Är jag ordentligt förkyld så får jag ofta känslan av att ha feber (dvs jag mår som om jag har det, men temperaturen är inte tillräckligt hög för att vara feber), blir öm i huden (kläder skaver etc), ont i bihålor alt halsen, orkeslös osv. Då stannar jag hemma. Influensa skulle jag definitivt inte jobba med, heller. Samma med magsjuka, och jag anser att en bör hålla sig hemma 48h när symptomen gått över för att vara på den säkra sidan (vården säger 24h numera. Jag är lite skadad efter att ha jobbat med öppna livsmedel tidigare.).
Lite förkyld - snuvig, ont i halsen, lite trött osv - jobbar jag med om jag orkar. Det gör i princip alla på jobbet, och i perioder är många småförkylda (bättre den här vintern, upplever jag, men det kan ju vara att jag inte märker bara..)... Sådär lite förkyld kan jag vara rätt länge med lite oflyt, och majoriteten av gångerna blir det inte mer än så, och kan inte vara hemma halva vintern för det.. Men som sagt, blir jag förkyld så att jag faktiskt är sjuk så är jag hemma. Jag har också möjlighet att gå hem tidigare, tex, om jag skulle behöva vila mer för återhämtning, tack vare flextid.
Generellt tycker jag inte att jag blir sjuk (på sätt som smittar) särskilt ofta. Förra vintern var jag hemma några dagar då jag knappt hade nån röst och blev helt slut av en förkylning - då var det bara att vila. Jobbet är fysiskt och jag måste kunna hantera vassa verktyg, rätt så tunga grejer, starka maskiner - varken göra mig själv illa eller pajja nån dyr maskin för att jag inte "är med". Känner jag att jag fysiskt inte klarar av jobbet så går jag hem/stannar hemma.
När jag jobbade med demonstration av livsmedel och matlagning, fick jag inte jobba om jag hade symptom i halsen. Då skulle jag sjukanmäla mig, punkt. Samma med tex ordentlig rinnsnuva - inte okej att snyta sig femtioelva gånger i timmen. Det kändes lite konstigt att vara hemma från jobbet när jag lätt orkade rida ett par timmar tex, men jag förstår reglerna och följde dem.