Sv: Vegetarisk inspiration
Jag tänker lite som du, vill lägga till lite mer veg. i kosten
Här kommer två recept jag inte provat än men som låter bra i alla fall:
Vegetarisk pastasås på linser ( 4 portioner)
200 g torkade röda linser, ca 2, 5 dl ( 8 kr)
1 burk krossade tomater ( 7 kr)
3 dl vatten
2 morötter ( 3 kr)
250 g färska champinjoner ( 7 kr)
1 msk rapsolja
1 msk smör ( använd rapsolja eller mjölkfritt margarin om rätten ska göras vegansk)
1 gul lök ( 1 kr)
2 vitlöksklyftor ( 1 kr)
1 buljongtärning ( grönsaks)
1 msk tomatpurè
1 msk strösocker eller honung
pasta för 4 portioner ( 6 kr)
salt, peppar
ev en skvätt vitt vin
Skölj och dela champinjonerna. Stek i smör tills de är mjuka. Ta undan.
Hacka gul lök fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.
Skölj linserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten. Riv morötterna och lägg i.
Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, socker/honung och ev vin om du vill ha det i.
Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme. Rör runt då och då. Sätt under tiden igång pastavattnet och börja koka pastan.
När såsen kokat klart, späd med mer vatten om du önskar lösare konsistens. Pressa i vitlöksklyftorna.Lägg i de stekta champinjonerna. Smaka av med salt och peppar och eventuella andra kryddor efter din smak.
Servera med pasta, gärna nyriven parmesan, nymalen svartpeppar och en sallad till.
Indisk dahl med ris (4 portioner)
2 dl röda, torkade linser ( 4 kr)
1 gul lök ( 1 kr)
1 vitlöksklyfta ( 1 kr)
1 burk kokosmjölk light alt 2 dl ”vanlig” kokosmjölk och 2 dl vatten ( 10/5 kr)
1 blomkålshuvud ( 11 kr)
2-3 dl vatten
2 msk olja
1 msk curry
2 tsk torkad koriander ( ej finmald, utan de större flingorna)
1-2 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning ( 1 kr)
2 tsk riven ingefära ( < 50 öre)
Ris för 4 portioner ( 4 kr)
Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Skala den gula löken och hacka fint. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och curry.
Slå över kokosmjölk. Skölj linserna i kallt vatten och häll i kokosmjölken. Låt koka upp. Sänk till medelvärme.
Pressa i vitlöksklyftan. Riv ingefära och lägg i. Smula i buljongtärning. Låt puttra i ca 10 min.
Späd ev med mer vatten. Grytan ska inte vara alltför tjock, men inte heller soppkonsistens.
Skölj och bryt blomkålshuvudet i små buketter. Lägg i grytan. Lägg i sambal oelek efter önskad styrka.Låt koka tills buketterna är mjuka, tar ca 5 min.
Servera med det nykokta riset.
Soja är gott att ha som bordstillbehör.