Mänskligt Matlagning

Magiana

Trådstartare
Jag tänkte lite @Magiana på det du sa om att din stekpanna och så.

Det är JÄTTEtråkigt att laga mat med dåliga redskap, verkligen.

Man behöver inte så mycket men jag skulle säga att se till att inte ha en stekpanna som är kass samt ha en riktigt vass allroundkniv, det gör mycket matlagning så mycket lättare och roligare. :)
När jag får pengar ska jag köpa en stekpanna. Hoppas jag hittar en i gjutjärn bara.

Mina knivar är rätt bra faktiskt, så dem klagar jag inte på.
 
Jag skulle vilja ha en sås som man kan ha till allt, men som inte innehåller mjölkprodukter och inte heller har alltför hög fetthalt eller massor med snabba kolhydrater. Finns den?
Multifunktionell och förvånansvärt god, med tanke på hur enkel den är:
Koka tärningar av blandade rotfrukter i buljong. purea med mixerstav. rör i lätt creme fraiche. reglera konsistensen med buljongvätskan. salta och peppra efter behov.

Uppfyller den alla önskemålen utom mjölken så kanske det går att byta ut det mot någon veganmjölksprodukt? Eller kokosmjölk, men då passar den nog inte till allt? Beroende på vad man ska ha den till kan man förmodligen krydda med något mer som chili eller vitlök eller timjan om man vill, men det har jag aldrig provat.
 
Jag skulle vilja ha en sås som man kan ha till allt, men som inte innehåller mjölkprodukter och inte heller har alltför hög fetthalt eller massor med snabba kolhydrater. Finns den?
Jag som gillar syra säger:

1 del citron eller lime
1 del japansk soya
1 del vatten

Jag brukar ha chili också, då kokar jag vattnet och slår över chilin så blir det en rund och fin hetta.
Funkar bra till det mesta, men kanske sämre till potatis.

Annars skulle jag göra en god dressing med 1/2 olja 1/2 vinäger, lite honung och dijonsenap. Syrligt, funkar till potatis och både kalla och varma grönsaker.
 

Magiana

Trådstartare
Jag upptäckte att jag i matkassen fått en förpackning tempeh som en extra bonus. Jag har ingen aning om vad jag ska göra med den. Det står att den kan grillas eller stekas på låg värme och sedan "kryddas efter smak". Vid kryddningen är jag tappad. Vadå "efter smak"?
 
Jag upptäckte att jag i matkassen fått en förpackning tempeh som en extra bonus. Jag har ingen aning om vad jag ska göra med den. Det står att den kan grillas eller stekas på låg värme och sedan "kryddas efter smak". Vid kryddningen är jag tappad. Vadå "efter smak"?
Det du tycker är gott helt enkelt.

Jag vet faktiskt inte vad tempeh är men om den ska stekas hade jag nog bara pepprat den lite, saltat den lite om den inte är salt i grunden som t.ex. halloumi. Smaka på en bit "rå" och se vad den smakar :)
 

Magiana

Trådstartare
Det du tycker är gott helt enkelt.

Jag vet faktiskt inte vad tempeh är men om den ska stekas hade jag nog bara pepprat den lite, saltat den lite om den inte är salt i grunden som t.ex. halloumi. Smaka på en bit "rå" och se vad den smakar :)
Jag vet ju inte vad min smak är. Det är därför jag inte kan "krydda efter smak".
 
Jag vet ju inte vad min smak är. Det är därför jag inte kan "krydda efter smak".
Kan du inte ta det som ett test? Du skär den i ett antal bitar och kryddar dem på olika sätt en med bara lite salt, en med lite salt och lite peppar, en med lite salt och mer peppar, en med bara peppar, en med lite salt och någon örtkrydda (om du har någon hemma) osv. Då får du ju testa lite olika smaker på samma underlag på samma gång och kan kanske få lite mer inblick i vad som är din smak. Du får då även en inblick i hur tex mängder påverkar smaken
 
Jag vet ju inte vad min smak är. Det är därför jag inte kan "krydda efter smak".
Nej men det är därför du ska smaka på den. Smakar det som ost? som svamp? Är den salt, söt eller syrlig?

Att peppra lite är en väldigt neutral form av krydda, samma att salta. Det tar liksom främst fram mer av den naturliga smaken.
 
Svartpeppar, chili, gurkmeja, garam masala, curry, spiskummin, kanel, paprika, muskotnöt, cayennepeppar, grillkrydda, dragon, oregano, koriander, kardemumma.

Tror det var allt.
Följde det med något recept som tempehn ska användas i? Annars skulle jag krydda den med curryn, för enkelhetens skull.
 
När jag får pengar ska jag köpa en stekpanna. Hoppas jag hittar en i gjutjärn bara.

Mina knivar är rätt bra faktiskt, så dem klagar jag inte på.
Leta gjutjärnsstekpanna på loppis!

Det går att köpa utmärkta välskötta gjutjärnspannor på loppis för liten peng. Kanske inte på första försöket, men då får man försöka på fler loppisar.
Och eftersom rätt skötta gjutjärnspannor har näst intill evigt liv, så är det mig en gåta att det finns så många bra gjutjärnspannor på loppis. Det kan finnas finfina gjutjärnsgrytor också.

Det finns också läskiga, misskötta, gjutjärnspannor på loppisarna, så dom får man sortera bort. Sådana där fula exemplar kan behöva blästras för att bli "friska" igen, och då är det ju lite besvärligt för de flesta.

Ibland hittar man i grunden bra men något slabbiga pannor (för feta, och med lite "pannsten" på), men tar man sig lite tid, så går de att fixa till. Vill man inte fixa, så för man söka tills man hittar ett bra exemplar, som endast behöver diskas ordentligt för att fungera.

Jag har t.ex. en plättlagg i gjutjärn som jag köpte på loppis för 20 kronor för fem-sex år sedan. Och en "lill-stekpanna" (lagom till ett stekt ägg i storlek), som också kommer från loppis, minns inte vad den kostade (köpt när jag pluggade för länge sedan och hade ont om pengar), men det var inte mycket.
Plättlaggen krävde lite arbete med rengöring och ny instekning för att bli bra.
 
Leta gjutjärnsstekpanna på loppis!

Det går att köpa utmärkta välskötta gjutjärnspannor på loppis för liten peng. Kanske inte på första försöket, men då får man försöka på fler loppisar.
Och eftersom rätt skötta gjutjärnspannor har näst intill evigt liv, så är det mig en gåta att det finns så många bra gjutjärnspannor på loppis. Det kan finnas finfina gjutjärnsgrytor också.

Det finns också läskiga, misskötta, gjutjärnspannor på loppisarna, så dom får man sortera bort. Sådana där fula exemplar kan behöva blästras för att bli "friska" igen, och då är det ju lite besvärligt för de flesta.

Ibland hittar man i grunden bra men något slabbiga pannor (för feta, och med lite "pannsten" på), men tar man sig lite tid, så går de att fixa till. Vill man inte fixa, så för man söka tills man hittar ett bra exemplar, som endast behöver diskas ordentligt för att fungera.

Jag har t.ex. en plättlagg i gjutjärn som jag köpte på loppis för 20 kronor för fem-sex år sedan. Och en "lill-stekpanna" (lagom till ett stekt ägg i storlek), som också kommer från loppis, minns inte vad den kostade (köpt när jag pluggade för länge sedan och hade ont om pengar), men det var inte mycket.
Plättlaggen krävde lite arbete med rengöring och ny instekning för att bli bra.
Håller med. Jag har köpt både plättlagg och vanlig stekpanna i gjutjärn på loppis :up: !
 
Ska man köpa på loppis ska man vara noggrann med att kolla så den är plan. Förvånansvärt många gjutjärnspannor har slagit sig. Det är dock enkelt att kolla så det är inget som ska hindra ett fynd
 
Magiana jag tror att du skrev att du äter färdigrätter ibland. Jag sitter just på jobbet med en som jag kan rekommendera, den här:

22AF5840-2006-4FF1-9B1B-558E09A3F234.png

Det är många goa grejer i den och bra drag i kryddningen. Du ville ju hålla igen på kalorierna också, denna har 500.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp