Spinoff på Jobba hemifrån

Alltså, jag har definitivt valt utifrån parametrar som
Börja sent på morgonen
Någorlunda fria arbetstider
Möjlighet att jobba hemifrån, från landet med mera
Inte var utomhus, inte frysa, inte riskera att skadas på jobbet
Jobba ensam rätt mycket, själv få definiera mina uppgifter i någon mån

Sedan läste jag de roligaste universitetsämnena och tänkte att alltid blir det väl någon råd.

Mitt jobb innefattar allt det där ovan. PLUS en massa nackdelar jag inte hade förutsett.
Eller hur!

Jag funderade på konditor ett tag. Men bara funderingen på om de har arbetstider som bagare fick mig att snabbt slå bort tanken på det :rofl:
 
Som jag ser det är arbetets organisation något som kommer när man har börjat jobbat. Jag tvivlar på att särskilt många väljer utbildning t ex efter hur schemat brukar se ut i den tänkta branschen (om det nu är en yrkesinriktad utbildning man väljer). Jag tvivlar på t ex att någon som vill bli sjuksköterska väljer bort det för att hen riskerar få börja klockan 7 på morgonen (om hen inte är sådär individualistisk som vi nyss pratade om, då).

De som väljer utbildning till t ex polis, präst, läkare, elektriker, IT-arkitekt, medicinsk sekreterare, veterinär, HR-specialist osv - jag tror helt enkelt att de gör det för att de vill jobba med det arbetsinnehållet. Inte för att resp arbetsgivare organiserar arbetet på ett visst sätt.
Mjaa. alltså en del av att jag valde min första utbildning var pga arbetstiderna. Jag älskar just de arbetstiderna och letade alltså efter ett sådant yrke. Att jag sen gillade resten också är bara ett plus. Att jag valde nuvarande yrke har också med arbetstiderna att göra, pga att jag blev sjuk och inte längre klarar av de arbetstider jag älskar och alltså behövde skola om mig. Och det är just medicinsk sekreterare jag utbildar mig till nu..ville ha ett yrke där det verkligen finns jobb och dessa ska helst vara på dagtid -tadaa!
Jag tycker inte att det är något konstigt? Vi är alla olika. För mig är kanske arbetstiderna viktigare än vilket yrke jag har. För andra kanske det är viktigare att jobba hemifrån än att ha kollegor osv.
 
Jag funderar alltid lite när frågan om att jobba hemifrån kommer upp. Ofta ställd som "I vilka yrken kan man jobba hemifrån?"

För mig ingår det liksom i vuxenlivet att behöva vara på en arbetsplats, att samarbeta/skava med arbetskamrater osv. Jag betraktar jobba hemifrån som något en viss arbetsgivare kan gå med på under vissa omständigheter, inget som är förknippat med vissa yrken.

Är inte det här med att jobba hemifrån en konstig utgångspunkt för ens yrkesval? Alltså att utgångspunkten är att man ska undvika att vara på en arbetsplats? Har man djur, som många här har, så förstår jag verkligen att det är bekvämt att jobba hemifrån. Men jag tycker nog inte att det ska vara utgångspunkten för ens medverkan i arbetslivet.

Jag funderar på om det kan vara curling som ligger bakom att jag tycker mig se önskemål om att jobba hemifrån allt oftare. Alltså att allting ska vara som man vill och med minsta möjliga motstånd. (Därmed inte sagt att alla som jobbar hemifrån är curlade)
Ursprungsfrågan

Jag tycker att industrialismen och alltså 1900-talet är det unika. Att åka" hemifrån" för att jobba. Med robotarnas intåg inom industrin och fortsatt god tillgång till infrastruktur , bredband i hela landet så kommer normalisering att ske. Många och många företag har jobbat på detta länge, länge, speciellt i Sverige där kostnaden för att anställa människor är så hög. Robotar är enklare och billigare än människor.
 
Öh, det finns även (de flesta av oss) som jobbar hemifrån och helt enkelt gör vårat jobb och inte har svårt att koppla bort jobbet eller distraheras mer än nån på kontoret. Jag antar att du inte låtsas som att folk inte distraheras från sitt arbete i kontorslandskap?

Tekniken i sig ger massvis av möjligheter, det är inte en "liten" ändring. Men sen hänger det ju på att man kan använda den, förstås.

Jag reagerar fortfarande på alla inlägg om att arbetet skulle bli sämre för att man gör det från distans. Menar ni som tycker det att man ska behöva chefer och kollegor som kollar en över axeln och kontrollerar så man jobbar för att man ska leverera det man är anställd för att göra? Det om något känns o-vuxet IMO. Verkar hemskt att jobba på ett ställe där man är ständigt kontrollerad av chef och andra, så går det inte till på nått av ställena jag har varit, eller nånstans där jag har vänner som jobbar iaf.




Det köper jag. Ärligt så tycker jag detta med "klass" angående typ "arbetarjobb vs kontorsjobb" är så sjukt förlegat. Många rörmokare tjänar en hel del mer än civilingenjörs-konsulter idag. Det är liksom inte riktigt som det var förr.

Nej, man behöver kollegorna för att klara sitt jobb alls. Enskilt är man tok ineffektiv i mitt yrke. Till del kan man lösa det genom teknik och distans. Till stora delar inte.

För övrigt berättar jag bara om hur det varit under de 20 år jag arbetat, och inte hur det är för alla eller hur det måste vara för alla och i alla yrken. Bara hur det i realiteten fungerat i min närhet.

De som vill jobba hemifrån har en stark tendens att tycka att det fungerar mycket bättre än deras kollegor tycker.
 
Krasst: det som provocerar mig är när nån tycker att jag har det lyxigt som kan jobba hemma och inte fattar att jag gör det för att hinna mitt jobb även om barn är sjukt eller partner jobbar i Frankrike en vecka. Eller när det låter som att det man egentligen vill är att ha betalt för att se alla avsnitt av Hem till Gården.
Jag fattar nog inte hur jobba hemma kan vara en så viktig parameter i jobbsökande. Mitt förslag är att man i så fall startar eget hemma. Men det kräver ju en del om man ska leva på det.
På mitt kontor har vi dessutom alla varianter, egna rum, landskap, tysta landskap, stora bord, små bås mm så alla ska kunna hitta en bra miljö för det de gör.

Varför skulle man behöva starta eget för att få jobba hemma? Det är ju ändå ganska få företag man kan starta upp och ändå sitta hemma med, om man inte är programmerare typ. Det finns däremot en rad yrken där man kan jobba hemma, men som skulle vara smått hopplöst att behöva starta upp som företag. Jag som bokför, ska jag verkligen behöva starta upp en redovisningsfirma för att legitimera att jag sitter hemma? :confused:
 
Men jag känner att jag inte riktigt fattar.

För vissa är det viktigt att ha ett jobb där de får ta med sig hunden till jobbet.
För vissa är det viktigt att de får vara ute och röra på sig på jobbet.
För vissa är det viktigt att ha flextid.
För vissa är det viktigt att kunna jobba hemifrån.
För vissa är det viktigt att tjäna jättebra.
För vissa är det viktigt att utbildningen är kort för man vill inte plugga särskilt länge.
För vissa är det viktigt att de får jobba ensamma.
För vissa är det viktigt att ha jättebra kollegor.
För vissa är det viktigt att hela tiden utmanas.
För vissa är det viktigt att jobbet är klart så fort man går hem och att inte behöva tänka på jobbet alls på fritiden.
För vissa är det viktigt att de brinner för jobbet och är superengerade i det de jobbar med.

Varför är nåt av de ovanstående mer rätt och okej än de andra?

Fast sammantaget innebär det att vissa yrken och företag inte alls passar. Det är ju inte så att arbetsgivare har en oändlig skyldighet att anpassa sig till arbetstagares idealmall, utan då har de möjlighet att samarbeta med annan arbetstagare.

Annars håller jag med, det ligger ingen värdering i det. Utom när man inte har jobb alls. Då får man sänka sina krav oavsett vilka de är.
 
De som vill jobba hemifrån har en stark tendens att tycka att det fungerar mycket bättre än deras kollegor tycker.

...är vad man tycker på din arbetsplats, är väl bäst att lägga till? För om det nu generellt skulle funka så dåligt med folk som jobbar hemma, så hade man ju helt enkelt inte fått göra det. Oavsett yrke eller arbetsplats.
 
Fast sammantaget innebär det att vissa yrken och företag inte alls passar. Det är ju inte så att arbetsgivare har en oändlig skyldighet att anpassa sig till arbetstagares idealmall, utan då har de möjlighet att samarbeta med annan arbetstagare.

Men givetvis är det så. Något annat har väl inte påståtts i tråden? Det kommer väl alltid att finnas företag och yrken som inte passar oavsett vilka kriterier man använder sig av när man söker jobb. Hur mycket jag än vill kan jag liksom inte ansöka till professor i matematik, jag klarade inte ens matte b i gymnasiet. Givetvis finns det begränsningar.
 
Fast sammantaget innebär det att vissa yrken och företag inte alls passar.
Givetvis. Själva poängen med att identifiera vad som är viktigt för en med ett jobb är ju att kunna sålla bort alla jobb och företag som inte passar en så man kan hitta ett som passar en bra.

Otroligt få är nog så extremflexibla att man inte bryr sig om vad man gör på jobbet, var jobbet ligger, vad man har för lön, vad man har för arbetstider, om man har kollegor eller ej etc etc. De allra flesta har preferenser som gör att många arbeten faller bort.
 
...är vad man tycker på din arbetsplats, är väl bäst att lägga till? För om det nu generellt skulle funka så dåligt med folk som jobbar hemma, så hade man ju helt enkelt inte fått göra det. Oavsett yrke eller arbetsplats.

Ja, på de arbetsplatser jag varit på ( ett femtal ). I samma bransch. Det senare är dock ingen sanning då det är en bransch med arbetskraftsbrist. Även någon som presterar sämre får behålla sitt jobb. Det är ju inte så att mycket arbete hemifrån ger exakt noll utbyte för arbetsgivaren.

Att jobba hemifrån går dessutom helt utmärkt, för personer med rätt disciplin, för runt 10%-20% av arbetsuppgifterna. Så om det är omfattningen, är det inte svårt att organisera effektivt.
 
Jag valde kanske inte yrke efter detta med att kunna jobba hemifrån men nu när jag väl sitter 80 procent hemma och 20 procent på kontor så skulle jag aldrig söka mig till en arbetsplats där jag inte fick jobba hemma. För mig är det oslagbart, jag är mkt mer effektiv och slipper restiden. På mitt jobb är det helt fritt och jag skulle säga att alla teknikkonsultjättar har det likadant. Finns ju tom företag (ex Skanska) som inte ens ser till att ha platser till alla för att uppmuntra arbete hemifrån. Vi löser kommunikationen med hjälp av Skype och det går verkligen utmärkt. Finns några gamla stofiler som tycker det är krångligt och gärna vill ha möten irl med papperskopior men de är i minoritet. (Brukar dock foga mig för i min bransch har vi sån personalbrist att man verkligen inte vill att de ska sluta).
 
Jag valde kanske inte yrke efter detta med att kunna jobba hemifrån men nu när jag väl sitter 80 procent hemma och 20 procent på kontor så skulle jag aldrig söka mig till en arbetsplats där jag inte fick jobba hemma. För mig är det oslagbart, jag är mkt mer effektiv och slipper restiden. På mitt jobb är det helt fritt och jag skulle säga att alla teknikkonsultjättar har det likadant. Finns ju tom företag (ex Skanska) som inte ens ser till att ha platser till alla för att uppmuntra arbete hemifrån. Vi löser kommunikationen med hjälp av Skype och det går verkligen utmärkt. Finns några gamla stofiler som tycker det är krångligt och gärna vill ha möten irl med papperskopior men de är i minoritet. (Brukar dock foga mig för i min bransch har vi sån personalbrist att man verkligen inte vill att de ska sluta).

Min erfarenhet av teknikkonsultjättar är att de huvudsakligen levererar resurs till sina kunder, resurs som ska finnas hos kunden för att kunna debitera. Så då beror det helt på ”dagens” kund vilka system och regler som finns på plats. Och vad som ens fungerar beroende på typ av utveckling.

Däremot är de ofta ganska sällan på företagets egna arbetsplats, så det finns inte behov av individuella sådana till mer än en liten andel av totala antalet anställda.
 
@mandalaki Och jag tror att det varierar faktiskt. Nu nämner du ju väldigt särpräglade yrken (präst, polis, läkare) så givetvis, där har du nog personer som specifikt vill jobba med det. Men många andra jobb tror jag man väljer på väldigt olika grunder.

Jag känner SÅ många som jobbar skift som säger "jag skulle aldrig kunna jobba kontorstid så jag var tvungen att hitta ett skiftjobb som funkar" dvs man börjar i änden arbetstider och utgår ifrån det. Jag känner SÅ många som visste tidigt att de vill jobba med kroppen, få röra på sig, vara utomhus så de utgick ifrån det.

Kort sagt: Jag tror absolut att många utgår ifrån sakerna på min lista. Det är absolut min erfarenhet och vad jag hört från oerhört många.

Jag ser ingen anledning i att lägga nån värdering i vilka faktorer folk utgår ifrån när de ska utbilda sig eller söka jobb. Each to their own.
Jag nämnde fler yrken och jag valde inte ut särpräglade yrken som skulle passa vad jag tror på, jag listade yrken som trillade in i skallen på mig. Jag hade säkert kunnat lista tio andra. Jag hade kunnat lista t ex lärare. Och jag tror att de som väljer att utbilda sig till det gör det för att de vill undervisa elever, inte för att de får långa sommarlov.

Jobba med kroppen och vara utomhus är en annan sak. Då väljer man bland yrken med det innehållet. Men att jobba hemifrån är en fråga om hur arbetsgivaren organiserar arbetet, oavsett yrke.
 
De som väljer utbildning till t ex polis, präst, läkare, elektriker, IT-arkitekt, medicinsk sekreterare, veterinär, HR-specialist osv - jag tror helt enkelt att de gör det för att de vill jobba med det arbetsinnehållet. Inte för att resp arbetsgivare organiserar arbetet på ett visst sätt.

Självklart har exempelvis jag valt yrke utifrån vad jag ville jobba med (även om jag hade en rätt luddig uppfattning om vad jobbet gick ut på).
Specialitet har jag valt utifrån flera skäl, däribland rent pragmatiska som ungefärliga arbetstider (fungerar inte att jobba natt, för jag är inte mentalt närvarande när kropp och knopp tycker att jag ska sova och skulle därför inte göra ett vettigt jobb) och sannolik förekomst av arbetsplats (bra med en bredare specialitet som finns över hela landet och inte vara bunden till typ två tänkbara arbetsplatser)
 
Min erfarenhet av teknikkonsultjättar är att de huvudsakligen levererar resurs till sina kunder, resurs som ska finnas hos kunden för att kunna debitera. Så då beror det helt på ”dagens” kund vilka system och regler som finns på plats. Och vad som ens fungerar beroende på typ av utveckling.

Däremot är de ofta ganska sällan på företagets egna arbetsplats, så det finns inte behov av individuella sådana till mer än en liten andel av totala antalet anställda.
Nu pratar vi nog om olika sorters teknikkonsulter, jag arbetar inom samhällsbyggnad. Vi sitter aldrig hos kund. (det gör heller inte Skanska, de jobbar i egna projekt)
 
Jag hade säkert kunnat lista tio andra. Jag hade kunnat lista t ex lärare. Och jag tror att de som väljer att utbilda sig till det gör det för att de vill undervisa elever, inte för att de får långa sommarlov.
Tyvärr är det så att en hel del av platserna på universitetet tas upp av personer som vill bli lärare för att få långa sommarlov och som tror att de kommer att jobba 8 till 15 för det var de tiderna de gick i skolan. En hel hög försvinner efter första VFU (Verksamhets förlagd utbildning) men en del hänger kvar i hopp om sommarlovet. :crazy:
 
Det där med att chefen hänger över axeln - jag ser det uttrycket så himla ofta! När jag jobbar vid datorn kan jag stundtals ha ett par tre chefer bakom ryggen. Men det beror inte på att de misstror min arbetsvilja, utan på att vi har ett kreativt samarbete.

Och jag låser mig totalt i en sådan situation - är normalt en kreativ och ambitiös person, men klarar INTE att ha folk hängande över axeln på mig när jag sitter vid datorn. Kan inte prestera minsta lilla kreativitet då faktiskt... Tänk, så olika det kan vara! Och det är väl bra att det numera går att anpassa åtminstone en del av arbetslivet så att det i högre utsträckning passar olika typer av individer?
 
@mandalaki Lärare är också ett väldigt särpräglat arbete. Jag vet dock att du nämnde fler och hade kunnat nämna andra, det var därför jag påpekade att förutom de särpräglade jobben du nämnde så tror jag att du har fel i varför folk väljer ett särskilt jobb. Jag tror att det varierar långt mer än vad du verkar tro.

För övrigt var "jobba med kroppen" bara ett av alla mina exempel.

Sen måste jag lägga till att jag verkligen inte fattar vitsen med den här tråden. Vad ska vi diskutera? Huruvida man är curlad om man vill få jobba hemifrån?
 
Det har väl inte sagts öppet i tråden ännu men jag tror att en faktor i diskussionen om hemarbete helt enkelt är avund. Jag tror att somliga av de som ifrågasätter hemmaarbete på ett övergripande plan helt enkelt är avundsjuka, och gärna själva skulle jobba hemma del av sin arbetstid om de bara kunde och fick. Men får inte jag så skall inte de få. (Tillsammans med oförståelse för att det faktiskt finns arbeten som funkar utmärkt att utföra på andra platser än vid ett enda specifikt skrivbord.)

Och så förstås att det ofta är mycket lättare att mäta arbetsplatsnärvaro än det är att mäta resultat. Men det är inte arbetsplatsnärvaro som betalar fakturor och löner, eller ger aktieutdelning.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag får börja med att jag trivs ypperligt med mitt nuvarande yrkesval! Jag jobbar som medicinsk sekreterare och favoritsysslan där är... 2 3
Svar
42
· Visningar
5 078
Senast: Enya
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Vi som letar häst II
  • Födda -21
  • Annonsera Mera VIII
Tillbaka
Upp