Bukefalos 28 år!

Springer fortare om man drar i munnen

S

sanwan

Har läst i en massa inlägg nu om att "travare fungerar inte som andra hästar, de springer fortare ju mer man drar i dem", vilket jag inte kan uttala mig om då jag aldrig suttit på en tävlingskörd travare.

Däremot, så tycker jag inte att det låter särskilt konstigt, snarare tvärtom så tycker jag de flesta hästar fungerar så... Min häst är mig veterligen inte körd och garanterat inte som travhäst (eftersom det är ett hbl) men använder jag tyglarna som livlina gör hon sitt bästa för att springa bort från mig. Jag drar i min ände, hon drar i sin ände = hänger sig i bettet och springer bort...
Samma sak med de flesta andra "ridhästar" (obs! citationstecknen, jag syftar alltså på hästar som ej travtränats, ej någon särskild ras) jag suttit på, framförallt de lite känsligare typerna.

Så är det jag som råkat rida ovanligt konstiga hästar, har jag missförstått uttalanden om travhästar eller hur är det? Berätta, tack!
 
jag har ridit flera tävlande travare.
dom har iofs aldrig sprungit fortare än jag velat, så det är lite svårt att säga om dom springer fortare för att man håller hårt i dom när man rider.
när man kör däremot stämmer det ju att ju hårdare man håller desto mer vill hästen springa men då har man sagt till mig att :"håll i ett tag så lugnar h*n sig snart"
jag tycker inte det stämmer riktigt.
min häst är f.d. travare och alltid mer eller mindre pigg, håller jag hårt i henne stressar hon bara upp sig, därför försöker jag undvika det.
 
Nej,jag tycker inte du har missuppfattat. Hästar hänger sig precis så hårt i handen som handen hänger sig i deras mun, och där hamnar man lätt om det börjar gå för fort, men förutom det så har man ju dessutom lärt kapplöpningshästen att den ska svara upp mot ett kraftigt tygelstöd med ökat tempo.

Sitter man på ett fullblod som gått löp, så är det också viktigt att veta att man lär dem att öka tempot när man tar nytt tag i tyglarna. I början när jag fick mitt fullblod så låg hon på som en rem i skogen när vi galopperade, och när man försökte bromsa och behövde ta ett nytt tag i tygeln så accelererade hon overkligt mycket på en microsekund... Och den här signalen sitter så hårt, att fastän hon inte varit i närheten av en kapplöpningsbana på 13 år, så kan jag framkalla löphästen i henne bara genom att korta upp tyglarna genom att byta grepp! Minsta lilla för stadigt stöd i munnen när man galopperar i skogen - and we´re off! De först inlärda signalerna sitter djupt, minst sagt. Särskilt när de understöds av ett instinktivt beteende.
 
det där känner jag igen, jag kommer ihåg första gången jag körde en tävlingstravare..
jag gav eftergift som man gör i ridning, och vad gjorde hästen? ökade såklart. :rofl:
 
Varför skulle en travhäst dra mer än en ridhäst när man kör/rider? Som känt så har man bara kontakt med en körhäst via munnen och med spöt!! Och på något sätt stannar ju hästen? NU är det ju kännt att man INTE ska hänga sig i hästems mun utan -ta tygel, släppa tygel, ta tygel osv. det gäller ju alla hästar!

Jag har ridit massor med travhästar i tävlingskondition och inte en enda av dom har tagit bettet mer än en "vanlig" ridhäst!

Sen är det ju kännt att travhästar har tävlingsinstingten i blodet. Varesig den är startad eller inte. så får den en utmaning att löpa så gör den det, man får lära sig att behärska sig själv och hästen och inte slita i munnen för då kommer den bara utmana dig ännumera. :banana:
 
Den travare som jag hade förut och som jag både körde och red ville ha stöd i munnen för att gå fort släppte man efter på tyglarna så blev det tvärnit.
Trots att jag travtränade henne så var hon en underbar ridhäst mjuk i alla gångarter och säker på foten som en stenget, dessutom behövdes det minst en större bomb brevid henne för att hon ens skulle rycka på öronen :love:
 
Jag tror du missförstod mig lite (eller så missförstod jag dig)... Det jag undrade var om "folk" menar att en häst som inte är travtränad inte springer fortare om man drar i munnen. Nu menar jag alltså inte krama på tygeln utan hänga i tygeln...
Började bara fundera eftersom de allra flesta hästar jag ridit just springer fortare ju mer man drar i dem (förståeligt tycker jag, jag skulle inte heller vilja ha en tiondel av min kroppsvikt hängande i mungiporna!).
 
Tack, då är jag inte helt puckad då :smirk: Och inte hästen min heller, för den delen!
Min skrutt är, trots att hon är halvblod, en sådan som man inte kan hänga sig i när man galopperar (därav mitt ständiga bruk av fegrem!) för då är det antingen full fart framåt eller bock på stället. Är man lätt i handen däremot så går det utmärkt att rida samlad galopp även på ängar :love: (och den hästen tyckte "folk" att jag skulle betsla upp!)
 
Min häst blev lugn att rida i galopp när jag 'betslade av'. En sommar hade vi hästarna på bete 1 km från stallet, och då brukade vi rida hem dem barbacka i grimma, och göra iordning dem i stallet. En dag blev jag så sugen på att galoppera, och Donna behöver man ju aldrig truga... Så vi rullade iväg i galopp, och hon gick helt avslappnat och försökte inte öka en enda gång. Jag bara satt och kände mig lycklig!!! :love:
Sedan köpte jag ett sidepull.
 
Har ridit en del travhästar(bla. min egen) och ingen har gjort detta förutom en - den som ridits större delen av sitt liv. Anledningen till att detta "rykte" kommit upp beror nog på att för många okunniga människor försökt rida till sin travare och gjort samma fel som så många andra - vilket har framkallat denna ovana. Har dock sett det flera på "riktiga ridhästar" också. Men det kanske är så att de fel man ofta gör när man rider in en travhäst på fel sätt resulterar i att hästen spinger ifrån ryttarens hand.
 
Jag har ridit massor utav travare som blivit "lärda" att när man tar i tömmen så ska de gå fortare, har vart så på alla travar travare jag ridit och kört och det är flera.
 
Inte bara travare, utan även galoppörer. Jag hade en fd galoppör och det tog inte mer än en ridtur innan man hittade känslan för hur och när man tar för att bromsa. Problemet som blev kom på nästa häst, min egen uppfödning som jag red in själv. Min lilla skötare fick problem eftersom när hon ville stanna höll hon honom i munnen, och enda gången jag gjorde så var när vi skulle rida FORT, samma sak när hon försökte gasa på så la hon fram handen vilket för min pålla är ett tecken på att man ska sakta ner...
 
Jag rider en fd. tävlingskörd travare, som nu fungerar som ridhäst sedan tio år. Han brukar ofta öka t ex i traven och ju mer man sitter och tar i tyglarna, desto mer ökar han tempot. Han tar istället tag i bettet och drar iväg som ett ånglok och försöker springa ifrån trycket från tygeln. Därför så har jag testat att trava med lång tygel och då går han jättebra och avslapnat, för då finns det inget bett att springa iväg ifrån.
 

Liknande trådar

Träning Jag har problem med min häst som är dåligt musklad och blir springig (går/springer snabbt och slarvigt så att hon nästan snubblar) när...
Svar
8
· Visningar
1 658
Senast: Efwa
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag brukar se mig själv som en person som mer ser till personlighet än till yttre attribut och eventuell kategori hos dom jag möter...
Svar
0
· Visningar
365
Senast: cassiopeja
·
D
Trav Pajkastning åsido så drar faktist alla dessa trådar om djurhållningen inom travet upp en tanke som jag haft förut. Man hamnar...
3 4 5
Svar
80
· Visningar
6 601
Senast: Russin8
·
Träning Har tagit ett nordsvensksto på foder inför köp och den snälla fina häst ägarna lovat hon är kan jag ju säga att hon INTE är...hon är...
2
Svar
36
· Visningar
3 611
Senast: mettanmett
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp