Bukefalos 28 år!

Brödrecept

Sv: Att baka bröd ...

*kl*
När jag var och handlade idag kollade jag för skoj skull mjölavdelningen och Finax Dinkel var utan tillsatser, hittade inte något mer mjöl från dem så jag vet inte hur det står till med övriga sortimentet.
 
Sv: Att baka bröd ...

eeehhhh ... det sag ut som sa lite jast att jag nog hade i en "skvatt extra".:grin:

I brod som ska jasa upp ... ar det inte bra att ha mera jast da?
 
Sv: Att baka bröd ...

Tack snalla Honung ... det maste provas. Vad ar "dinkel flingor"?

Och vad hander om man har for mycket jast? Jaser inte bara degen battre da?

Dinkelflingor är hel dinkel som har skalats, blivit ångat och pressats till flingor.

Jag ogillar jästsmak (som OFTA blir på hembakt bröd då 'folk' använder för mycket jäst), och jag vill hellre att brödet ska jäsa av egen kraft i möjligaste mån.
 
Sv: Att baka bröd ...

Funny:D Jag googlade dinkel flakes och fick flera svar *whatever*.nz innan jag kom mig for att googla spelt rolled flakes:p De ar nu bestallda via Amazon.:grin:
 
Sv: Att baka bröd ...

Det här brödet älskar vi, men det är inte så himla nyttigt. Det går att byta ut till dinkelflingor och dinkelmjöl och råsocker om man vill känna sig lite nyttigare ;-) Här kommer grundreceptet:

5 dl havregryn
1 dl sirap
125 g smör
2 msk salt
1 dl socker
8 dl kokande vatten
100 g jäst
ca 2 kg vetemjöl

Blanda sirap, havregryn, matfett, salt och socker i en stor bunke. Häll över det kokande vattnet.
Svalna. Lös upp jästen i lite ljummet vatten och blanda. Tillsätt först halva mängden vetemjöl och rör om väl.
Tillsätt sedan så mycket mjöl att ni får en fast deg som går fint att arbeta. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den blank och fin.
Lägg tillbaka i bunken, täck över och jäs till dubbel storlek, ca 2 tim.
Ta upp på bakbord och knåda den på nytt, dela degen i 5-6 delar och forma till limpor som läggs på smord plåt att jäsa ytterligare 1 tim.
Grädda limporna i 200° ugn i ca 45-50 min. Pensla med vatten när limporna är nästan färdiga. Låt kallna inlindade i bakdukar.
 
Sv: Att baka bröd ...

Det ska jag prova ... men idag blir det nog det har suverana (onyttiga:p) brodet.

MOROTSBROD (racker till 10 sma brod och 1 limpa eller 2 limpor eller 20 smabrod)

2 morotter, rivna eller ett apple eller tva ...
1 pase jast
5 dl vatten
1 dl sirap eller honung
1 dl olja
ca 10-12 dl valfritt mjol (jag blandade ihop dinkel, rag och 'whole wheat)

Stro jasten over varmt vatten och ror om tills jasten lost sig. Blanda i sirap eller honung och sedan oljan och ror om sa allt blandar sig val. Tillsatt de rivna morotterna (applet) i vatskan och hall sedan ner mjolet en dl i taget. Knada alltihopa till en smidig deg (i maskin)
Ta ut degen ur bunken och forma den till sma brod eller limpor. smabrod ska jasa i ca 30 minuter medan limpor garna kan jasa i 45 minuter. Gradda sedan i ugnen i 220*C sma brod i 10 minuter, limpor ca 20 minuter. Genom att knacka med fingret pa en limpa kan man hora om den ar fardig, det ska lata lite ihaligt.
 
Sv: Att baka bröd ...

Help ... en ny fraga till alla vana bagare:p

Spelar det nagon roll om man later degen jasa langre? Jaser den battre da, eller 'ramlar den ihop' igen? Om degen ser ut att inte ha jast tillrackligt ... ger man den mer tid da?
 
Sv: Att baka bröd ...

Help ... en ny fraga till alla vana bagare:p

Spelar det nagon roll om man later degen jasa langre? Jaser den battre da, eller 'ramlar den ihop' igen? Om degen ser ut att inte ha jast tillrackligt ... ger man den mer tid da?

Om du har en deg med tillräcklig jäskraft, och som är arbetad tillräckligt mycket så är längre jästid att föredra. Det är det här jag menar med att mjölet ska ha så mycket egen jäskraft själv, om mjölet är sterilt har den tillsatta jästen sina gränser liksom. En deg med egna jästsvampar är en levande deg som där jästen är turbokraft. En väl arbetad deg innebär att ett nät av gluten kan skapas under jäsningen och att gluten(protein)nätet absorberar fukt och degen får muskler att hålla sig uppe. Gör elasticitet-test, degen ska svara på ett fingertryck så som huden på en människa - gå tillbaka i samma hastighet som trycket. Jag ger ofta gärna mina degar ett dygns jäs-tid.
 
Sv: Att baka bröd ...

Det regnar ... blir nog en deg i dag.:D

SA ... om jag byter ut "vetemjol" mot spelt eller "organic var vete"? anvander jag samma mangd jast och jas tid?

Jag lyckades fa ett brod som sjonk ihop och luften gick ur som en balong nar jag "skarade" det med kniv precis innan jag stoppade in det i ugnen ... vad beror det pa och ska man inte kunna skara lite monster:grin:
 
Sv: Att baka bröd ...

Om degen sjunker ihop, eller jäser på bredden sas, har den kanske varit för lite bearbetad/knådad, eller så har den jäst för länge. Svårt att säga generellt. En väljäst och 'klar' deg svarar på fingertryck med 'fjädring'. Har den jäst för länge är den full av 'gas' sjunker den in utan vare sig fjädring eller resning.
 
Sv: Att baka bröd ...

Hej honung och ni andra som bakat knäckebrödet!
När jag provade smakade det jättegott, men jag vet inte om konsistensen blev som den skulle... Segt istället för knäckigt. Ska det vara så eller gjorde jag ngt fel? Typ för kort tid i ugnen eller inte tillräckligt varmt eller så? Eventuellt är min plåt lite mindre än normalt => tjockare bröd. Kändes iofs ganska lagom tjockt.

Var jättegott iaf :d

*kl*
Kul tråd, även för mig som inte är speciellt bra på att baka och har noll känsla för att experimentera (så att det blir ätbart). Blir inspirerad :)
 
Sv: Att baka bröd ...

Nej det ska inte vara segt! Då har det inte blivit gräddat klart, oklart om du haft för lite tid eller lite värme. Brödet ska vara gyllenbrunt i färgen. Och tunnt.
Jag brukar använda typ en och en halv plåt för en sats. Jag kavlar inte smeten utan drar med händerna över det översta bakplåtspappret, och överskottet på den första plåten lägger jag på en andra plåt. Nu använder jag varmluftsugn och riktig bakugn på ett jobbkök jag har men vänner och folk jag känner som bakat brödet säger att de har plåtarna i vanlig ugn _ungefär_ en timme i 150' men det kan ju variera från ugn till ugn. Men som sagt, gyllenbrunt ska det bli. Jag har lyckats göra svarta varianter också, men det var inget gott alls ska jag säga...:D
 
Sv: Att baka bröd ...

Ok, då skulle jag gissa att mitt var lite tjockare än nödvändigt. Använde allt till en plåt, som dessutom är lite mindre än standardmåttet tror jag. Har också varmluftsugn, började med 150 grader men var lite osäker och sänkte till 130 sen och körde totalt en timme. Ska prova att göra lite tunnare + varmare/längre tid, så får vi se. Tack för svar!
 
Sv: Att baka bröd ...

I morgon star bak av hart brod pa listan igen:laugh: sen har jag en liten undran efter dagens bakning ... Jag gillar att vara barfota, men det ar svart nar jag bakar. Det kanns som om jag star i en sandlada:grin: Finns det nagon annan har med samma erfarenhet eller ar det verkligen bara jag som sprider mjolet omkring mig?:crazy:
 
Sv: Att baka bröd ...

*kl*

Nu har jag äntligen kommit mig för att baka, det var ett tag sedan. Eftersom "alla" (läs honung) prisat stenmalet mjöl var jag ju tvungen att testa det :D Det blev Bacheldre Watermill Organic Stoneground Strong Oak Smoked Malted Blend Flour.

Degen var väldigt lättarbetad och jag gjorde två baguetter (jag ville testa en liten sats eftersom det var något helt nytt). Brödet blev inte jätteluftigt vilket jag inte är förvånad över, det är ändå ett relativt grovt mjöl, men samtidigt inte stabbigt. Smaken är nötig och man känner en lätt rökig ton. Jag kan tänka mig att det blir jättegott om man gör limpor eller portionsbröd med lite torkad frukt eller russin i, det kändes som om man ville att brödet skulle varit något sött. Jag strödde på Maldon röksalt på den ena baguetten och mjöl på den andra och den med salt var något godare.
 
Sv: Att baka bröd ...

Oj, det var ett väääldigt långt avancerat namn på mjölet! :D När du beskriver upplevelsen av mjölet associerar jag till kamutmjölet, det låter lite likt det.

Jag håller på att baka ett experiment-formbröd. Det doftar gott iallafall. :D

4dl kokosmjöl
7½ dl stenmalet organiskt vetemjöl
35g jäst
5 dl ljummen mjölk
3 ägg ett par nypor flingsalt
1dl olivolja
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön

Degen har jäst sen 21 i går kväll till 7 i morse, då la ner degen i två avlånga mjölade och flingsaltade formar i mönster av bullar jag lagt sida vid sida, sen fick det jäsa i dessa till 16 idag. Nu gräddas det i 200' i typ 40 minuter, sen sänker jag värmen i typ en kvart innan jag tar ut det.
 
Sv: Att baka bröd ...

Du kanske redan har fått det här tipset (tillsammans med massa andra bra tips som säkert har hjälpt upp dina bröddegar till högre höjder redan) men om du ska ha in två limpor i ugnen så sänker dessa värmen i ugnen med ca 50 grader. Så ska du ha in två limpor på 200 grader ta upp ugnen till 250 grader. Sen sänker du till 200 grader efter du har ställt in dem. Av den extra värmen får bröden en extra skjuts i början och det är bra för att bröden ska resa sig redan från början.
 
Sv: Att baka bröd ...

Tack ... Jag skulle ha noterat att i vissa recept sager de att man ska sanka ugnen medetsamma man satter in brodet ... Nu vet jag!:grin:
 
Sv: Att baka bröd ...

Hur blev kokosbrödet?

Har du eller någon annan här några trevliga recept på matbröd där dinkel och/eller majsmjöl ingår? :bow: :d
 

Liknande trådar

Mat Eftersom priset på bröd är helt galet och många av oss kämpar för att hålla hushållskassan i schack, så tänkte jag att vi kanske kunde...
9 10 11
Svar
202
· Visningar
6 927
Mat Jag är hyffsad på matlagning men helt grön på att baka. Har nu fått för mig att baka egna frallor (eller bullar som man säger här i...
Svar
8
· Visningar
2 041
Senast: Manji
·
Kropp & Själ I skuggan av trådar runt alkoholism: Är det bara jag som reagerar på att vin och "bubbel" på något sätt romantiseras och ses som en...
27 28 29
Svar
561
· Visningar
27 290
Senast: Thaliaste
·
Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 166
Senast: Acto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp