Rotationer...

Coolfrees

Trådstartare
Varning för långt och rörigt inlägg...
Jaha. Efter att ha haft massa problem med min pålle så beslutade jag mig för att skaffa ny häst.
Blev då "övertalad" (inte så svårt dock) till att köpa en islandshäst eftersom de är så friska hästar.
Sagt och gjort! Provred ett gäng tills jag hittade en dam som passade mig som handen i handsken. Vi var som gjorda för varandra.
Efter att ha testat henne ett par gånger och blivit mer förälskad så kommer det fram att hon hade haft ett fånganfall 2011. Varningsklockorna ringde lite där, men efter att blivit försäkrad om att hon inte hade några avvikelser på röntgen så tänkte jag att jag skulle chansa. Är extremt noggrann och "min" veterinär trodde att jag skulle kunna hålla henne frisk om jag bara var försiktig.
Yes. Vi bestämde att hon skulle besiktigas och det skulle en veterinär som var jätteduktig på just islandshäst göra.
När jag står på jobbet ringer de och säger "Vi tänkte besiktiga nu, kommer du hit?". Nej, jag stod ju på jobbet och dum som jag är så sköt jag inte upp besiktningen... :banghead:
Igenom gick hon och kort därefter hämtade vi hem henne.

Hon var lika underbar hemma och allt flöt på. Ca tre-fyra veckor efter köpet tänkte jag longera första gången. Ser då att "det här ser inte så bra ut", så börjar hältutredning, först hemma och sen på klinik.
Diagnos: hovbensrotationer båda fram samt kotledsinflammation till följd av detta... kul.
Veterinären kollar grundligt igenom hovarna och misstänker att hon haft dessa rotationer länge samt att hon troligen haft fler än ett fånganfall. (Dock konstaterat att hon inte haft något nytt under tiden hos mig.)
Fram kommer även att den duktiga veterinären som besiktigade henne varken hör eller ser bra och är pensionär sen länge. Stackars lilla hästen har troligen varit halt hela tiden jag haft henne utan att jag märkt något! :cry:

Eftersom jag vet att jag klantat mig så tänker jag inte tjafsa om att häva köp och grejer. Lilla hästen förtjänar bättre än så.
Jag funderar dock så det knakar över hennes hälta.
Hon är halt på höger fram i väster varv. Syns inget på rakt spår.
Kotledsinflammationen är nu utläkt och hon skos var femte vecka av hovslagaren på kliniken som har tillgång till röntgenbilderna.
Jag vet att det inte gått speciellt lång tid. Hon har bara skotts på klinik två gånger, nästa besök på Måndag.
Men ändå är jag lite förvirrad. Hon skrittar mycket bättre på hårt underlag än tidigare, röntgenbilderna visar att rotationerna "går åt rätt håll", hon är mycket piggare, busigare och framåt än tidigare och hovslagare/veterinär trycker med visiteringstången utan att få minsta reaktion.
Ändå är hon precis lika halt på volten som när vi började utredning.
Är detta vanligt eller kan det ligga ännu något mer bakom och spöka?
Ska självklart ställa alla dessa frågor vid nästa besök också, men vill ändå höra om någon annan upplevt något liknande?

Bara för att förtydliga en sak så har jag och veterinären bestämt att hon inte ska gå igenom mer än nödvändigt. Veterinären tycker att vi kan testa skoningen två-tre gånger till och blir hon inte bättre ska hon tas bort. Men det är synd om vi bara ska få så kort tid tillsammans...
 
Men vad tråkigt! Intressant att det är just islandshäst eftersom jag vet fler där som kör liknande strategi med veterinärer som är usla/blinda/fågelexperter etc.

Just att gå på mindre volt är väldigt belastande och avslöjande, det är därför man gör det på hältutredning. Så haltar hon på volten är hon med största sannolikhet påverkad av rotationen eller så är det något annat som spökar. Hur lång tid har gått sen kotorna behandlandes?
 
@lady_vip Det konstigaste är ju att det bara syns i vänster varv. Inget i höger och det är där jag tycker att hon borde belasta det halta benet mest?
Kotledsinflammationen behandlades med vila och metacam. Vet ville inte spruta eftersom hon haft fång innan. Skulle gissa på att det är ca 10 veckor sedan.
Eftersom hon inte reagerar när de trycker ordentligt över hovbenet så blir jag fundersam över om det ändå kan vara ännu mer bakom.. Eller kan det vara så att hon har ont av dem utan att vara visitationsöm?
Jag blir inte klok på det hela. Vill bara få en dom nu så man slipper gå och hoppas...
Tack för ditt svar iaf! :)
 
Men vad har du fått för hemgångsinstruktioner? När min häst hade hovbensförändringar skulle hon vila helt i ca 9 månader, dvs tills en helt ny hov hade vuxit ner. Med fång är nog tålamod det viktigaste!
 
@bettysmatte tack för svar! :)
Efter första besöket var det strikt hagvila som gällde. Fem veckor senare när de konstaterade att hon skrittade bättre och inte var visitationsöm så tyckte vet att jag kunde börja skritta eftersom hon inte har någon fång nu.
Sa till henne redan då att jag inte ville det eftersom det går emot mina principer att rida en halt häst. Vi har varit ute på små korta promenader och jobbat vid hand däremot och det är väl ljusglimtarna i hennes liv just nu.
Vet inte om det i regel är mycket sämre prognos eftersom rotationerna är gamla och inte har åtgärdats tidigare?
Skulle mycket väl kunna ha tålamod och vänta länge om jag visste att det fanns hopp, men veterinären har väl pendlat mycket fram och tillbaka i detta fallet.. Återstår att se om hen är positiv eller negativ vid detta besöket.
Till saken hör väl även att tanten har så tunna sulor att de knappt existerar. Finns det något man kan göra för att hjälpa tillväxten av dessa eller är det kört?
Hon har skotts med både flytsulor och denna gången vanliga i gummi. Tycker inte det varit så stor skillnad med något av det..
 
Har ni något under gummisulorna? Vår fånghäst blev mindre öm med silicon under sulorna. Kanske något att testa om ni inte redan har gjort det?
 
Har ni undersökt båda hovarna hela tiden eller har fokus legat på en? Min tanta hade problem i vänster hov och behandlades många gånger men blev aldrig bra. Eftersom hon var halt i vänster fokuserades det bara på vänster. Sen visade det sig att hon hade en skada i höger också, och att avlastningen av höger antagligen lett till hältan i vänster..
 
@Coolfrees Vad säger hovslagaren? Min häst har sedan fången skotts av klinikhovslagare (dock ej på kliniken). Det är honom som jag fick de flesta råden ifrån. Han rekommenderade när hagen kunde utökas, när vi kunde byta från fångskoning till vanlig skoning, när hästen kunde sättas igång, osv. Om du bor i/nära Skåne kan jag verkligen rekommendera min hovslagare!
 
En vän till mig hade en islandshäst som hade problem med gaffelbandsfästena fram. Den visade bara hälta på ytter fram på volt, aldrig annars.
 
Oj vilken aktivitet här är! Ska svara er alla.

@TinyWiny förra gången hade vi silicon under sulorna. De debatterade kring om de skulle lägga det igen, men tyckte det var onödigt dyrt. Jag har bara sagt att de ska göra det som är bäst för hästen, så pengarna spelar liksom ingen roll om hon slipper ha ont. Ska fråga om detta nästa gång igen!

@ztsu Båda är undersökta. Eller ja, rotationerna röntgas varje gång i båda. Men jag tycker det rimmar dåligt att hon inte är öm vid visitationstången men ändå haltar. Efter att rotationerna fastställdes så har inget annat kollats, utan det är diagnosen.
Jag tänker att det kan finnas något mer, men känns som att veterinärerna gärna håller fast vid det som de hittat eftersom det är enkelt att skylla på. Hon har exempelvis en svullnad i vänster bak som det lika gärna skulle kunna bero på...
Debatten med veterinären fortsätter.

@kryddelydd Det är endast i trav hon haltar, men tidigare när jag red hade hon även svårare för att fatta höger galopp.

@bettysmatte Jag har en hovis hemma som sköter bakhovarna och en på kliniken som sköter fram. ;) Detta endast för att jag tycker det är skönt att ha tillgång till röntgenbilderna när hon skos, för min hovis hemma är superduktig. Båda är godkända av jordbruksverket, samt att han jag har hemma även jobbar på hovslagarskolan.
Båda två tycker inte att rotationerna är något att gnälla över och eftersom hon inte reagerar på visiteringen så är de väldigt positiva. Till skillnad från veterinären.
Det är därför något ändå säger att det kanske inte är rotationerna i sig som orsakar hältan..

@Snel_Hest Okej. Känns som att det ändå är dags för mig att be om en ännu utförligare undersökning. Det är som sagt något i magen som säger att det kan vara något annat. Hur gick det för denna häst?
Känns onödigt att ta bort henne om det faktiskt finns en skada som går att läka ut..
 
@Snel_Hest Okej. Känns som att det ändå är dags för mig att be om en ännu utförligare undersökning. Det är som sagt något i magen som säger att det kan vara något annat. Hur gick det för denna häst?
Känns onödigt att ta bort henne om det faktiskt finns en skada som går att läka ut..

Det gick tyvärr inte särskilt bra, men det kan ju vara väldigt individuellt. Problem med gaffelbanden är tydligen väldigt vanligt just på islandshästar.
 
Fel att döma ut henne efter så kort tid, det tar minst 9 mnd innan hovbensrotationer kan börja betraktas som läkta!

Tycker det är alldeles för kort tid för att utesluta att det är pga fången hon haltar. Att det är värre på ett ben är typiskt, så brukar det ofta vara. Tunna sulor tyder på att hovbenen har sjunkit och har legat och pressat på sulan en längre tid. Det är också vanligt vid fång. För att fixa det här behöver du ha extremt korta intervaller, annars kommer hovväggen fortsätta flyta ut och slita sönder lamellerna så att hovbenen inte har något att fästa i. Tån måste där den är i kontakt med marken till varje tid följa den vinkeln som den nya hovväggen växer ut i. Det betyder att tån måste kortas upp och rullas kraftigt (den ska vara rund och fin utan kantar för en bra överrullning) och det måste göras ofta, var 14e dag brukar vara lagom. Så fort tån blir för lång kommer det börja slita i lamellerna igen och hovbenet förlorar fästet och då blir hon aldrig bra. Det är svårt att klara detta med vanliga sko, det kan gå ett tag men det blir för många sömhål för att detta ska vara hållbart i längden.

Min absoluta rekommendation är att du tar av skorna och köper stadiga boots till hästen. Dessa köper du mjuka sulor till så att hon alltid har skydd och något mjukt att stå på oavsett underlag. Det kommer hjälpa till att bygga upp hennes egen sula och det blir mycket enklare att hålla tillbaka tån. Cavallo Simple är bra (ej Sport! För tunn sula på dessa). Ha ut hovslagaren varannan vecka för att verka henne. Hemmahovslagaren kan väl få röntgenbilderna? Om han är duktig så tycker jag inte det är någon poäng att åka med henne, är bara mer belastande.

Jag tror som sagt att det är hovarna men kan också vara överbelastning andra ställen pga smärta från hovarna. Dock är det inte så smart att hålla på och göra hältutredningar på en fånghäst med rotationer pga hur mycket springande och provocerande detta medför. Du riskerar att förstöra ännu mer.

Jag hade bytt från sko till boots, verkat var 14e dag, vilat hästen och endast gått skrittpromenader och varit väldigt noga med hage (gräs och underlag) och foderstat (socker+stärkelse max 10%) tills ut på nyåret en gång när hovbenen börjar komma i rätt läge. Du kan köra nya plåtar då. Om hovbenen ser ok ut och hon fortfarande haltar gå vidare med utredning. Men skulle det vara något som är överansträngd pga felbelastning bör även det ha läkt ut eller iaf vara på god väg att läka efter vilan. Men ta en sak i taget, det viktigaste och allvarligaste nu är hovbensrotationerna. Skulle det vara så att hon har tex en gaffelbandsskada ed också så är behandlingen ändå vila och kontrollerad motion i skritt.

Jag har haft två hästar som fått fång pga PPID (cushing) och denna metod har fungerat bra för dem (och massa andra hästar runtom i världen). Jag valde att inte sko dem igen eftersom de trivdes så bra med sina boots. Min andra häst har skor och fånghästarna hade också alltid haft skor så är ingen barfotafantast direkt, men har inga som helst tvivel om att bytet från järnskor till barfotaboots var helt essentiellt i deras tillfrisknande. På den ena provade vi först med vanliga skor eftersom han alltid varit ömfotad av sig, men blev som jag nämnde omöjligt att hålla tån kort hela tiden utan att förstöra hoven med sömhål (det går ej att använda samma hål eftersom att skon inte hamnar på samma ställe efter verkning) och hovslagaren rekommenderade då att prova med boots istället. Detta var i 2002 så jag kände mig lite som en pionjär med "tofflor" på hästen, väckte alltid uppsikt. :)
 
När den är halt på hf när det är det yttre så skulle jag be om att få behandla med metacam igen under vila.
Det kan vara en mjukdelsskada som då svarar på det dvs en annan skada.

Var hältan låg"
Centaur.
Jag skulle INTE ta av skorna då den måste gå på sulan övrig tid utan bootsen.
 
Oj jösses! Tack för ett långt och utförligt svar @Centaur
Självklart ser jag helst att hon blir bra! Tycker ju om henne så otroligt mycket!
Kan man ha dessa boots på heltid eller finns risk för skav då? (Har aldrig använt sådana)
Det enda som varit superviktigt nu enligt vet är att hon absolut inte får tappa en sko så hon sliter på sulan. Så i inväntan på hovis när hon en gång tappade en, ställde jag henne på boxvila med MYCKET strö i boxen.Dock inte uppskattat av en tant som är van att vara ute jämt, men hoven hölls fin!
Eftersom jag är så ovan så tycker jag det ser brutalt ut när hon fångskos. Halva hoven är ju borta! :eek:
Vetten tyckte att fem veckor var lagom, men jag kanske skulle fråga om hon ska verkas ännu oftare än så. Tar med dina förslag till Måndagens besök!
Har precis tagit blodprover på henne bara för att veta om något mer ligger bakom.
Hon hade iaf inte PPID vilket var skönt!
Däremot hamnade värdena för IR i någon "gråzon" så proverna ska kollas av en specialist på detta denna veckan. Men det lutar mot att hon är IR..
Vet egentligen inte vad det innebär för mig mer än att hon ska ha så lågt värde på socker/stärkelse som möjligt i fodret, samt hållas i bra hull.
Hullet är dock svårt nu när hon inte får motioneras...
Har införskaffat hö till fånghästar med analys som visar på knappt något socker alls. Sedan får hon inget kraftfoder alls utan bara lite mineraler.
Något annat man kan tänka på?
Hur gör man nu när frosten kommer exempelvis? Den lär ju vara på väg.
Känner mig som en nybörjare på nytt. ;)
 
@axel Hon är böjd både högt och lågt och visade tidigare reaktion lågt. Nu är reaktionerna från böjprovet borta dock, men jag antar att hältan fortfarande är låg eftersom de inte kollar något annat?
Jag ser inte var det sitter själv. Kan bara konstatera att hästen är halt. ;)

Hon har fått metacam i två perioder utan någon nämnvärd effekt, men det kanske är värt att ta upp igen?
Blir nog ett intressant besök på Måndag. Kommer väl tjata hål i huvudet på veterinären...
 
@lady_vip Det konstigaste är ju att det bara syns i vänster varv. Inget i höger och det är där jag tycker att hon borde belasta det halta benet mest?
Kotledsinflammationen behandlades med vila och metacam. Vet ville inte spruta eftersom hon haft fång innan. Skulle gissa på att det är ca 10 veckor sedan.
Eftersom hon inte reagerar när de trycker ordentligt över hovbenet så blir jag fundersam över om det ändå kan vara ännu mer bakom.. Eller kan det vara så att hon har ont av dem utan att vara visitationsöm?
Jag blir inte klok på det hela. Vill bara få en dom nu så man slipper gå och hoppas...
Tack för ditt svar iaf! :)
Intressant med hur hälsan visar sig! Min gjorde likadant, men det blev logiskt när vi äntligen fick veta vad problemet var. Hon hade en gaffelbandsskada på nedre förgreningen, med en sekundär kotledsinflammation. Hon var endast halt i höger varv på böjt spår ( skadan sitter i v.f) & på böjprov.
 
@axel Hon är böjd både högt och lågt och visade tidigare reaktion lågt. Nu är reaktionerna från böjprovet borta dock, men jag antar att hältan fortfarande är låg eftersom de inte kollar något annat?
Jag ser inte var det sitter själv. Kan bara konstatera att hästen är halt. ;)

Hon har fått metacam i två perioder utan någon nämnvärd effekt, men det kanske är värt att ta upp igen?
Blir nog ett intressant besök på Måndag. Kommer väl tjata hål i huvudet på veterinären...

Enda sättet att säkert säga om hältan fortsatt är låg är att be veterinären lägga ny bedövning. Säger rätt snabbt om problemet sitter i hoven eller inte ;) Generellt brukar låg hälta ses framförallt på inner framben vid longering, men det finns alltid dom som går mot strömmen ;) Lycka till!
 
@Toxid Ja, jag tycker också att det är konstigt.. Har aldrig upplevt denna typ av hälta innan, utan den andra har alltid visat på inner ben på volt.
Det är det som gör att det känns som att det borde finnas mer bakom allt..

@PiperGarden Ska jag vara ärlig så har veterinären inte ens lagt någon hovbedövning, utan kikade bara på plåtarna och typ "detta är felet!"..
Haha. Mina hästar har dock en tendens att gå emot strömmen, men ska fråga om bedövning nästa gång. ;)

@kryddelydd Hon har en svullnad i det bakbenet, men de enda de gjort är att böja alla benen och hon visar ingen reaktion där. Jag har frågat om man kanske borde kika på det, men svaret är som alltid "det är inte lönt att kolla förrän hästen är halt av det. Man kan hitta saker som inte har någon betydelse."...
Är så trött på dessa utredningar som inte ger något...
 

Liknande trådar

Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
610
Senast: Sirap
·
Hästvård Min häst visade sig vara oren i traven förra tisdagen för en vecka sedan. Dagen efter var hon halt. Lät henne vila, och var i kontakt...
2 3
Svar
51
· Visningar
3 696
Senast: co-SMAD4
·
Hästvård Behöver lite råd och tips!☺ Mitt halvblod på 17 år som jag nyligen köpt fick (vad veterinären trodde då) korsförlamning för 2v sedan...
Svar
3
· Visningar
694
Senast: skiesabove
·
Hundhälsa Ska försöka fatta mig kort. Har en 9 årig okastrerad Chihuahua tik. Hon har varit frisk förutom några småsaker under årens lopp. I...
Svar
0
· Visningar
264
Senast: cassina
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Senast tagna bilden XV
  • Guldfasanerna

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp