Precis som
@lizan skriver så är den pedagogiken under stor kritik, men universitet och högskolor verkar ha väldigt svårt att ställa om. Jag har till och med suttit på en tre timmar föreläsning om hur dålig katederundervisning är med just katederundervisning, föreläsare blev helt ställd när frågan dök upp mot slutet hur hen ställde sig inför det faktum att hen undervisade tvärs emot det hen förespråkade.

Man pratar mycket om forskning men man verkar inte så intresserad av att faktiskt använda sig av den på just universitet.
Så entydig är nu inte den forskningen. Och didaktik är dessutom inte heller huvudämnet för de flesta forskare. Vi lägger betydligt mycket mer tid på att lära oss vårt ämne, än på didaktik. För de flesta är man ju också i första hand forskare, i andra hand lärare. Och så måste det nästan vara, iom att man ska kunna skapa kurserna själv, göra kursplanerna och välja ut litteraturen. Det är en jätteskillnad mot gymnasiet och grundskolan, där läroplanerna görs centralt. Så pluggar man på ett universitet så är lärarna i regel forskare som också undervisar, snarare än lärare som forskar litegrann. Jag har aldrig träffat en universitetslärare som inte har ständig huvudvärk med att undervisningen stjäl så mycket forskningstid (även om man tycker undervisningen är kul så har de flesta valt yrket huvudsakligen för forskningen). Alla vill ha mer forskningstid, medan jag aldrig har träffat någon som vill ha mer undervisning och mindre forskning.
Visst försöker man göra så bra kurser man kan, men samtidigt är det ganska få timmar avsatta till undervisningen. Många andra undervisningsmetoder kräver mycket fler lärartimmar, och de har man inte. Inte heller timmarna för att vidareutveckla kurser.
Så det är inte att det är svårt att ställa om, det är att med de resurser och de mål man har för undervisningen, och med tanke på hur tvetydig forskningen är på området, så är det inte glasklart varför man skulle göra annorlunda än man gör idag.
Att en lärare i didaktik inte kan förklara varför man valt att undervisa på det sätt man gör verkar ju däremot svagt, men det får väl stå för den läraren. Jag tycker hen borde ha kunnat svara på den frågan - öht borde man inte bli helt ställd av studentfrågor, så avancerade brukar de nu inte vara. Men hen kanske hade en dålig dag.
@Araminta Träffar man på en riktigt dålig föreläsare, så har det i regel en av tre orsaker: 1) Personen ifråga är en skicklig forskare, vilket väger mycket tyngre än pedagogisk skicklighet när man anställs. Är man anställd måste man i regel undervisa, oavsett hur trist man tycker det är. Eller 2) Personalbrist gjorde att det var den personen eller ingen. Många universitet är kroniskt underbemannade, man får komplettera med de frilansare man hittar, och det är inte alltid de är stjärnor i katedern. Eller 3) Det är en doktorand eller annan junior som håller på att lära sig, och förmodligen är supernervös. Står man och läser innantill t ex så beror det oftast på att man inte kan och/eller avskyr att föreläsa. Alla vet att det inte blir bra, men om alternativet är att stå där och få tunghäfta, så väljer en del att läsa innantill. Ungefär av samma anledning som en del nervösa studenter står och läser innantill när de ska presentera.