Bukefalos 28 år!

Skollunchen vi minns

Åh det där med anvisade platser låter ju toppen. Det skulle ha underlättat massor för mig i skolan.:love:

Vet inte hur många gånger det uppstod att jag gick dit samtidigt som några i klassen med planen att jag kunde sitta bredvid för att slippa sitta själv när kompisen var borta. Slutade oftast med att det inte fanns plats kvar för mig så jag fick sitta ensam vid ett annat bord. Självklart var det ingen som erbjöd mig sällskap heller...:cautious:
Känner igen det där, har fortfarande svårt för lunchmatsalar efter skolgången eftersom jag oftast var utanför.
 
På låg- och mellanstadiet minns jag skolmaten som mestadels hemsk. Vi fick knappt några grönsaker att välja på för att "barnen äter det ändå inte", äcklig färdigkokt potatis som kom på burk och smakade helt fruktansvärt :yuck: Mattanterna var superstränga och skrek på en om man pratade för högt, tog för mycket eller lite etc. En specifik händelse jag minns var när vi upptäckte att de vegetariska schnitzlarna var supergoda och tog av dem. Då gick chefen ut och vrålade att det minsann var svamp i dem. Hur kan man ens göra så? Det är väl bara bra att barn vågar prova något nytt?

Jag bytte sedan skola till högstadiet och där var maten super. Flera alternativ varje dag och stor salladsbuffé. Sen var det såklart ändå skolmat, liksom. Men mattanterna där var helt fantastiskt snälla och verkade faktiskt gilla sina jobb. Det skolköket utsågs till Sveriges bästa ett år. Jag tror att en bidragande orsak är att det är en större skola med många som inte äter griskött, är vegetarianer etc så de var tvungna att göra flera olika rätter varje dag. På gymnasiet var maten lite sämre men ändå helt ok.

Några rätter jag minns som goda är spaghetti och köttfärssås, olika former av kycklinggrytor, himmelsk köttfärsröra med ris (en gräddig köttfärssås med majs, ärtor och paprika i typ) och panerad fisk med filsås och potatis. Jag tog studenten -20 så åt skolmat fram till coronapandemin kom.
 
Jag har nog överlag bra minnen av skolmaten. Visst fanns det dagar där det var mat som jag personligen inte tyckte om, typ isterband, men det är ofrånkomligt tänker jag.
Korvstroganoff, köttfärsås, hamburgare osv var väl standard. Några järpar och köttbullar med makaroner fanns det väl också. Den gången jag blev riktigt besviken var på "världsvegetariska dagen" eller något liknande, då fick vi managrynspudding...

Det jag saknar var en kebabgryta, ganska "oljig" sås och ibland var det även minimajs i. Serverades med ris. Hittar verkligen inget liknande recept, saknas verkligen!
 
Jag har flera gånger genom åren försökt hitta vårrullarna som de hade i grundskolan utan att lyckas 😭 De hade ris inuti fyllningen, och inte går det att googla på vårrullar med ris, det blir ju bara till sidan av :grin:
Jag kommer ihåg att jag faktiskt frågade en gång om de gjorde dem själva eller köpte dem, jodå de var inköpta. Nog fasen hittar jag inte dem ändå :cautious:
 
Vi serverades helt ok mat, det var rätt sällan som den verkligen inte var god (någon märklig fiskgratäng med orangebrun gegga till täcke minns jag med förskräckelse). Panerad spätta med filsås, kokt potatis och ärtor var ständigt återkommande och en favorit hos de flesta av mina kompisar genom alla skolåren.
Sopporna brukade också vara okej, liksom grytorna och vi hade faktiskt alltid tillgång till enklare kryddor som salt, peppar, grillkrydda och aromat så om något var lite smaklöst gick det att fixa till själv.

Vad som däremot var fruktansvärt trist var att bespisningspersonalen på högstadiet ofta hindrade eleverna med tidigt schemalagd lunch att äta sig mätta. Förmodligen av rädsla för att maten inte skulle räcka till alla men med uttryck som "mer behöver du faktiskt inte" och "en normal portion är faktiskt mindre än det du redan har på tallriken" så spädde det definitivt på ätstörda mönster hos flera av oss. Det gav mig enorma komplex över att jag åt för mycket och är något som jag 20 år senare fortfarande får jobba med.
 
Till skillnad från några här så älskade jag pannkakorna med hårda kanter :angel: De var de smaskigaste delarna!
Samma sak med stekt falukorv, jag tittade efter dem med hårda kanter :D:D
 
Tyvärr så fick jag uppleva varför man fick ge begränsning på antalet mat på ett par favoriträtter hos många. Pannkakor och hamburgare (var begränsning på redan från början) var det nog. För när jag gick i högstadiet så var killarna i klassen ovan alltid snabbast och tog massor av pannkakor, visserligen åt de oftast upp allt men vi långsammare fick vänta på ny mat eller så fick vi ta mindre pga maten höll på att ta slut! Så då lade de till begränsning på antalet.

Annars var det bra då man fick ta mat själv och bestämma vad man ville ha och hur mycket. Det fanns även (om det inte var slut) fil med cornflakes och sylt om man inte tyckte om maten. Plus knäckebröd och smör.
Vi hade det ändå rätt bra 😊

Åh höns och currysås minns jag också, den var god! :d
 
Den väldigt fantasifulla rätten med svartbrända morotsbiffar tillsammans med rivna morötter och avslutad av kokta morötter. Blev först tvungen att äta hela biffarna trots protester men ingen lyssnade när jag sa att det var oätligt, ända fram till en vuxen vegetarian var när att kräkas av maten… Då fick jag byta.

Måste ha varit en dag utan arbetslust hos den som bestämde maten,morot på morot på morot.

Eller skysåsen med halva skalade äpplen som låg i en vatten tunns sky och serverades med potatis, och potatis är nog den maträtt jag hatar mest,
 
Jag minns mattanterna i lågstadiet. Lade alltid upp mycket när man bad om pyttelite. Sen blängde dom på en och frågade varför man slängde. Lyckan var gjord när man blev så gammal att man kunde ta själv. Jäklar vad dom blev tjuriga när man tog typ ett halvt riskorn och bara en droppe sås från det där vidriga slabbet, kokt höns i currysås. Det var typ ingen som det.

Morsan berätta att när hon gick i skolan så blev hon tvingad att äta upp. När hon spydde så fick hon äta det med.
 
Lycka var ju när det serverades soppa så det fanns limpa och ost till brödet! Om det inte var ärtsoppa som smakade skit.
Pannkakor var guld sånär som på att det alltid serverades med snuskig lingonsylt. Blodpudding likaså.
Fiskpanetter och oxjärpar var underbara. När jag gick på flytkost inför min gastric bypass för 3 år sen var det oxjärparna jag craveade efter, jag hade inte ätit såna sen i grundskolan. Det blev min första måltid när jag fick äta mosbar mat och ehm, det var något av en besvikelse... :angel:
Grönsakerna! Jag växte upp i stort sett utan grönsaker i hemmet och brukade fylla typ halva tallriken med ärtor, groddar och riven morot. Pizzasallad lärde jag mig däremot aldrig att gilla.

Värst var köttkorven. Jag fick be mamma skriva en lapp varje gång om att jag inte behövde äta köttkorven för att den var så jävla vidrig :laugh:
 
Jag har större delen av mitt liv ätit det mesta jag blivit serverad, så också i skolan. Men gott? Det mesta var helt okej, men allting var en betydligt sämre version av maten jag fick hemma. Jag är uppvuxen med kvinnor (mamma o mormor) som verkligen var duktiga på att laga mat, så var/är nog "bortskämd" med riktigt god mat :) Minns ingen mat i skolan som särskilt minnesvärd, faktiskt.
 
Har i min stad far alla barn bade frukost och lunch ... maten ar ganska bra och inte sa mycket som nar jag gick i skolan (eller jobbade pa skolor) pa Hedenhos tid i Sverige.
Har ar det "pa Amerikanskt vis" till exempel en hamburgare till lunch, nagra skivor ost och salami, en rund matbulle, en liten forpackning mjolk och en liten juice, nagon frukt och ibland ocksa nagot sott till efterratt. Helt atbart, men oftast inte nagot jag direkt skulle valja ... utom de mexicanska ratterna som ar kryddade battre.
 
Lycka var ju när det serverades soppa så det fanns limpa och ost till brödet! Om det inte var ärtsoppa som smakade skit.
Pannkakor var guld sånär som på att det alltid serverades med snuskig lingonsylt. Blodpudding likaså.
Fiskpanetter och oxjärpar var underbara. När jag gick på flytkost inför min gastric bypass för 3 år sen var det oxjärparna jag craveade efter, jag hade inte ätit såna sen i grundskolan. Det blev min första måltid när jag fick äta mosbar mat och ehm, det var något av en besvikelse... :angel:
Grönsakerna! Jag växte upp i stort sett utan grönsaker i hemmet och brukade fylla typ halva tallriken med ärtor, groddar och riven morot. Pizzasallad lärde jag mig däremot aldrig att gilla.

Värst var köttkorven. Jag fick be mamma skriva en lapp varje gång om att jag inte behövde äta köttkorven för att den var så jävla vidrig :laugh:
"Köttkorv".... alltså bara namnet! :cry: :yuck: 😂
 
På restaurangskolan var det alltid bra mat. Inte så konstigt.
Även när vi hade teori och åt lunch på det närliggande elevhemmet.
Där fick man limpmackor med smör till maten, vilken lyx.
Grundskolan har jag förträngt då jag fick så bra mat hemma.
 
Ja?

Korv består av kött och lite kryddor och spannmål. Jag antar att köttkorv var en variant av fläskkorv som var gjord av griskött?

För egen del skulle jag ha vårt för korv som inte var gjord av kött. Vegetariska alternativ behöver inte efterlikna kött

(duckar)
Absolut, men NAMNET - det låter ju så äckligt!!!
 
Morsan berätta att när hon gick i skolan så blev hon tvingad att äta upp. När hon spydde så fick hon äta det med.
Min mormor utsattes för samma sak. Hon fick sitta och äta sitt eget kräks. Just därför har hon aldrig någonsin tvingat varken barn eller barnbarn att äta och det har smittat av sig på mamma, så jag hade verkligen aldrig blivit tvingad förrän jag började skolan. Man kunde ju hoppats att det hade hänt något på de 50 år som gått sedan mormor gick i första klass och jag började första klass, men min lärare var av samma kaliber (bortsett från att jag slapp äta spyan, men däremot fick jag städa bort den själv).
 
"Köttkorv".... alltså bara namnet! :cry: :yuck: 😂

Jag minns den (tydligare än jag skulle önska) som "kokt fläskkorv". En gråaktig tragisk skapelse med enstaka svarta pepparprickar insprängda, skivad i motbjudande tjocka bitar och serverad med rotmos. Kunde tvingas ner endast med hjälp av väldigt mycket senap för att försöka bedöva smaksinnet och på något sätt få senapssmaken att ta över den i övrigt vämjeliga upplevelsen.

Inser, när jag tänker tillbaka på detta trauma, att det kan ha lagt grunden till att jag än idag äcklas av väldigt många typer av korv inklusive falukorv. Och att någon fläskkorv har aldrig någonsin ställts på mitt bord efter skoltiden. :yuck: Inte rotmos heller, när jag tänker efter.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok På något sätt känns det som ett skifte har skett den senaste veckan. Som att jag mentalt har gått igenom en portal. Det känns som att...
Svar
4
· Visningar
2 159
Senast: Pratsch
·
Övr. Barn Jag har varit medlem här för många, många år sedan. Mycket har sedan sist. Jag har reumatiskt värk och 50% sjukersättning och jobbar...
12 13 14
Svar
278
· Visningar
24 748
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har för mig att jag tidigare har skrivit lite om mina funderingar kring ridning och teknik, men just nu kan jag inte hitta tillbaks...
Svar
0
· Visningar
472
Senast: cassiopeja
·
Äldre Trots att så många är vegetarianer idag så är kock ofta skrämmande dåliga på att komma på vettiga vegetariska menyer. Jag fick...
9 10 11
Svar
205
· Visningar
17 646
Senast: nexxa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp