Portionsstorlekar på restaurang

Kl för du har säkert redan läst om supersmakare men till er som förundras så har ca 25% av befolkningen väldigt myclet känsligare smaksinne än resten. Rent fysiskt alltså. Då blir det kanske inte så konstigt om man inte vill utsättas för diverse smakexperiment.

Bland annat har de/ni fler smaklökar.

Googla supersmakare eller läs länken nedan.

http://matalskaren.blogspot.com/2006/11/r-du-en-supersmakare.html?m=1
Fast det är väl just för folk med känsligt smaksinne som varmkorv med pommes frites blir svårätet? Just för att de känner hur det smakar.
 
Fast det är väl just för folk med känsligt smaksinne som varmkorv med pommes frites blir svårätet? Just för att de känner hur det smakar.

Hm? Nej. Eller, så klart, fört är det på sin plats att poängtera att alla är individer och tycker olika och detta är ju rena generaliseringar. Man kan vara känslig för smak av flera olika anledningar också. Detta gäller just de som har fysiskt känsligt smaksinne/många smaklökar.

Och sådana personer reagerar med obehag på sura och beska smaker (återigen, generalisering). Kan t.ex. tycka att isbergssallad är riktigt otäckt beskt. Jag tycker att isbergssallad har en helt menlös smak. Men jag har träffat tillräckligt många som tycker att det är beskt för att se mönstret. Personer med känsligt smaksinne på det sättet brukar gilla just varmkorv och pommes. Barn har också fysiskt känsligare smaksinne, vilket förklarar varför en person som i tioårsåldern vägrar äta annat än korv och makaroner tio år senare kanske gillar experimentell mat.

Kockar och folk som älskar att testa olika slags mat har ofta mindre känsligt smaksinne. Kan verka motsägelsefullt först men det är allmänt accepterat (om man läser om supersmakare alltså. Finns även gott vetenskapliga undersökningar). Om smaksinnet inte är så känsligt blir det tråkigt med varmkorv. Om smaksinnet är superkänsligt blir man överstimulerad av saker med distinkt smak. Typ så.
 
Jag orkar oftast inte äta hela portionen ute (tänker främst på indiskt, thai, kinamat) men ber alltid om en doggy bag.
Nu senast bad jag om att få ta hem pizza som blev över. Ser liksom inte problemet :D

Tja, även om du (och många med dig verkar det som) bara äter under omständigheter där det passar med doggy bag så tror jag nog att du bryr dig om djuren och naturen? Att det är så mycket fokus på smidighet i sista ledet (restaurangen/matbutiken) att man kastar mat och till och med kött i soporna i den omfattningen vi gör innebär ju att priserna på livsmedel måste hållas otroligt låga. Det är helt klart en bidragande faktor till att kycklingarna måste trängas och så vidare.

Jag tycker inte att det är enskilda restaurangers fel att det är som det är och de måste så klart göra vad de kan för att gå runt. Jag tycker inte heller att man ska skämmas om man inte tar doggy bag, eller ber om mindre portion. Men hela grundtanken i branschen är ju röten när man föder upp djur under tvivekaltiga förhållanden och sedan kastar dem i soporna för att det blir enklast så.
 
Kl för du har säkert redan läst om supersmakare men till er som förundras så har ca 25% av befolkningen väldigt myclet känsligare smaksinne än resten. Rent fysiskt alltså. Då blir det kanske inte så konstigt om man inte vill utsättas för diverse smakexperiment.

Bland annat har de/ni fler smaklökar.

Googla supersmakare eller läs länken nedan.

http://matalskaren.blogspot.com/2006/11/r-du-en-supersmakare.html?m=1
Jag är rätt säker på att jag är en ”supersmakare”. Vilket leder till att jag ställer rätt höga krav på maten, och vill hellre äta smakexperiment på en bättre restaurang än korv och pommes från barnmenyn. Så ditt resonemang blir alltså tvärtom för mig.
 
Hm? Nej. Eller, så klart, fört är det på sin plats att poängtera att alla är individer och tycker olika och detta är ju rena generaliseringar. Man kan vara känslig för smak av flera olika anledningar också. Detta gäller just de som har fysiskt känsligt smaksinne/många smaklökar.

Och sådana personer reagerar med obehag på sura och beska smaker (återigen, generalisering). Kan t.ex. tycka att isbergssallad är riktigt otäckt beskt. Jag tycker att isbergssallad har en helt menlös smak. Men jag har träffat tillräckligt många som tycker att det är beskt för att se mönstret. Personer med känsligt smaksinne på det sättet brukar gilla just varmkorv och pommes. Barn har också fysiskt känsligare smaksinne, vilket förklarar varför en person som i tioårsåldern vägrar äta annat än korv och makaroner tio år senare kanske gillar experimentell mat.

Kockar och folk som älskar att testa olika slags mat har ofta mindre känsligt smaksinne. Kan verka motsägelsefullt först men det är allmänt accepterat (om man läser om supersmakare alltså. Finns även gott vetenskapliga undersökningar). Om smaksinnet inte är så känsligt blir det tråkigt med varmkorv. Om smaksinnet är superkänsligt blir man överstimulerad av saker med distinkt smak. Typ så.
Njae. Bland kockar är fler supersmakare än för en random grupp. Så det är en generalisering som inte riktigt håller alls.

https://www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2018/studenter-testade-om-kockar-ar-supersmakare/

Sen är smaksinnet bara en del, men visst är man överkänslig för beska och finner den triggern oangenäm så är vissa råvaror svåra att uppskatta.
 
För att förtydliga, som jag förklarat har jag inte fnyst åt korv med pommes som mat. Däremot i den form som den ofta serveras på finare restaurang beställd från barnmeny så tycker jag inte att det är en maträtt som bör serveras på restaurang.

Typexempel

E144F3A4-D560-45AF-9C76-5C41D8658AFF.jpeg

Jag tycker alltså inte att det är något fel på vare sig korv, pommes eller havregrynsgröt som mat.
 
Hm? Nej. Eller, så klart, fört är det på sin plats att poängtera att alla är individer och tycker olika och detta är ju rena generaliseringar. Man kan vara känslig för smak av flera olika anledningar också. Detta gäller just de som har fysiskt känsligt smaksinne/många smaklökar.

Och sådana personer reagerar med obehag på sura och beska smaker (återigen, generalisering). Kan t.ex. tycka att isbergssallad är riktigt otäckt beskt. Jag tycker att isbergssallad har en helt menlös smak. Men jag har träffat tillräckligt många som tycker att det är beskt för att se mönstret. Personer med känsligt smaksinne på det sättet brukar gilla just varmkorv och pommes. Barn har också fysiskt känsligare smaksinne, vilket förklarar varför en person som i tioårsåldern vägrar äta annat än korv och makaroner tio år senare kanske gillar experimentell mat.

Kockar och folk som älskar att testa olika slags mat har ofta mindre känsligt smaksinne. Kan verka motsägelsefullt först men det är allmänt accepterat (om man läser om supersmakare alltså. Finns även gott vetenskapliga undersökningar). Om smaksinnet inte är så känsligt blir det tråkigt med varmkorv. Om smaksinnet är superkänsligt blir man överstimulerad av saker med distinkt smak. Typ så.
Men vanlig enkel och industriellt tillverkad korv och pommes frites har för mig en rätt unken bismak. Jag vet att barn ofta gillar det ändå (eller just därför?) och att barn har känsligt smaksinne, men det blir ändå svårt att få ihop en faiblesse för sådan mat hos vuxna personer med att personen skulle vara supersmakare. Inte minst med tanke på att supersmakare ska vara överrepresenterade bland kockar.
 
Jag är rätt säker på att jag är en ”supersmakare”. Vilket leder till att jag ställer rätt höga krav på maten, och vill hellre äta smakexperiment på en bättre restaurang än korv och pommes från barnmenyn. Så ditt resonemang blir alltså tvärtom för mig.
Precis. Jag är superkänslig för smaker, men förhoppningsvis kan de ju laga mat på en bra restaurang, så även om det är något jag inte ätit förut i just den kombinationen, så är det förmodligen gott. Ofta är det ju dessutom inga experiment, utan beprövade smakkombinationer, bara att just jag inte ätit det förut.
 
Lokala kinarestaurangen erbjuder Doggybag;)
Tror det går att få på de flesta ställen iaf de som har avhämtning. Ofta betalar de ju för den mat de slänger, och är nog bara glada om de slipper undan billigare
 
För att förtydliga, som jag förklarat har jag inte fnyst åt korv med pommes som mat. Däremot i den form som den ofta serveras på finare restaurang beställd från barnmeny så tycker jag inte att det är en maträtt som bör serveras på restaurang.

Typexempel

Visa bifogad fil 90435
Jag tycker alltså inte att det är något fel på vare sig korv, pommes eller havregrynsgröt som mat.

Perfekt för mig som avskyr ketchup och de flesta såser 😁
 
Perfekt för mig som avskyr ketchup och de flesta såser 😁
Jo, och den typen av matställen finns ganska många av - så att sätta sig på restaurang och undra vart korv med pommes-rätten utan finess tagit vägen - känns väldans konstigt. Men den finns på barnmenyn på många ställen, vilket jag tycker är trist.

Ungefär som att gå till gatuköket och tycka att det saknas lokalproducerad hängmörad T-bone steak med rödvinssås och potatisgratäng dauphinoise på menyn.
 
Jo, och den typen av matställen finns ganska många av - så att sätta sig på restaurang och undra vart korv med pommes-rätten utan finess tagit vägen - känns väldans konstigt. Men den finns på barnmenyn på många ställen, vilket jag tycker är trist.

Ungefär som att gå till gatuköket och tycka att det saknas lokalproducerad hängmörad T-bone steak med rödvinssås och potatisgratäng dauphinoise på menyn.

Jag sätter mig inte på restaurang och undrar var den tagit vägen 😂
Går jag på mer fancy restaurang beställer jag något som verkar vettigt. Äter inte nötkött så väljer oftast fisk, plockar bort ev såser, krämer och annat dittan och dattan som smakar bävergäll.
 
Angående supersmakare (fånigt ord). Man kan ju ha ett väldigt nyanserat smaksinne och alltså ha lätt för att lägga märke till nyanserna i mat. Det är nog mer en mental grej. Att vara supersmakare handlar om att smaksinnet fungerar annorlunda rent fysiskt.

Lite som att vissa tycker att koriander smakar tvål. De flesta som tycker det gillar inte koriander. Men vissa kanske gillar tvålkoriander. För andra smakar inte koriander tvål alls. Men just koriander har inte att göra med supersmakare tror jag.

Supersmakare känner besk smak väldigt starkt och har ofta en annan uppfattning än normalsmakare om hur saker smakar.

Så min huvudsakliga poäng var egentligen inte vem som passar som kock utan att man inte kan utgå ifrån sig själv när man pratar om andras smaksinne. Det är inte bara smak som i tycke och smak som skiljer utan också den fysiska smaken.

Att man har svårt att äta mat man inte gillar som en unken korv, är en annan grej. Den typiska supersmakaren är inte känslig för unken smak specifikt utan där är det nog mer personliga preferenser.

Angående just om kockar är supersmakare eller ej så länkar ju @sjoberga till en undersökning där studenter testat folk på en mässa. Jag har inte läst om detta på flera år men när boken matmolekyler kom så hette det att kockar sällan är supersmakare. En snabb googling gav varken bu eller bä i seriösa vetenskapliga undersökningar. Så får basera mitt uttalande på de kockar jag känner (jag känner många kockar) som håller med mig.

Det är i alla fall ingen tvekan om att många som är väldigt petiga med maten och har massa saker som de inte gillar också har ett väldigt känsligt smaksinne och inte upplever smak som de flesta gör.

Det finns en bok som heter Matmolekyler som handlar mycket om detta. Där påstås det också att supersmakare sällan är kockar. För den som tycker att smaksinnet är intressant finns massor av godbitar i den boken!

Sedan jag läste den har jag funderat mycket på smak (har även jobbat med mat) och försökt se mönster i vad folk gillar och inte gillar. I min erfarenhet är varmkorv-utan-ketchup-ätarna även skeptiska till exempelvis isbergssallad och i många fall även morot. Känner en som bara gillar mitten av moroten :)
 
Men vanlig enkel och industriellt tillverkad korv och pommes frites har för mig en rätt unken bismak. Jag vet att barn ofta gillar det ändå (eller just därför?) och att barn har känsligt smaksinne, men det blir ändå svårt att få ihop en faiblesse för sådan mat hos vuxna personer med att personen skulle vara supersmakare. Inte minst med tanke på att supersmakare ska vara överrepresenterade bland kockar.
Som sagt, jag är inte övertygad om att supersmakare är överrepresenterade bland kockar även om jag efter den senaste googlingen tvivlar på att de är underrepresenterade.

Men supersmakare och barns smaksinne fungerar liknande rent fysiskt. Det tycks vara helt accepterat. Så jag tycker att det är rätt naturligt om de gillar liknande saker.

Intressant ämne helt klart och alla åsikter och erfarenheter är intressanta att läsa om tycker jag.
 
Som sagt, jag är inte övertygad om att supersmakare är överrepresenterade bland kockar även om jag efter den senaste googlingen tvivlar på att de är underrepresenterade.

Men supersmakare och barns smaksinne fungerar liknande rent fysiskt. Det tycks vara helt accepterat. Så jag tycker att det är rätt naturligt om de gillar liknande saker.

Intressant ämne helt klart och alla åsikter och erfarenheter är intressanta att läsa om tycker jag.
Jag är egentligen inte intresserad av smaksinnet, och jag tror (utan vetenskapliga belägg) att det är ganska lite av vårt förhållande till mat som bäst förklaras i termer av "fysiskt smaksinne".
 
Fast det är väl just för folk med känsligt smaksinne som varmkorv med pommes frites blir svårätet? Just för att de känner hur det smakar.
Ja! Jag vet inte om jag är supersmakare men jag är väldigt känslig för smaker och har svårt för stark mat (och för att det nämndes tidigare i tråden har jag även en diagnos som påverkar just det). Redan när jag var barn var Mc Donalds och liknande det värsta jag visste, när mina föräldrar bestämde att vi skulle äta på nåt sånt ställe (för att vi var ute och åkte och behövde mat) var det verkligen "åh nej!" från mig. För även om inte maten är stark känner jag liksom alla nyanser i den, det som smakar mindre bra tror jag blir extra tydligt för mig. Exempelvis gillar jag olivolja väldigt mycket, men är extremt petig med den. När andra tycker en sämre olivolja är helt okej tycker jag den nästan är oätbar, tyvärr.
 
Att kräsna barn skulle vara supersmakare ställer jag mig högst tveksam till. De kräsna barnen är sällan ute efter rena smaker, det ska bara smaka förutsägbart. De brukar också vara väldigt känsliga för färg och konsistens på maten, som ju inte har något alls med smak att göra.
 
Jag har just kommit fran ett restaurangbesok dar servitrisen forst foreslog att Maken och jag skulle dela saladen som forratt .... sedan ocksa forslog att deserten vi tittade pa var lamplig att dela pa. Maten var mycket bra, servicen lika sa, och det var inte nagon tvekan om att jag fatt en halv portion (for ett nagot mindre pris an en hel) om jag velat ha det. Det handlar om customer service.
Nar vinet jag ville ha inte langre saldes per glas kom hon in med tva glas med "lite i botten" (men betydligt mer an en sip -klunk- vad kan det heta?) sa jag fick valja det som jag gillade mer av vad de hade i stallet.
 

Liknande trådar

L
  • Artikel
Dagbok Först så VARNING att dethär kan bli triggande om mat och ät störningar och sånt. Men jag vill bara få ut saker. Men många här vet nog...
Svar
14
· Visningar
1 220
Senast: Ajaj
·
Mat Jag vet att jag kanske inte framstår som en muntergök när jag skriver en del om min autism och anorexi här på buke, men jag läser dom...
4 5 6
Svar
103
· Visningar
10 647
Senast: MiniLi
·
Skola & Jobb Jag arbetar på en arbetsplats där jag enbart har män som kollegor. Det i sig behöver inte vara ett problem. Men på min arbetsplats är...
Svar
5
· Visningar
1 031
Hästvård Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan...
2
Svar
35
· Visningar
5 648

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Airtags, selar etc
  • Hjälp mig utvärdera rasförslag?
  • Hundrädda

Hästrelaterat

  • Vad gör halvblodsägare?
  • Dressyrsnack 17
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

Tillbaka
Upp