Vad ska ni äta på nyårsafton ni som inte firar direkt?

Vi har beställt nyårskasse där man gör en del av matlagningen själv hemma. Jordärtsskockssoppa, oxfilé tournedos och chokladterrin. En del tillbehör kommer också med såklart.

Vi kollade på olika alternativ till nyårskasse från restauranger denna vi till slut tog hade så man kunde välja bland några olika förrätter och varmrätter vilket vi tycker var bra. Känns också bra att stödja en restaurang i dessa tider. Skönt att slippa handla själva i år då vi flyttar om några veckor och har lite flyttkaos hemma och behöver inte bli massa rester över heller.
 
Velar lite om efterrätten... jag hade tänkt göra chokladsufflé men känner att jag inte riktigt orkar lägga så mycket pill på desserten. Just nu lutar det åt en gino-variant med bla ananas. I så fall blir det Ch la Variére till.

Men jag har ju en Churchill LBV och en Domaine Pouderoux också... och de passar ju till choklad. Kanske någon pralin också?

Edit: Eller så gör jag en helomvändning vad gäller desserten och gör en Kesella-kladdkaka med kaffe...

Edit 2: Hm, det lät ju faktiskt väldigt gott. Speciellt om jag har med nötter på något vis... plus att då kan jag ju dricka båda de röda dessertvinerna :idea: :D
 
Tror jag spikade nyårsmenyn nyss:

Petit chouxer med creme fraiche, schalottenlök och rom till "välkommstdrinken" (eller "kom igång"-drinken är väl mer rimligt eftersom det bara blir jag, maken och dottern) som är ett alkoholfrit bubbel.

Förrätten blir Carpaccio på nötkött med parmesan, ruccola och pinjenötter. Till det en Chianti.

Huvudrätt blir gratinerad hummer och havskräfta, och även lite räkor till främst barn och katter. Med vitlöksbröd och en fin flaska bubbel som pappa gav oss i jul (inte plockat upp den ur påsen än, så jag vet inte vad det är :o men den gavs med intentionen att drickas på nyår till hummer, så jag räknar med riktigt bra då han kan sådant bra mycket bättre än mig :D)

Och till efterrätt creme brûlée med jordgubbar. Har ett fint öppnat dessertvin i kylen som kan passa till om vi inte bara nöjer oss med kaffe.

Sen finns det möjlighet till ostbricka under kvällen om vi orkar, och så köpte jag en halvflaska med något inte speciellt häftigt bubbel att skåla i vid tolvslaget när vi ändå är för trötta och mätta för att uppskatta något speciellt :p
 
Dottern var bestämd på att hon ville ha oxfilé eller möjligen ryggbiff. Till det potatisklyftor och kanske en rödvinssås. En god tanke så vi letade upp en meny som stämde på ett ungefär.
Sen drabbades hennes pappas familj av Corona så hon blir kvar där till åtminstone lördag :( Således ingen oxfilé till unga fröken utan bara till mig och min pojkvän.

Vi har iaf beställt följande meny:
Till förrätt skaldjurssoppa med hummer, handpillade räkor, citronpärlor och vitlöksbruschetta.
Till varmrätt oxfilé med Marsalasky, sidfläsk, salladslök och potatisbakelse med parmesan.
Till dessert apelsinpannacotta med chokladmousse och kolaflarn.
 
Velar lite om efterrätten... jag hade tänkt göra chokladsufflé men känner att jag inte riktigt orkar lägga så mycket pill på desserten. Just nu lutar det åt en gino-variant med bla ananas. I så fall blir det Ch la Variére till.

Men jag har ju en Churchill LBV och en Domaine Pouderoux också... och de passar ju till choklad. Kanske någon pralin också?

Edit: Eller så gör jag en helomvändning vad gäller desserten och gör en Kesella-kladdkaka med kaffe...

Edit 2: Hm, det lät ju faktiskt väldigt gott. Speciellt om jag har med nötter på något vis... plus att då kan jag ju dricka båda de röda dessertvinerna :idea: :D
Haha, jag fick en flaska Domaine Pouderoux i julklapp av mig själv efter att ha läst om vinet här :D Det var gott! Jag ska dock inte ha det till mandelkakan jag verkar få till efterrätt, tror inte det blir rätt. Det jag verkligen skulle vilja ha är lite Nederburg Noble Late Harvest, men det har jag ingen hemma :arghh:
 
Kollade upp den fullständiga menyn om någon är intresserad. Jag har uppenbarligen kasst minne då vi hade beställt kasse med hummersoppa och inte jordärtskokcssoppa och efterrätten var en mousse och inte terrin. till mitt försvar kan jag väl säga att vi velade lite mellan de två sopporna innan vi bestämde oss. Felskrivningen i mitt tidigare inlägg beror alltså inte på att vi börjat smutta på champagnen ännu. :angel: :D

GRÄDDKOKT HUMMERSOPPA
Champagne • Cognac • Hummer • Shiitakesvamp • Schalottenlök • Västerbottensostbakad smördeg


PREMIUM OXFILÉTOURNEDOS
Calvadosgräddsås • Smörbakad potatiskaka • Brynt färsk svamp • Tre sorters vintermorötter • Haricotsverts • Minilök • Panchetta

NYÅRSDESSERT
Mjölkchokladmousse • Vaniljcrème • Krispig choklad • Havtornscurd • Muscatvingelé • Saltrostade pecannötter

En del av tillagningen får man alltså göra hemma och alla delar kommer i separata burkar så man lägger upp själv på tallrikar. Förslag på hur man lägger upp det finast och tillagningsinstruktioner kommer med kassen och när man hämtar det så finns det exempeltallrikar med uppläggning som man kan fota om man vill.
 
Haha, jag fick en flaska Domaine Pouderoux i julklapp av mig själv efter att ha läst om vinet här :D Det var gott! Jag ska dock inte ha det till mandelkakan jag verkar få till efterrätt, tror inte det blir rätt. Det jag verkligen skulle vilja ha är lite Nederburg Noble Late Harvest, men det har jag ingen hemma :arghh:

Visst är det gott?! Och oväntat :D

Men jag håller med, mandelkaka är kanske inte helt klockren kombination med det. Synd att du inte har Nederburg hemma, den är riktigt god :up:
 
Vi firar, förstås, men i mycket liten skala. Mina föräldrar i riskgrupp, och så vi tre (jag, man och barn) som varit i karantän i 2 veckor. Alla inblandade gillar mat och dryck. Menyn blir således:

Förmingel: rotfruktschips samt bubbel

Förrätt: stekta pilgrimsmusslor, vitvinsvelouté, sockerärter, blomkålspuré med tryffel

Huvudrätt: älgentrecôte stekt medium rare, sötpotatismos, rostad spetskål, blåbärssås med rödvin och portvin

Efterrätt: tiramisu med knäckflarn

Mingelsnacks inför tolvslaget: parmesanflarn med kalixlöjrom, smetana med citron och schalottenlök

Dryck: bubbel till förrätten, nåt gott och dyrt rött till huvudrätten, kaffe till efterrätten och champagne till snackset och 12-slaget
 
Senast ändrad:
Gör som jag brukar, ensam, köper (äntligen tillbaka i Stockholm och mitt älskade Ho!) god kinesisk takeout och chattar sedan med kompisar runt hela världen på nyårsafton så firar i ca 24 timmar från Australien till USA:s västkust eller tills jag däckar. Pommac så jag inte somnar direkt :angel:
 
Gör som jag brukar, ensam, köper (äntligen tillbaka i Stockholm och mitt älskade Ho!) god kinesisk takeout och chattar sedan med kompisar runt hela världen på nyårsafton så firar i ca 24 timmar från Australien till USA:s västkust eller tills jag däckar. Pommac så jag inte somnar direkt :angel:

Jag sitter också alltid ensam med alla djuren. Ett gäng utlandssvenskar (och några andra) som brukar se till att synka så att vi kan se Grevinnan och Betjänten samtidigt på youtube. :D Det är vår enda nyårstradition.
 

Liknande trådar

Kultur Jag behöver tips på vad vi kan hitta på på nyårsafton. Vi brukar alltid åka nånstans och äta nåt gott (inget fancy, bara gott). Men i år...
Svar
14
· Visningar
679
Mat Vad finns det för restauranger i södra Skåne som har öppet på nyårsafton? Vi vill bara äta, inte sova över eller ha något gemensamt...
Svar
0
· Visningar
326
Senast: warg
·
Kropp & Själ Eftersom en del av oss kommer vara ensamma över julhelgen (självvalt och inte) eller inte tänker fira tänkte jag att vi kunde ha en tråd...
7 8 9
Svar
163
· Visningar
7 551
Tjatter Det slog mig att det finns så många sätt att fira - eller inte fira - nyår. Hur spenderar ni nyårsafton? 🙂
2 3 4
Svar
65
· Visningar
3 098
Senast: Red_Chili
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp