Vegetarisk inspiration

Sv: Vegetarisk inspiration

Tack alla för era tips! Jag har testat några redan; Lillgrådis linssoppa, Fryckans pastasås och bettysmattes morotssoppa. Kommer att prova alla tipsen allt eftersom. Känns så kul med lite nya smaker och en uppskattad genväg att få testa på era favoriter! :)

Dessutom är jag nyss hemkommen från en restaurang där jag väldigt ofta brukar äta det vegetariska alternativet, idag var det gnocchi (enligt mitt italienska sällskap "gnocchi romani") med västerbottensost, sås på skogssvampar och rårörda tranbär. :d Det var även den restaurangen som fick mig intresserad på allvar av vegetariska rätter - alla som jag provat där har varit fantastiskt goda!!

/Mätt å belåten Brisa
 
Sv: Vegetarisk inspiration

Jag tycker om att göra olika typer av grönsaksbiffar, de brukar för det mesta vara väldigt lätta att göra och smakar väldigt snällt (men gott)

http://www.ica.se/recept/hirsburgare-med-fetaost-och-soltorkade-tomater-578432/

http://www.ica.se/recept/currybiffar-med-citrontzatziki-715947/

http://www.ica.se/recept/kikartsbiffar-med-lebne-och-fetaost-713395/

http://www.ica.se/recept/mexikanska-bonburgare-med-basilikaguacamole-716437/

http://www.ica.se/recept/bonburgare-med-mangosalsa-849/


Även sallader av olika slag är roligt att göra eftersom det går att variera så himla mycket! Just nu är favoriten fattoush
http://www.ica.se/recept/fattoush-syrlig-sallad-med-rostat-pitabrod-713133/
 
Senast ändrad:
Sv: Vegetarisk inspiration

Pasta med pesto av cashew- och jordnötter :love:

Utgå från det här receptet:
http://www.alltommat.se/recept/Svarmor-Tinas-pasta-pesto-19152

Vår bästa och enklaste snabbmat är en caprese med tortellini:
Skär och blanda mozzarella, tomater, häll på olivolja, basilika. Koka tortellini (vegetarisk) och skölj den i kallt vatten när den är klart så att den är ljummen. Blanda med det andra. Ät!

Halloumiburgare går också fort :)
 
Sv: Vegetarisk inspiration

Fast om man som Brisa bara önskar skära ner på köttet och inte ska övergå till en strikt vegetarisk kost kan det ju verkligen kvitta att det är löpe i osten.
 
Puttar upp den här tråden eftersom jag har lite samma tankar som @Brisa
Jag älskar att laga mat men allt jag har på min repertoar innehåller kött.
Jag efterlyser både snabba vardagsrätter och mer avancerade helgrätter.
I förrgår använde jag quorn istället för kyckling i woken. Gott!
 
Igår tog jag ett paket silken tofu, skar upp i ganska stora kuber (som en marshmellow ungefär), hällde över färdig sukiyaki-sås och klippte över gräslök. Har det i min matlåda i en muffins-silikon-form. Vansinnigt gott! Jag hade glömt hur enkelt och gott tofu är!

Gjorde också en snabb "fusk-wok":
Kokade risnudlar.
Skalade en morot och fortsatte skala, så det blev strimlor.
Hällde i morötterna sista minuten i nudlarna.
Skar en färsklök/salladslök/grilllök vad dom nu heter.
Skar tofu i små fyrkanter
Dränerade nudlarna, blandade ihop allt med sukiyaki-sås, sesamolja och sesamfrön.

Jättejättegott det med, och tog typ 5 minuter att laga <3!
 
Jag har bara ätit tofu i soppa förut när jag var i Thailand. Men det var supergott. Miso-soppa tror jag den hette? Men var hittar jag tofu? Jag kikade runt på Willys men hittade ingen. På vilken avdelning finns den?
 
I förrgår använde jag quorn istället för kyckling i woken. Gott!

Det där är väl den allra enklaste vardagsvegetarianismen, byt ut köttet mot ett vegetariskt alternativ i de vanliga recepten. :)

Där det "ska" vara köttfärs använder jag linser eller smulad tofu (inte silken tofu, då blir det bara smet), tofu funkar finfint i grytor, soppor och liknande "såsiga kötträtter", osv. Det enda man behöver tänka på är att det ofta går åt lite mer kryddor för att få ordentligt med smak på.

Och ännu enklare är det såklart att använda frysta alternativ som quorn och hälsans kök. :)
 
Jag har bara ätit tofu i soppa förut när jag var i Thailand. Men det var supergott. Miso-soppa tror jag den hette? Men var hittar jag tofu? Jag kikade runt på Willys men hittade ingen. På vilken avdelning finns den?

"Exotiska-grejer" avdelningen. Blandar nudlar och sushi-sjögräs brukar tofun finnas :).

Miso-soppa finns också där, jag dricker/äter det som mellanmål på jobbet.
 
Jag har bara ätit tofu i soppa förut när jag var i Thailand. Men det var supergott. Miso-soppa tror jag den hette? Men var hittar jag tofu? Jag kikade runt på Willys men hittade ingen. På vilken avdelning finns den?

Det enklaste brukar vara att fråga i affären, för de kan hamna lite var som helst! Men bland "världens mat"-avdelningen finns det ofta ett paket silken tofu från Blue Dragon, och kylvaru-tofu brukar jag hitta antingen bland ost (oftast i närheten av feta? O_o) eller bland laktos-/mjölk-fria alternativ i närheten av mjölk & smör-kylarna.
 
Tack för svar, båda två! Kan man ha tofu istället för korv i korv stroganoff tro? Tofu stroganoff? :D
 
Lins- och grönsaksbiffar tänkte jag också föreslå! Kikärtsbiffar kan vara bland det enklaste som finns. Antingen serverar du dem lite som burgare med sådana tillbehör, eller med rotfrukter i ugn, tsatziki eller annan yoghurtbaserad sås. Googla för recept, finns massor av variationer! Grunden är typ linser/bönor/kikärter, riven grönsak, finhackad lök, vitlök, något ägg, riven ost/fetaost, lite ströbröd och massa kryddor (både färska och torkade).
 
Tack för svar, båda två! Kan man ha tofu istället för korv i korv stroganoff tro? Tofu stroganoff? :D

Absolut, men då ska du köpa firm eller extra firm :).

Silken tofu är som en superlen pudding, tänk typ som en väldigt fast pannacotta. Funkar därför skitbra i efterrätter också. Men till korvstrogga så går den nog sönder för mycket för att det ska se attraktivt ut.
 
Jag gör morotsbiffar ibland.
6-7morötter
2-3 ägg
Ströbröd
2 stora gula lökar.

Riv morötterna och löken, jag brukar riva hälften grovt och hälften fint så sitter biffarna ihop bättre.
Fräs lite snabbt i stekpanna och häll över i en skål.
Blanda i ägg och ströbröd. Salta och peppra och forma till biffar.
Stek antingen i stekpanna eller i ugn.

Jag brukar servera med tzatziki och ris eller bönsallad. (Kidneybönor svarta bönor, purjolök och så köper jag balsamico-salladsdressing och blandar med. Ev ett hackat äpple i också)
 
Absolut, men då ska du köpa firm eller extra firm :).

Silken tofu är som en superlen pudding, tänk typ som en väldigt fast pannacotta. Funkar därför skitbra i efterrätter också. Men till korvstrogga så går den nog sönder för mycket för att det ska se attraktivt ut.

Exakt @Emiro ! Själv använder jag inte silken style annat än till efterrätter, man kan tex mixa det med choklad till typ chokladpudding (exempel) eller i smoothies eller "milk"shakes.

Hmmm... Man borde kunna mixa ner det i såser och grytbaser för att få dem lite tjockare och matigare... Måste prova när jag kommer hem!

Men fast tofu (hittar i alla fall jag bara i kyldiskar) skär man i strimlor/kuber/vadmanvill och använder istället för kött i det mesta. :up:
Det finns flera olika märken, och en del är naturella medan en del är marinerade i olika kryddblandningar. Prova dig fram till vad du gillar!
 
Jag gjorde en supergod vegetarisk lasagne häromdagen, vars recept jag gärna rekommenderar vidare: http://receptbytet.blogspot.se/2008/02/caf-aroms-vegetariska-lasagne.html

I övrigt @Emiro så kan jag rekommendera att följa tråden "Tittar in i ditt kök" http://www.bukefalos.com/threads/tittar-in-i-ditt-kok-del-8.1259168/ - och passa gärna på att delge egna tips där! - jag skriver själv där i perioder och äter kött eller fisk i snitt en eller max två gånger i veckan, resten vegetariskt.

Där hittar du också någon helvegetarian (vad jag förstått, @em76 åtminstone?) så där kan du få tips på åtminstone någorlunda snabb/enkel vardagsmat. Just nu är jag inne i ett sällan skådat huslighetsskov med mycket matlagning och lunchlådor och då är det också lite roligare att dela med sig av sina köksäventyr.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag reflekterar lite kring hur trender går och har växlat fram och tillbaka kring kost och vår syn på kost, hälsa och vad som är...
4 5 6
Svar
116
· Visningar
13 534
Kropp & Själ Jag tänkte laga massa matlådor denna helgen. Nu till problemet- jag lagar oftast kyckling eller fisk och potatis till. Men potatis blir...
2
Svar
25
· Visningar
2 934
Äldre Hur medvetna är ni om köttets ursprung? Undviker ni att tänka på det? Anledningen till frågan är att jag märkt att många köttätare i...
2
Svar
31
· Visningar
2 476
Senast: Hyacinth
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp