Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
@Emiro Visst är den, gillar den skarpt jag med! Kul att det gick bra med gröna linser också, kan tänka mig att det blev toppen med tuggmotståndet som gröna linser ger. Svarta linser kan vara lite svåra att hitta ibland tycker jag så jag ska också pröva med gröna.
Inspirerad av tråden så har jag lite Pasta Rossi på gång, det doftar fantastiskt gottMånga smarriga recept!
Själv är jag lite smått beroende av Pasta Rosso: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/pasta-rosso-med-vitloeksfraesta-champinjoner/
Annars säger jag som många andra i tråden; grönsaksbiffar av olika slag är toppen. Och vill man ha vegetariska tacos funkar det fint att byta ut köttfärsen mot kokta gröna linser och krydda som vanligt med tacokrydda. Jag älskar falafel också men har inte lyckats hitta det perfekta receptet än...
Om barnet gillar tacos och dylikt rekommenderar jag starkt denna quinoapanna. Den är riktigt god! Receptet kommer från Matfrids veggokasse.
Mexikansk quinoapanna
1,5 buljongtärning grönsak
100 g belugalinser
1,5-2 röda chilis
0,5 zucchini
200 g quinoa
1 gul lök
2 msk olivolja
3 msk tomatpure
2-3 vitlöksklyftor
1 förpackning majs ca 280 g
1 liten förpackning krossade tomater (295 g)
½ msk spiskummin
½ msk paprikapulver
1 tsk salt
Svartpeppar
1 röd paprika
2 avokado
citron
gräddfil/creme fraiche/turkisk yoghurt
Koka upp vatten och 1 grönsaksbuljong, koka linserna i ca 20-25 min. Häll sedan av vattnet.
Halvera, kärna ur (inte helt om man vill ha mkt hetta) och hacka 1,5-2 chilis. Skär zucchinin i 5 mm stora tärningar. Skölj quinoan i varmt vatten. Hacka löken.
Hetta upp olivoljan i en traktörpanna, tillsätt tomatpure, pressad vitlök, zucchinin, löken och chili. Fräs en stund.
Tillsätt den sköljda quinoan, 4 dl vatten, majs, krossade tomater, en halv grönsaksbuljong samt alla kryddor. Koka upp och låt småputtra i 15-20 min.
Rör ihopen guacamole under tiden - mosad avokado, vitlök, citron-/limesaft, svartpeppar och mycket salt. Om man önskar kan man blanda i litecreme fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt.
Strimla paprikan, skär lime i kyftor. Toppa med paprikan och servera med limeklyftor, guacamole och ev en klick gräddfil. Vi åt den med tacochips
Tummen upp av både mig och mamma! Riktigt färgglatt och lättlagat recept och kul för mamma som äntligen fick användning för belugalinserna som stått i skafferiet och väntat på ett bra recept. Detta kommer lagas många gånger till framöver!
Vad e det för konsistent på svarta linser?
Inte lika mjöliga som de röda, liknar mer de gröna tycker jag men de är ju mindre och upplevs därför inte lika tuggiga i mitt tycke
Vilken underbar tråd jag hittade. Har också börjat gå över mer och mer till vegetariskt och överraskar mig själv med att gilla kombinationer jag aldrig tyck om förut. Tack för att ni delat med er av era favoritrecept och här kommer mina:
Bönstroganoff: (jag gillar varken bönor eller korvstroganoff men det här , rackarns vad det är gott)
1 gul lök
2 morötter
1 zuccini
1 dl vatten
4 dl Creme Fraiche med tomat och basilika-smak
400 gram kokta, blandade bönor
2 msk hackad persilja
Skala och finhacka löken, skala och skär morötterna i stavar (jag gör dom i mindre trekanter). Skiva zuccini. Fräs grönsakerna i smör ca 3 minuter. Häll på vattnet och låt puttra i 2 minuter. Tillsätt creme fraiche och de sköljda bönorna. Låt grytan koka ca 2 minuter. Strö över persilja och servera med potatismos eller liknande.
Kokosfärs:
300 gram kokosflingor
1/2 dl vatten
1 dl sojagrädde
400 gram passerade tomater
1 vitlkösklyfta
5 stora skivade färska champinjoner
2 msk kokosfett
1 grönskaksbuljontärning
Smält kokosfettet, häll på kokosflingor och stek i någon minut. Slå på vattnet och låt puttra tills vattnet försvunnit. Pressa över vitlök, lägg i buljongtärningen, svamp, passerade tomater, sojagrädde. Låt småputtra tills kokosflingorna blivit lagom mjuka. Serveras till kokt eller stekt vitkål eller pasta.
Kokosfärs-receptet är jag inte till 100 % nöjd med. Tycker grundreceptet blir för torrt så jag exprimenterar lite. Hittills har jag haft i 2 dl kokosgrädde istället för sojagrädde, mera passerade tomater, finhackad lök, rivna morötter, vanlig grädde, små champinjoner istället för stora. Jag är inte så förtjust i kokos men det här....mmmm, jättegott! Även min vän, den inbitne jägaren, gillade både smak och konsistens. Han hade lite svårt för att tro på att det var kokos och inte köttfärs. Bra betyg tycker jag .
Linssoppa: (jag vet att det redan finns recept på linssoppa men den här....mmmmmm )
2 1/2 dl torkade röda linser
2 st röda lökar
1 vitlöksklyfta
smör
400 gram passerade tomater (byter ut dom till krossade istället)
8 dl grönsaksbuljong
2 st gula paprikor
2 dl creme fraiche med paprika-chili-smak
rivet skal och saften av en 1/2 citron
Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs linser och lök i en stor gryta. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka i 3-5 under lock. Skär paprikan i mindre bitar och lägg i soppan. Tillsätt creme fraiche och koka upp, låt koka i 5 minuter. Smaka av med citronsaft och strö över skalet.
Den här soppan bjöd jag på när jag fyllde år sist och inbitna köttätare som inte kan tänka sig något annat än kött, tyckte den var jättegod.
Förlåt för ett långt inlägg
Här är ett av mina favoritrecept. Lasagnen är smakrik med bra råvaror!
http://www.ica.se/recept/morotslasagne-med-fankalssallad-714231/
Överhuvudtaget tycker jag Ica har väldigt bra vegetariska recept!
Jag har fått dille på dill, heh skickade ihop dillkött idag, ni vet den klassiska grytan med dill, grädde, morot, lök, kött osv. Tyvärr råkar det vara så att mitt kött börjar sina och jag vet inte när jag får hem mer från ställen jag känner att jag vill stötta så nu dök den självklara funderingen upp, vad har man i en vegetarisk variant av denna? Funderade på tofu eller något sånt men jag vill nog ha något kraftigare/tuggigare än just tofu som antingen kan kokas ganska länge så det tar ordentligt med smak eller inte behöver koka länge för att smaken av såsen ska finnas där.
Hm, har inte provat att koka dem länge. Ändras konsistensen med? Karln i huset är inte särskilt impad av quorn pga konsistensen. Jag lagar det ändå ibland men det är ju klart roligare om maten uppskattasSkulle prova med quornbitar eller quornstrimlor. Blir bara godare ju längre man kokar då de suger åt sig all smak.
Jag har fått dille på dill, heh skickade ihop dillkött idag, ni vet den klassiska grytan med dill, grädde, morot, lök, kött osv. Tyvärr råkar det vara så att mitt kött börjar sina och jag vet inte när jag får hem mer från ställen jag känner att jag vill stötta så nu dök den självklara funderingen upp, vad har man i en vegetarisk variant av denna? Funderade på tofu eller något sånt men jag vill nog ha något kraftigare/tuggigare än just tofu som antingen kan kokas ganska länge så det tar ordentligt med smak eller inte behöver koka länge för att smaken av såsen ska finnas där.
Skulle prova med quornbitar eller quornstrimlor. Blir bara godare ju längre man kokar då de suger åt sig all smak.
Det är en gryta man kokar först med vatten, kryddor, dill, lök och rötter man gillar (och kött då men det tänkte jag ju byta ut mot något annat som mättar), man tar sedan bitarna och lite av vätskan och späder med grädde. Borde ju såklart gå att ta växtgrädde där. Sjuder lite några minuter, häller på hackad dill. Skulle kunna äta enbart såsen med sked men det vore ju trevligare med något matigare. Jag står mig sällan längre stunder på enbart rötterna, annars hade jag bara uteslutit kött.Vet inte vad dillkött är men i en gryta passar Anammas vegobitar jättebra.
Det är en gryta man kokar först med vatten, kryddor, dill, lök och rötter man gillar (och kött då men det tänkte jag ju byta ut mot något annat som mättar), man tar sedan bitarna och lite av vätskan och späder med grädde. Borde ju såklart gå att ta växtgrädde där. Sjuder lite några minuter, häller på hackad dill. Skulle kunna äta enbart såsen med sked men det vore ju trevligare med något matigare. Jag står mig sällan längre stunder på enbart rötterna, annars hade jag bara uteslutit kött.
Vet du om det är någon skillnad i konsistensen mellan de du tipsade om och quorn? Passar de här att koka länge? Grytan ska väl koka försiktigt en eller ett par timmar i alla fall med veg-bitar gissar jag. Vill gärna att bitarna tar ordentlig smak av vätskan i grytan.