Bukefalos 25 år!

Politisk desillusionering

Finns det ett riksdagsparti som representerar din vision om ett bättre samhälle?

 • Ja, jag känner tydligt att min vision är representerad

  Röster: 13 16,0%
 • Nja, det finns ett eller två partier som är nära, men jag är inte helt nöjd

  Röster: 43 53,1%
 • Nej, det finns inget parti i riksdagen som representerar mina värderingar på ett bra sätt

  Röster: 24 29,6%
 • Nej, det finns inget parti i riksdagen som representerar mina värderingar alls

  Röster: 1 1,2%
 • Min vision av ett idealiskt samhälle är redan uppnådd

  Röster: 0 0,0%

 • Antal omröstningsdeltagare
  81
Fast tråden handlar inte om regeringen, utan riksdagspartierna i stort. Huruvida något av dem stämmer överens med dina personliga vision för samhällets framtid. Eller du menar att din vision påverkas av huruvida partiet sitter i regering?

Edit: Jag tänker ju att ju fler partier med olika visioner ju större chans att alla hittar ett parti som representerar dem.

Nä, jag menar att om jag sympatiserar med parti A. Men parti A måste samarbeta med partierna B och C för att kunna bilda regering. Om jag då tycker att parti C har en ideologi som jag absolut inte kan ställa mig bakom så blir en röst på mitt parti A också i praktiken en röst på parti C. Jag tror att det är så många ser det. På båda sidor.
 
Inför nästa val känns saker svåra. Jag misstänker att vi är många som kommer att rösta på 'the lesser of two evils', eller åtminstone inte vara helt nöjda med vår röst. Så jag är nyfiken på hur många som faktiskt känner så. Hur många är vi som känner oss tvungna att se röstningen som skademinskning, istället för att känna att partierna representerar olika vägar framåt till ett bättre samhälle?

Jag och några kollegor pratade om det på lunchen idag, och konklusionen var att trots den rediga röran röran så är det bra att såväl MP, V, C och S tydligt tar ställning och hoppar av, avgår, osv. när det kommer till frågor som är riktigt viktiga för dem. Genom att hela tiden ge med sig, jämka och forma sig så blir partierna både formlösa och innehållslösa - och det kan nog för många bidra till en känsla av att det inte spelar någon riktig roll hur man röstar. Visst, vi har flera stora kriser att hantera i samhället och det behövs enighet, men politiska mål utan värden som man är beredd att stå upp för är som att försöka navigera utan kompass.
 

Nahar

Trådstartare
Nä, jag menar att om jag sympatiserar med parti A. Men parti A måste samarbeta med partierna B och C för att kunna bilda regering. Om jag då tycker att parti C har en ideologi som jag absolut inte kan ställa mig bakom så blir en röst på mitt parti A också i praktiken en röst på parti C. Jag tror att det är så många ser det. På båda sidor.
Och jag menar att just vilja och förmåga till samarbete mellan partier är grundläggande för vår demokrati. För mig är riksdagen idag full med brist på samarbete, där allt blir fingerpekande och sura miner.

Med det sagt är jag emot att samarbeta med antidemokratiska partier. Men i min värld borde det också vara viktigare för demokratiska partier över hela brädet att samarbeta, än att ens sniffa på de antidemokratiska.

Men, just nu tycker ju alla partier ungefär lika i mina ögon också. Alla partier vill ha samma samhälle, mer eller mindre. Så jag förstår inte vad de bråkar om (grovt förenklat, såklart förstår jag vad jag ser).
 
Jag har ett parti som jag är stödjer i det mesta. Nästa val kommer jag antagligen taktikrösta på ett annat parti som jag inte vill ska åka ut.
 

Liknande trådar

Tjatter Wild Kids är ett överlevnadsspel likt Expedition Robinson, men istället för att vara på en öde ö utanför Europa befinner sig deltagarna...
18 19 20
Svar
381
· Visningar
7 249
 • Låst
Samhälle SD kommer näver bäver få min röst, lika lite som F! eller något annat parti i sverige denna höst. Jag värnar om min demokratiska rätt...
17 18 19
Svar
372
· Visningar
19 653
 • Låst
 • Artikel
Dagbok Jag har haft åldersnojja i stort sett hela mitt liv. Jag har verkligen varit skräckslagen inför tanken på att bli gammal, och tyckt att...
2
Svar
20
· Visningar
2 987
Övr.Hund Vi har en ettårig dvärgschnauzerkille Frippe som på många sätt känns som världens enklaste hund. Lugn och trygg och lagom social med nya...
Svar
19
· Visningar
1 825

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

 • Bästa hästjobbet!

Allmänt, Barn, Dagbok

 • Covid-19 del 11
 • Elpriserna
 • Positiva tråden

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

 • Vackra vinterord
Upp