Varför äta kött? (utbruten från Varför-tråden)

Jag är snarare uppväxt med att vi äter middag, min bror (några år yngre än mig) sticker gaffeln i lammkotletten och utbrister "tror ni att det är Vitnos eller Sotis"? (våra grannars får för att förtydliga)
Det där påminner mig om en klass"kompis" jag hade i högstsdiet som alltid skulle ropa till mig "Nu åker hästarna till slakteriet!" accompanierat av något skriande ljud... gissar att det var något slags försök att göra mig upprörd (jag blev bara mycket, mycket trött).
 
Jag tänker att bevarandet av kulturmarker är skitsamma om vi inte lyckas bromsa klimatförändringarna. Känsliga och specialiserade arter kommer ändå inte överleva en snabb förändring av klimatet.
Naturbetesmarker handlar inte "bara" om känsliga och specialiserade arter.

Det handlar i stor utsträckning om våra vilda pollinerande insekter.

Utan pollinerande insekter, ingen mat. Alls.
 
Jag äter aldrig halvfabrikat, eller hur menar du? Att folk köper typ "mamma scans köttbullar"?
Du äter inte mamma scan men när jag ser mig om i lunchrummet så är det ändå några som äter korv, fryspizza, paj osv. Jag lagade inte tillräckligt med mat igår så jag plockade fram en vegoburgare att äta till lunch, men tänker att hade jag varit köttätare hade jag tagit en fryst köttburgare. Inte stått där och format burgaren själv, det hade ju liksom inte varit snabbmat då.
 
Nu blir jag lite tjatig, men WWF:s länk handlar inte om Svensk djurhållning, utan om soja till djur i största allmänhet.

WWF har en agenda , och använder s.k. cherrypicking, för stödja sina teser.

Jag säger det igen: svenskt lantbruk har framförallt de senaste 15 åren jobbat hårt med att ersätta sojan i djurfoder, framförallt till idisslare som kor och får, med inhemska alternativ.
Och vi är i störst sett framme nu, så djurfodret innehåller ingen eller ytterst små mängder soja, som bara används när de inhemska alternativen inte riktigt räcker till.

Förra året, räckte inte det inhemskt producerade p.g.a. torkan, och de dåliga skördarna.

Åkerböna, helsädesensilage, och majs, odlat här i Sverige, är det som mest används för att ersätta importerad soja

Ja, jag säger inte att vi har soja i djurfodret i Sverige. Jag bara menar att ta upp soja som någonting negativt i diskussionen kött vs. inte kött blir jättemärkligt, eftersom sojan uppenbarligen till stor del går till just djurfoder i köttindustrin. Att förespråka svenskt kött framför vegetariskt sojaprotein kan jag dock förstå, men det är ju en annan sak än att förespråka kött framför soja rent generellt med hänvisning till sojans nackdelar.
 
Nu blir jag lite tjatig, men WWF:s länk handlar inte om Svensk djurhållning, utan om soja till djur i största allmänhet.

WWF har en agenda , och använder s.k. cherrypicking, för stödja sina teser.

Jag säger det igen: svenskt lantbruk har framförallt de senaste 15 åren jobbat hårt med att ersätta sojan i djurfoder, framförallt till idisslare som kor och får, med inhemska alternativ.
Och vi är i störst sett framme nu, så djurfodret innehåller ingen eller ytterst små mängder soja, som bara används när de inhemska alternativen inte riktigt räcker till.

Förra året, räckte inte det inhemskt producerade p.g.a. torkan, och de dåliga skördarna.

Åkerböna, helsädesensilage, och majs, odlat här i Sverige, är det som mest används för att ersätta importerad soja
Känns som argumentet aldrig kommer att dö. Kött föds upp på soja. Suck.

Tac för att du delar med dig med initierade inlägg.
 
Ja, jag säger inte att vi har soja i djurfodret i Sverige. Jag bara menar att ta upp soja som någonting negativt i diskussionen kött vs. inte kött blir jättemärkligt, eftersom sojan uppenbarligen till stor del går till just djurfoder i köttindustrin. Att förespråka svenskt kött framför vegetariskt sojaprotein kan jag dock förstå, men det är ju en annan sak än att förespråka kött framför soja rent generellt med hänvisning till sojans nackdelar.
Ja, så långt är jag med.
 
Nej nu lyser din okunskap igenom. Det finns gott om rätter som tar betydligt kortare tid att förbereda som är vegetariska. Man behöver tex inte ta upp något kött från frysen och vänta på att det ska tina.

Att göra en sås som består av bönor + grädde eller krossade tomater är betydligt enklare än dito med kött. Dessutom så går det snabbare med bönor.
Att jag och du har förmågan att tillaga vegetarisk mat på ett snabbt och enkelt sätt betyder inte att alla har den möjligheten. Jag äter själv mestadels vegetariskt och har inga problem med matlagningen. För den som har förmåga att planera blötläggning av bönor så är det heller inga problem att planera att plocka ur köttet eller fisken ur frysen i tid.

Däremot så är jag fullt medveten om att det finns personer i samhället som av olika skäl inte har förmåga att laga mat eller följa mer komplicerade instruktioner än att stoppa in valfrit helfabrikat i mikron. Då är inte längre vegetarisk mat billigare. Det är precis som @gul_zebra skriver så är det privilegierat att tro att vegetarisk mat nödvändigtivs är billigare. Ja, det blir billigt för den som har förmåga att självblötlägga bönor och använda som grund i matlagningen. Det blir genast dyrare för den som köper bönor på burk eller tetra. För den som behöver köpa helfabrikat så är det ingen större skillnad prismässigt och då brukar det finnas ett större urval och lägre priser för produkter som innehåller kött.
 
Senast ändrad:
Du äter inte mamma scan men när jag ser mig om i lunchrummet så är det ändå några som äter korv, fryspizza, paj osv. Jag lagade inte tillräckligt med mat igår så jag plockade fram en vegoburgare att äta till lunch, men tänker att hade jag varit köttätare hade jag tagit en fryst köttburgare. Inte stått där och format burgaren själv, det hade ju liksom inte varit snabbmat då.

Ok jag känner nog ingen som äter ovanstående! :o
Eller jo min ungdomliga granne. Hon verkar leva på pulvermos, cigg och aromat haha.
 
Ja, jag säger inte att vi har soja i djurfodret i Sverige. Jag bara menar att ta upp soja som någonting negativt i diskussionen kött vs. inte kött blir jättemärkligt, eftersom sojan uppenbarligen till stor del går till just djurfoder i köttindustrin. Att förespråka svenskt kött framför vegetariskt sojaprotein kan jag dock förstå, men det är ju en annan sak än att förespråka kött framför soja rent generellt med hänvisning till sojans nackdelar.
Varför det hela kokar ner till att undvika utländsk kött. Så slipper du sojan helt och hållet.
 
Haha! Kan relatera till känslan! :D Känner samma för parmesan (kommer ignorera att ngn nu troligen svarar att parmesan är en miljöbov och kommer leda till jordens undergång :angel: )

Du skulle varit med i våras när jag råkade skriva i en tråd att jag köpt färska bär i mars. Tänk att jag ändå blev inbjuden i värmen igen efter det.

MVH Voeux som ändå försöker göra en del andra medvetna konsumtionsval i livet
 
Nej ska man köpa färdigmat så blir det såklart knepigare, men det går ju framåt. Det kommer mer och mer färdigmat som är vegetarisk.

Allergier kan såklart oxå ställa till det. Men hur många lagar aldrig mat själv, är allergisk mot alla sorters bönor osv osv? Det är ju en försvinnande liten del.

Jag pratar givetvis inte om människor som inte har förmågan att äta vegetariskt, utan de som kan men bara vill inte.

Måste man vilja bara för att man kan?

Jag kan absolut, och gör det också. Ibland. Men måste man vilja hela tiden, måste man välja vegetariskt varje gång för att man kan?

Jag äter regelbundet och i stort sett utan att tänka helt vegetariska/veganska rätter som jag tycker är jättegoda och väljer just för att jag vill äta dem. Och på samma sätt kan jag tycka det är jättegott att äta en köttbit. I båda fallen mat som jag lagar från grunden, utan halvfabrikat. Att steka en köttbit som jag äter med en sallad är nog det som går allra snabbast, tätt följt av den helvegetariska rätten pasta med tomatsås. Inget av det är särskilt svårt att laga och funkar att få till på 10-15 minuter efter stallet. Långkok - vare sig det gäller kött, bönor eller annat - undviker jag gärna.
 

Liknande trådar

Mat Jag har en tetra tomatsoppa som jag tänkte äta en dag snart. Jag älskar tomatsoppa och ris som det serverades när jag gick i skolan (vet...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
2 260
Senast: Ramona
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
3 776
Senast: Badger
·
Katthälsa Känner att jag behöver ventilera lite. Jag har en honkatt ungefär 10 år gammal. Hon kommer från det lokala katthemmet och har bott hos...
Svar
9
· Visningar
798
Senast: Sassy
·
Kropp & Själ Jag tror att jag "gått i väggen". I lördags gick ett av akvarierna här hemma sönder och så även jag. Det kändes som att allt rasade runt...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
4 116

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Uppdateringstråd 29
  • Lösa hundar

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp