Övr. allmänt Riskokning

Köper alltid basmatiris på närmaste turk/syriska butik. Sköljer flera gånger, blötlägger i några timmar och kokar med mindre vatten ”än normalt” tills vattnet är borta.
Ofta steker vi det blötlagda riset med ”rispasta” (miniminispagetti) innan buljongen hälls på (lärd av syrier) - får ett fantastiskt ris långt från vårt svenska gräsliga vita ris...
Detta är ju absolut det bästa sättet! Och jätteviktigt att skölja och blötlägga riset noga så att all den äckliga stärkelsen försvinner, samt buljong, buljong gör riset otroligt mycket godare. Använder dock inte rispasta när jag gör ris, men detta gör man ju i till exempel Turkiet.
 
Jag tycker alltid att ris blir okokt och grötigt samtidigt om man kör enligt ”koka bort vattnet”. Jag hatar verkligen när det smakar gröt.
Jag har en riskokare, fantastiskt gott och absolut inte kladdigt. Jag använder lika mycket ris som vatten. Men, jag sköljer det otroligt noga innan. Brukar låta det rinna under vatten flera minuter och sedan skölja och hälla ut tills vattnet är klart.
 
Har en riskokare som jag är väldigt nöjd med. Vi äter inte ris jätteofta så jag är inte orolig för den mängd arsenik det rör sig om.
 
Har en riskokare som jag är väldigt nöjd med. Vi äter inte ris jätteofta så jag är inte orolig för den mängd arsenik det rör sig om.
Här äts det ris 2-3 gånger om dagen och tanten verkar leva än så jag är inte så rädd för den mängd arsenik som skulle finnas i riset
 
Ja, iom att delar av skalet är kvar.
Ja, tyvärr är det så...

Från SLV:
"
2017 gjordes ytterligare en uppföljning. I undersökning analyserades nästan 30 prov av råris och fullkornsris. Undersökningen visade att halten av oorganisk arsenik i genomsnitt var högre 2017 än 2015. De produkter som hade högst halter var ekologiska. Ett av fullkornsrisen överskred också gränsvärdet. Av åtta ris som analyserats både 2015 och 2017 hade arsenikhalten ökat i sex. Denna ökning var störst för två ekologiska ris.
"
 
Blir riset grötigt är det koktiden som är problemet.

Koka kortare än anvisat på påsen, provsmaka, när kärnan fortfarande är lite knaprig häller man av vattnet och låter det droppa av sig lite i en sil, sen är det perfekt att lägga tillbaka i kastrull med lock efter avrinning så suger kärnan upp fukt från det mjuka i kornet och det blir lagom torrt.
 
Det jag har läst sist var att det ris som har förhöjda arsenikvärden kommer från den sydasiatiska delen av världen och beror endast på deras bergarter som naturligt anrikar jordmånen med arsenik. Ris producerat i andra delar av världen har inte samma sorts berggrund och har därmed inte förhöjda värden.
Problemet är väl att mycket ris i de stora matvarubutikerna kommer från just sydostasien, så då är det enklare att gå ut med varning (vilket såklart är väldigt bra att de gör) för allt ris.
Så det finns ris utan det specifika problemet, det är bara omständligare att få tag på.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

  • Sommarbokbingo
  • Sommarföräldrar 2019
  • A$AP Rocky

Dagbok

  • Att komma till start

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp