Brödrecept

Dentaku

Trådstartare
Blev så sugen att baka bröd tidigare ikväll(innan jag såg tråden om att diska deg ;) ) och undrar om det är någon som har något trevligt och hyfsat enkelt brödrecept att dela med sig av? Det ska helst vara jäst bröd, inte med bakpulver, och så där lagom nyttigt. Och gott naturligtvis!
 
Sv: Bra brödrecept?

jag brukar baka rågsiktskakor, man kan variera sig genom att antingen göra 4 st stora runda kakor eller ca 20 st tekakor. Receptet står på rågsiktsmjölpåsen, finns oxå här :)
 
Sv: Bra brödrecept?

jag testade ett recept på kalljäst ciabatta i helgen de kan jag varmt rekomendera! Ta dock en EXTRA stor bunke när du gör detta!
här kommer receptet:

till ca 18 st ciabattas

½paket jäst
12 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
1,9-2,4 l vetemjöl

1. Smula jäst i en STOR bunke
2. tillsätt vatten, honung, salt, rör tills jästen lösts upp
3. rör ner grahamsmjölet och vetemjöl med en träslev eller liknande Degen ska vara lös!
4. Sätt på lock eller plasta ordentligt ställ kallt under natten gärna kylskåp!
5. Strö ut lite mjöl på bakbordet häll ut degen och dela i 18 delar viktigt att du inte rör degen med händer utan använd tex två degskrapor
6. lägg upp degbitarna på bakplåtspapper på en ugnsform, in i ugnen i ca 10-15 min i ungefär 225grader

Hoppas de smakar! :bump:
 
Sv: Bra brödrecept?

jag har ett som jag bakar nu helatiden! så gott, så lätt!

4dl vatten
2msk potatismjöl
blanda dessa och koka upp, de brukar bli lite genomskinligt då de börjar koka, rör om hela tiden.
Sedan låter du geggan det svalna till 37 grader.

50g jäst
10-12 dl mjöl
2 msk honung (det har jag tillsatt själv)
nypa salt

så tar du 1dl vatten till 37grader (det är bara för att du ska ha lite vatten att blanda ut jästen med som du smulat ner i en bunke.)
när jästen är löst så blandar du ner geggan och (honung om du vill ha) salt.
Så tillsätta mjöl. degen ska vara ganska lös.

Sedan ska det jäsa i 30 min

efter det blandar du i 1dl mjöl i degen (så du lätt kan ta ut den på ditt mjölade bakbord), knåda lite och så brukar jag först dela degen i två (blir lättare då) som jag gör till en avlång deg som jag kan ta ungefär 8-10 bullar från som jag rullar till bollar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. sen ska det jäsa i 30min igen.

gräddas i mitten, 200grader i 15 min (har ej varmluft)
 
Senast ändrad:
Sv: Bra brödrecept?

Jag har bakat eget bröd länge och till slut har det blivit detta recept som jag gör med små variationer.

Jäst
äppeljuice som degspad
Lite sirap, och salt
1/4 grahamsmjöl
1/4 rågmjöl
1/2 vetemjöl
Solroskärnor och linfrö efter smak

Jag bakar på 1 liter men det borde gå att göra mindre. för mig är det enklast så eftersom jag har assistent och gräddar i ugnsform.

Jag låter degen jäsa väl och bakar ut den. Lägger i en långpanna eller gör limpor (eller runda bröd - det är snyggast...). Låter jäsa till minst dubbel storlek och gräddar i 175 i ca 45 min.
 
Sv: Bra brödrecept?

Det här är mitt absoluta favoritbröd. Sååå gott! :d

GRAHAMSKAKOR
(8 kakor)

50 g jäst
100 g smör
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk salt
0,75 msk stött kardemumma
5 dl grahamsmjöl
8 dl – 1 l vetemjöl
Ev. russin

Smula jästen i en bunke. Smält smör
och häll på vatten. Värm till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll på
resten, tillsätt socker, salt, kardemumma,
grahamsmjöl, det mesta av vetemjölet och eventuellt 1-2 dl russin.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under
bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen. Knåda den smidig. Dela degen
i 8 bitar. Kavla ut den till en ca 1 cm tjock kaka som sedan gafflas.
Låt kakorna jäsa på smorda eller
bakpapperklädda plåtar ca 30 minuter.
Grädda i 275 grader varm ugn, långt ner i ugnen
ca 5 minuter. Låt kallna på galler mellan dukar.

grahamsbrod3.jpg
 
Senast ändrad:
Sv: Bra brödrecept?

Jag har bakat eget bröd länge och till slut har det blivit detta recept som jag gör med små variationer.

Jäst
äppeljuice som degspad
Lite sirap, och salt
1/4 grahamsmjöl
1/4 rågmjöl
1/2 vetemjöl
Solroskärnor och linfrö efter smak

Jag bakar på 1 liter men det borde gå att göra mindre. för mig är det enklast så eftersom jag har assistent och gräddar i ugnsform.

Jag låter degen jäsa väl och bakar ut den. Lägger i en långpanna eller gör limpor (eller runda bröd - det är snyggast...). Låter jäsa till minst dubbel storlek och gräddar i 175 i ca 45 min.

Hur ser dina proportioner ut jäst - degspad - mjöl?
 
Sv: Bra brödrecept?

Supergoda, kalljästa solrosbullar som man slipper knåda degen! Jag hatar att knåda deg :p Och nybakt bröd på morgonen!

3 krm jäst (INTE mer än det)
3 dl kallt vatten
1,25 tsk salt
1 msk honung
6 dl rågsikt (eller blanda rågmjöl och vetemjöl i förhållandet 40-60%)
Solroskärnor eler pumpafrön el liknande

På kvällen: Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och honung och sen mjölet. Spar ev sista halvdecilitern, degen ska vara lös men inte rinnig. Täck bunken med lock eller plastfolie. Stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bord, dra ut den till en långsmal rektangel. Vik den på mitten till längden av ungefär en baguette. Pensla med vatten, strö på rikligt med kärnor/frön och dusta över lite mjöl. Jäs 30 min.

Dela baguetten i bitar, ca 4-5 cm långa, och lägg på bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda (eller ta snabbt ut plåten och få på pappret utan att bränna dig) och sänk temperaturen till 250 grader. Grädda 15-20 min i mitten av ugnen. Svalna på galler!
 
Sv: Bra brödrecept?

Hur ser dina proportioner ut jäst - degspad - mjöl?

2 pkt jäst
1 liter äppeljuice eller creme fraiche + äppeljuice

mjölet mäter jag upp i ett mått som rymmer 13 dl och det behövs ungefär 2 mått. Mao ca 5 dl graham, 5 dl råg och resten vetemjöl. Det beror lite på inspiration och smak om jag tar mer graham eller mer råg eller minskar bägge delar till förmån för vetemjölet...

Ner i assistenten och kör tills det blir en bra deg som släpper från kanterna.
Latmansvarianten är att efter jäsning knåda ut alltihop till en platta som täcker hela långpannan. Låta jäsa till dubbel storlek och efter gräddning dela i 8 delar som slängs i frysen.
 
Sv: Bra brödrecept?

Testade ett GUDOMLIGT bröd idag! Som stog på baksidan av grahamsmjöl påsen. Satan så goda "tekakorna" vart. Kan varmt rekommendera att testa de receptet. Jag uteslöt pomeranskalspulvret helt och de funkade endå :)
 
Att baka bröd ...

Jag har kommit in i en "bak svang" Jag bakar och bakar och hittar de mest fantastiska recept pa supergott brod ... MEN ... allting blir sa platt. Det jaser inte uppat, bara utat.:crazy:

HJALP ... hur far man 'vackra' limpor?
 
Sv: Att baka bröd ...

Vad bakar du för något?
O hur gör du mer exakt?

Jag använder mig av boken 'enklare bröd' o det blir aldrig platt.
 
Sv: Att baka bröd ...

Har man degen för lös så blir bröden platta. Jag bakar mest surdegsbröd, jäser dem för det mesta i jäskorgar. Men vanligt fullkornsmatbröd jäser jag som vanligt.
Att degen jäser dåligt kan vara att degen arbetats för lite och inte blivit trådig. Jag brukar köra degen i minst 10minuter på medelhastighet i maskin, sedan känner jag på den om den blivit riktigt trådig, om inte så kör jag den en stund till.
Eller så kan du öka jästmängden, eller byta mjölsort. Manitoba cream jäser som skam tycker jag.

Jag brukar prova mej fram, bakar allt bröd själv:)

/LL
 
Sv: Att baka bröd ...

Använd mjöl utan tillsatser, och ge degen TID och rätt temperatur att jäsa i.
Vad för bröd har du problem med?
 
Sv: Att baka bröd ...

För lite mjöl tror jag. Degen ska släppa kanterna hyfsat men fortfarande vara lite kletig.

Kör degen ganska länge, ett grovt bröd ca fem min och ett med mest vetemjöl uppåt tio min.

När du trycker i degen ska den gå ut igen, då är den färdigjäst.
 
Sv: Att baka bröd ...

Det enda brod jag bakar ar matbrod, vi ater egentligen inget annat brod.:p
Jag ar inte sa bra att folja recept slaviskt:o I dag gjorde jag brod pa vanligt vetemjol, organiskt stenkross malet vetemjol, och fullkorns vete. Enligt recpetet ingick honung och olja. Jag hade i vindruvs olja, honung fran citrus odlingar och nar jag anda holl pa slangde jag i en handfull torkade cranberries och ett rivet apple. SUPER gott brod:d men de tva limporna var valdigt pankaksliknande ... gott var det i alla fall.

Jag tror att jag kanske arbetar degen for lite. 10 minuter eller mer? Jag far kora maskinen langre kanner jag. Ganska mycket langre. Degen var inte det minsta tradig, det hade jag inte ens tankt pa att kolla.:grin:
 

Liknande trådar

Mat Eftersom priset på bröd är helt galet och många av oss kämpar för att hålla hushållskassan i schack, så tänkte jag att vi kanske kunde...
9 10 11
Svar
200
· Visningar
6 223
Mat Jag är hyffsad på matlagning men helt grön på att baka. Har nu fått för mig att baka egna frallor (eller bullar som man säger här i...
Svar
8
· Visningar
1 993
Senast: Manji
·
Kropp & Själ I skuggan av trådar runt alkoholism: Är det bara jag som reagerar på att vin och "bubbel" på något sätt romantiseras och ses som en...
27 28 29
Svar
561
· Visningar
26 983
Senast: Thaliaste
·
Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 121
Senast: Acto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp