Vård Lättfödd häst plötsligt mer svårfödd med stort proteinbehov?

Tillgängliga prefix: Visa alla Vård Foder

Dressyrtjejen_97

Trådstartare
Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan 14-15 års åldern, dock med 1.9/7 som högsta resultat, vilket var 9/1-19. Uppenbart insulinresistent. Har tidigare varit något helt absurt lättfödd "varenda strå har synts" typ. 162 cm i mkh. Har tidigare legat på ca. 550 kg och det har varit en ren kamp att hålla honom där. Numera ligger han på ca. 520 kg och det är väl ingen direkt "kamp" att hålla honom där, men jag måste ändå tänka mig för med foderstaten så att han får i sig tillräckligt. Har ett måttligt-relativt gravt överbett, men som ses över av veterinär var 3-4e månad och så gjort i snart 1.5 år, nästa tillfälle blir om ca. 3 veckor. Således inga aktiva tandproblem. Maskkollad 2 ggr/år med "all inclusive"-kontroll för alla maskar. Har legat stabilt kring 40 EPG lilla och ingenting annat i flera år. Går i egen naturjordshage som mockas dagligen. Således knappast några maskproblem. Tränas på ca. LA nivå i dressyr och går oftast 6 dagar/vecka. Ibland 7, någon enstaka gång bara 5. Varken intensiteten eller antalet dagar har ändrats på flera år.

Från det att jag träffade H.H första gången i november 2013, lärde känna honom ordentligt våren 2015 och enda fram tills nu sensommaren/tidiga hösten 2018 har han varit samma gamla absurt lättfödda häst. Lite beroende hösilagets exakta värden har han legat på runt 9.5-12 kg/dygn, och därtill fått typ 300 gr (torrvikt!) betfibrer utan melass samt 200 gr lucern/dygn. Jag har strävat efter att ha en något lägre energi-kvot på runt 4.5-5 om möjligt, medan proteinkvoten legat på typ 6.5-7. Han har, trots att han varit såpass lättfödd, ändå haft ett relativt stort proteinbehov. Med denna foderstat, i kombination med ovan nämnda träning, har jag precis lyckats hålla honom på 550 kg vilket är typ "högsta hälsosamma vikt" för honom enligt vet.
Nu under hösten-vintern 2018-19 har dock något hänt. Rejält. Jag fick tag i ett riktigt superhösilage i småbal. Energikvot på 4.8, proteinkvot på typ 7.7. Socker 6.9%/TS, 6.0%/faktiskt kilo. TS-H på ca. 80%. Dessutom otroligt smakligt enligt H.H. Helt perfekt - på pappret åtminstone! Ville inte bara sätta ut betfibern och lucernen från en dag till en annan, utan testa med ovan nämnda mängder och reglera utefter hur jag såg att han reagerade på hösilaget. Han får 9.5 kg/dygn av detta hösilage. Har hela tiden haft samma extrema aptit på all mat som serverats, precis som under alla år tidigare år. Däremot - tvärtemot vad jag trodde skulle hända - har jag fått utöka krubbmaten rejält för att han inte skulle falla ur! :eek: Sedan strax efter årsskiftet äter han som sagt 9.5 kg hösilage, 1 kg (torrvikt!) betfibrer utan melass, 1 kg lucern och 250 gr potatisproteinpellets. :eek: Han ligger nu på en energikvot på 6.7 och en proteinkvot på 13.1 (!). På detta har jag lyckats stabilera honom på ca. 520 kg, men när det var som "värst" var han nere och vände på 500 kg under några veckor innan jag fick upp honom igen. Då var det på den nivån att man nästan kunde skymta det bakersta revbenet rent visuellt.
Trots att jag nu lyckats viktstabilisera honom sedan ca. 2 månader är han fortfarande mycket uttalat bukig - värre än någonsin och med nästan obefintlig överlinje... Bara för att ge en tydlig kontrast: Hade detta varit bara förra vinter (17-18) med samma foderstat och motion hade han med all säkerhet vägt typ 620 kg (kraftigt överviktig!) och rullat fram...
Då jag läst att äldre hästar får ett litet ökat proteinbehov med åren, tänkte jag till en början att det bara var det som börjat märkas. Tills jag nu insåg att han 1. Behöver dubbelt så mycket protein nu. 2. Fyller 17 år om 3 veckor, dvs inte är så gammal. :grin:

Givetvis ska jag ta upp detta med vet när denne kommer om ca. 3 veckor, och mer akut än så är det ju absolut inte. Han har ju samma superaptit som alltid, och jag har ju ändå hittat en foderstat som fungerar. Men, vad är det som gjort att han plötsligt fått sådant ökat proteinbehov och snarare börjat dra åt det lättfödda hållet? Känns som att alla "rimliga" orsaker (beskrivna under "bakgrund") redan är uteslutna, och jag är helt clueless...
 
Förutom det ovanstående sagt, så kan ju även pälsfällning/sättning börja spöka så här års (eller, runt årsskiftet) beroende på när din häst börjar fälla/sätta päls. Då brukar behoven ändras
 

Dressyrtjejen_97

Trådstartare
Kan höanalysen visa snett kanske? Jag hade nog analyserat om höet för min egen skull.
Jag tänkte också den tanken, och det går ju givetvis inte "se" värdena i hösilaget på det sättet, men TS-H stämmer uppenbart (det är torrt och ska ha typ 80% TS-H), samt att de växterna som ingår - som dessutom är väldigt visuella i balarna, rent logiskt borde ge högre protein och lägre energi. Men ja, jag kanske ändå skulle analysera om det för säkerhetsskull. :up:
 
Men hur mycket MJ får han totalt idag och hur mycket har han fått tidigare? Det går inte utläsa något av ditt ”energikvot”. Varför inte öka silaget utan krubbmaten han behöver mer?

Jag tror du lagt honom mycket högre i gram smältbart råprotein i dag än tidigare och du har svaret där, ev också att han får mindre MJ än tidigare.
 

Dressyrtjejen_97

Trådstartare
Men hur mycket MJ får han totalt idag och hur mycket har han fått tidigare? Det går inte utläsa något av ditt ”energikvot”. Varför inte öka silaget utan krubbmaten han behöver mer?

Jag tror du lagt honom mycket högre i gram smältbart råprotein i dag än tidigare och du har svaret där, ev också att han får mindre MJ än tidigare.
I rena MJ får han nu kring 5 nu har jag för mig, orkar inte leta fram analysen nu. Tidigare har han fått runt typ 6-7 (har haft tur med hösilage som haft låg energi!), det har varierat lite från år till år.
Jag tänkte också att det var proteinöverskottet som spökade först, och provade att minska ner något i typ 2 veckor, men såg direkt hur han tunnade ur. Provade sedan att höja betfibrerna i typ 1 vecka innan jag höjde proteinet (lucern och pellets) igen, för att "testa" teorin om proteinöverskott, men det verkade inte alls stämma. :( Så han verkar helt enkelt ha fått ett kraftigt ökat proteinbehov på bara något halvår. O_o
 
Jag tänkte också den tanken, och det går ju givetvis inte "se" värdena i hösilaget på det sättet, men TS-H stämmer uppenbart (det är torrt och ska ha typ 80% TS-H), samt att de växterna som ingår - som dessutom är väldigt visuella i balarna, rent logiskt borde ge högre protein och lägre energi. Men ja, jag kanske ändå skulle analysera om det för säkerhetsskull. :up:
Det kan vara så enkelt som att det här ensilaget är analyserat av ett annat företag än tidigare ensilage har analyserats av. Det kan skilja endel. Det är ju inga stora mängder energi han får om jag kan utläsa det hela rätt (det är ganska oförståeligt skrivet så jag gissar här) men jag hade tagit bort potatisproteinet och gett mer ensilage. Alla hästar mår bättre av strå än av kraftfoder och en häst med känslig mage behöver så mycket strå han kan få.

Man kan inte utläsa av växterna i ensilage hur mycket energi och protein det innehåller utan en analys måste till. Det kan skilja enormt mellan analysresultaten från samma fält från skörd till skörd och från år till år.

Att han har sämre överlinje och är bukig behöver inte innebära proteinbrist.

I rena MJ får han nu kring 5 nu har jag för mig, orkar inte leta fram analysen nu. Tidigare har han fått runt typ 6-7 (har haft tur med hösilage som haft låg energi!), det har varierat lite från år till år.
Jag tänkte också att det var proteinöverskottet som spökade först, och provade att minska ner något i typ 2 veckor, men såg direkt hur han tunnade ur. Provade sedan att höja betfibrerna i typ 1 vecka innan jag höjde proteinet (lucern och pellets) igen, för att "testa" teorin om proteinöverskott, men det verkade inte alls stämma. :( Så han verkar helt enkelt ha fått ett kraftigt ökat proteinbehov på bara något halvår. O_o
Vad menar du med 5 Mj? Han måste ju få mer än 5 Mj?! Annars vore han död nu!
 

Dressyrtjejen_97

Trådstartare
Det kan vara så enkelt som att det här ensilaget är analyserat av ett annat företag än tidigare ensilage har analyserats av. Det kan skilja endel. Det är ju inga stora mängder energi han får om jag kan utläsa det hela rätt (det är ganska oförståeligt skrivet så jag gissar här) men jag hade tagit bort potatisproteinet och gett mer ensilage. Alla hästar mår bättre av strå än av kraftfoder och en häst med känslig mage behöver så mycket strå han kan få.

Man kan inte utläsa av växterna i ensilage hur mycket energi och protein det innehåller utan en analys måste till. Det kan skilja enormt mellan analysresultaten från samma fält från skörd till skörd och från år till år.

Att han har sämre överlinje och är bukig behöver inte innebära proteinbrist.


Vad menar du med 5 Mj? Han måste ju få mer än 5 Mj?! Annars vore han död nu!
Ser att en siffra fallit bort, det ska vara 7.5 MJ ser jag nu (ja, kollade analysen!) :eek:
(Note to self: Sitt inte och plugga med ena ögat och Bukefalos med det andra! :p)
Intressant, tack för din analys! :bow:
Samtidigt... Han får ju i sig ca. 9 kg TS/dygn, och har även tidigare ätit typ så mycket hösilage, eller möjligen typ 10-11 kg i rena kg men då blötare... Så den här mängden vallfoder har han absolut fått tidigare. Kan absolut gå upp på typ 10 kg eller så, men i.om. att det är så torrt tycker jag spontant inte att det borde vara problemet, inte primärt iaf. Kan se vad som händer om jag tar bort PP utan att minska lucernet, att jag inte tänkt på det! :up:
Annars tänkte jag nästan be vetten som kommer om ett par veckor att ta om PPID-provet, bara för att utesluta det.

Sen har jag ju en analys på detta, dock från ett annat ftg än jag annars är "van vid".
 
Ser att en siffra fallit bort, det ska vara 7.5 MJ ser jag nu (ja, kollade analysen!) :eek:
(Note to self: Sitt inte och plugga med ena ögat och Bukefalos med det andra! :p)
Intressant, tack för din analys! :bow:
Samtidigt... Han får ju i sig ca. 9 kg TS/dygn, och har även tidigare ätit typ så mycket hösilage, eller möjligen typ 10-11 kg i rena kg men då blötare... Så den här mängden vallfoder har han absolut fått tidigare. Kan absolut gå upp på typ 10 kg eller så, men i.om. att det är så torrt tycker jag spontant inte att det borde vara problemet, inte primärt iaf. Kan se vad som händer om jag tar bort PP utan att minska lucernet, att jag inte tänkt på det! :up:
Annars tänkte jag nästan be vetten som kommer om ett par veckor att ta om PPID-provet, bara för att utesluta det.

Sen har jag ju en analys på detta, dock från ett annat ftg än jag annars är "van vid".
Fast han får ju inte 7,5 Mj. Du måste ju räkna ut hur mycket det blir totalt om det ska ge något. Är det 7,5 Mj/kg ts eller per kg foder? Är det per kg ts så får han 9x7,5=67,5 Mj vilket inte är jättemycket för en häst med den vikten och det arbetet han utför. Hans grundbehov som lättfödd bör ligga runt 56 Mj. Tillägg för lätt arbete är + 12 Mj, medelhårt + 24 Mj, hårt + 44 Mj. Går han medelhårt så är hans behov enligt tabell som lättfödd alltså 56+24=80 Mj.

Att ta om PPID-provet är ju inte dumt. Inte heller att kolla hans mineralstatus. Det kan precis lika gärna vara något där som är problemet.
 
Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan 14-15 års åldern, dock med 1.9/7 som högsta resultat, vilket var 9/1-19. Uppenbart insulinresistent. Har tidigare varit något helt absurt lättfödd "varenda strå har synts" typ. 162 cm i mkh. Har tidigare legat på ca. 550 kg och det har varit en ren kamp att hålla honom där. Numera ligger han på ca. 520 kg och det är väl ingen direkt "kamp" att hålla honom där, men jag måste ändå tänka mig för med foderstaten så att han får i sig tillräckligt. Har ett måttligt-relativt gravt överbett, men som ses över av veterinär var 3-4e månad och så gjort i snart 1.5 år, nästa tillfälle blir om ca. 3 veckor. Således inga aktiva tandproblem. Maskkollad 2 ggr/år med "all inclusive"-kontroll för alla maskar. Har legat stabilt kring 40 EPG lilla och ingenting annat i flera år. Går i egen naturjordshage som mockas dagligen. Således knappast några maskproblem. Tränas på ca. LA nivå i dressyr och går oftast 6 dagar/vecka. Ibland 7, någon enstaka gång bara 5. Varken intensiteten eller antalet dagar har ändrats på flera år.

Från det att jag träffade H.H första gången i november 2013, lärde känna honom ordentligt våren 2015 och enda fram tills nu sensommaren/tidiga hösten 2018 har han varit samma gamla absurt lättfödda häst. Lite beroende hösilagets exakta värden har han legat på runt 9.5-12 kg/dygn, och därtill fått typ 300 gr (torrvikt!) betfibrer utan melass samt 200 gr lucern/dygn. Jag har strävat efter att ha en något lägre energi-kvot på runt 4.5-5 om möjligt, medan proteinkvoten legat på typ 6.5-7. Han har, trots att han varit såpass lättfödd, ändå haft ett relativt stort proteinbehov. Med denna foderstat, i kombination med ovan nämnda träning, har jag precis lyckats hålla honom på 550 kg vilket är typ "högsta hälsosamma vikt" för honom enligt vet.
Nu under hösten-vintern 2018-19 har dock något hänt. Rejält. Jag fick tag i ett riktigt superhösilage i småbal. Energikvot på 4.8, proteinkvot på typ 7.7. Socker 6.9%/TS, 6.0%/faktiskt kilo. TS-H på ca. 80%. Dessutom otroligt smakligt enligt H.H. Helt perfekt - på pappret åtminstone! Ville inte bara sätta ut betfibern och lucernen från en dag till en annan, utan testa med ovan nämnda mängder och reglera utefter hur jag såg att han reagerade på hösilaget. Han får 9.5 kg/dygn av detta hösilage. Har hela tiden haft samma extrema aptit på all mat som serverats, precis som under alla år tidigare år. Däremot - tvärtemot vad jag trodde skulle hända - har jag fått utöka krubbmaten rejält för att han inte skulle falla ur! :eek: Sedan strax efter årsskiftet äter han som sagt 9.5 kg hösilage, 1 kg (torrvikt!) betfibrer utan melass, 1 kg lucern och 250 gr potatisproteinpellets. :eek: Han ligger nu på en energikvot på 6.7 och en proteinkvot på 13.1 (!). På detta har jag lyckats stabilera honom på ca. 520 kg, men när det var som "värst" var han nere och vände på 500 kg under några veckor innan jag fick upp honom igen. Då var det på den nivån att man nästan kunde skymta det bakersta revbenet rent visuellt.
Trots att jag nu lyckats viktstabilisera honom sedan ca. 2 månader är han fortfarande mycket uttalat bukig - värre än någonsin och med nästan obefintlig överlinje... Bara för att ge en tydlig kontrast: Hade detta varit bara förra vinter (17-18) med samma foderstat och motion hade han med all säkerhet vägt typ 620 kg (kraftigt överviktig!) och rullat fram...
Då jag läst att äldre hästar får ett litet ökat proteinbehov med åren, tänkte jag till en början att det bara var det som börjat märkas. Tills jag nu insåg att han 1. Behöver dubbelt så mycket protein nu. 2. Fyller 17 år om 3 veckor, dvs inte är så gammal. :grin:

Givetvis ska jag ta upp detta med vet när denne kommer om ca. 3 veckor, och mer akut än så är det ju absolut inte. Han har ju samma superaptit som alltid, och jag har ju ändå hittat en foderstat som fungerar. Men, vad är det som gjort att han plötsligt fått sådant ökat proteinbehov och snarare börjat dra åt det lättfödda hållet? Känns som att alla "rimliga" orsaker (beskrivna under "bakgrund") redan är uteslutna, och jag är helt clueless...
Jag har haft liknande problem i vinter, hästen har tappat mycket muskelmassa trots att analysen säger att proteinvärdena helt ok, han är även tunnare än vanligt. Eftersom flera hästar i stallet är åt det tunnare hållet är jag ganska säker på att det är analysen/hösilaget som är boven, och inte att det är något fel på hästen. Hur ser HH:s stallkompisar ut, har de också svårt att håla hullet?

I februari fick jag ge min proteinkänsliga ponny (magen pajar om han får för mycket) 200g extra SRP i form av proteinpellets (det vill säga 700 gram pellets). Hans dagsbehov ligger runt 300g SRP. Han har också fått upp till 9-10 kilo hösilage jämfört med 5-6 ett normalt år (han får så mycket halm han vill äta också).

Nu har vi fått hem hösilage från vår ordinarie leverantör och då har jag kunnat halvera mängden proteinpellets, behöver möjligen ta bort lite till eftersom det börjar pruttas en del. Har också nojat om det skulle vara något fel på hästen, men nojan börjar avta. Jag misstänker att så fort de första grässtråna tittat upp igen komemr han att se ut som Mulle...
 
Nä, och den "proteinfattiga ryggen" kan mycket väl vara ett överskott på protein. Det har jag fått lära mig den hårda vägen.
För att inte tala om att de flesta av oss är rätt dåliga på att bedöma muskelmassa hos häst.
Den "musklade ryggen" är oftast en rygg med gott späcklager på, inte muskler.
De flesta av oss vill egentligen inte att hästen ska använda sina "ryggfiléer" särskilt mycket under ridning (eftersom spända ryggfiléer ofelbart leder till ökad svank, alltså sänkt rygg under arbete).
 
Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan 14-15 års åldern, dock med 1.9/7 som högsta resultat, vilket var 9/1-19. Uppenbart insulinresistent. Har tidigare varit något helt absurt lättfödd "varenda strå har synts" typ. 162 cm i mkh. Har tidigare legat på ca. 550 kg och det har varit en ren kamp att hålla honom där. Numera ligger han på ca. 520 kg och det är väl ingen direkt "kamp" att hålla honom där, men jag måste ändå tänka mig för med foderstaten så att han får i sig tillräckligt. Har ett måttligt-relativt gravt överbett, men som ses över av veterinär var 3-4e månad och så gjort i snart 1.5 år, nästa tillfälle blir om ca. 3 veckor. Således inga aktiva tandproblem. Maskkollad 2 ggr/år med "all inclusive"-kontroll för alla maskar. Har legat stabilt kring 40 EPG lilla och ingenting annat i flera år. Går i egen naturjordshage som mockas dagligen. Således knappast några maskproblem. Tränas på ca. LA nivå i dressyr och går oftast 6 dagar/vecka. Ibland 7, någon enstaka gång bara 5. Varken intensiteten eller antalet dagar har ändrats på flera år.

Från det att jag träffade H.H första gången i november 2013, lärde känna honom ordentligt våren 2015 och enda fram tills nu sensommaren/tidiga hösten 2018 har han varit samma gamla absurt lättfödda häst. Lite beroende hösilagets exakta värden har han legat på runt 9.5-12 kg/dygn, och därtill fått typ 300 gr (torrvikt!) betfibrer utan melass samt 200 gr lucern/dygn. Jag har strävat efter att ha en något lägre energi-kvot på runt 4.5-5 om möjligt, medan proteinkvoten legat på typ 6.5-7. Han har, trots att han varit såpass lättfödd, ändå haft ett relativt stort proteinbehov. Med denna foderstat, i kombination med ovan nämnda träning, har jag precis lyckats hålla honom på 550 kg vilket är typ "högsta hälsosamma vikt" för honom enligt vet.
Nu under hösten-vintern 2018-19 har dock något hänt. Rejält. Jag fick tag i ett riktigt superhösilage i småbal. Energikvot på 4.8, proteinkvot på typ 7.7. Socker 6.9%/TS, 6.0%/faktiskt kilo. TS-H på ca. 80%. Dessutom otroligt smakligt enligt H.H. Helt perfekt - på pappret åtminstone! Ville inte bara sätta ut betfibern och lucernen från en dag till en annan, utan testa med ovan nämnda mängder och reglera utefter hur jag såg att han reagerade på hösilaget. Han får 9.5 kg/dygn av detta hösilage. Har hela tiden haft samma extrema aptit på all mat som serverats, precis som under alla år tidigare år. Däremot - tvärtemot vad jag trodde skulle hända - har jag fått utöka krubbmaten rejält för att han inte skulle falla ur! :eek: Sedan strax efter årsskiftet äter han som sagt 9.5 kg hösilage, 1 kg (torrvikt!) betfibrer utan melass, 1 kg lucern och 250 gr potatisproteinpellets. :eek: Han ligger nu på en energikvot på 6.7 och en proteinkvot på 13.1 (!). På detta har jag lyckats stabilera honom på ca. 520 kg, men när det var som "värst" var han nere och vände på 500 kg under några veckor innan jag fick upp honom igen. Då var det på den nivån att man nästan kunde skymta det bakersta revbenet rent visuellt.
Trots att jag nu lyckats viktstabilisera honom sedan ca. 2 månader är han fortfarande mycket uttalat bukig - värre än någonsin och med nästan obefintlig överlinje... Bara för att ge en tydlig kontrast: Hade detta varit bara förra vinter (17-18) med samma foderstat och motion hade han med all säkerhet vägt typ 620 kg (kraftigt överviktig!) och rullat fram...
Då jag läst att äldre hästar får ett litet ökat proteinbehov med åren, tänkte jag till en början att det bara var det som börjat märkas. Tills jag nu insåg att han 1. Behöver dubbelt så mycket protein nu. 2. Fyller 17 år om 3 veckor, dvs inte är så gammal. :grin:

Givetvis ska jag ta upp detta med vet när denne kommer om ca. 3 veckor, och mer akut än så är det ju absolut inte. Han har ju samma superaptit som alltid, och jag har ju ändå hittat en foderstat som fungerar. Men, vad är det som gjort att han plötsligt fått sådant ökat proteinbehov och snarare börjat dra åt det lättfödda hållet? Känns som att alla "rimliga" orsaker (beskrivna under "bakgrund") redan är uteslutna, och jag är helt clueless...
Min fetning. Att "nästan kunna skymta det sista revbenet" kan väl knappast kallas att hästen fallit ur? Missförstå mig rätt nu, men varför vill du hålla hästen på "maximala hälsosamma vikt"? Det är givetvis bra att du reagerar när vikten börjar gå neråt, men av bilder du lagt ut på hästen här att döma är han ju inte direkt tanig. :) Det verkar finnas en del att ta av, så att säga. Samtidigt ska en väl inte stirra sig blind på just vikten, särskilt inte om den kommer ifrån ett viktmåttband, utan på hur hullet ser ut och är fördelat.
( @Efwa - kan inte du lägga in den där videon om att uppskatta BCS?)

Undrar som @svea hur andra hästar ser ut som äter samma hö. :)
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

  • Fint fullblod säljes

Hästnyheter

Bukefalos

Upp