Hur många kilon lägger ni i hästens mun vid ridning?

psychogrrl

Trådstartare
I senaste numret av Cavallo var det en stor artikel om en liten studie de gjort. 15 ryttare fick rida med en dragmätare på vardera tygel. En av dessa var en westernryttare och resten var dressyrryttare, alltifrån "medelmåttor" till Ingrid Klimke.

Resultatet är väldigt intressant! Nu kan jag ju inte lägga ut kurvorna här tyvärr. Svårt att sammanfatta också. Westernryttaren hade iaf minst tryck på tyglarna. Hos dressyrryttarna var det stora skillnader.

Vad jag reagerade på är att man på kurvorna ser att i tex skritt pendlar det upp och ner i takt med hästens gång (huvud-halsrörelser). Alltså ökar och minskar trycket i hästens mun hela tiden. Det måste ju vara för att de håller handen stilla och inte följer med i hästens rörelser? Vid en av kurvorna där de delat upp vänster och höger hand och visat i olika varv har ryttaren i höger varv en jämn kontakt på ytter. I texten står det då att yttertygeln inte "ger efter", men är det inte en jämn kontakt man är ute efter? Inte en som pendlar mellan 0,5 och 1,5 kg (i vardera hand, alltså 1-3 kg totalt)?!

Några av ryttarna klagade på att mätaren som vägde 280 gram påverkade hästen, men att de vande sig snabbt.

Vad de kunde komma fram till var att hos unghästar är trycket lägre än hos mer välutbildadde hästar. När de sedan kommer upp till piaff och passage minskar trycket igen.

Vid halt hade flera av dressyrryttarna obehagligt mycket tryck i tyglarna, över 12,5 kg (mätaren gick bara upp till 12,5) på vardera tygel, alltså 25 kg på hästens tunga! Westernryttaren la inte mer än 3 kg i vardera tygel vid halt. En av de bättre dressyrryttarna la ca 8 kg i vardera tygel.

Det handlar alltså hos dessa ryttare inte om kontakt på ett par gram (mer än hos westernryttaren), utan på flera kilogram!!

De visade också röntgenbilder på en häst med bett i munnen och vid olika tryck på tygeln (forskare Dr. Peter Witzmann). Testerna visar på att ett välanpassat enkelbrutet tränsbett INTE slår upp i gommen. All tyngd läggs på tungen. Om hästen går utan nosgrimma och trycket blir för stort öppnar den munnen, men spänner inte tungan. Om hästen har nosgrimma (på bilden hannoveraner) och trycket blir för stort spänner hästen tungan för att putta fram bettet. Om hästen höjer huvudet eller ryttaren rider med hög hand slår bettet oundvikligen i de första kindtänderna.

Det finns även en till studie gjord av Dr. Hilary Clayton i USA. Kanske det går att hitta mer om den studien på nätet?!

Jag rekomenderar Cavallo (jag läser den tyska, men tror den finns i Italien också) väldigt mycket!! www.cavallo.de
 
Ska kanske tillägga att de också kom fram till att tränsbettet inte rör lanerna eftersom tungan "flyter ut" mellan lanerna och metallen. De liknar också tungans utseende vid hårt tryck med ett blomkålshuvud :smirk: och forskaren tillägger att "Inte konstigt att hästarna har blåa tungor." Ett bett kan heller aldrig ligga helt stilla, det far än hit och än dit över tungan pga den smala (3 cm där bettet ligger) underkäken. Bettet får inte vara för långt och hästen måste kunna öppna munnen.
 
Jag har testat det och som allra mest på min allra segaste häst så lägger jag ca 200 gram i yttertygeln, mkt mindre på inner.
 
Kan du läsa hela artikeln på cavallo.de? Jag skulle vilja läsa allt, men hittar bara den lilla "inledningen"...
 
oherregud jag får knappt röra tyglarna på han för min totto e så känslig. samma med halten jag behöver bara stanna mina höfter så saktar han av. vad sysslar man med egenetligen det måste ju vara jätte tungt att bära all den vikten. otrevligt för hästen också.
har inte ett endaste gram i tygeln :crazy:
 
Det var verkligen intressant! Speciellt det om tränsbettet!!

Jag eftersträvar att ha hängande tyglar, men när jag tar en förhållning har jag ingen aning om hur mycket jag lägger i tyglarna. Hade dock varit intressant att veta...
 
Jätteintressant! Speciellt om betten... Skulle vara kul att testa en sån grej själv. På ridskolan känns det ibland som att man måste ta i för kung och fosterland för att på stopp på hästen och så vill man ju inte ha det... :mad: Rädd för att jag inte är lika kännslig nu när jag börjat rida där... suck.

Coolt att westernryttaren hade så mycket mindre i händerna.

/kiira
 
Nej, man kan bara läsa inledningen där, annars skulle de ju inte få några tidningar sålda ;) Den kan nog finnas att köpa på större tidningsställen kan jag tänka mig. Jag prenumererar.
 
Att westernryttaren hade mindre i tyglarna kan ju också bero på att bettet var skarpare. :) men ändock intressant.

Ska tillägga en sak till. Att ju högre gångart desto mer tryck i tygeln. De som red upplevde att de hade mindre i handen i galopp än trav, men enligt datorn så var det tvärtom.
 
Nej, inget sånt avancerat, bara en vanlig fjädervåg och nån som gick bredvid och kollade :-) Totalt oavancerat och inte alls ambitiöst :D
 
Vill bara lägga till lite intressant info jag fått av en veterinär specialist på tänder/rygg, om man som ryttare har
3 kg i varje hand motsvarar det 40 kg på hästens nacke!!! :crazy:
 
ok :)

Ja, det är nog olika mätsätt som sagt eftersom tom westernryttaren hade över 200 gram (pendlade i skritt nånstans mellan 100 g och 900 g, tyglarna ihopslagna). Det var i princip bara av tygelns tyngd och hästens huvud-halsrörelser. Här var det ju en elektronisk mätare kopplad till en dator (som ryttaren hade på magen) som registrerade vad som hände hela tiden.

Ingrid Klimke ska ju tydligen vara känd för att vara väldigt lätt på hand men ändå är det ju ett par kilon (nu har de inte skrivit ut namn på kurvorna, men man kan ju gissa på att hon är bland de bättre iaf ;) ). Letat runt på nätet, men inte hittat några kuvor där heller... För man vågar väl inte scanna? :crazy: :angel:
 
En intresant artikel som belyser lite av skillnader.
Innan ni gör en egen test så tänk igenom faktorerna som påverkar resultatet.
Testet består av häst och människa. Även om ryttaren är förmögen att rida med minimal kontakt kanske hästen inte är det. Hästen kan också förorsaka högre tygeltryck genom tex. obalans, kolla efter omgivningen, tiden den rids i testet mm. Ålder och utbildning nivå påverkar. En westernhäst rids inte på tygeln utan från tygeln, då kan ju inget tryck egentligen uppstå. Men kvar finns vikten av tygeln som är högre än en engelsktygel.
Märkligt är att trycket ökar vid halt. En korrekt halt görs i sadeln och då borde tygeln vara näst intill opåverkad. En förhållning är ökad tygeltag men en eftergiven häst ska följa tygeln och även där borde trycket ändras minimalt.
Sen måste det få skilja sig beroende på om hästen rids i utbildning eller uppvisning. Vid uppvisningen ska fostran vara klar. Kvar finns de ögonblick hästen tänker själv och lämnar positionen. Både ryttaren och hästen har skyldighet att iakttaga rätt tygel tryck. Drar hästen i tygeln så är det inte nödvändigtvis den ryttaren fel.
Vill man hålla koll på sig själv så kan man binda tygeln i bettet med tagelstrån. Brister en så har något hänt.
Och sluttesten är att rida i ett mönster som hästen inte kan förekomma, då får man fram den verkliga nivån på erfordligt tygeltryck.
 
Vad jag förstår så red de främst sina egna hästar. På en av kurvorna är det 1 ryttare och 2 hästar och man ser en tydlig skillnad mellan unghäst och mer välutbildad.

Att westernryttaren la 2,7 kg i tygeln vid halt kanske beror på att det var ett sliding stop. Dressyrryttarna gjorde också halt från galopp, men la ju som sagt många flera kilon mer än wr.

Ingen av ryttarna kunde följa med tillräckligt "snällt" när hästen "slog" med huvudet.
 
Det där med westernryttarens 200 gram som kom sig av tygelns tyngd et c var ju också intressant i och med den diskussion vi haft om yttertygeln och ridande på hängande tygel (Canmenzita, hoho!)
 

Liknande trådar

Utrustning Hej! Ny här på forumet! Har en islandshästvalack på 16 år, som jag haft i lite över 4 månader. Vi har problem med bett och att hitta...
Svar
11
· Visningar
5 038
  • Låst
  • Artikel
Dagbok En kompis kontaktade mig och frågade om jag inte ville hänga med och rida tur på islandshäst. Först skrattade jag och sa att jag är för...
Svar
0
· Visningar
1 024
Senast: cassiopeja
·
T
Western Jag postar detta i en egen tråd eftersom jag tror att vi kan få igång en diskussion i ämnet som för mig är VÄLDIGT intressant, jag...
Svar
17
· Visningar
2 948
Senast: Lazy Lady
·
Träning Vet inte riktigt var jag ska lägga detta för det är en kombination av NH, western och "vanlig" ridning...men jag lägger det här eftersom...
2 3 4
Svar
68
· Visningar
5 536
Senast: FridaW
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp