Brödrecept

Sv: Att baka bröd ...

Det finns flera; Scandinavian store, Sweden's best, Scandinavian specialties och manga fler ... de har olika mycket och har alla en sak gemensamt, de ar svin dyra :eek: Till och med IKEA har bra priser i jamforelse.

Golden syrup finns inte overallt, och naturligtvis inte har, I Colorado anvande jag det dock. Det gar att blanda molasses och corn sirup for att fa en sirap lik var svenska, jag har gjort knack sa nagra ganger.:p

Jo, jag vet att det finns många, tog bara en i högen.

Inne i NY, finns en svensk butik som heter 'sockerbit sweet & swedish' - där vet jag med säkerhet att de har såväl polly som sirap och riktig saltlakrits iallafall! Inte direkt i ditt grannskap men men...:D
 
Sv: Att baka bröd ...

Nar jag kom till Aiken hade vi en "European Store" har. Det ar gott om Europeer har, vi har massor av "big name" ryttare har ... Olympiska ryttare bade fran Europa till Australien och det fanns en super trevlig affar som 'catrade' till dem. Dar hade de en svensk section som hade allt fran pepparkakor till salt lakrits och glogg:p Tydligen handlade vi inte tillrackligt dar for de la ner for ett par ar sedan:( sa nu ar det IKEA och natet som galler.
 
Sv: Att baka bröd ...

I nöd och lust liksom. När det gäller mat gäller de båda i allra högsta grad som ursäkt för dyra inköp. :D

Ja, det har du rätt i! Jag shoppade loss på ICA precis ända tills jag kom till kassan och fick se frakten: 530 kr. :crazy: Det fick stopp på mig. ;)
 
Sv: Att baka bröd ...

*kl*

Någon som vet vad som hände kanske?

Jag bakade bröd idag, den skulle se ut såhär:
image.php


Jag följde receptet men mitt såg ut såhär:
image.php


Varför blev hennes ljust och mitt mörkt? :confused:

(6 dl rågsikt
1 dl dinkelmjöl (alt mer rågsikt)
1 dl grahamsmjöl (alt mer rågsikt)
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
½ dl mörk sirap
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
50 gram smör
4-5 dl vatten)
 
Sv: Att baka bröd ...

Hon kanske inte använde exakt samma ingredienser? Ljus eller brödsirap istället för mörkt? Bakpulver istället för bikarbonat?
 
Sv: Att baka bröd ...

Hon kanske inte använde exakt samma ingredienser? Ljus eller brödsirap istället för mörkt? Bakpulver istället för bikarbonat?

Men det blir väl lite vilseledande om hon har en bild som blir av ett helt annat resultat än vad det ursprungliga receptet ger? :o Började också spåna att hon använde något annat men det borde hon ju i sådana fall lagt till en liten notis om så man vet.. :o
 
Sv: Att baka bröd ...

Fast jag tycker att ditt brod ser godare ut.:laugh:

Ja, det har du rätt i! Jag shoppade loss på ICA precis ända tills jag kom till kassan och fick se frakten: 530 kr. :crazy: Det fick stopp på mig. ;)

Jag har gjort det forut ocksa ... frakten blir ibland mer an man handlar for.:p
 
Sv: Att baka bröd ...

KL


Jag hoppar in här i tråden lite hoppsantjosan.

JAG KAN INTE BAKA LÄNGRE!!!! Har misslyckats de senaste gångerna så det skriker om det. Dels för att mitt lilla barn gör att jag glömmer av degen och dels för att ... tja ...? Jag börjar undra över mitt vetemjöl special ekologisk. Är det någon som upplever att man måste knåda som saaatan i gaaaatan för att få nån fason på degen?

Idag knådade jag ännu längre. Och då sprack inte ytan på limporna när jag formade till dem och spände ytan. Jag har knådat en stund först i assistenten innan jag tillsätter salt som jag läst att man ska göra. Och sen knådar jag en stund till på högre effekt. Kanske 15 minuter sammanlagt. Eller ännu längre.

Bakar på jäst nu. Har lagt det här med surdeg lite på is ett tag men nu så står en surdeg, tillredd denna morgon, på tillverkning. Har saknat det.
 
Sv: Att baka bröd ...

Jag knådar alltid min deg minst 15 min alltid.

Ju högre proteinhalt i mjölet dessto mer måste man knåda den. i special är det extra hög halt.
 
Sv: Att baka bröd ...

Fast jag tycker att ditt brod ser godare ut.:laugh:

Jag har aldrig varit ett fan av just mörkt bröd men nu när jag åt det dagen efter medan den var sval (vårt skafferi är svalt p.g.a ventilation) så var den super :love: Skulle kunna äta upp hela brödet på en gång om det nu vore så :o

Så, jag rekomenderar verkligen detta bröd (nackdelen är just den hårda överdelen)

Utöver receptet (HÄR) så gör man så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan ner sirap och lingonsylt. Smält sedan smöret och blanda ner det och ca 4 dl vatten. Tillsätt mer vatten om så behövs.
Smöra och bröa en brödform(ca 10x30cm) och häll därefter i smeten.
Grädda i ugnen i ca 1 timme, sänk värmen till 150 grader efter 30 minuter. Kolla brödet efter 1 timme med en sticka, om det fastnar deg på stickan måste den vara inne längre, ca 10 minuter till.
När brödet är klart, ta ut det ur formen och låt vila under bakduk tills det har svalnat. Detta för att den ska få en mjuk skorpa, om skorpan ska vara hård ska det vila utan bakduk.
 
Sv: Att baka bröd ...

Jo, det vet jag men jag undrade om den ekologiska varianten var hårdare och krävde mer knådning än den vanliga.
 
Sv: Att baka bröd ...

Jo du skrev att du hade vetemjöl special och den kräver alltid mer knådning oavsett om det är ekologiskt eller ej.
 
Sv: Att baka bröd ...

Jag funderar lite på om den ekologiska kan ta upp mer vatten.. Det kan vara därför den inte uppför sig som "vanligt" special-vetemjöl...
 
Sv: Att baka bröd ...

I vantan pa Honung (som ar jatte duktig pa mjol och formodligen kan svara) sa TROR jag att det ar korrekt att ekologiskt mjol kommer fran "fron" som har skal som ar hardare. Atminstone har jag lart mig att de mjoler jag hittar i vanliga affarer har som ar ekologiskt ar just "var vete" och annat som har hardare skal.
 
Sv: Att baka bröd ...

Jag säger så här - att A-K.Eng ska läsa tråden så behöver vi inte dra om samma sak en gång till! :)
 
Sv: Att baka bröd ...

sa TROR jag att det ar korrekt att ekologiskt mjol kommer fran "fron" som har skal som ar hardare. Atminstone har jag lart mig att de mjoler jag hittar i vanliga affarer har som ar ekologiskt ar just "var vete" och annat som har hardare skal.

Det hårdare skalet finns i dinkel. Ekologiskt säger inget egentligt om kornet, mer än att det är ekologiskt brukad jord.

Vetemjöl special - är ett helt vanligt vetemjöl med tillsatt askorbinsyra. Tillbaka till ruta 1! :)
 
Sv: Att baka bröd ...

Det hårdare skalet finns i dinkel. Ekologiskt säger inget egentligt om kornet, mer än att det är ekologiskt brukad jord.

Vetemjöl special - är ett helt vanligt vetemjöl med tillsatt askorbinsyra. Tillbaka till ruta 1! :)

Ah-ha! Jag trodde det var nagot i stil med "var vetet" jag kopte och som du forklarade har hardare skal och darfor ar lattare att odla ekologiskt.

Nu har jag en annan fraga. Jag har nu bakat mitt favorit brod i enbart dinkel, inget graham eller rag (det ar ersatt med fullkorns dinkel) men tyckte att det blev lite torrt. Vad tror du om att oka mangden olja i degen?
 

Liknande trådar

Mat Eftersom priset på bröd är helt galet och många av oss kämpar för att hålla hushållskassan i schack, så tänkte jag att vi kanske kunde...
9 10 11
Svar
200
· Visningar
6 265
Mat Jag är hyffsad på matlagning men helt grön på att baka. Har nu fått för mig att baka egna frallor (eller bullar som man säger här i...
Svar
8
· Visningar
2 002
Senast: Manji
·
Kropp & Själ I skuggan av trådar runt alkoholism: Är det bara jag som reagerar på att vin och "bubbel" på något sätt romantiseras och ses som en...
27 28 29
Svar
561
· Visningar
27 011
Senast: Thaliaste
·
Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 121
Senast: Acto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp