Tips på kombinerad kött- veganmat

Jag blir faktiskt lite nervös om jag ska laga veganskt, mjölkproteinfritt eller glutenfritt. Om man inte är van vid att tänka i de spåren är det så lätt att göra fel, med mer eller mindre katastrofala följder. Jag bakade veganska kanelbullar en gång (pga en kollega som var vegan vid det tillfället), och jag kände det som om jag fick "hålla tungan rätt i mun" hela tiden. Smör och mjölk = inga problem att komma ihåg att byta ut. Det var liksom så tydligt. Men att inte kunna pensla med ägg.... Där hade jag MYCKET lätt kunnat göra fel och - vips - så hade bullarna inte längre varit veganska. Honung är en annan sådan sak som jag har väldigt svårt för att komma ihåg att det är "förbjudet". Så för mig är det inte "bara" till att laga/baka något som jag inte har vanan till.....
 
+ på den.

Och ska man hårddra det hela, så kan nog de allra flesta veganer och vegetarianer äta kött, men de vill inte av en eller annan orsak och iaf jag känner absolut noll och ingen som tvingar på folk mat som de inte äter, oavsett anledning till varför de inte äter den.

Ska man hårdra det så blir det ju även då ok att säga att de som av religiösa skäl väljer bort tex fläskkött, eller kött öht, även de "kan" äta kött. Ja de kan de ju säkert. Men frågan är hur bra det blir ur andra perspektiv. Det bästa är väl att kommunicera och föra en respektfull dialog och som sagt - den som avviker väldigt mkt får väl ta lite eget ansvar okå :)
 
Jag förstår inte argumentet ”vi gillar inte veganmat så vi kan inte laga enbart det”. Då har man inte ätit särskilt mycket veganmat för det är ju vanlig mat (och kött behöver ju faktiskt inte ingå i alla måltider). Med det sagt ska man självklart kunna ha kött med också så länge veganen inte behöver äta av det.

Jag röstar som någon sa i början på smårätter från Mellanöstern. Googla meze, inte svåra att göra, går att variera i all oändlighet och finns både med och utan kött. Servera lammkött eller kyckling om man nu absolut inte klarar sig utan kött en endaste middag till.
 
Jag förstår inte argumentet ”vi gillar inte veganmat så vi kan inte laga enbart det”. Då har man inte ätit särskilt mycket veganmat för det är ju vanlig mat (och kött behöver ju faktiskt inte ingå i alla måltider). Med det sagt ska man självklart kunna ha kött med också så länge veganen inte behöver äta av det.

Jag röstar som någon sa i början på smårätter från Mellanöstern. Googla meze, inte svåra att göra, går att variera i all oändlighet och finns både med och utan kött. Servera lammkött eller kyckling om man nu absolut inte klarar sig utan kött en endaste middag till.

Veganmat är inget som ingår i min repertoar för festmiddagar. Och jag har inget intresse av att utveckla det heller, på samma sätt som jag inte tycker att det är superintressant att utveckla mat som inte innehåller grön färg, eller rätter som inte innehåller något från växtriket. För mig är verkligen inte veganmat ”vanlig mat”.

Däremot vegetarisk mat är både vanlig och lagas och äts i god utsträckning. Men ofta ingår även där smakboostar från animaliska råvaror (men om det vid något tillfälle finns mening att ha 100% vegetariskt istället för 95% kan det uteslutas.)

För att förtydliga, jag skulle nog gilla också veganmat om det lagades av någon som är kunnig och gör det bra.
 
Nu blir det köttgryta till dem som äter detta och grönsaksgryta med kikärtor till veganen. Oumph vågade jag mig inte på eftersom det stod att det skulle tillagas en timme(!) samtidigt som någon här sa att det lätt blir slemmigt.

Många bra tips här men vissa går bort:

Risotto har vi redan bjudit på, sambons favorit.

Hamburgare och pizza är inte bjudmat (tycker jag).

Buffé och poké bowl är (oftast) kall mat och nu på hösten vill man gärna ha varm mat.

Bonusfråga: Vad har en vegan och en bonde gemensamt?
 
Ska man hårdra det så blir det ju även då ok att säga att de som av religiösa skäl väljer bort tex fläskkött, eller kött öht, även de "kan" äta kött. Ja de kan de ju säkert. Men frågan är hur bra det blir ur andra perspektiv. Det bästa är väl att kommunicera och föra en respektfull dialog och som sagt - den som avviker väldigt mkt får väl ta lite eget ansvar okå :)

Ja, alltså en muslim KAN äta gris. Men de VÄLJER att inte göra det. Det respekterar jag och lagar nåt annat när jag bjuder. Men jag har så svårt för att folk som väljer att inte äta en viss typ av mat säger att de inte kan. Allergiker KAN INTE på riktigt. De kan kan inte välja att äta det. En vegan, vegetarian, muslim, jude, hindu osv kan välja att äta gris/nöt/whatever.
 
Veganmat är inget som ingår i min repertoar för festmiddagar. Och jag har inget intresse av att utveckla det heller, på samma sätt som jag inte tycker att det är superintressant att utveckla mat som inte innehåller grön färg, eller rätter som inte innehåller något från växtriket. För mig är verkligen inte veganmat ”vanlig mat”.

Däremot vegetarisk mat är både vanlig och lagas och äts i god utsträckning. Men ofta ingår även där smakboostar från animaliska råvaror (men om det vid något tillfälle finns mening att ha 100% vegetariskt istället för 95% kan det uteslutas.)

För att förtydliga, jag skulle nog gilla också veganmat om det lagades av någon som är kunnig och gör det bra.
Veganmat kan vara helt fantastisk. Jag får i mitt vanliga arbete ofta mat utan animaliska produkter eftersom det är vad alla kan äta såvida det inte finns allergi eller liknande och det även är vanligt att kyrkligt folk är veganer speciellt vid fastan, samma med judar, blir så full i skratt när köttätare pratar om det som något från yttre rymden. Mat utan animaliska produkter är ju liksom varken mer eller mindre än mat utan animaliska produkter (jag äter själv kött, stör mig oerhört på veganer som måste tala om hur äckligt kött är och så vidare, men ser det inte som det minsta märkligt att äta mat och dör naturligtvis inte om kött inte ingår i en middag).
 
Nu blir det köttgryta till dem som äter detta och grönsaksgryta med kikärtor till veganen. Oumph vågade jag mig inte på eftersom det stod att det skulle tillagas en timme(!) samtidigt som någon här sa att det lätt blir slemmigt.

Många bra tips här men vissa går bort:

Risotto har vi redan bjudit på, sambons favorit.

Hamburgare och pizza är inte bjudmat (tycker jag).

Buffé och poké bowl är (oftast) kall mat och nu på hösten vill man gärna ha varm mat.

Bonusfråga: Vad har en vegan och en bonde gemensamt?

Kommer med ett tips ändå, trots att du redan bestämt gryta - hoppas alla gäster blir nöjda och glada. :p

https://www.javligtgott.se/ostronskivlingstek-med-kryddsmor-och-grillrub

Jävligt Gott har en käck receptbank där det går att söka på land/tillfälle/smak... Väldigt smidigt. Just den här är riktigt god och blir lite stabbig sådär, passar bra att bjuda på!


The Happy Pear lägger ut tips på tuben, dem använder jag också ofta för förslag. https://thehappypear.ie/recipes/

Den här bjöd jag på för ett tag sedan. Funkade för alla i sällskapet och ingen kommenterade någon brist på kött. :)
 
Ja, alltså en muslim KAN äta gris. Men de VÄLJER att inte göra det. Det respekterar jag och lagar nåt annat när jag bjuder. Men jag har så svårt för att folk som väljer att inte äta en viss typ av mat säger att de inte kan. Allergiker KAN INTE på riktigt. De kan kan inte välja att äta det. En vegan, vegetarian, muslim, jude, hindu osv kan välja att äta gris/nöt/whatever.
Blir det inte lite fånigt nu? Jag skulle absolut inte kunna få i mig kött. Försökte äta en fiskpinne en gång när jag var barn men tuggade och tuggade och fick till slut gå och spotta ut. Kunde inte få i mig den. Kan inte heller svälja tabletter, rent fysiskt finns inget fel så det borde gå men jag kan verkligen inte. Har en kompis som avskyr kikärter. När hon säger att hon inte kan få i sig kikärter svarar ju inte jag "jo det KAN du, men du VÄLJER att inte äta det".
 
Veganmat kan vara helt fantastisk. Jag får i mitt vanliga arbete ofta mat utan animaliska produkter eftersom det är vad alla kan äta såvida det inte finns allergi eller liknande och det även är vanligt att kyrkligt folk är veganer speciellt vid fastan, samma med judar, blir så full i skratt när köttätare pratar om det som något från yttre rymden. Mat utan animaliska produkter är ju liksom varken mer eller mindre än mat utan animaliska produkter (jag äter själv kött, stör mig oerhört på veganer som måste tala om hur äckligt kött är och så vidare, men ser det inte som det minsta märkligt att äta mat och dör naturligtvis inte om kött inte ingår i en middag).

Dör inte, äter av slumpmässiga skäl veganskt ibland, har inga problem att bli bjuden på det. Med någon som har det som preferens och lagar det ofta fungerar det säkert utmärkt. Men för mig, att stå och välja bort ingredienser för allas mat enligt någon artificiell politisk modell vid en festmiddag där det finns enstaka vegan - nej tack.
 
Dör inte, äter av slumpmässiga skäl veganskt ibland, har inga problem att bli bjuden på det. Med någon som har det som preferens och lagar det ofta fungerar det säkert utmärkt. Men för mig, att stå och välja bort ingredienser för allas mat enligt någon artificiell politisk modell vid en festmiddag där det finns enstaka vegan - nej tack.
Fast ofta behöver man inte välja bort ingredienser. Det finns fulltaliga goda rätter ändå. Med det sagt missade du helt och hållet vad jag skrev eftersom jag även skrev att lägga till kött. Däremot att veganen ska sitta och knapra på en motor för att man vägrar göra något annat - det gör en till en förbannat dålig vän och host eftersom det idag är så oerhört enkelt att googla upp recept som inte har animaliska produkter i sig.
 
Fast ofta behöver man inte välja bort ingredienser. Det finns fulltaliga goda rätter ändå. Med det sagt missade du helt och hållet vad jag skrev eftersom jag även skrev att lägga till kött. Däremot att veganen ska sitta och knapra på en motor för att man vägrar göra något annat - det gör en till en förbannat dålig vän och host eftersom det idag är så oerhört enkelt att googla upp recept som inte har animaliska produkter i sig.
Men JAG är inte van vid att laga dessa rätter så om jag bjuder så har jag inget att välja på. Då får jag gå till Google och dålig kunskap, och kommer att prestera ett halvdant resultat. Att då tvinga på ett helt sällskap halvdan mat för att en gäst har preferenser verkar halvt absurt.

Samtidigt som samma gäng kan äta en fantastisk vegansk måltid hemma hos denna vegan där det vore absurt att kräva kött eller annat animaliskt.

Som jag skrev inledningsvis tycker jag då en bordsbuffe är överlägsen, och om enda veganska ”rätt” skulle vara rå morot skulle jag också tänka att det var rejält taskigt utfört.
 
Jag tänker också att det är lite absurt att tvinga en värd att köpa produkter denne aldrig någonsin köper annars, som inte kommer att gå åt. Som att be en vegan köpa kött och kycklingfond eller någon som inte äter veganskt att köpa vegansk ”ost” och andra specialsubstitut för smakbärande. Sen om man vill lära sig vegansk matlagning så är det väl inget fel, men alla är inte särskilt intresserade av att lära sig laga bra mat åt alla preferenser i spektrat av artificiella urval av vad som får ingå i en maträtt.
 
Men JAG är inte van vid att laga dessa rätter så om jag bjuder så har jag inget att välja på. Då får jag gå till Google och dålig kunskap, och kommer att prestera ett halvdant resultat. Att då tvinga på ett helt sällskap halvdan mat för att en gäst har preferenser verkar halvt absurt.

Samtidigt som samma gäng kan äta en fantastisk vegansk måltid hemma hos denna vegan där det vore absurt att kräva kött eller annat animaliskt.

Som jag skrev inledningsvis tycker jag då en bordsbuffe är överlägsen, och om enda veganska ”rätt” skulle vara rå morot skulle jag också tänka att det var rejält taskigt utfört.
Haha, ja jag som kan följa ett recept förstår inte the big deal. Känns som tramsiga bortförklaringar mest. Förstår att du inte har någon vegan så pass nära som du bjuder på middag, för tydligen är du helt oförmögen att vara en god värd och vem vill umgås med en sådan liksom? Nu var ju dock ts poäng dock att hon faktiskt frågat efter tips som funkat på en vegan. Så att du själv är helt oförmögen att bjuda till har ju inte riktigt med poängen att göra-.
 
Haha, ja jag som kan följa ett recept förstår inte the big deal. Känns som tramsiga bortförklaringar mest. Förstår att du inte har någon vegan så pass nära som du bjuder på middag, för tydligen är du helt oförmögen att vara en god värd och vem vill umgås med en sådan liksom? Nu var ju dock ts poäng dock att hon faktiskt frågat efter tips som funkat på en vegan. Så att du själv är helt oförmögen att bjuda till har ju inte riktigt med poängen att göra-.
Tror du missförstår sjöberga medvetet. Att kunna tillaga mat på ett sätt man inte hanterar där avvägningar med smakbärare och texturer är av annan utgångspunkt än traditionellt för att uppnå den mat man själv tycker om och vill bjuda på är inte lätt.
 
Fast ofta behöver man inte välja bort ingredienser. Det finns fulltaliga goda rätter ändå. Med det sagt missade du helt och hållet vad jag skrev eftersom jag även skrev att lägga till kött. Däremot att veganen ska sitta och knapra på en motor för att man vägrar göra något annat - det gör en till en förbannat dålig vän och host eftersom det idag är så oerhört enkelt att googla upp recept som inte har animaliska produkter i sig.
Låter så enkelt men är inte, finns ju mat som är vegansk men inte tillverkats på ett veganskt vis.

Kasta sedan in 1 som äter enligt keto och 2 med allergi på bjudningen och du är körd med allt annat än plockmat.
 
Haha, ja jag som kan följa ett recept förstår inte the big deal. Känns som tramsiga bortförklaringar mest. Förstår att du inte har någon vegan så pass nära som du bjuder på middag, för tydligen är du helt oförmögen att vara en god värd och vem vill umgås med en sådan liksom? Nu var ju dock ts poäng dock att hon faktiskt frågat efter tips som funkat på en vegan. Så att du själv är helt oförmögen att bjuda till har ju inte riktigt med poängen att göra-.

Tack för påhoppet. Jag har tipsat om mitt go to val när det gäller att laga mat till specialönskemål . Du är extremt otrevlig i ditt inlägg och jag har inte noterat någon hittills som haft problem med mitt värdskap.
 
Jag tänker också att det är lite absurt att tvinga en värd att köpa produkter denne aldrig någonsin köper annars, som inte kommer att gå åt. Som att be en vegan köpa kött och kycklingfond
Nej, det är inte samma sak. Blandkostaren har troligtvis inget etiskt problem med att köpa t.ex. havregrädde.
 
Kommer med ett tips ändå, trots att du redan bestämt gryta - hoppas alla gäster blir nöjda och glada. :p

https://www.javligtgott.se/ostronskivlingstek-med-kryddsmor-och-grillrub

Jävligt Gott har en käck receptbank där det går att söka på land/tillfälle/smak... Väldigt smidigt. Just den här är riktigt god och blir lite stabbig sådär, passar bra att bjuda på!


The Happy Pear lägger ut tips på tuben, dem använder jag också ofta för förslag. https://thehappypear.ie/recipes/

Den här bjöd jag på för ett tag sedan. Funkade för alla i sällskapet och ingen kommenterade någon brist på kött. :)

Den har sag fantastisk ut - ska jag laga nagon veckokvall med vanner over!
 

Liknande trådar

Mat Fyller 40 om drygt 2 veckor och för att fira detta har jag bjudit mina vänner på bla en picknick nästa helg. 🥳 I gruppen finns bla 2...
Svar
13
· Visningar
1 473
Senast: Tilly_85
·
Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
3 548
Senast: Voeux
·
Mat Jag vill bjuda en person som är speciell för mig på middag. Jag har en ytterfilé av lamm i frysen, och eftersom det lille lammet är har...
Svar
6
· Visningar
961
Senast: Karfitsa
·
Kropp & Själ Finns det någon här som har koll på hur det går till när man byter förnamn? Är det en krånglig process, hur lång tid tar det, behöver...
Svar
19
· Visningar
1 609
Senast: MML
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp