Bukefalos 25 år!

Ras- från större till mindre

Med Borderterrier i huset sen mååånga år tillbaka kan jag bara instämma i kören. De är tuffa, terränggående, hänger med på allt och tränar gärna MEN de kräver det inte. Då är mina hundar ändå ur jagande linjer. Finns många mindre hundar som inte är soffpotatisar men inte kör livet ur sina ägare.

Går det att ha dem lösa? Fått för mig att de drar på vilt.
 
Jag har i nuläget tre mindre hundar och en bc. De har alla olika stort aktivitetsbehov där minsta blandisen varit en soffpotatis som varit nöjd med att bara finnas till och vara med, numera är hon såpass tränad så att hon väldigt gärna är med i träningen men kräver inte så mycket för att bli nöjd. Masen behöver en del träning för att inte börja hitta på ofog men nåt pass i veckan räcker och så lite vardagsträning. Corgin och bc:n behöver mest träning för att vara nöjda med livet, helst varje dag i flera timmar skulle de påstå om de kunde prata. Nu pratar vi träning.
Motionen blir efter vad de tränat, kör de agility så tycker inte jag att de behöver nån rejäl långrunda ute och de springer lösa nästan varje deg och kan då springa av sig om de vill. Vi går egentligen sällan långpromenader med hundarna på nån timme då vi ska försöka få in träningen utan det blir 20 minuter upp till en timme 2-3 ggr per dag. Sen cyklar jag bcn och corgin när vädret tillåter 2 ggr i veckan så de får en längre runda i varierande tempo men där vi kanske tar oss en mil på den tiden jag skulle promenera 4km.
Jag skulle säga att även corgin där jag fått lika mycket motor som i en arbetande stor hund är lätt på det sättet att hon klarar sig med lite mindre motion än bcn utan behöver mer arbeta med huvudet än promeneras. Får hon överskottsenergi så kör hon ordenligt race i trädgården tills hon är nöjd. Egentligen vill jag ha stor hund i litet format, det är så mycket lättare att ta med dom överallt, hundvakt är inga problem alls och inte minst att man får plats med dom i bilen (och kan ha fler).
Många undrade också innan vi skaffade bc:n när vi skulle skaffa en "riktig" hund, jag förstår inte grejjen? Hund som hund liksom, vi skaffade bc för att vi ville ha de egenskaperna (vallning) rasen har och arbetskapacitet där blir det ju lite mer lotteri beroende på ras man skaffar särskilt mindre hundar som oftast inte avlas efter atbetsegenskaper öht.

Vill du ha en hund som öht inte i intresserad av träning eller behöver träna så skulle jag kika i grupp nio. När jag verkligen inte orkade med en krävande hund så blev det den absolut lugnaste valpen i en kull där det var främst sällskapsmix (maltes/tib spaniel) och Nike var typ som att ha ett levande gosedjur och precis vad jag behövde just då. Hon har varit helt ointresserad av träning och typ inte ens lyckats lära sig sitt då hon haft noll motivation. Sen hamnade hon på agilitykurs och jagar nu SM pinnar med husse och har även gått rallylydnad med bra resultat men hade hon inte råkat snubbla in i agilityn så hade hon varit fullt nöjd med ett liv som knähund.

Fundera på vad du vill ha, vill ändå ha en hund som har bra arbetsvilja men inte kräver samma mängd eller om det som jag uppfattat inlägget mer vill ha ett levande gosedjur som bara hänger på.
 

Bifogade filer

 • 20210929_125204.jpg
  20210929_125204.jpg
  646,8 KB · Visningar: 25

Liknande trådar

Hundavel & Ras Hejsan! 😊 Så nu är det såhär att jag och min familj är på jakt efter den passande hundrasen för oss! Och vi har mer eller mindre redan...
2
Svar
26
· Visningar
2 258
Hundavel & Ras Hej, jag skulle vilja ha lite råd och tankar om vilken ras som skulle passa mig. Jag är en 30åring som bor i centrala Stockholm. Har ett...
2
Svar
37
· Visningar
2 939
Hundavel & Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
2
Svar
22
· Visningar
2 684
Hundavel & Ras Jahopp, här står jag med en hund igen (jaja, tre men de andra två är ju makens..) och Nessie är fyra år så en påläggskalv var ju...
2 3
Svar
54
· Visningar
4 703

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

 • Serverfel?

Allmänt, Barn, Dagbok

 • Vinterföräldrar 17/18 del 7
 • Drömjobbet som tjänsteman
 • Ryssland och framtiden

Hund, Katt, Andra Djur

 • Valp 2022
 • Senast tagna bilden XIII

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp