Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nu är min sambo förvisso inte "dagiskokerska", han är utbildad kock med lång erfarenhet inom restaurangbranschen.Jag jobbade som dagiskokerska ett tag när jag var mycket yngre.
Ja och om det är någonting som folk i Sverige i allmänhet lider av så är det väl okunskap.Nej? Varför skulle det vara det? Jag har varit vegetarian i 36 år. De två gånger jag har haft järnbrist har det berott på stora blodförluster. Även som gravid låg mitt hb stadigt på 130. Äter man en ensidig kost kan man få brister men inte för att man äter vegetariskt. Däremot har vissa inom vården försökt slå i mig de där dumheterna att jag efter de här stora blodförlusterna måste äta kött för att få upp järndepåerna igen. Jag har avfärdat det som okunskap.
I Göteborg har vissa stadsdelar valt bort att servera fläskkött av religiösa skäl sen flera år. Det tycker jag är minst lika illa som att en vegetarian skulle tvingas äta kött. De som äter fläskkött har känt sig diskriminerade.
https://omni.se/efter-kritik-flasket-kan-vara-tillbaka-pa-skolmenyer/a/bKb35g
Tyvärr går ju hela grejen med skolmat ut på att den ska kompenseras för hemma för alla de barn som inte äter allt eller i tillräcklig mängd. Visst ska skolmaten vara tillräcklig och ge 1/3 del (om jag inte minns fel?) av barnets behov men när den är oätbar eller som min "vegetariska" mat i skolan som bestod av en halv tomat eller en bit gurka, tja då fattas mycket!Ja och om det är någonting som folk i Sverige i allmänhet lider av så är det väl okunskap.
Med tanke på hur vi äter och allt. Så att tro att medelföräldern kommer att förstå och kompensera hemma för kosten i skolan genom väl avvägda beslut om bönor är ju helt döfött. Det kan ju vara det enda vettiga ungen äter, även om föräldrarna är välbesuttna.
Man kan ju inte ens få oss att sluta äta chips eller -barn och kvinnor i fertil ålder (eh typ en rejäl andel av befolkningen gissningsvis?) att äta max 1 portion Östersjösill eller vad det var om året eftersom det är typ giftigt.
Alltså inte ens 500 gram grönsaker om dagen får folk i sig![]()
I Göteborg har vissa stadsdelar valt bort att servera fläskkött av religiösa skäl sen flera år. Det tycker jag är minst lika illa som att en vegetarian skulle tvingas äta kött. De som äter fläskkött har känt sig diskriminerade.
https://omni.se/efter-kritik-flasket-kan-vara-tillbaka-pa-skolmenyer/a/bKb35g
Nej, det brukar inte vara det minsta problem för en köttätare att avstå från köttet en eller flera måltider.Om nu manniskan ar sa kanslig for att plotsligt lagga om kosten att inte ata kott produkter att man blir sa sjuk om man ater kott, ar det inte lika kansligt at andra hallet?
Jag tycker att alla som jobbar med barn och ungdomar ska stå för allas lika värde. Att då de som jobbar med den typen av verksamhet väljer bort maträtter av religiösa soskäl tycker jag är lika illa oavsett om det gäller fläskkött eller viltkött eller något annat.
Jag tycker att alla som jobbar med barn och ungdomar ska stå för allas lika värde. Att då de som jobbar med den typen av verksamhet väljer bort maträtter av religiösa soskäl tycker jag är lika illa oavsett om det gäller fläskkött eller viltkött eller något annat.
Jag håller inte med om det. Det handlar om människors livsåskådningar och grundläggande värderingar. Det som konstitituerar vilka vi är som personer. Det går att formulera betydligt mer övertygande argument för varför sådana skäl bör trumfa över rena smakpreferenser eller vana.
Det har inget med likabehandling att göra. Det handlar om praktiska lösningar. Men det är väl symptomatiskt för dagens lättkränkta samhälle...
Ytterligare en anledning till att införa ”lägga-till-koncept”. En vegansk grund som man sedan kan addera kött, fisk och mejeriprodukter till. Det är praktiskt och det minskar behovet av en massa specialkost.
Ja, jag såg att det stod kock. Jag vet skillnaden. Men likheterna var vad jag svarade på. Trodde jag. Jag visste inte att min tid som dagiskokerska är en kränkande jämförelse för en kock. Manlig eller inte. Typ.Nu är min sambo förvisso inte "dagiskokerska", han är utbildad kock med lång erfarenhet inom restaurangbranschen.
Jo men det finns ju hemkunskap och de kör ju på det. Haken är att ingenting verkar fastna, men jag tycker absolut att det är berömvärt att de försöker. Finns även med i ämnet idrott och hälsa, men som sagt, verkar ha begränsad effekt jämfört med att låta barnen springa runt istället.Tyvärr går ju hela grejen med skolmat ut på att den ska kompenseras för hemma för alla de barn som inte äter allt eller i tillräcklig mängd. Visst ska skolmaten vara tillräcklig och ge 1/3 del (om jag inte minns fel?) av barnets behov men när den är oätbar eller som min "vegetariska" mat i skolan som bestod av en halv tomat eller en bit gurka, tja då fattas mycket!
Det här med näringslära är ännu en sak som det borde satsas mer på i skolan. Det och att lära sig laga vettig god mat! Ingen kan räkna med att barn lär sig det ena och det andra hemifrån och skolan behöver resurser för att möta de behov som finns. Där föräldrar fallerar ser jag det som självklart att samhället ska finnas som stöd och det oavsett om det gäller näringslära, empatisk förmåga eller att ha koll på sin ekonomi för att barnen, vår framtid, ska få tillräckligt bra förutsättningar för att skapa sig ett bra liv som vuxna även i de fall där föräldrarna fallerar.
Ja, jag såg att det stod kock. Jag vet skillnaden. Men likheterna var vad jag svarade på. Trodde jag. Jag visste inte att min tid som dagiskokerska är en kränkande jämförelse för en kock. Manlig eller inte. Typ.
Manligt har ingenting med saken att göra. Jag hade reagerat precis likadant om min sambo varit kvinna med samma yrke och erfarenhet.Ja, jag såg att det stod kock. Jag vet skillnaden. Men likheterna var vad jag svarade på. Trodde jag. Jag visste inte att min tid som dagiskokerska är en kränkande jämförelse för en kock. Manlig eller inte. Typ.
Jag tycker inte att det är upp till någon annan än individen att bestämma ...
Är inte det också en värdering? Varför skulle det i så fall den värderingen ha företräde?
Så de med sämre utbildade föräldrar med lite mindre inkomster som kanske inte kompenserar brist på järn i skolmaten, deras barn ska få lägre kognitiva förmågor?
Är det inte bättre att Livsmedelsverket avgör det här och ger barn en väl balanserad kost efter vad de tänker att barnen faktiskt behöver. Istället för att man ger en kost som är billig och hoppas att föräldrarna kanske kompenserar?
http://www.lakartidningen.se/Klinik...ehov-och-hur-vi-bast-kan-skydda-barnhjarnan-/
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn
https://www.livsmedelsverket.se/om-...landen/var-tredje-tonarstjej-kan-ha-jarnbrist