ja jag vet inte...hur många köper naturbeteskött från Sverige då ? Jag tror inte ens alla slakterier "tar tillvara" på den möjligheten .
Jag skulle önska att Sverige stoppade köttimport-faktiskt- jag ser det helt vansinnigt att importera kött från anläggningar med 100 000 djur som står hela livet på betongplattor. Ja det är illa med 10 000 tals också.
Tyvärr kan vi idag inte i någon större utsträckniing gå in på typ ICA eller COOP, och välja paket med kött som det står "naturbeteskött" på.
Det vi däremot vet, är att i stort sett allt lammkött, som köps färskt (till skillnad från fryst) från ungefär 1:a juni, till januari, kommer från djur som gått ute och betat, och som huvudsakligen fötts upp på gräs.
Det är endast färskt lamm, som slaktas under första kvartalet på året, som fötts upp inne på stall, med varierande mängd tillskottsfoder förutom grovfodret.
Vad avser nötköttet, så är ju en stor andel f.d mjölkkor, som ju då levt som mjölkkor brukar göra, alltså med obligatoriskt bete under sommaren, och numera oftast på lösdrift inomhus.
Men tjurkalvarna till mjölkkorna, blir ju också slaktdjur, och kalvarna kan ju födas upp på naturbeten, eller eventuellt på annat sätt, t.ex. lösdrift på stall.
Och så har vi den stora andelen nöt, som föds upp i betesdrift, eventuellt utomhus året runt, och ofta på enbart grovfoder.
Det står ju tyvärr inte på köttpaketet, vilket sorts uppfödning det varit!
Här kan vi som konsumenter, faktiskt stöta på, och få slakterierna att differentiera priserna, och skriva på "köttpaketet", vilken sorts uppfödning köttet kommer från.