Bukefalos 28 år!

Nyårsmiddag

Har precis börjat förbereda... :) Hade nog glömt hur gott färsk koriander, lime och vitlök luktar tillsammans :)! Apropå hur mina fingrar luktar just nu... ;)

Halvt orelaterat... Någon som har lyckats få örter köpta i mataffär att ta sig? Klippte ju av i stort sett all koriander, men hade inte hjärta att kasta krukan. Så jag vattnade lite och ställde den i fönstret. Finns det någon chans??

Inte för koriander, de har för klena rötter. Basilika och timjan kan funka.

Jag är bortbjuden och ska stå för efterrätten, det blir vilt till varmrätt så jag tänkte fortsätta på skogstemat och göra lingonpäron med vit chokladkaka och vispgrädde, och så lite syltad ingefära på toppen. Eller ska man låta bli ingefäran? Vad tycker ni?
 
Har precis börjat förbereda... :) Hade nog glömt hur gott färsk koriander, lime och vitlök luktar tillsammans :)! Apropå hur mina fingrar luktar just nu... ;)

Halvt orelaterat... Någon som har lyckats få örter köpta i mataffär att ta sig? Klippte ju av i stort sett all koriander, men hade inte hjärta att kasta krukan. Så jag vattnade lite och ställde den i fönstret. Finns det någon chans??
Basilika och timjan har vi fått att överleva.
 
Just såserna beskrivs ju. För mig är en lagom kladdig potatisgratäng och en (tar jag för givet) blodig köttbit, snarast något som utesluter sås. Det blir ju lätt väldigt geggigt på tallriken annars.

Jag vet inte vad som ligger bakom att så lite grönsaker nämns, men min närmast till hands liggande gissning är att de flesta inte direkt serverar några. Kött, något potatisaktigt och sås ses som en komplett måltid. Det är begreppet "3-rätters" och de dyrare köttalternativen som gör måltiden till en fest, vad det verkar.

Kanske närmast till hands. Men köttbiten på runt 80-100 gram är liksom bara en del (1/3? 1/4?) av rätten. Kött kan smaka fantastiskt, men det är ändå en smak som är ganska begränsad i sitt omfång. Ska man få till riktigt njutningsfulla måltider så finns det ganska mycket mer att hämta från växtriket i smaksättningsväg. (Sedan tycker jag inte att den oxfile man får för 119 kr/kg vac-packad från Sydamerika är särskilt fantastisk, jag köper hellre närproducerad, välhängd mindre bit där jag vet och kan fråga hur köttet hanterats - och för den delen djuren också. Mycket dyrare per kg, men inte i smakupplevelse per krona och om man gör köttet till en mindre del av måltiden behöver det inte heller bli mycket fler kronor.)

Mina bästa smakupplevelser på restaurang har aldrig handlat om smaken från enbart kött. Det har handlat om kockar som varsamt har satt ihop smakerna från kött, anka eller fisk med specifika smaker från växtriket. Att äta bara kött, potatis och sås är väldigt mediokert.

Igår festade vi på hemlagade hamburgare - och samma där; köttet utgör bara kanske 1/4 av måltiden. Det är tillbehören som gjorde det till en fest. Det hade definitivt gått att byta ut köttet mot Portabello eller kikärtsbiff och ha minst samma festkänsla.
 
Vilket bra husmorsknep! Varför lägga 200 spänn på Minttu när man kan ta hembränt och tandkräm? :up: Detta antecknas.

Heey, det var ingen som sa någonting om hembränt! Åh nä, riktig vodka var det minsann och dar! Vänligen notera även att det minsann var Colgate vi blandade med, ingen jäkla Eldorado-tandkräm! Någon stil får det väl ändå vara på det hela menar jag...

Minttu ÄR vodka med tandkräm :yuck: jag säger åt särbon att han är avvikande när han envisas med att eländet är gott :cautious:

För att inte snacka om Minttu Black :wtf:

Jag ääälskar Minttu! Minttu Black älskar jag inte riktigt lika mycket.
 
Har precis börjat förbereda... :) Hade nog glömt hur gott färsk koriander, lime och vitlök luktar tillsammans :)! Apropå hur mina fingrar luktar just nu... ;)

Halvt orelaterat... Någon som har lyckats få örter köpta i mataffär att ta sig? Klippte ju av i stort sett all koriander, men hade inte hjärta att kasta krukan. Så jag vattnade lite och ställde den i fönstret. Finns det någon chans??
Timjan och Rosmarin går utmärkt att odla vidare på! Koriander, basilika och liknande tror jag är knepigare. Där klipper man ju liksom ner alla bladen och bara stjälkar blir kvar, och de gror inte vidare.
 
Så - förrätten avklarad. Coops tacochips cheese OCH några delikatess chips med tryffelsmak gratinerade med ost och tre olika dipsåser. Nu väntar vi några timmar sen blir det ugnsrostade rotfrukter med smulad fetaost och fläskfile. Efterrätten blir något med maräng, frukt, glass, grädde, nötter, choklad - man får blanda som man vill.
 
Här var förrätten självskriven: Kalixlöjrom med avocado, crème fraîche och lök.

Till huvudrätt trodde vi att det skulle bli lågtempererad oxfilé (hängmörad, gräsbetad härifrån Norrbotten) men hittade den inte i frysen i morse så vi hade tydligen redan ätit upp sista biten... Istället blir det lammsadel från isländskt lamm (med timjan, rosmarin och vitlök) helstekt i ugn och med stekt, grön sparris till. Och som dryck Legero (alkoholfritt mousserande) från Freixnet.

Efterrätt: LCHF-chokladfondant med vispgrädde och vildhallon.
 
Vi åt helstekt oxfilé (ett helt kilo på två personer varav den ena med en relativt ny GBP är lite överdrivet) med hasselbackspotatis och rostade grönsaker.

Äppelpaj med vaniljsås och vaniljglass till efterrätt.

Han dricker mjölk och jag juice :D
 
Timjan och Rosmarin går utmärkt att odla vidare på! Koriander, basilika och liknande tror jag är knepigare. Där klipper man ju liksom ner alla bladen och bara stjälkar blir kvar, och de gror inte vidare.
Basilika är inga problem. Nu var det ett tag sedan men jag har för mig att man ska vara försiktig med hjärtbladen så växer de vidare. Koriandern har jag dock inte lyckats med.
 
Basilika är inga problem. Nu var det ett tag sedan men jag har för mig att man ska vara försiktig med hjärtbladen så växer de vidare. Koriandern har jag dock inte lyckats med.

Basilika kan tom jag hålla vid liv :D Drar de blad jag vill ha, klipper inget.

I övrigt är det snart dags för mig att äta igen, får väl bli den sista potatisen och lite kött.
 
Basilika kan tom jag hålla vid liv :D Drar de blad jag vill ha, klipper inget.

I övrigt är det snart dags för mig att äta igen, får väl bli den sista potatisen och lite kött.
Det var första örten jag lyckades med :) lärde mig av farfar att nypa av knoppar plus 1-2 bladpar för att inte få tråkig smak på dem med. Jag gjorde det men märkte aldrig någon skillnad på de som gått i blom :p
 
Vi åt toast skagen till förrätt (självklart med hemmagjord skagenröra.) Ingen överraskning här inte jag i det närmaste vägrar göra någon annan förrätt.

Huvudrätten blev rullader i ugn gjorda på lövbiff. (då jag inte äter kött körde jag med Quornfiléer som jag täckte med en smarrig sås och tillagade i ugnen. Till detta serverades hasselbackspotatis och en god sallad.

Till efterrätt blev det en kladdkaka med vit choklad och hemmagjord daimglass.

Vi åt ganska tidigt då en av våra matgäster inte vill vara borta för sent, så börjar nu bli lite sugen igen. Men vi lagar alltid för mycket så finns massor med mat kvar av alla rätter så bara att gå ut i köket och plocka fram något :)
 
Vi äter ungefär samma sak varje nyår. Menyn är komponerad för att gå att förbereda någorlunda så att vi ska kunna sitta ner i lugn och ro och äta tillsammans utan att någon måste springa fram och tillbaka till spisen och ingen av oss bryr sig om att vi är übersvenniga.
Till förrätt varsin halv hummer med skirat smör, varmrätt cœur de filet provençale och efterrätt pannacotta med frukt. Och innan någon förfasar sig kan jag meddela att oxfilén var både svensk och ekologisk.
 
Såhär i efterhand kan jag medmeddela att det varken blev hummer eller oxfilé! (Även om jag köpte en billig fryst hummer och stoppade i frysen för senare bruk :o )

Här bjöds det på sardisk saffranspasta (med något flådigt namn som jag inte alls kommer ihåg) med lite musslor och räkor (så visserligen skaldjur till förrätt ändå då ;)) torkad löjrom ovanpå och ett vitt vin från sardinien till.

Varmrätten var USA-inspirerad. Kalkonfilé med "stuffing" ovanpå, serverad med ett väldigt fluffigfluffigt och gräddigt potatismos, stekt sötpotatis, gräddsås och en grönsallad med amerikansk olivolja. Till det två röda, amerikanska viner. Detta var definitivt bland det godaste jag ätit. Någonsin. :d:love::d

Efterrätten blev ytterligare något från sardinien, saffransglass med såndär ost som börjar på R och som man brukar ha i desserter (kommer inte ihåg vad det heter:confused:) med mandelflarn. Jättegott det också!

Även i efterefterhand är jag alltså väldigt nöjd med att ha bjudit in mig hos föräldrarna :D:d
 
Vi skojade till det lite och lät alla tre par ordna en maträtt och en efterrätt, fast lite mindre portioner då. Så vi började med bonustugget minipetit chouxer med räk-och kaviarfyllning. Sen blev det ostron, också en bonus. Därefter började vi med den "riktiga" maten, torskrygg på spenatbädd. Efter det en tomatsoppa med chili och aprikoser, och avslutade med spett med entrecôte och hemgjord teriyakisås och nudelwok. Då var klockan tolv så vi gick ut och skålade med varandra och de sex hundarna som var med, lugnt och skönt på landet! Sen gav vi oss på desserterna - en chokladmousse gjord på rå kakao och chiafrön, med bär. Därefter en drottningkräm (fast det hette nåt finare) med passionssorbet, och framåt fyra, efter bad i spaet, klämde vi i oss sista chokladterrinen med bananglass, kanderade pekannötter och dulce de leche :) Snacksen kom aldrig fram...
 
Heey, det var ingen som sa någonting om hembränt! Åh nä, riktig vodka var det minsann och dar! Vänligen notera även att det minsann var Colgate vi blandade med, ingen jäkla Eldorado-tandkräm! Någon stil får det väl ändå vara på det hela menar jag...
Jaså, fint ska det vara! :D
 

Liknande trådar

Mat Jag har noll fantasi när det gäller sallad. Vi ska träffas ett gäng imorgon och äta nyårsmiddag tillsammans med barnen. Och jag tycker...
Svar
9
· Visningar
676
Skola & Jobb Är det nån bukefalist som bor i Kanada? Vet att det fanns en, men vet ej om hon är här längre.
Svar
0
· Visningar
122
Senast: MissFideli
·
Kläder & Bli fin Behöver lite hjälp från er stickande bukefalister. Jag har en kompis som fyller år i sommar och hon har på sistone börjat intressera...
Svar
5
· Visningar
256
Senast: vilde
·
Fritid Mina älskade ridskor går på sista versen och de har utgått ur Hööks sortiment. Dock ser jag att de finns kvar i butik i Avesta och...
Svar
11
· Visningar
788
Senast: Noxos
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp