Avsaknaden av stort bönutbud finner jag väldigt intressant. Vi åt ju inte bönor-det fanns bara bruna bönor eller vita bönor i tomatsås på burk. Men undrans vad det säger om Sveriges förmåga att odla just bönor. Sparris däremot exporterade vi tydligen till och med till Frankrike innan priserna föll ur.
ICA sägs ju ha väldigt bra marginaler...
Men 117 kr kg kom jag upp i när det gällde lamm på kombinationen, lamm på annan ort -40 kr kg, jägarslaktare + biltransport fram och tillbaka. Vilket var exakt samma summa som vår bästa ICA tog för helt lamm, styckat, just då. Vi valde då ICA pga orsaker.
Ja, bönutbudet säger en del om vår förmåga att odla "bönor", förutom det att bönor blivit populära...
Bönor (kokbönor som också kan torkas), bondbönor/åkerbönor är snabbare mellan sådd och skörd och lättare att odla, ställer stora krav på odlingsjorden, OCH tar lång tid på sig för att bli så mogna så att de kan skördas.
Det ska finnas kalk i marken, det ska vara tillräckligt många dagar med tillräckligt hög temperatur, jorden ska hinna bli tillräckligt varm för sådd (mycket varmare än fört.ex. gula ärtor eller spannmål), och det ska till ett tillräckligt antal soltimmar under säsongen.
De enda områdena som passar för odling av bönor i Sverige, är Öland, Gotland (Gotland blir varmt sent på våren även om man har soltimmarna men håller värmen länge på hösten, så det är inte lika enkelt som låter), vissa delar av Västergötland, och delar av Skåne.
Så ja, det går inte bara att sätta igång och odla storskaligt med bönor.
Sojabönor försöker man förädla till att fungera, men odlingssäsongen är för kort än så länge för storskalig odling. Svarta bönor, vita bönor och Kidneybönor odlas i viss utsträckning och kan köpas i butik.
Jag förstår inte riktigt din uträkning runt lammen? Menar du slaktat på godkänt slakteri, när du nämner "jägarslaktare"? Är då lammet finstyckat, färs mald, och delarna vacumpackade? Helt lamm eller utvalda delar?
Vad gällde på ICA? Helt lamm? finstyckat etc?
Fick du reda på var lammet var uppfött?
KL
Jag vill varna för köp av lamm (eller andra djurslag) när det saknas godkänt slakteri. Det finns många godkända gårdslakterier, och det finns en hel del godkända småslakterier som slaktar gris och lamm, men det finns också alldeles för mycket svartslakt, där det inte sker veterinärbesiktning av djuren före och efter slakt, samt att lokalerna inte är kontrollerade.
Det finns risker med svartslakt, ur djurvälfärdssynpunkt (t.ex. hur avlivas egentligen djuret? hur kom det till slaktaren?), risker att att djursjukdomar (både individnivå och smittsamma sjukdomar) inte upptäcks eller att det sjuka djuret inte kasseras, det finns också risker för att otjänligt kött hamnar på tallriken p.g.a. bristande hygien eller annat slarv.
Det är alltså strängt förbjudet att slakta för försäljning, om det inte görs via ett godkänt slakteri. Både för djurens skull, och för människorna som ska äta köttet.
De som svartslaktar, sparar ju en massa pengar, man behöver inte betala för att miljö- och hälsa i kommunen regelbundet kontrollerar slakteriet, man behöver inte betala för kontrollveterinären, så man kan sälja sitt kött billigare, än vad den som följer reglerna kan. Man kan hafsiga och slafsiga lokaler, som det inte kostar att underhålla.
Det här gör att det blir svårt för den godkända gårdsbutiken/det godkända gårdsslakteriet att ta ut ett rimligt pris, och bidrar till att pressa priserna nedåt på kött i butik, så det är ett verkligt oskick, förutom hälsoriskerna för konsumenten.
Köp gärna från småproducenter, men köp lagligt slaktat!
Lagligt slaktat kött, har alltid en kontrollstämpel på någon/några styckningsdetaljer, och säljaren av köttet ska kunna berätta vilket slakteri som slaktat.