Inget kött på restauranger

Förbjuda kött på restauranger?

  • Ja, varför inte!

  • Nej, vilket uruselt förslag!

  • Eh, jag bryr mig faktiskt inte

  • Oj svår fråga! Ingen aning!


Resultat syns endast efter röstning.
<snip>
Sortimentet av "färdiglagad mat" var ytterst magert, förutom färdiga soppor på burk eller pulver, så fanns ärtsoppa, risgrynsgröt eller bruna bönor i plastkorv

Jag haller med om varje ord du skriver ... utom mojligen det jag klippte ut.
Nar jag lamnade Sverige i mitten pa 80 talet och flyttade utomlands hade jag aldrig sett "plast korvar" med grot, artsoppa, eller brunabonor. Artsoppa och bruna bonor koptes i burk och risgrynsgroten fick man laga fran grunden.
Jag bodde i Stockholms trakten och handlade pa manga olika stallen ... Jag minns namligen nar jag for forsta gangen sag mat i "plast korvar" och sarskilt risgrynsgroten. Det var kanske i slutet pa 80 talet, men det var definitivt nar jag var i Sverige pa besok.
 
Avsaknaden av stort bönutbud finner jag väldigt intressant. Vi åt ju inte bönor-det fanns bara bruna bönor eller vita bönor i tomatsås på burk. Men undrans vad det säger om Sveriges förmåga att odla just bönor. Sparris däremot exporterade vi tydligen till och med till Frankrike innan priserna föll ur.

ICA sägs ju ha väldigt bra marginaler...

Men 117 kr kg kom jag upp i när det gällde lamm på kombinationen, lamm på annan ort -40 kr kg, jägarslaktare + biltransport fram och tillbaka. Vilket var exakt samma summa som vår bästa ICA tog för helt lamm, styckat, just då. Vi valde då ICA pga orsaker.

Ja, bönutbudet säger en del om vår förmåga att odla "bönor", förutom det att bönor blivit populära...

Bönor (kokbönor som också kan torkas), bondbönor/åkerbönor är snabbare mellan sådd och skörd och lättare att odla, ställer stora krav på odlingsjorden, OCH tar lång tid på sig för att bli så mogna så att de kan skördas.
Det ska finnas kalk i marken, det ska vara tillräckligt många dagar med tillräckligt hög temperatur, jorden ska hinna bli tillräckligt varm för sådd (mycket varmare än fört.ex. gula ärtor eller spannmål), och det ska till ett tillräckligt antal soltimmar under säsongen.

De enda områdena som passar för odling av bönor i Sverige, är Öland, Gotland (Gotland blir varmt sent på våren även om man har soltimmarna men håller värmen länge på hösten, så det är inte lika enkelt som låter), vissa delar av Västergötland, och delar av Skåne.

Så ja, det går inte bara att sätta igång och odla storskaligt med bönor.

Sojabönor försöker man förädla till att fungera, men odlingssäsongen är för kort än så länge för storskalig odling. Svarta bönor, vita bönor och Kidneybönor odlas i viss utsträckning och kan köpas i butik.

Jag förstår inte riktigt din uträkning runt lammen? Menar du slaktat på godkänt slakteri, när du nämner "jägarslaktare"? Är då lammet finstyckat, färs mald, och delarna vacumpackade? Helt lamm eller utvalda delar?

Vad gällde på ICA? Helt lamm? finstyckat etc?

Fick du reda på var lammet var uppfött?

KL

Jag vill varna för köp av lamm (eller andra djurslag) när det saknas godkänt slakteri. Det finns många godkända gårdslakterier, och det finns en hel del godkända småslakterier som slaktar gris och lamm, men det finns också alldeles för mycket svartslakt, där det inte sker veterinärbesiktning av djuren före och efter slakt, samt att lokalerna inte är kontrollerade.

Det finns risker med svartslakt, ur djurvälfärdssynpunkt (t.ex. hur avlivas egentligen djuret? hur kom det till slaktaren?), risker att att djursjukdomar (både individnivå och smittsamma sjukdomar) inte upptäcks eller att det sjuka djuret inte kasseras, det finns också risker för att otjänligt kött hamnar på tallriken p.g.a. bristande hygien eller annat slarv.

Det är alltså strängt förbjudet att slakta för försäljning, om det inte görs via ett godkänt slakteri. Både för djurens skull, och för människorna som ska äta köttet.

De som svartslaktar, sparar ju en massa pengar, man behöver inte betala för att miljö- och hälsa i kommunen regelbundet kontrollerar slakteriet, man behöver inte betala för kontrollveterinären, så man kan sälja sitt kött billigare, än vad den som följer reglerna kan. Man kan hafsiga och slafsiga lokaler, som det inte kostar att underhålla.

Det här gör att det blir svårt för den godkända gårdsbutiken/det godkända gårdsslakteriet att ta ut ett rimligt pris, och bidrar till att pressa priserna nedåt på kött i butik, så det är ett verkligt oskick, förutom hälsoriskerna för konsumenten.

Köp gärna från småproducenter, men köp lagligt slaktat!

Lagligt slaktat kött, har alltid en kontrollstämpel på någon/några styckningsdetaljer, och säljaren av köttet ska kunna berätta vilket slakteri som slaktat.
 
Jag haller med om varje ord du skriver ... utom mojligen det jag klippte ut.
Nar jag lamnade Sverige i mitten pa 80 talet och flyttade utomlands hade jag aldrig sett "plast korvar" med grot, artsoppa, eller brunabonor. Artsoppa och bruna bonor koptes i burk och risgrynsgroten fick man laga fran grunden.
Jag bodde i Stockholms trakten och handlade pa manga olika stallen ... Jag minns namligen nar jag for forsta gangen sag mat i "plast korvar" och sarskilt risgrynsgroten. Det var kanske i slutet pa 80 talet, men det var definitivt nar jag var i Sverige pa besok.
Jag är rätt säker på att plastkorvar nog dök upp i mitten av 80-talet, eftersom jag kommer ihåg att det fanns i den jättemoderna butiken vi handlade i när vi flyttat 1986, men det kan som sagt vara något år senare också.
 
Jag är rätt säker på att plastkorvar nog dök upp i mitten av 80-talet, eftersom jag kommer ihåg att det fanns i den jättemoderna butiken vi handlade i när vi flyttat 1986, men det kan som sagt vara något år senare också.

Jag flyttade ut -86, (kanske -85 forresten) sa det ser ut som om jag och plastkorvarna gick om varandra.:p

Nehej, det var i September -86 vi flyttade ut ur Sverige.
 
Nu är det ju en uppenbar skillnad mellan att producera vegetabilier i en konventionellt jordbruk där både användningen av herbicider/pesticider och gödsel används. Min egen uppskattning är att livsmedlen skulle, i förhållande till lönen återgå till femtiotalets andel vid en övergång till ekologisk och enbart vegetabilisk produktion (om det räcker)

Så är det kanske. Men mitt inlägg var ett svar på ett annat inlägg där det påstods att McD och BK skulle behöva tre- eller fyrfaldiga priset på en hamburgare om de köpte köttråvara från svenska producenter. Det hävdade jag var fel, eftersom MAX hamburgare - producerad på svensk köttråvara - inte är 3-4 gånger så dyra som de från McD eller BK. Inget annat.
 
Så är det kanske. Men mitt inlägg var ett svar på ett annat inlägg där det påstods att McD och BK skulle behöva tre- eller fyrfaldiga priset på en hamburgare om de köpte köttråvara från svenska producenter. Det hävdade jag var fel, eftersom MAX hamburgare - producerad på svensk köttråvara - inte är 3-4 gånger så dyra som de från McD eller BK. Inget annat.

Naturligtvis kan man idag sälja vegetabiliska produkter till, relativt sett konkursfärdiga priser, även servera svenskt kött jämfört med importerat. Men jag tror inte en restaurang skulle överleva utan att sälja kött. Man skulle nog förtvina likt de etablissemang som blir av med sitt alkoholtillstånd.
 
Naturligtvis kan man idag sälja vegetabiliska produkter till, relativt sett konkursfärdiga priser, även servera svenskt kött jämfört med importerat. Men jag tror inte en restaurang skulle överleva utan att sälja kött. Man skulle nog förtvina likt de etablissemang som blir av med sitt alkoholtillstånd.
Nu har jag iofs aldrig påstått att en restaurang skulle överleva utan att servera kött, det var ju fortfarande inte riktigt det jag svarade, men nog finns det helvegetariska restauranger. Så uppenbarligen fungerar det, även om jag tror att marknaden krymper rätt mycket för en sådan restaurang jämfört med en som serverar "allt".
 
Ja, bönutbudet säger en del om vår förmåga att odla "bönor", förutom det att bönor blivit populära...

Bönor (kokbönor som också kan torkas), bondbönor/åkerbönor är snabbare mellan sådd och skörd och lättare att odla, ställer stora krav på odlingsjorden, OCH tar lång tid på sig för att bli så mogna så att de kan skördas.
Det ska finnas kalk i marken, det ska vara tillräckligt många dagar med tillräckligt hög temperatur, jorden ska hinna bli tillräckligt varm för sådd (mycket varmare än fört.ex. gula ärtor eller spannmål), och det ska till ett tillräckligt antal soltimmar under säsongen.

De enda områdena som passar för odling av bönor i Sverige, är Öland, Gotland (Gotland blir varmt sent på våren även om man har soltimmarna men håller värmen länge på hösten, så det är inte lika enkelt som låter), vissa delar av Västergötland, och delar av Skåne.

Så ja, det går inte bara att sätta igång och odla storskaligt med bönor.

Sojabönor försöker man förädla till att fungera, men odlingssäsongen är för kort än så länge för storskalig odling. Svarta bönor, vita bönor och Kidneybönor odlas i viss utsträckning och kan köpas i butik.

Jag förstår inte riktigt din uträkning runt lammen? Menar du slaktat på godkänt slakteri, när du nämner "jägarslaktare"? Är då lammet finstyckat, färs mald, och delarna vacumpackade? Helt lamm eller utvalda delar?

Vad gällde på ICA? Helt lamm? finstyckat etc?

Fick du reda på var lammet var uppfött?

KL

Jag vill varna för köp av lamm (eller andra djurslag) när det saknas godkänt slakteri. Det finns många godkända gårdslakterier, och det finns en hel del godkända småslakterier som slaktar gris och lamm, men det finns också alldeles för mycket svartslakt, där det inte sker veterinärbesiktning av djuren före och efter slakt, samt att lokalerna inte är kontrollerade.

Det finns risker med svartslakt, ur djurvälfärdssynpunkt (t.ex. hur avlivas egentligen djuret? hur kom det till slaktaren?), risker att att djursjukdomar (både individnivå och smittsamma sjukdomar) inte upptäcks eller att det sjuka djuret inte kasseras, det finns också risker för att otjänligt kött hamnar på tallriken p.g.a. bristande hygien eller annat slarv.

Det är alltså strängt förbjudet att slakta för försäljning, om det inte görs via ett godkänt slakteri. Både för djurens skull, och för människorna som ska äta köttet.

De som svartslaktar, sparar ju en massa pengar, man behöver inte betala för att miljö- och hälsa i kommunen regelbundet kontrollerar slakteriet, man behöver inte betala för kontrollveterinären, så man kan sälja sitt kött billigare, än vad den som följer reglerna kan. Man kan hafsiga och slafsiga lokaler, som det inte kostar att underhålla.

Det här gör att det blir svårt för den godkända gårdsbutiken/det godkända gårdsslakteriet att ta ut ett rimligt pris, och bidrar till att pressa priserna nedåt på kött i butik, så det är ett verkligt oskick, förutom hälsoriskerna för konsumenten.

Köp gärna från småproducenter, men köp lagligt slaktat!

Lagligt slaktat kött, har alltid en kontrollstämpel på någon/några styckningsdetaljer, och säljaren av köttet ska kunna berätta vilket slakteri som slaktat.
Det var vänner och fåren var väldigt väl uppfödda och klappade och träffade. Vi vet exakt hur djuren skulle kommit hit eller dit och vad som hänt med dem. Men det hittades nog bättre sätt att få dem inte hänga med över vintern.
 
Nu har jag iofs aldrig påstått att en restaurang skulle överleva utan att servera kött, det var ju fortfarande inte riktigt det jag svarade, men nog finns det helvegetariska restauranger. Så uppenbarligen fungerar det, även om jag tror att marknaden krymper rätt mycket för en sådan restaurang jämfört med en som serverar "allt".
Det fanns ett fåtal strutsuppfödare som tjänade pengar på verksamheten när strutsfarming var på tapeten i Sverige. Det var de som levererade ungfåglar till nyetablerade. Resten,, tja hur många farmer existerar i Sverige idag. Samma sak med rena vego restauranger, de existerar bara för att de är så få, att antalet vegetarianer räcker för att verksamheten ska gå runt.
 
Det fanns ett fåtal strutsuppfödare som tjänade pengar på verksamheten när strutsfarming var på tapeten i Sverige. Det var de som levererade ungfåglar till nyetablerade. Resten,, tja hur många farmer existerar i Sverige idag. Samma sak med rena vego restauranger, de existerar bara för att de är så få, att antalet vegetarianer räcker för att verksamheten ska gå runt.

Ja, så är det säkert! Jag som allätare har visserligen varit på sådana restauranger några gånger, men det är säkert så att 80-90% av deras kunder är "rena" vegetarianer.

Känner samtidigt av dina inlägg/svar på mina inlägg att jag behöver förtydliga mig lite. Jag har alltså INTE påstått att alla restauranger borde bli vegetariska eller att de skulle överleva om de blev det, bara att det finns sådana restauranger också och att de som finns förefaller överleva. Jag tycker inte heller att man skall förbjuda kött (importerat eller annat) på restauranger. Jag tycker dock att ursprungsmärkning av kött även på restaurang borde vara obligatoriskt, som det är i dagligvaruhandeln.

Det jag HAR påstått är att hamburgerkedjan MAX till skillnad från sina konkurrenter McD och BK enbart använder svenskt kött, samt att de har många vegetariska eller veganska alternativ. Detta utan att fördenskull vara särskilt mycket dyrare än sina konkurrenter (och ja, jag är medveten om att svenskt inte är samma som ekologiskt, och medveten om att även vegetabilier kan vara - och säkert också är - importerade).
 
Ja, så är det säkert! Jag som allätare har visserligen varit på sådana restauranger några gånger, men det är säkert så att 80-90% av deras kunder är "rena" vegetarianer.

Känner samtidigt av dina inlägg/svar på mina inlägg att jag behöver förtydliga mig lite. Jag har alltså INTE påstått att alla restauranger borde bli vegetariska eller att de skulle överleva om de blev det, bara att det finns sådana restauranger också och att de som finns förefaller överleva. Jag tycker inte heller att man skall förbjuda kött (importerat eller annat) på restauranger. Jag tycker dock att ursprungsmärkning av kött även på restaurang borde vara obligatoriskt, som det är i dagligvaruhandeln.

Det jag HAR påstått är att hamburgerkedjan MAX till skillnad från sina konkurrenter McD och BK enbart använder svenskt kött, samt att de har många vegetariska eller veganska alternativ. Detta utan att fördenskull vara särskilt mycket dyrare än sina konkurrenter (och ja, jag är medveten om att svenskt inte är samma som ekologiskt, och medveten om att även vegetabilier kan vara - och säkert också är - importerade).
Enligt McDonalds själva köper de svenskt kött så länge det räcker och efter det kött som de ställer samma krav på. (och om man ska tro Max för vad de säger så får man väl tro McDonalds). Jag gissar att de kan vara större än Max.

De säger väl typ såhär
Vi är Sveriges största inköpare av svenskt nötkött i restaurangbranschen, men tyvärr har det inte funnits tillräckligt med svenskt nötkött för att möta vår efterfrågan. Så vi samarbetar även med OSI Group i Polen, som levererar kött enligt våra kvalitetskrav, och som är lika noggrant kontrollerat på alla nivåer i leverantörskedjan.

https://www.mcdonalds.com/se/sv-se/om-var-mat/ravaror-i-varldsklass/notkott.html

Så tydligen har Max 100%
Sibylla näst mest 65%
McDonalds 45% (anser sig vara största uppköpare i restaurangbranchen ändå)
Burger King inget svenskt kött, kör Italien, Tyskland och Frankrike

Ingen har svensk potatis, alla har ekologisk svensk mjölk. McDonalds har bröd från Malmö o Stockholm, grönsaker efter säsong.
Max hade grönsaker svenskt efter säsong, bröd från Lantmännen (svenskt)

https://www.landlantbruk.se/lantbruk/sa-bra-ar-hamburgerkedjorna-pa-att-anvanda-svensk-mat/
 
Enligt McDonalds själva köper de svenskt kött så länge det räcker och efter det kött som de ställer samma krav på. (och om man ska tro Max för vad de säger så får man väl tro McDonalds). Jag gissar att de kan vara större än Max.

De säger väl typ såhär


https://www.mcdonalds.com/se/sv-se/om-var-mat/ravaror-i-varldsklass/notkott.html

Så tydligen har Max 100%
Sibylla näst mest 65%
McDonalds 45% (anser sig vara största uppköpare i restaurangbranchen ändå)
Burger King inget svenskt kött, kör Italien, Tyskland och Frankrike

Ingen har svensk potatis, alla har ekologisk svensk mjölk. McDonalds har bröd från Malmö o Stockholm, grönsaker efter säsong.
Max hade grönsaker svenskt efter säsong, bröd från Lantmännen (svenskt)

https://www.landlantbruk.se/lantbruk/sa-bra-ar-hamburgerkedjorna-pa-att-anvanda-svensk-mat/

Ja, jag ser inga skäl att inte tro på vad de säger, vilket gäller både McD, Max och övriga aktörer. Och jag har också tidigare hört precis det du säger, nämligen att McD köper svenskt kött "så länge det räcker" och därefter fyller på med utländskt som uppfyller deras krav. Jag har liksom bara påstått att det inte verkar bli vansinnigt mycket dyrare för Max att tillhandahålla svenskt kött i hamburgare än vad det är för övriga aktörer att tillhandahålla blandat svenskt/utländskt eller bara utländskt.

Själv brukar jag helt välja bort kötthamburgare på samtliga snabbmatsrestauranger, till största delen för att jag inte tycker det är gott... Kan jag välja helt fritt så väljer jag halloumiburgare från Max, men både BK's vegovariant och deras halloumiburgare slinker ner emellanåt. McD brukar jag försöka undvika.
 
Är det dags att förbjuda kött på restauranger? Håller ni med om att man ska se köttätare som rökare? Så tycker Christiana Figueres som bla var med och tog fram parisavtalet.
Faktum är att ibland är det ofta så dålig kvalite så varför inte. Fast lagkrav är tufft. Nej inte lagkrav. Premiera god matlagning så vet jag inte om de formidabelt sega köttbitarna och vattniga entrecoterna vinner.
 
Ja, jag ser inga skäl att inte tro på vad de säger, vilket gäller både McD, Max och övriga aktörer. Och jag har också tidigare hört precis det du säger, nämligen att McD köper svenskt kött "så länge det räcker" och därefter fyller på med utländskt som uppfyller deras krav.

Det tycker jag är jätte jättekonstigt, varför skulle inte det räcka det svenska köttet??, ex så har de ju senaste åren varit långa slaktköeer så det är knappast brist på svenskt kött utan snarare så att utländskt konkurrerar ut det och det är en av anledningarna till långa köer.

Jag ska faktiskt försöka få tag på någon på mac Donalds nästa vecka o höra vad detta beror på, är ju x intressant om de köper så stor andel utländskt dels när det finns svenskt att få tag på dels när de gått in o sponsrat vissa med mac donaldstjur under förutsättning att de utökar/ dubblar kalvningarna i 3 år.
 

Liknande trådar

Mat MSB tycker att man ska ha mat för en vecka hemma. Och det har jag nog. Om jag letar upp bönor, spagetti och annat som ligger och samlar... 9 10 11
Svar
201
· Visningar
6 459
Senast: Tantan
·
Skola & Jobb Jobbar nu på ett äldreboende, det är samma människor, samma rutiner, dag ut och dag in, och allt sker mellan 4 väggar. Såklart händer... 2
Svar
22
· Visningar
1 460
Mat I mitt yrke blir jag ofta bjuden på framförallt fikabröd, men även mat av olika slag. Jag hälsar ofta på hemma hos människor och i stort... 2 3
Svar
44
· Visningar
3 176
Senast: MiaMia
·
Småbarn Min fyraåring har en längre tid upplevts lite trött. Vi har frågat om det hos vårdcentralen när han varit där i andra ärenden men det... 2 3
Svar
44
· Visningar
1 779

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp