alla har sitt eget sätt tror jag. och givetvis får det inte förekomma så hårda tag som hästarna har mot varandra. givetvis är jag inte en häst utan det är mer tanken och mitt sätt att agera som skall likna en beteendet hos en häst. just detta använder jag faktiskt bara i början och när jag har min häst där jag vill ha honom så går jag mer o mer över till att tänka "människa" förstår du vad jag menar? det är ju detta som är så himla svåt att sätta ord på saker utan att det missförstås! min träning är ju inte upplaggd efter facit utan jag gör det som krävs för varje häst jag arbetar med! två hästar är ju inte samma! till historien hör nu oxå att ajg inte rider särskillt mycket utan har dedikerat mig till att hjälpa hästar som inte har en bra relation till människan eller till andra hästar. kort sagt problemhästar (fast jag vill inte kalla dom det)


MARTHA: grattis till segern! det är ju precis det som du skriver om som jag vill uppnå! kusken leder sin häst och hästen är så med på noterna att han väntar på signalen från sin ledare! det finns ju ingen bättre känsla än när hästen e så tydlig i sitt kroppsspråk så man får känslan av att hästen pratar med en! så beter sig min häst nästan hela tiden. han är som en öppen bok och visar mig direkt vad han känner för sin uppgift!
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

KL
Jag har en fundering ang fd travare.

Förr köptes de som trevliga hobbyhästar o reds flitigt.
Då fungerade de.

Nu verkar det som om fler o fler köper dem direkt från träning o ska hantera dem innan de rids o problem uppstår.

De är som regel mkt väluppfostrade i allt, men som alla hästar som ställs av kan de bli stallmodiga.

en häst utan kondis kan med styrkan börja testa gränserna. Alla gör inte så, men unghästar gör det med jämna mellanrum.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

KL

De är som regel mkt väluppfostrade i allt, men som alla hästar som ställs av kan de bli stallmodiga.

en häst utan kondis kan med styrkan börja testa gränserna. Alla gör inte så, men unghästar gör det med jämna mellanrum.

Jag har inte träffat många fd travare, har nog kommit i kontakt med tre st i mitt liv. Två av dem har jag bara träffat ngn enstaka gång och ridit gng gång på. Den tredje har varit hos oss i 13- 14 år. Det var en häst som vi tog hand om, övertalade av dottern. Idag hade jag nog inte gjort det. Han var mkt nergången när han kom till oss, en lång historia som inte har med detta att göra alls. Vi fick ordning på honom till sist.

Det är en mkt trevlig häst som jag har ridit ut på en hel del. När vår dotter slutade rida, flyttade hemifrån behöll vi honom. Vi har använt honom som medhäst till unghästarna när vi ridit dem. Han är sedan tidigare mkt hanterad och van vid det mesta. Man kan nog säga att han är väluppfostrad. Han testar inte några gränser. Han var "inriden" när vi fick honom elelr i alla fall van vid ryttare. (Det behöver ju inte vara samma sak, Han kunde framåt, stopp, höger,vänster).

Men det jag vill komma till är att min bestämda uppfattning är att han trots detta inte var välhanterad. Han hade inte ngt förtroende för människor. Han var nog 8-9 år när vi fick hem honom.Det har tagit lång tid att bygga upp detta och på ngt sätt har vi nog inte lyckats helt. Det är möjilgt att han är ett undantag och att allt han antagligen varit med om efter travet har påverkat honom, ingen aning egentligen.

De andra två som jag träffat på tidigare i mitt liv verkade vara hanterade på samma sätt. Men jag har jun inte träffat hur många som helst.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Jag kan hålla med om skillnaden väluppfostrad vs hanterad.

Nu är det väl så med travare att hästen MÅSTE stå still när man selar på- säkerheten o även för att man har många som ska hinna skötas/ tränas, men de är oftast även mkt resvana o vana vid allt möjligt- för att det ingår i deras liv.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Vad sägs om att ändra ledarskap till förtroendeskap?:)
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Jag är mina hästars ledare(ledsagare/samarbetspartner/mattant/tränare.... TROTS att jag låter dom leda mig ibland, dom skulle aldrig ifrågasätta min roll i deras liv, det finns inte på kartan...men jag anser att hästar är våra lärare...vem ska lära oss hantera dom om inte dom själva ??
De som är erfarna förstår hur jag menar, andra tror att jag inte är riktigt klok
PRECIS så! Jag blir så glad varända gång ngn berättar att de låter sig läras och ledas av hästen ibland. Det tyder på att man förstår att det inte är vi som lär hästen, utan det är hästen som lär oss.

Jag blir lika farcinerad varända gång som ngn skriver "hästen är nh-tränad" eller "hästen kan grunderna i nh". :grin: Den människan kan ju inte ha en aning om vad h*n håller på med.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Sedan kan man lägga in olika värderingar i de ord som används för just detta; ledarskap tycker jag är bra, kan innefatta så mycket positivt (men också negativt!) och handlar för mig om att en grund läggs som sedan utvecklas till samarbete.
Här ser vi redan olika på ledarskapet. Jag anser att genom samarbete och ömsesidig kommunikation, så skapar man ett förtroende som i längden utvecklas till att en av oss väljer att följa. Och därav skapas också en ledarindivid.

Om jag är ute och rider och styr hästen in på en väg vill jag att den ska lyda och inte fortsätta rakt fram. Man kan använda orden "göra som jag ber den om", men tanken är densamma, eller hur? Om du reagerar mot ordet lydnad, hur gör du när hästen går rakt fram när du styr till höger? Antar att du får den att gå till höger till slut, och handlar det inte då om att den lyder? Eller gör som du ber den? Och vad är skillnaden, om vi nu förutsätter att ingen av oss brukar våld och tvångsmetoder?
Att lyda inger för många en känsla av att man gör ngt pga att man måste eller inte har ngt val. Att följa klingar mer frivillighet. Om jag sitter på hästryggen och känner att jag vill gå till höger så följer hästen mina signaler som säger "kom, vi går hit". Om han inte vill, tråkigt för mig. Jag är bara ledare sålänge hästen väljer att följa mig. Och tvång har ingenting med ledarskap att göra.

En sak till, om flockmedlemmar: Man kan naturligtvis säga att de inte lyder utan följer, men resultatet blir detsamma.
Om min Kanoria står och väntar vid stalldörren på att bli insläppt tillsammans med de andra, och någon av dem vill tränga sig före, så hindrar hon dem med en blick, bakåtstrukna öron, ett stamp i marken. Den som har gjort försöket drar sig då genast tillbaka. Är det då fel att säga att den lyder? Ingen av hästarna skulle tränga sig före henne när hon står där. Hon är den obestridliga ledaren som har vuxit in i sin roll och behöver numera aldrig ens höja rösten. Det räcker med en blick. Hon har full koll och de andra hästarna är trygga.
Återigen, de följer. De följer hennes signaler för att de vill. Vill också påpeka detta med bakåtstrukna öron och hela beteendet som du beskriver. Detta tolkas av människan som ett aggressivt eller laddat beteende, men det absolut inte! Att hennes signaler är tydliga har ingenting med aggressivitet att göra, för aggressivitet kommer inifrån. Jag stampar också i backen, idag flög en grimma genom stallet när min häst tog intiativet att kliva ur boxen. Det kan tolkas aggressivt av den oerfarne, men jag var totalt harmonisk inom mig, glad, positiv och hästen förstod min ignal och var inte det minsta misstänksam när jag mötte honom och bad honom gå tillbaka in i boxen. Det handlar om signaler, aldrig tvångsmetoder eller aggressioner.

Är inte detta ledarskap, och ett klokt sådant? Är det inte det vi försöker efterlikna när vi handskas med våra hästar? Att vara sådana att de kan känna sig trygga och rättvist behandlade under vårt ledarskap.
Jag tycker att det är precis det vi gör. Jag stampar ofta i marken när jag vill förstärka en signal. Det viktiga är dock inte att vi använder metoder eller signaler som någon "säger är det rätta". Det viktiga är att vi själva har rätt känsla för signalen och att den tolkas korrekt av mottagaren, dvs hästen. I slutändan kommer man att lära sig att hitta signaler som hästarna av naturen känner igen och förstår. Däremot blir det ofta problem när vi ser hästar i hagen som sparkar eller biter, för vi är så otroligt egotrippade att vi tror att vi ser allt. Vi ser inte ens hälften av alla signaler och tolkar allt för ofta signaler som aggressiva. Vilket är helt fel. En häst blir bara aggressiv i kamp. Och kamp ska vi aldrig ha med våra hästar. Ffa inte om vi vill skapa en trygg flock med oss själva i en ranghög, kanske tom ledande, position. För kamp och aggressivitet inger absolut inte trygghet.

Det finns många, många som aldrig lär sig att vara ledare på ett bra sätt, hur många kurser de än går, hur mycket de än övar och praktiserar. För dem kvittar det vilka ord som används, de har ändå aldrig den rätta känslan eller pondusen. För andra handlar det om att få upp ögonen, utöka sin kunskap och se med nya ögon och sedan kunna omsätta det i praktiken. Det är väl för dem man fortsätter att skriva i sådana här trådar!
Jag har aldrig träffat på en enda person som gått en sådan kurs, som faktiskt fått förklarat för sig vad en ledare är. Och inte en enda av de få jag träffat har förstått hela innebörden av att vara ledare och vem som är det och inte. De har fått lära sig att "det är du som bestämmer" och sen går det bara utför. Därför är jag mycket skeptisk till dessa "kurser". Även om det säkerligen finns många, många bra.
 
Senast ändrad:
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Jag har haft mina dubier om dig för länge sen, men nu måste jag få säga att du verkar som en klok hästmänniska:bow:
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Oj det var snällt sagt. :o Ja, man lär sålänge man lever.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Men? :confused: Som människa kräver jag ju HELT andra saker av hästen än vad hästarna "kräver" av varandra. Hela hanteringen, ridning, körning skiljer sig ju jättemycket från vad som skulle kunna ske i en vild hästflock, tex. Och det är ju tydligt att hästen lätt kan lära sig signaler från en människa, som aldrig hade blivit aktuella i flocken, tex nästan alla hjälper vid ridning och körning.

Hästar som socialiseras mot människor umgås delvis annorlunda med människor än med hästar, det är ju helt uppenbart och absolut inget problem. De har ju ändå sina artfränder i hage och stall den övriga tiden.

Hästar och människor har ju sökt sig till varandra för ömsesidig nytta väldigt länge, historiskt sett. Människors skydd har gynnat fortplantning bland de sociala hästarna långt innan planerad avel ens var påtänkt. Och dessutom har vi ju avlat på de hästar vi har gillat väldigt länge.

Alla tamdjur med lång historia som tamdjur visar ju att kan umgås med människor på sätt som skiljer sig från hur de umgås med artfränder, så jag fattar inte varför vi ska inbilla oss att hästen ska se oss "som häst". :confused:

Jag är glad att hästarna inte ser mig som en häst, för så hårda tag som man kan se hästarna emellan tål inte jag. :D

Åh, så bra skrivet!:bow::bow:

Nu slipper jag skriva själv:D;). (obs skämt!). Jag förundras varje dag över att min lilla häst så gärna vill umgås med mig! Och göra som jag säger ( ibland i alla fall). Men jag vill definitivt inte att hon ska se mig som häst! Jag får förklara det ibland när hon blir för hårdhänt i sina kontaktförsök. Vi har en relation häst-människa, inget annat! Föstår inte heller varför man tror att man måste bete sig som en häst för att vara med en häst? Däremot bör man nog lägga tid på att försöka läsa sin häst mer än många verkar göra i div NH-trådar.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Åh, så bra skrivet!:bow::bow:

Nu slipper jag skriva själv:D;). (obs skämt!). Jag förundras varje dag över att min lilla häst så gärna vill umgås med mig!

Däremot bör man nog lägga tid på att försöka läsa sin häst mer än många verkar göra i div NH-trådar.

Tack!

Jag är också alldeles rörd över den tillit min häst visar mig och att hon ställer upp på alla (ur ett hästperspektiv) konstigheter som jag föreslår. Hon skulle ju lätt kunna göra mos av mig, men det gör hon inte!

Jag tror att jag har hästars och människors långa gemensamma historia att tacka för detta. Det är ju inte så att umgänget mellan hästar och människor för tusentals år sedan inleddes med att man åkte hästtransport till en tävlingsplats. Då hade det nog gått livat till!

Jag tycker också att det är ömsesidigt, att inte vilja bli sedd som häst och att inte "se" sig själv som häst i relation till hästen. Hästar sparkar varandra så att de får frakturer ibland. Så vill jag inte sparka min häst och så vill jag inte att hon sparkar mig.

Jag har alltid trott att NH går ut på att läsa hästen (och eftersom alla tycker att jag är hyfsat bra på det, har jag tänkt att jag inte behöver NH och har därför inte brytt mig). Men här på forumet låter det för mig mer som att NH går ut på att köra över hästen, vilket jag tycker är sorgligt. Men jag vet inte om de som skriver här är typiska för NH-folket i stort.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Kl

Ledarskap är ett bra ord, för att få ett bra ledarskap, så måste häst och människa visa varandra respekt.
För att hästen skall se en som en bra ledare så krävs det att man får hästens förtroende, vilket kan vara svårt.
Men när man fått förtroende, då har man nått ett bra ledarskap.

Sen är horsemanship inte till för att trycka ner hästen, utan för att få en bra relation, till varandra, men jag som ägare/ryttare måste vara ledare för att allt ska funka, ur säkerhets synpunkt, ett bra kamratskap, med hästen, och för att hästen skall kunna slappna av och känna att den kan släppa allt runt omkring och lita på att jag för den säkert fram.

Jag börjar alltid att lära känna hästar med olika övningar som medför ett ledarskap och förtroende och respekt.

Vissa hästar kan bli frustrerade för ledarskapet vill de gärna behålla, därav dessa hästar som slår tillbaka.

Då gäller det att vara duktig på att läsa av och veta hur man ska gå till väga, annars får man ta hjälp..
För det är ju klart är hästen, van vid att ta kommandot så vill den fortsätta med det:)
Det är där det blir svårt för personer som inte har vana att veta vad man ska göra.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Men då får man inte tilltvinga sig respekten.
Det finns bra o dåliga sätt.
Framförallt måste man ge hästen tid.

fixar man till det på 14 dagar, så vet jag hur man har gått tillväga:cool:- om man inte är en mkt trygg hästvan person.
Med en sdn kan det gå på en minut iom att det är hästen som är experten på att läsa människan.

Det är få hästar som VILL ha ngt ledarskap, däremot kan de säga att den här människan vill jag inte vara hos- Jag drar!:eek:

Tror du att det är en slump att alla kända hästcirkustränare är män? De bara lyser självförtroende o styrka plus Testosteron.
 
Senast ändrad:
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Men då får man inte tilltvinga sig respekten.
Det finns bra o dåliga sätt.
Framförallt måste man ge hästen tid.

fixar man till det på 14 dagar, så vet jag hur man har gått tillväga:cool:- om man inte är en mkt trygg hästvan person.
Med en sdn kan det gå på en minut iom att det är hästen som är experten på att läsa människan.

Det är få hästar som VILL ha ngt ledarskap, däremot kan de säga att den här människan vill jag inte vara hos- Jag drar!:eek:

Tror du att det är en slump att alla kända hästcirkustränare är män? De bara lyser självförtroende o styrka plus Testosteron.

Klart att respekten inte går att tvinga sig till..
Och att gå fort tillväga är något jag står väldigt emot, och många med mig..
Lika så när det gäller inridning, gå fort tillväga slår alltid tillbaka fysiskt eller psykiskt.

Många hästar slåss för sitt ledarskap på olika sätt, det kan vara puttningar, bitas, sparkas, låtsas att sparka, resa sig, vägra gå, ignorerar människan, försöka gå på en mm mm
Obs vissa hästar som vill gå för nära inpå en, kan också vara osäkra och söker trygghet.

Det är viktigt att göra övningar så dessa får självförtroende och kan "stå" på egna ben.

Oftast handlar det INTE om att hästen inte vill vara hos människan utan helt plötsligt pratar vi samma språk hästen och jag, och då svarar de tillbaka på sitt sätt också..
Ibland kan hästen tycka man är obekväm just när ledarskapet, diskuteras..men det löser sig när hästen känner att sidan om sin ledare kan den känna sig trygg och avslappnad..

Ibland blir det en liten diskussion och ibland löser det sig snabbt beroende på känslighet, hos hästen..

MÄN?? Det finns många tjejer Som te x D R...vet minst 5 till utöver henne..
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

Många hästar slåss för sitt ledarskap på olika sätt, det kan vara puttningar, bitas, sparkas, låtsas att sparka, resa sig, vägra gå, ignorerar människan, försöka gå på en mm mm

Jag håller inte med dig. Elelr i alla fall så har jag nog inte träffat dessa hästar. Min erfarenhet är nog snarare att hästar ofta är ganska nöjda med att vi tar över ledarskapet. Nu ser jag inte detta som en kamp utan snarare som att vi på ngt sätt tar hand om dem och visar dem den rätta dvs den trygga vägen ut ur alla situationer.
Sedan hindrar inte det att jag ibland har lite diskussioner med min häst om nyttan med att ex träna dressyr. Där har vi nog inte samma uppfattning hon och jag.
Till ts
Det är här som skillnaden mellan ryttaren och den som har hand om hästen kommer in. Jag tror det är i denna tråden du har kommit in på det igen. Jag tycker att det är intressant. Mitt "problem" med detta kan naturligtvis bero på att jag inte rider tillräckligt bra så att mina hjälper från hästryggen inte blir lika tydliga som från marken.
 
Sv: Ledarskap bör omformuleras till partnerskap.

håller helt med dig, inom en hästflock så finns ingen totalitär ledare som bestämmer allt alltid. varje individ har sitt eget expertområde tex hitta vatten, hitta mat, skydda flocken, vara spejare, ta hand om föl osv.

jag avskyr nh pga att det bara snackas om DOMINANS, man ska DOMINERA hästen, man ska vara LEDARE och så fort hästen visar minsta initiativ på egen hand så har man inte DOMINERAT den tillräckligt. :crazy:

jag samarbetar med mina hästar, vi delar på besluten utifrån vem som är bäst på just det området. jag ber dom inte om att göra saker, jag frågar om dom vill göra (det för mig). vilket fungerar otroligt mkt bättre än tvång. hästar vill väl, så länge man behandlar dom väl!
 

Liknande trådar

Träning I kölvattnet av Helgstrandsskandalen vill jag slå ett slag för grundridning (och markträning) och då menar jag inte lätt klass, utan...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
8 302
Senast: Bison
·
Gravid - 1år Jag kommer förhoppningsvis få ett barn till hösten. Jag bor idag i Malmö, där jag också jobbar. Jag kommer att vara självstående. Jag...
Svar
15
· Visningar
982
Senast: Queen
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
10 740
Senast: Juli0a
·
L
  • Artikel
Dagbok Jag tog bort min andra dagboks tråd efter som att den bara var full med massa pattetisk skit som bara var pinsamt att läsa. Och jag vet...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 634
Senast: Jerseyite
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hög matskål
  • Guldfasanerna
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp