Varför äta kött? (utbruten från Varför-tråden)

Visst kan det vara betydligt billigare att vara vegan eller vegetarian - för den som kan laga mat och planera. För den som inte har förmågan att exempelvis göra egna bönbiffar eller ärtsoppa så blir det snabbt dyrt med vegetarisk mat. Det brukar dessutom finnas billigare halvfabrikat som innehåller kött (av okänt ursprung) och som kräver mindre kunskap i köket för att få ätbart.
Nej nu lyser din okunskap igenom. Det finns gott om rätter som tar betydligt kortare tid att förbereda som är vegetariska. Man behöver tex inte ta upp något kött från frysen och vänta på att det ska tina.

Att göra en sås som består av bönor + grädde eller krossade tomater är betydligt enklare än dito med kött. Dessutom så går det snabbare med bönor.
 
Mat är billigt. På radion idag sa de att mat blivit allt billigare. Den tar allt mindre del av vår budget.

Jag har svårt att förstå den här polariseringen. Jag har ätit i stort sett vegetariskt idag. Inte veganskt men vegetariskt. Igår åt jag gädda som jag fått. Med mangold och grannodlad potatis.
En annan dag lagar jag lamm.

Så har min meny sett ut i stort sett hela livet. Jag skulle ha ohyggligt svårt a för at övergår till i huvudsak kött. elelr i huvudsak grönt. jag blandar och har inte förrän de senasteåren insett att det är just det som jag gör.

Denna idé om att inte äta andra levande varelser är lätt bisarr och underlig. I naturen äter djuren varann. Eller gräs och buskar. Det är så faunan fungerar.

Biologiskt sett är vi allätare, så det är kanske inte så konstigt att många av oss, när vi har privilegiet att kunna välja vad vi äter, gör ungefär som du, dvs äter en blandad kost med ibland mer vegetabilier och ibland mer animalier. Jag gör ungefär som du - vissa dagar helvegetariskt, andra dagar med inslag av fisk eller kött. För det mesta någon typ av animalier (ägg, mejeriprodukter) men ibland helt veganskt. Jag skulle också ha svårt att gå över till någon av ytterligheterna - varken helveganskt eller stora mängder kött varje dag är särskilt tilltalande för mig!
 
Att man måste ta tillskott om man är vegan är dock inget skäl för att inte vara det. Jag tycker att folk som äter veganskt har gjort ett bra val ur miljösynpunkt och jag respekterar det till fullo. Men det innebär inte att det är något som är rätt eller ens möjligt för alla.

Tja, jag skulle nog tycka att det är ett fullgott skäl om man är av uppfattningen att tillskott ska undvikas är viktigare än uppfattningen att kött ska undvikas. För någon som är av en stark uppfattning att kött bör undvikas, verkar det kanske - åtminstone ytligt - vara ett ganska svagt skäl såklart.
 
Fast det är ju billigare att vara vegetarian än att äta kött, så det här förstår jag inte alls?
Väldigt mycket billigare! Jag hade ärligt talat inte haft råd att äta kött och fortsätta leva som jag gör i övrigt. Inte för att jag hade velat äta kött men ändå...
Den privilegierade aspekten ligger väl i att det är många som inte ser möjligheten att lägga etiska perspektiv på ätandet.
 
Senast ändrad:
Själv äter jag enbart svenskt kött och oftast ekologiskt. Jag tänker att det finns fler fördelar, dels att det blir närproducerat, men även att det gynnar småföretagare och ger arbetstillfällen på landsbygden i Sverige. Vi köper vårt kött från Gröna Gårdar.
 
Läs hela meningen. "Alla har inte samma möjligheter som du har. Varken ekonomiskt, tidsmässigt, fysiskt eller intellektuellt."

Att det är billigare med typ linser och soja gör inte att man automatiskt har tid att laga mat från grunden. Det innebär inte att man har energi att laga maten. Det innebär inte att man tål maten. Det innebär inte att man har en intellektuell förmåga att tillaga maten. Det innebär bara att det är billigt med en specifik sorts vegetarisk mat. Inget mer. Jättebra för er som kan hålla en sån kosthållning men som sagt, fruktansvärt privilegierat.
Nej ska man köpa färdigmat så blir det såklart knepigare, men det går ju framåt. Det kommer mer och mer färdigmat som är vegetarisk.

Allergier kan såklart oxå ställa till det. Men hur många lagar aldrig mat själv, är allergisk mot alla sorters bönor osv osv? Det är ju en försvinnande liten del.

Jag pratar givetvis inte om människor som inte har förmågan att äta vegetariskt, utan de som kan men bara vill inte.
 
Den informationen är flera decennier gammal.

Vi har i stort sett slutat att ge soja till våra nötdjur i Sverige, och övergått till egenodlat proteinfoder. Det är bara någon ynka procent kvar.

Svensk jordbruk har länge jobbat med att få bort den importerade sojan ur djurfodret, och vi är på god väg att lyckas.
Såhär säger livsmedelsverket 2019-04-12

"Odlingen av soja till proteinfoder har ökat kraftig de senaste 20 åren "

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott
 
Nej nu lyser din okunskap igenom. Det finns gott om rätter som tar betydligt kortare tid att förbereda som är vegetariska. Man behöver tex inte ta upp något kött från frysen och vänta på att det ska tina.

Att göra en sås som består av bönor + grädde eller krossade tomater är betydligt enklare än dito med kött. Dessutom så går det snabbare med bönor.

Vi äter mycker veggo hemma, och märker ingen skillnad på tillagningstid mellan kött och vegetariskt. Möjligtvs att veggo går lite snabbare beroende på rätt.
 
Vet inte? Det är bara uppfattningen jag fått, att folk ersätter med tex sojafärs odyl?
Själv äter jag bara svenskt kött, sällan kyckling, aldrig fläsk. Däremot gärna lamm och vilt. Försöker undvika att äta odlad lax osv. Äter gärna skaldjur typ musslor om det är säsong för det.
(Och ja, är medveten om att jag är priviligerad och har möjlighet att välja).
Nej det hör nog inte till vanligheterna att man äter mer halvfabrikat än köttätare.
 
Vi äter mycker veggo hemma, och märker ingen skillnad på tillagningstid mellan kött och vegetariskt. Möjligtvs att veggo går lite snabbare beroende på rätt.
Samma här, största skillnaden är planeringen. Kötträtter måste man planera dagen innan om man ska ta upp ur frysen. De vegetariska är mkt enklare på så sätt. Och både jag och min partner suger på att planera så det är enklast att äta vegetariskt.
 
Visst är det så, men sen är det väl också så att den mesta sojan går till djurfoder, inom just köttindustrin?

https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/soja/
Nu blir jag lite tjatig, men WWF:s länk handlar inte om Svensk djurhållning, utan om soja till djur i största allmänhet.

WWF har en agenda , och använder s.k. cherrypicking, för stödja sina teser.

Jag säger det igen: svenskt lantbruk har framförallt de senaste 15 åren jobbat hårt med att ersätta sojan i djurfoder, framförallt till idisslare som kor och får, med inhemska alternativ.
Och vi är i störst sett framme nu, så djurfodret innehåller ingen eller ytterst små mängder soja, som bara används när de inhemska alternativen inte riktigt räcker till.

Förra året, räckte inte det inhemskt producerade p.g.a. torkan, och de dåliga skördarna.

Åkerböna, helsädesensilage, och majs, odlat här i Sverige, är det som mest används för att ersätta importerad soja
 
Vet inte? Det är bara uppfattningen jag fått, att folk ersätter med tex sojafärs odyl?
Själv äter jag bara svenskt kött, sällan kyckling, aldrig fläsk. Däremot gärna lamm och vilt. Försöker undvika att äta odlad lax osv. Äter gärna skaldjur typ musslor om det är säsong för det.
(Och ja, är medveten om att jag är priviligerad och har möjlighet att välja).
Äter du aldrig salami eller eller typ parma eller serrano? Jag brukar också tänka att jag bara köper svenskt kött - tills jag kommer på de där charkvarorna 🙈
 
Jag äter aldrig halvfabrikat, eller hur menar du? Att folk köper typ "mamma scans köttbullar"?
Sjukt praktiskt vid långresor med barnen! Kylväska i packningen med diverse att äta så slipper man stanna och köpa mat. Ibland är halvfabrikat billigare än alternativet (köpa på restaurang). Att stå och rulla mina egna kötbullar innan avfärd är sällan ett alternativ för mig, även om det är både godare och nyttigare.
 
Det beror också på vad man lägger in i ordet miljösynpunkt. Öppna marker som går att vandra i kan vara trevligt och svårt att finansiera om inga djur får användas på sätt som ger intäkter. Osv.

Det är inte riktigt så enkelt.
Jag tänker att bevarandet av kulturmarker är skitsamma om vi inte lyckas bromsa klimatförändringarna. Känsliga och specialiserade arter kommer ändå inte överleva en snabb förändring av klimatet.
 
Varför äter folk fortfarande kött?

Blir lika förvånad varje gång jag slår på Tv:n och de lagar mat med kött i. Äter i princip aldrig med människor som äter kött, känner knappt någon som äter kött.
Det känns så gammeldags att äta kött..

/veganen
Varför? De kanske tycker det är gott, lätt att få tag på osv.

Jag kan respektera att inte alla vill äta kött.
Själv äter jag kött (dock ej så ofta längre), men köper endast svensk och helst lokalproducerat, bästa är direkt i gårdsbutik där allt sker hemma på gården.

Svår fråga egentligen.
 
Äter du aldrig salami eller eller typ parma eller serrano? Jag brukar också tänka att jag bara köper svenskt kött - tills jag kommer på de där charkvarorna 🙈

Nej det är inget jag brukar äta faktiskt (iaf inget jag köper hem) kanske för att jag inte äter fläskkött. Lammkorv däremot köper jag färdig, är för lat för att stoppa själv! Men då köper jag den från ett lokalt företag som gör korven själva.
 
Såhär säger livsmedelsverket 2019-04-12

"Odlingen av soja till proteinfoder har ökat kraftig de senaste 20 åren "

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott
Och då säjer jag, att den som skrivit den texten hos livsmedelsverket, har tittat på internationell statistik, istället för svensk statistik.

Läser man texten så syns det tydligt.

Och med tanke på hur mycket importerade livsmedel vi äter i Sverige, så finns det en poäng med det.
 
Samma här, största skillnaden är planeringen. Kötträtter måste man planera dagen innan om man ska ta upp ur frysen. De vegetariska är mkt enklare på så sätt. Och både jag och min partner suger på att planera så det är enklast att äta vegetariskt.

Men kött behöver ju inte vara fryst? De flesta typer av kött håller minst en vecka i kylskåpet, samma som många vegetariska ingredienser?

Jag är kass på planering själv, så jag har i princip aldrig kött som måste tas ur frysen och tinas, utan köper färskt kött som jag förvarar i kylskåpet.
 

Liknande trådar

Mat Jag har en tetra tomatsoppa som jag tänkte äta en dag snart. Jag älskar tomatsoppa och ris som det serverades när jag gick i skolan (vet...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
2 142
Senast: Ramona
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
3 700
Senast: Badger
·
Katthälsa Känner att jag behöver ventilera lite. Jag har en honkatt ungefär 10 år gammal. Hon kommer från det lokala katthemmet och har bott hos...
Svar
9
· Visningar
720
Senast: Sassy
·
Skola & Jobb Efter en ovanligt strulig vecka på jobbet (industri) så började jag fundera på hur lite insatta folk, allmänheten, kunderna, är i hur...
9 10 11
Svar
219
· Visningar
14 005
Senast: MiaMia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp